Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Katka133

8.11.2015 10:52
Katka133

XXX.XXX.97.77

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by jste prodali odstávče někam, kde by neměl společnost jiných koní. Jde o 6 měsíční hříbě, hřebečka minishetlanda. Teď je ve smíšeném stádě se svými vrstevníky. Paní ho chce jako společníka, "sekačku" a na výstavy. Nevím jestli prodat nebo ne, proto se ptám na váš názor.

8.11.2015 15:03
lexi7892

XXX.XXX.168.4

Ať je kuň nebo poník sám, je to chudák. Teta si přivezla od, chovatelky´ shetlanda, má ho též samotného a je vidět že není spokojený. Nepomůže ani kamarád v podobě krávy nebo kozy. Já bych koně do samoty a horších podmínek neprodala ani za milion.

8.11.2015 18:48
mexin

XXX.XXX.11.16

Taky bych do samoty neprodala.Ale teď trochu jinak...Ke koním jsem docházela cca od 17ti let (do komerční stáje).Teď ke koním nějakou dobu nechodím, jale chci se k tomu vratit.Jenomze mám rodinu, děti, přestěhovali jsme se, máme jen menší hosp.zvířata a ke koním bych musela už dojíždet 16km.Jasný, to je jak nic ale děti, práce, domácnost už mi to tolik nedovolí a proto bychom mohli koně koupit rovnou domů, když na to podmínky tady jsou, a dojíždění by odpadlo i kdybych si tam ustájila vlastního.Ale teď problém, abych měla koně na svém doma, musel by mít k sobě parťáka aby nebyl sám.Ale já nemohu sehnat ani toho prvního, protože nikdo koně do samoty prodat nechce..Druhého koně, či ponyho bych koupila s menším časovým odstupem, ale ani to se prodávajícím moc nelíbí a nakonec od prodeje odstoupí.Zkusila jsem prvně sehnat aspoň ponyho s tím, že tu chvíli s kozama sám vydrží, než seženu druhého..Ale je to totéž..prostě pokud nemám stádo, nebo nenaložím cestou ještě jednoho tak mám smůlu.Pak jsem teda narazila na jednoho ze samoty a do dočasné samoty by problém nebyl, ale to zase nebyl kůň pro mě...je fakt tak těžké toho prvního sehnat?když nikdo koně do samoty, byť dočasné nikdo nedá...?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.11.2015 19:12

To nevím, to máte asi smůlu nebo to nějak špatně nastavené. On je spíš problém s tím sehnat vyhovujícího koně pro konkrétní osobu... dřív se s tou samotou takové ciráty nedělaly.
Každopádně je poměrně dost koní, kteří jsou prostě solitéři a ke svému životu dalšího koně nepotřebují, naopak jsou s dalšími koňmi ve stresu, nebo agresivní. Zkuste hledat dál, nepolevujte, jistě najdete. Jen pozor na nadšení, až najdete samotáře, abyste si nepřivezla koně, který bude sice spokojen ve své samotě s malými, ale nebude vyhovovat Vám... on jak člověk hledá dýl, tak se uchyluje ke kompromisům, kterých potom lituje

8.11.2015 20:06
aggitta

XXX.XXX.249.59

Možná budu za špatnou, ale prodávám hříbata i do samoty, shetlandy a minishetlandy. Zastávám názor, že nějak si toho prvního koně chovatel pořídit musí, a zrovna poník spíš přijme jako kámoše třebas kozlíka, než velký kůň, který to mrně jiného druhu pod nohama nebude brát za parťáka...
Jednou jsme to tady na Fauně probírali, jak tedy má začít někdo s koňma, když mu nikdo neprodá toho prvního a dva, které by se mu líbili, v jeden den nekoupí. Tak prý si má toho prvního někde ustájit! To je skvělá rada, protože až si tento člověk pořídí druhého koně a oba si doveze domů, bude rovnou řešit nejen vše kolem koně dvakrát, ale i vztahy mezi koňma, a to vše jako chovatel - začátečník. Takže sice dodrží pravidlo welfare - nechovat koně v samotě, ale možná napáchá horší věci.
Podle mého názoru je dobré začít s chovem nenáročného shetlanda, naučit se na něm jak na to a mezitím shánět druhého koně.
A podle mých zkušeností ne vždy chovatele odhadnete. Některý se zdál prima a nebyl, jindy se skoro obávám o osud hříběte a z kupce nakonec vyroste pan Chovatel. Takže už nesoudím předem.
Osobně jsem sama mívala v počátcích svého chovu koní (1985-1991) samotné koně, popř. klisnu a její hříbě do prodeje. Stále nevidím chov jednoho koně jako největší zlo vůči koni, víc mě trápí, že jsem odchovávala nějaký čas jedno hříbě, bez vrstevníků ve stádě. To bych tedy už neudělala, mít jen jednu chovnou klisnu, hříbata potřebují být koňmi alespoň těch 6 měsíců do odstavu.
V současné době mám poníků celé stádo, ale i tak někdy musí být některý dočasně na "samotce". Když ho ke stádu vracím, je vidět, že se vrací rád, ale že by ve stáji sám trpěl, nežral, nepil, volal kamarády, to nepozoruji.

