Setkali jste se někdy s oteklou hlavou koně, asi prý po štípnutí hmyzem? Koníkovi někdy v rozmezí jedné hodiny hrozně otekla hlava. Víc na jedné straně. Pod okem, žuchva, až na čumák. Na druhé straně jen žuchvu. Ale mezi nimi to má taky. Hned jsem volala veterinářce. Ta mi říkala, že vzhledem k rychlosti to vypadá na píchanec. Jediné, co se dá dělat, jsou kortikoidy. Ovšem v případě poníka po schvácení by to nechávala jako krajní řešení. Teď, cca po dvou hodinách, mám pocit, že mu otíká i druhá strana. Jinak se jeví normálně. Žere, zkoumá kapsy, oči vypadají normálně a tam otok nemá. Kouká vesele, pořehtává. Dýchá klidně, ale je to slyšet jako přes nějakou překážku, což přikládám tomu otoku a jeho dušnosti. Mám stresovat, nebo je to normální průběh štípance?Děkuji za rady.
andulin
napsal(a):
Setkali jste se někdy s oteklou hlavou koně, asi prý po štípnutí hmyzem? Koníkovi někdy v rozmezí jedné hodiny hrozně otekla hlava. Víc na jedné straně. Pod okem, žuchva, až na čumák. Na druhé straně jen žuchvu. Ale mezi nimi to má taky. Hned jsem volala veterinářce. Ta mi říkala, že vzhledem k rychlosti to vypadá na píchanec. Jediné, co se dá dělat, jsou kortikoidy. Ovšem v případě poníka po schvácení by to nechávala jako krajní řešení. Teď, cca po dvou hodinách, mám pocit, že mu otíká i druhá strana. Jinak se jeví normálně. Žere, zkoumá kapsy, oči vypadají normálně a tam otok nemá. Kouká vesele, pořehtává. Dýchá klidně, ale je to slyšet jako přes nějakou překážku, což přikládám tomu otoku a jeho dušnosti. Mám stresovat, nebo je to normální průběh štípance?Děkuji za rady.
Zkuste zubaře, nepíšete, jak je starý koník, pokud žere normálně a v koblížkách je vše pořádně rozmělněné, tak by to zuby být něměly.Jestli je mladý, tak mezi 2 a5 rokem koně přezubují, může to být způsobeno tímto.Nevím, zda v tuto dobu roční by ho něco mohlo štípnout, ale je poměrně teplo, tak ještě nějaký hmyz určo lítá někde, u nás na horách už ne.Je venku na pastvě, nebo ustájený?Pokud to hřeje, ten otok, chladit, chladit, aby nevznikl zánět, nejlepší zkušenosti mám já s modrými gely z lékárny, jsou i velké velikosti.Aspoň deset minut mu to na otoku nechat, aby nehřál.Dle mne jsou kortikoidy to poslední, pro co bych se já rozhodla.Snad to nebude nic vážného.
Ponďovi je cca 14let. Otok vznikl opravdu během hodiny. Veterinářka říkala, že kdyby to byly zuby, tak by měl před takovýmto otokem problém se žrádlem. Dneska u nás bylo právě teplo a lítaly i vosy a podobná havěť. Doporučila octovou vodou omýt, to jsem udělala. Vypadá to možná jen hrozně.
andulin
napsal(a):
Ponďovi je cca 14let. Otok vznikl opravdu během hodiny. Veterinářka říkala, že kdyby to byly zuby, tak by měl před takovýmto otokem problém se žrádlem. Dneska u nás bylo právě teplo a lítaly i vosy a podobná havěť. Doporučila octovou vodou omýt, to jsem udělala. Vypadá to možná jen hrozně.
Zkuste třeba zeleninu v sáčku z mrazáku, aby otok splaskl a nehřál.Vosy jsou mrchy...mě málem kdysi zkolabovala kobyla-vyválela se na zemi, kde bylo vosí hnízdo a ty jí tak dobodaly, že padala na zadeček, jak měla prdku zeštípanou a necitlivou nohu zadní.Tak snad to nebude nic vážného.Je krásnej pucík.
Tak otekl ještě víc, veterinářka dojela a jedinou variantou byly kortikoidy. Netuší z čeho to je, ale přiklání se k variantě, že dnešní slunko probudilo nějakýho hmyzáka. Nejsem z těch kortikoidů nadšená, ale udušenýho bych ho nechtěla. Dostal kapačku na zavodnění, protože skoro nepije. Dávám si noční hlídku, ještě že ho máme doma. Vet. odjela cca.11.30. Kapačka dokapala, ale zatím zlepšení nevidím. Tak jsem volala raděj znovu. Prý hlídat, momentálně aspoň, že se nezhoršuje. Moje nervy dostávají zabrat. Držte palce.
