Zdravím.
Když se blíží zima, nemám kde jezdit. Jízdárny jsou mokré a hala je skoro pořád plná. Tak mě napadlo že si udělám jízdárna venku na louce. Když jsem tam ale byla s klisnou, nevěděla se uklidnit, klusali jsme po kruhu a vždy na té straně blíže ke stáji zrychlila a spěchala domů. Zůstala jsem tam s ní asi 15 minut klusat, že se uklidní ale nic. Co by pomohlo? Je mi strašně líto když vidím na fotkách jako pěkně chodí jiné koně na loukách :D
Děkuji za rady.
Jestli není zvyklá nikam chodit, tak bych jí tam prvně začla brát na ruce, ale aspoň co druhý den. Pak bych začla na té louce semtam lonžovat a až by to přestala řešit, brala bych ji pod sedlo. V momentě, když by začla na kruhu zrychlovat, bych ho buď začla zmenšovat, nebo bych přešla do kroku. Když už by začla být znuděná, tak bych udělala kruh na druhou ruku - fajn je, že se koník probudí, ale nezačne zdrhat, k protože jde zas do kruhu... zvykne si, neboj, je to normální. Jo a hlavně... JESTLI TO NENÍ TVOJE LOUKA NEBO KLUBU, TAK SE DOMLUV S MAJITELEM, NEŽ MU TAM UDĚLÁŠ ORANIŠTĚ!
Je zvyklá chodit do terénů, ale ne tam pracovat. Chodila jsem s ní vždy jen nějaký okruh a domů. Jinak tehdy je velmi dobrá, přechody zvládá dobře, jde klidně a často i na otěži, tempo mohu měnit jak chci. Má problém pouze s tím že najednou chci aby zůstala na jednom místě a pracovala.
Mně pomáhá klisně zaměstnat hlavu. Pokud bych s ní monotónně klusala kolem dokola, bude se nudit a vymýšlet skopičiny, a to ať venku nebo na jízdárně. Takže často měním chody, jezdím osmičky, kruh zmenšuju a zvětšuju, často chválím.
Pokud má kůň v nějakém místě tendenci zrychlit, tak chviličku před tím, než to místo přijde, naopak přejdu do nižšího chodu. Nebo udělám malý kruh, na tom se taky nedá moc spěchat. U ježdění člověk musí přemýšlet a řešit problém ještě než nastane.
Jen na loukách pozor, kromě vlastnického práva ještě trochu bývá problém s tím, že to v mokru klouže a to koně pochopitelně nemají rádi, takže u kruhů je potřeba rozumné tempo a poloměr.
Pokud je to pro ni nové, tak nezačínejte s tím, že tam hned budete jezdit hodinu, ale fakt jenom chvilku, chtít po ní věci, které dobře umí, za které ji budete mohutně chválit (osvědčilo se mi na koně mluvit jak na malé děti, výrazně intonovat, přehánět, naše kobyla si to vyloženě užívá a mnohem lépe pak spolupracuje), dát pamlsek, skončit v nejlepším a jít domů. Sama si to pak oblíbí.