Ojntvv

XXX.XXX.80.152
Ahoj, prosim poraďte :) mam kobylku, která je spatne nasvalena a ma horsi stavbu tela, takze nosí hlavu porad nahoře. Kdyz ji měl trener, chodila s hlavou dole a pěkně ale ja nejsem silná jak chlap takze :D ja bych ji chtela nějak dostat hlavu dolu jak pro prijezdovani tak pri skákání ale kdyz ji dam třeba gogue nebo chambon tak toho akorát využívá a klidně se i do chambonu opre... Je mírně tupohuba, ale nechci nijak extra ostré udidlo jako třeba páka ;) spíše nějaké speciální stihlo, nevíte? Diky!
Ojntvv

XXX.XXX.80.152
To neni tak ze bych ji chtela vzít za hubu ;) jen uz me ma "přečtenou" ;) takze jsem chtela jetsli by mohlo neco pomoct:) a s trenérem trénuje ten mi však nedokáže poradit a říká ze ji mam nechat s hlavou nahoře, on však sam ji ma schromazdenou... A kdyz ji měla drezurni trenerka tak s ni měla taky problém a prala se s ni asi hodinu a az pak to bylo ok ale ne úplně ideální :).
Úspěch není o síle, ale o citu. Proč dávat chambon, který je primárně a jen určen k lonžování? Gogue se píše, že je i k ježdění s čímž já nesouhlasím - principy jsou skoro přes kopírák jako u chambonu.
Je to o ježdění zadkem a ne tím, co má kůň v hubě, to si pamatuj
Něco k přečtení:
http://pkhorsemanship.com/the-ideal-ratio-of-aids/.
To znamená že jí tam trenérka pravděpodobně dorvala za hubu a měla by trénovat nejspíš ona.Ono sedem to chvíly trvá než se to naučíš je to o hodinách a hodinách ježdění než to přijde ale pak nebudeš mít koně sešněrovanýho za hubu a táhnoucího zadní pět mertů za sebou to je opravdu trystní pohled
Vam to mozna prijde jednoduche, ale spravne sbaleni hlavy vyzaduje zapojeni hornich svalu krku a pro kone je velmi namahave. Nemuzete se proto divit, ze se do toho vasi neosvalene kobylce nechce. Nejdrive je vhodne zacit na lonzi s pevnym chambonem nebo vyvazovacimi otezemi, ktere zpocatku zapnete volne a postupne (v ramci dnu a tydnu) budete dotahovat. Konik se zpocatku bude prat, ale brzy prijde na to, co po nem chcete. Spravnou praci pak soucasne posili svaly krku a zade a bude to pro nej cim dal snazsi.
Udidlo ma na cele praci jen velmi maly podil. Prilnuti muze branit jedine v pripade, ze konikovi skutecne nesedi (napr. je pro nej moc tluste a tlaci na patro). Vase kobylka se s vami nepere proto, ze by vas mela prectenou, ale proto, ze s pomocnymi otezemi zatim neumi pracovat. Pozadejte vaseho trenera, aby vam vysvetlil principy spravneho lonzovani a pod sedlem zatim hlavu vubec nereste.
Zaklad veskere prace je uvolnenost, takt a prostupnost. Ne pomocne oteze.
Ja nikdy na kobylu nepouzivala tyhle nesmysly, na lonzi ji necham at jde s hlavou jak chce, ale soustredim se na DULEZITE veci a jakmile kun zacne toto delat, jde hlavou dolu. Je zaklad jit dopredu a dolu, ne mit svazanou hlavu ma vyvazovacich otezich, kdy kun taha vetsinou vahu na predku.
Jezdit, jezdit jezdit na volne otezi, kun jakmile je na to pripraven tak to prilnuti nabidne sam, pokud nenabidne, nemuze jezdet toto po nem umele chtit a musi resit veci dalsi - viz shora v tomto prispevku.
Ojntvv
napsal(a):
Ahoj, prosim poraďte :) mam kobylku, která je spatne nasvalena a ma horsi stavbu tela, takze nosí hlavu porad nahoře. Kdyz ji měl trener, chodila s hlavou dole a pěkně ale ja nejsem silná jak chlap takze :D ja bych ji chtela nějak dostat hlavu dolu jak pro prijezdovani tak pri skákání ale kdyz ji dam třeba gogue nebo chambon tak toho akorát využívá a klidně se i do chambonu opre... Je mírně tupohuba, ale nechci nijak extra ostré udidlo jako třeba páka ;) spíše nějaké speciální stihlo, nevíte? Diky!