Momentálně čekám znova veterinářku. Hlavička zatím nesplaskla, teplotu má 36, dýchá stejně. Do toho se bojím koliky, protože nepije. Celou noc jsem ho kontrolovala po půl hodinách a dávala vodu stříkačkou do tlamy. Tu má pořád pootevřenou a ten otok mu brání skoro ve všem. Ale snaží se pít i sám z kýbla, měl by i chuť k jídlu, šacuje kapsy (samozřejmě, že nic nedostane). To mi dává naději, že to snad dobře dopadne. Co to sakra je!?!
andulin
napsal(a):
Momentálně čekám znova veterinářku. Hlavička zatím nesplaskla, teplotu má 36, dýchá stejně. Do toho se bojím koliky, protože nepije. Celou noc jsem ho kontrolovala po půl hodinách a dávala vodu stříkačkou do tlamy. Tu má pořád pootevřenou a ten otok mu brání skoro ve všem. Ale snaží se pít i sám z kýbla, měl by i chuť k jídlu, šacuje kapsy (samozřejmě, že nic nedostane). To mi dává naději, že to snad dobře dopadne. Co to sakra je!?!
Tak co, jak to vypadá?Už otok splaskl?Kortikoidy už by měly zabrat přeci.Myslím na vás a vašeho pucíka krásnýho.
Tak kortikoidy nezabraly. Chudík otekl víc, až k očím. Nemůže žrát ani pít. Má pořád pootevřenou pusinu. Veterinářka dala jiný kapačky. Výživu a něco na odvodnění. Prý kdyby to byla alergie, tak ty kortikoidy zabraly. Tak krve na rozbor a zkusí se zjistit, co by to mohlo být. Má podezření na Cushinga. Ale prý asi nepůjde zjistit přesně, co to vyvolalo. Po těch lécích by měl otok zplasknout aspoň o polovinu a zítra by se to opakovalo. Držte palce.
andulin
napsal(a):
Tak kortikoidy nezabraly. Chudík otekl víc, až k očím. Nemůže žrát ani pít. Má pořád pootevřenou pusinu. Veterinářka dala jiný kapačky. Výživu a něco na odvodnění. Prý kdyby to byla alergie, tak ty kortikoidy zabraly. Tak krve na rozbor a zkusí se zjistit, co by to mohlo být. Má podezření na Cushinga. Ale prý asi nepůjde zjistit přesně, co to vyvolalo. Po těch lécích by měl otok zplasknout aspoň o polovinu a zítra by se to opakovalo. Držte palce.
Nepodceňuji práci tvého veta, jen bych asi zavolala dalšího-víc hlav, víc ví
jennifer81

XXX.XXX.45.47
Kdysi se mi stalo totez u kobyly. Ke konci listopadu. Jako prvni pomoc dostala Zyrtec - po konzultaci s veterinarem, davkovani si nepamatuji. Nez vet dorazil, tak kobyla vyrazne splaskla, takze jsme uz jen sledovali. Do rana byla OK. Dle veta se jednalo o nejakou alergickou reakci, ale dodnes nevim, na co... Kdyby to nebylo v listopadu, po prvnich mrazicich, hadala bych taky vosy... Uz nikdy se to neopakovalo.
Byly to v podstatě dvě veterinářky. Konzultují. Takže někoho, kdo by chtěl ordinovat něco jinýho, to moc nevím, jestli by bylo dobrý. Aby to potom nenadělalo v tom tělíčku ještě větší paseku... No u nás včera mrazíky nemrazíky, vosy lítaly. Jak je přes den hezky, tak je to ještě vytáhne a jsou takový zmatený... Teď dojede veterinářka znovu. Podle krve zatím nějaký zánět, víc bílých krvinek a málo (teď si nejsem jistá) draslíku. Tak čekám znovu... No nic, průběžně sem hodím info.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kobyla v ustajnení mala podobnú reakciu, veterinárka to zhodnotila ako alergickú reakciu, nevieme však na čo. Kobyla takto zareagovala po presune na trávu, ale spásali ovocný sad, takže moźno aj reakciana ovocie, prípadne hmyz. kobyla okrem opuchu mala ale aj drobné ranky, z ktorých vytekal žltý sekrét. Do dvoch dní po podaní kortikoidov ale odpuchla.
Prajem veľa šťastia v liečbe.
Mám tu nejhorší zprávu . Otok po žádných lécích neustupoval. Postupně přešel až na oči. Koník v noci začal být mírně apatický. K ránu jsem domlouvala převoz na kliniku a pořád se držel. Když se ve 4h rozhodlo, že vyrážíme a vše bylo domluvené, během 2minut byl konec. Nejhorší je, že vůbec netušíme, co to způsobilo a proč léky nezabraly. Ve čtvrtek by měly být výsledky na možnost toho cushinga. Vím, že nám ho to nevrátí, ale ráda bych aspoň tušila. Třeba by to pomohlo někdy do budoucna. Rozhodně ale nevidím žádnou chybu u veterinářek. Dělaly co mohly. Poníček schytával co mohl od té doby co přišel k nám. Nejspíš celkově oslabený imunitní systém. Tohle si ale nezasloužil. Byl to tak hodný koník. Bude nám moc chybět

andulin
napsal(a):
Mám tu nejhorší zprávu . Otok po žádných lécích neustupoval. Postupně přešel až na oči. Koník v noci začal být mírně apatický. K ránu jsem domlouvala převoz na kliniku a pořád se držel. Když se ve 4h rozhodlo, že vyrážíme a vše bylo domluvené, během 2minut byl konec. Nejhorší je, že vůbec netušíme, co to způsobilo a proč léky nezabraly. Ve čtvrtek by měly být výsledky na možnost toho cushinga. Vím, že nám ho to nevrátí, ale ráda bych aspoň tušila. Třeba by to pomohlo někdy do budoucna. Rozhodně ale nevidím žádnou chybu u veterinářek. Dělaly co mohly. Poníček schytával co mohl od té doby co přišel k nám. Nejspíš celkově oslabený imunitní systém. Tohle si ale nezasloužil. Byl to tak hodný koník. Bude nám moc chybět
Tak to je mi moc líto . Držte se!
andulin
napsal(a):
Držte se, snad aspoň výsledky vám řeknou, co se stalo.TAková neš´tastná událost zasáhne celou rodinu.Jsem s vámi.Hold někteří jedinci nemají takové štěstí, aby tu s námi byli dlouho, ale věřím, že každá minuta vašeho společného soužití byla krásná a naplnila štěstím srdíčka.

To je mi líto. Čtu to až teď, je šílený, jak rychle se vše může potento. Tipuju to na anafylaktický šok, u lidí se pak dává epinefrin, kortikoidy ne. Jak je to u koní netuším. Vy jste udělali maximum. Těžko soudit, jestli ale veterinářky mohly dělat víc. Držte se. Co jsem pochopila, není to váš jediný koník, tak se snad přes to snáz dostanete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.91
Je mi to lito. Drzte se. Napadlo me... Co praskla cevka v mozku? To same se nam stalo u psa priznaky by plne shodne odpovidaly. pokud to bylo ono, byla jakakoli lecba ci operace temer nemozna. Drzte se.
Tak mám nové informace. Náš poníček měl prý cushinga. Varianta tady psaná s prasklou cévkou v mozku je prý dost možná. Ale tak stejně prý mohl úplně skolabovat imunitní systém, takže stačila nějaká malá infekce. Sice nám to koníka nevrátí, ale trošku jsem se uklidnila, když aspoň tuším, čím to bylo způsobené. Stejně se pořád bojím chodit do stáje. Bojím se, co se stane dál. Mám tady další dva důchodce. Bojím se jenom se na ně podívat. Pro mě to byl za těch X let u koní nejhorší zážitek. Ještě, že trápení netrvalo zase tak dlouho. Rozhodování, jestli utrpení skončit nebo dát ještě šanci, je asi to nejhorší :(. Aspoň, že toto rozhodnutí udělal on sám celkem rychle a nebude mi to, někde za duhovým mostem, mít za zlé. Ach jo. Všem Vám tady děkuji za podporu a přeji jen hezké zážitky.
jennifer81
napsal(a):
Kdysi se mi stalo totez u kobyly. Ke konci listopadu. Jako prvni pomoc dostala Zyrtec - po konzultaci s veterinarem, davkovani si nepamatuji. Nez vet dorazil, tak kobyla vyrazne splaskla, takze jsme uz jen sledovali. Do rana byla OK. Dle veta se jednalo o nejakou alergickou reakci, ale dodnes nevim, na co... Kdyby to nebylo v listopadu, po prvnich mrazicich, hadala bych taky vosy... Uz nikdy se to neopakovalo.
Dobrý den, mě se ty otoky opakují a vůbec nevím proč. Po zyrtecu splaskne ale třeba za dva týdny to má znova. Dřív jsem myslela, že je to z pastvy ale teď to má i v zimě. Je to asi alergie ale nemůžu příjít na co ? Nemáte někdo nějaké nápady ?
Romi.K
napsal(a):
Dobrý den, mě se ty otoky opakují a vůbec nevím proč. Po zyrtecu splaskne ale třeba za dva týdny to má znova. Dřív jsem myslela, že je to z pastvy ale teď to má i v zimě. Je to asi alergie ale nemůžu příjít na co ? Nemáte někdo nějaké nápady ?
Není koník v boxu?Možná nějaké přípravky na čištění boxů, stájí apod.Teď v zimě je mizivé procento alergií.Zkuste se zaměřit na to, co je jinak ve chvíli, kdy má koník otok.Hlavně, kde ho má, hřeje, jak je výrazný?