Dilema s ustájením koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2015 02:52
Xís

XXX.XXX.210.102

Ahojte koňáci, potřebovala bych radu, no spíše útěchu. Bohužel jsem se dostala do nedobré situace. Několik let mám koňouchy na pozemku, kde jsem nemusela nic řešit. Jde o bývalý statek, k dispozici zhruba 5 ha (využívala jsem 2 a bohatě to stačilo), hala na seno, objekt byl rodičů, těžká pohoda a pro mě luxus. Nyní však je objekt prodán a já stojím před rozhodnutím co dál. S přítelem jsme koupily dům, který má poměrně velkou zahradu a velkou stodolu. Zahrada má zhruba 1600m, zatravněný dvůr 500 m. Mám tři koně, které jsem si doslova vypiplala. Dva důchodce 20 a 24. Ten starší po dostizích je dušný, artróza, měsíční slepota a mušák. Dvacetiletý je teplokrevník- artróza a bývalý zhuntovaný turistický kůň. Brala jsem si je na dožití a pryč je nedám. Pokud bych se tak rozhodla (což se nestane), tak jsou i zadarmo drazí a je mi jasné, kam by ihned po darování putovali. Dále mám svého „pojízdného“ koně 7 let, který je sice zdravý, ale chováním trochu cvok. Jednoduše, kůň jednoho pána- tím jsem já.  Nebudu se vás tu ptát, jestli je v pořádku mít tři hemelky na 40 x 40 metrech. Sama zastávám názory přirozeného chovu a takové lidi jsem odsuzovala, ale teď když sama stojím před rozhodnutím co dál, tak jsem zoufalá a začínám vymýšlet jak to udělat. Za barákem je louka, která bohužel zatím není k dispozici na pronájem ani prodej. K dispozici by byla 2 ha louka, která je vzdálená asi půl kiláku. Je dost odlehlá od vesnice z čehož mám strach. Mám však velkorysou nabídku od své nové paní sousedky, která mi za spasení nabízí přehánět koníky k ní na zhruba stejnou zahradu- 1600 m. Sousedíme ještě se dvěma zahradami, které jsou zarostlé a neudržované a patří k chalupám, které jsou prázdné a jsou využívané pouze v letních měsících, tudíž by možná bylo možné se také domluvit třeba na pronájmu či nejlépe prodeji. Dát tři koně ustájit je pro mě z dlouhodobého hlediska nemožné a nejbližší možnost je 20 a 28 kilometrů, takže bych koně téměř neviděla. Navíc tři nepoužitelní koně, z nichž dva potřebují zvláštní péči, asi bych ustájení ani nevěřila. Mám, co se týče rodičů jejich plnou podporu. Jako kompenzaci mi nabídli, že mi pro koníky koupí pozemek. Pro mě je však nejlepší mít koně doma kvůli péči. Byla jsem tak doteď zvyklá a nedovedu si představit, jak bych to dělala, kdyby byli jinde. Proto vás prosím o radu, co byste dělali vy. Zda mám zvážit prodej nejmladšího a dva důchodce si nechat na spásání zahrad, protože těm by tato rozloha stačila. Bohužel mě staříci stojí dost peněz a ten nejmladší je pro mě „za odměnu na svezení.“ Zda vodit dva chromáky kilák denně na pastvinu, kvůli nejmladšímu? Zda to prozatím risknout, koně vzít zatím k baráku a mít je přes zimu na zahradě a prostě shánět v blízkosti pozemky. Ty podmínky se mi tam fakt líbí pro dědky jak dělané až na ten prostor. Děkuji za rady.

1.11.2015 04:35
sisi58

XXX.XXX.218.3

Nic se nejí tak horké, jak se uvaří.
Já bych nechala koňouchy přes zimu na zahradě na senu. Pohyb nejmladšímu zajistila ježděním a do jara vymyslela řešení.
Pokud máte podporu nejbližších, je to velké plus.
Měla jsem také dva starší (18,23) a nemocné koně, navíc ne na svém.
A pokaždé, když nastala nějaká blbá situace, řešení se jakoby zázrakem našlo.

1.11.2015 08:43
aggitta

XXX.XXX.249.59

1600 metrů je dobrý zimní výběh. Pokud se podaří přepásat okolní zahrady, bude to fajn, pokud nikoli, tak holt budou koníci celoročně na seně. Pořád to bude docela dobré - mohou chodit sem a tam, budou spolu. Mladý se vypohybuje ještě pod sedlem, starým popocházení stačí. Mívala jsem pro kobylu před 25 lety menší výběh, tedy 2 "výběhy" - jeden cca 200 m čtverečních a druhý cca 800 metrů čtverečních... a odchovala v tom i hříbě, které jsem sebou brala denně ven. I těch 200 metrů bylo pro kobylu tenkrát lepší, než aby stála celý den ve stáji... Koukala kde co lítá, kdo jde kolem, byla na čerstvém vzduchu a bobky se shrabali...
Rozhodně bych dala přednost menšímu prostoru s nutností koně celoročně krmit či přikrmovat (třebas i zelené někde sekat), ale mít koně doma, než na 2 ha, ale mimo dům kdesi 500 m daleko, kam není vidět, co se s koňmi děje. Oni by samozřejmě mohli být šťastnější tam, ale bylo by náročné je tam vodit, nebo jim tam celé zázemí vybudouvat - a stejně se bát, zda jsou v pořádku.

1.11.2015 09:06
keira

XXX.XXX.106.7

"1600 metrů je dobrý zimní výběh"

V městských stájích je toto často velikost celoročních výběhů. Není to ideální, ale 3 snášenliví koníci se vejdou.

1.11.2015 12:31
aggitta

XXX.XXX.249.59

keira napsal(a):
"1600 metrů je dobrý zimní výběh"

V městských stájích je toto často velikost celoročních výběhů. Není to ideální, ale 3 snášenliví koníci se vejdou.

Já jsem to myslela tak, že v zimě budou koně ve vlastní zahradě (zimní výběh), kterou tedy vydupou na hlínu. V cizích zahradách budou jen na spásání, ne na devastaci porostu jako doma. Taky bude záležet co v které zahradě roste za stromy, nebude-li někde hrozit přežrání padankami nebo naopak okusování rybízu koňmi a pod.
A samozřejmě, taky jsem to myslela tak, jako citovaný příspěvek - že mnozí koně ani to nemají.

1.11.2015 13:24
koně

XXX.XXX.205.252

Máte li přítele, který s koňmi na vašich společných pozemcích souhlasí a je ochoten vám pomoci budovat zázemí, tak není co řešit
Zkusila bych zpevnit frekventované části zahrady, jako bude vchod a krmiště a koně tam dala.Jestli se dá udělat volné ustájení, nebo boxy ve stodole, tak to bude stačit.
Vycházela bych jen z toho, co mám a co mi opravdu patří.I kdyby to tak zůstalo, budou celoročně na seně a zelené budete příležitostně sekat, i tak se to dá.
Kdyby pak opravdu klapla sousedka se spásáním, nebo jste se dokázala vzácně shodnout s chalupáři a oni by dovolili používat občas i jejich zahrady, byl by to pěkný bonus.
Samozřejmě bych se neustále pídila po přilehlých pozemcích a snažila se nějaké koupit.Ale to bývá záležitost let.
Držím palce, ať se daří.

1.11.2015 19:15
Grandina

XXX.XXX.130.27

Vidím to úplně stejně jako, koně" já mám na 2200m2 tři koně.. není to žádná hitparáda, ale jde to. Krmiště zpevněné, volný přístup do boxu a přes léto možnost zeleného z okolí. Mám to rozdělené na cca půlky a jednu mají totálně rozšlapanou a druhou nechávám zelenou a pouštím jen za sucha či mrazu... a prostě to jde :) Jen doporučuju domyslet hnoják a pokud je na opačném konci pozemku, tak si nechat odhrazenou uličku kudy se bude dát po trávě projet...První rok jsem to brutálně podcenila a rvát se s kolečkama těch 140 m po kotníky v bahně byla sebevražda :D Já to tak mám právě proto že na konci zahrady je polnička a když si lidi dojedou pro hnuj, tak mi nepoořou celou ohradu...tím pádem prostě, suchonohá" ulička je fakt nezbytností.

Přidejte reakci

Přidat smajlík