Nepíšete jak je stará, co má za sebou, kdo už se na ní vyřádil, co vy s ní zamýšlíte, ani jste nepopsala vaší jezdeckou úroveň...
Obecně, i koně s horší stavbou těla je možno udělat správně.Ale trvá to déle a je to pracnější.Víte, že je špatně nasvalená, tak pracujte jako s remontou.Na volné otěži a pokud možno v terénu.Ideální jsou kopečky.Na jízdárně jdou kavaletové řady, kroková gymnastika, přechody krok, klus na kruhu.
Pokud trenérovi chodí dobře, není to chlapskou silou, ale tím, že asi umí jezdit.
Takže jako další věc bych zhodnotila sama sebe.Jezdíte vahou, sedem, holeněmi, máte klidnou ruku?
Ojntvv
napsal(a):
Proč by měl kůň platit s bolestivým udidlem v hubě za to, že se na něm neumí pořádně sedět?Nejdřív je třeba začít u sebe, srovnej si to v hlavě a hlavně se srovnej v sedle, aby byl korektní sed.Ostrý udidlo nevyřeší, uvolnění a shromáždění, kterého nedosáhneš, pokud nebude funkční narovnání.Je třeba hlavu správně sbalit a stáhnout záď pod koně.Pokud ti trenér neumí poradit, jen se předvádí, že jemu to jde, vyměnila bych ho.
Na nějaké shromáždění se vyprdni. Očividně máš nedostatky už v základech. V prvé řadě musí jít kůň uvolněně, aktivně od zadu s vyklenutým hřbetem na dlouhé otěži. Když půjde správně zadkem tak si dá hlavu dolů sám. Až budeš schopna jezdit na dlouhé otěži s hlavou dopředu a dolů tak můžeš teprve začít zkracovat a narovnávat. Ale toto je práce na dlouhou dobu nemůžeš chtít během pár hodin shromážděného koně. Jestli ti toto neumí trenéři vysvětlit tak bych je vyměnila. A trenérka která se musí s koněm hodinu prát u mě není trenérka. Silou ani ostřejším udidlem problém nevyřešíš. Naopak když se budeš s koněm prát a šněrovat ho různýma udělátkama tak půjde akorát proti a bude si čím dál víc vyrábět špatné svaly a později i zdravotní problémy.
Nejsem bůhvíjaký jezdec, jízdárnu nemáme, musí stačit terén.
Ale pokud jsem začala jezdit na nějakém koni, dřív nebo později (já nikam nespěchám), začali všichni dávat hlavu níž a níž, až ji měli tam, kde má být.
A světe div se, hned jsem se jim lépe nosila
A to vše jen tím, že jezdíme v terénu úplně všude, ne jen po cestách a já jsem koni umožnila, na delších otěžích, řešit si vzniklou situaci samostatně, podle svého.
Koně našli ztracenou rovnováhu i s těmi 90 kg co se sedlem mám. Taky mi přijdou sebevědomější a hned se všeho nelekají.
Stali se z nich parťáci, nikoli jen cvičební nářadí.
Tento způsob je ovšem na delší dobu.
Určitě někdo poradí, jak dosáhnout stejného výsledku rychleji.
sisi58
napsal(a):
Ale pokud jsem začala jezdit na nějakém koni, dřív nebo později (já nikam nespěchám), začali všichni dávat hlavu níž a níž, až ji měli tam, kde má být.
A to vše jen tím, že jezdíme v terénu úplně všude, ne jen po cestách a já jsem koni umožnila, na delších otěžích, řešit si vzniklou situaci samostatně, podle svého.
Koně našli ztracenou rovnováhu i s těmi 90 kg co se sedlem mám. Taky mi přijdou sebevědomější a hned se všeho nelekají.
Naprosto souhlasím se vším, co píšete, máme to stejně.
sisi58
napsal(a):
Jistě toto je nejideálnější varianta pro začínající koně. Na druhou stranu je třeba brát v potaz že né každý má možnost různorodých terénů.