8.11.2015 20:29

Aggittko, naprosto s Vámi souhlasím. Teď mám zrovna valacha na samotce kvůli zranění a děsili jsme se toho, jak bude šílet (A1/1)... koně nemá ani na dohled a ani nehnul uchem. Když jdou kobyly jezdit, přivedu je a jsou přivázané u něj, tak se očuchají, ale že by nějak bláznil, když odcházejí, nebo po sobě řehtali... nic. Jsem moc ráda, že to bere takhle v klidu, hodně nás překvapil.

8.11.2015 23:49
Berticek

XXX.XXX.72.252

aggitta napsal(a):
Možná budu za špatnou, ale prodávám hříbata i do samoty, shetlandy a minishetlandy. Zastávám názor, že nějak si toho prvního koně chovatel pořídit musí, a zrovna poník spíš přijme jako kámoše třebas kozlíka, než velký kůň, který to mrně jiného druhu pod nohama nebude brát za parťáka...
Jednou jsme to tady na Fauně probírali, jak tedy má začít někdo s koňma, když mu nikdo neprodá toho prvního a dva, které by se mu líbili, v jeden den nekoupí. Tak prý si má toho prvního někde ustájit! To je skvělá rada, protože až si tento člověk pořídí druhého koně a oba si doveze domů, bude rovnou řešit nejen vše kolem koně dvakrát, ale i vztahy mezi koňma, a to vše jako chovatel - začátečník. Takže sice dodrží pravidlo welfare - nechovat koně v samotě, ale možná napáchá horší věci.
Podle mého názoru je dobré začít s chovem nenáročného shetlanda, naučit se na něm jak na to a mezitím shánět druhého koně.
A podle mých zkušeností ne vždy chovatele odhadnete. Některý se zdál prima a nebyl, jindy se skoro obávám o osud hříběte a z kupce nakonec vyroste pan Chovatel. Takže už nesoudím předem.
Osobně jsem sama mívala v počátcích svého chovu koní (1985-1991) samotné koně, popř. klisnu a její hříbě do prodeje. Stále nevidím chov jednoho koně jako největší zlo vůči koni, víc mě trápí, že jsem odchovávala nějaký čas jedno hříbě, bez vrstevníků ve stádě. To bych tedy už neudělala, mít jen jednu chovnou klisnu, hříbata potřebují být koňmi alespoň těch 6 měsíců do odstavu.
V současné době mám poníků celé stádo, ale i tak někdy musí být některý dočasně na "samotce". Když ho ke stádu vracím, je vidět, že se vrací rád, ale že by ve stáji sám trpěl, nežral, nepil, volal kamarády, to nepozoruji.

Když jsem si já pořídila jako začínající chovatel shetlandika také jsem si říkala, že ta koza mu na chvíli postačí, než se zabydli a my se dostatečně poznáme, no opak byl pravdou, koza ho trkla zezadu a on ji nakopl a už nikdy nebyli kámoši. :D a Shetlanda pro začínajícího dospělého chovatele jen doporučuji, nenáročný kůň, jen to neprekrmit. :).

Katka133

9.11.2015 06:55
Katka133

XXX.XXX.97.77

Dobře, moc děkuji. Sama jsem také začínala s jedním minishetlandem, že se na běm naučím základy a potom si časem koupím velkého koně. Ale tihle prcci jsou neodolatelní a už jsem u nich zůstala . Už jsem se rozhodla, že hřebečka prodám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík