Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2015 11:16
AnnaM.

XXX.XXX.219.63

Zdravím,
mám 5letého valacha, teď čerstvě vykastrovaného (nebyl to plemeník, ale jednou nám zdrhnul a skočil si). Chci s ním začít konečně pracovat, ale nevím u čeho začít. Je lepší začít spíš jezdit na vyjížďky a tam ho nechat "vyběhat", protože má docela dost energie a nebo spíš se učit někde na plácku, protože nemáme jízdárnu. Chci se vás zeptat na různě tipy a rady, a hlavně bych ho chtěla naučit spíš reagovat na nohy nikoliv na udidlo, přijde mí že právě hodně lidí dělá právě chybu v tom že ty mladý koně učí přes hubu. Předem děkuji za odpovědi :).

8.11.2015 12:18
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Ten dotaz je myšlen vážně?

8.11.2015 12:36
evcusik

XXX.XXX.201.120

Pokud je to myšleno vážně:

Začít se vzdělávat - knihy, trenér a zkušená osoba po boku. Pak teprve něco koně učit. A není to jen o ježdění, ale hlavně o tom na zemi (myšleno manipulace s koněm, vodění, ošetřování, neválcování člověka apod).

Pro první rozhled jsou hezké knížky: První kroky pod sedelm (Penquitt), Práce s mladým koněm (Maxwell). A začít hezky od začátku.

8.11.2015 13:02
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Typický případ-vím kulový, pořídím si zvíře a pak se budu ptát, co a jak.Pokud je myšlený dotaz vážně.

8.11.2015 13:13
polárka.15

XXX.XXX.171.253

A nebo A. Paalman - skokove jezdeni - skvele i pro mlade kone.

8.11.2015 16:26
Berticek

XXX.XXX.205.202

Čas od času mi tu u určitých stále přispívajícíh uživatelů přijde, že všechno ví, všechno znaj. Rady nad zlato od nich vážně. ;) Když už neporadí, alespoň si rýpnou.

8.11.2015 18:30
peggi16

XXX.XXX.61.147

Berticek napsal(a):
Čas od času mi tu u určitých stále přispívajícíh uživatelů přijde, že všechno ví, všechno znaj. Rady nad zlato od nich vážně. ;) Když už neporadí, alespoň si rýpnou.

Taky mám někdy ten pocit. Někdo chce poradit a sjede ho akorát kritika. Holt učení asi padají z nebe...

8.11.2015 18:37
polárka.15

XXX.XXX.171.253

peggi16 napsal(a):
Taky mám někdy ten pocit. Někdo chce poradit a sjede ho akorát kritika. Holt učení asi padají z nebe...

Nezkušený soudný člověk si hříbě nekoupí, nebo pokud ano, tak to bude řešit s trenérem.

Zde jiná rada, ne trenér bohužel není.

Správné ježdění je o nohách, a hlavně sedu, ruce jsou až to poslední a to nejméně používané. A nemám pocit, že by někdo, koho jsem znala a poznala řešil u čerstvě obsedlých koních či remontách vše hubou. Vždyť by to toho koně znechutilo a odmítal by jakoukoli práci hned od startu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.11.2015 20:21

Pre mňa je tiež veľmi zvláštny dotaz. Ja by som napríklad prdpokladala, že mladého koňa bude vlastniť osoba, ktorá s prípravou nejaké skúsenosti má, prípadne má jasnú predstavu o tom, ako tá príprava a samotné obsadanie bude vyzerať, alebo pracuje pod dozorom niekoho skúseného, s kým bude otázky a prípadné problémy konzultovať.
Aby tu náhodou zas za dva mesiace nepribudol dotaz typu, útočí na mňa koník vo výbehu, neviem, čo mám robiť.

9.11.2015 11:11
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Berticek napsal(a):

A čo sa dá na toto podľa vás poradiť? Na vrátenie toho koňa je už asi neskoro to by bola jediná rozumná rada..
Roky praxe potrebné pri príprave mladého koňa majiteľke emailom asi nikto nepošle

9.11.2015 11:24
polárka.15

XXX.XXX.41.2

katkaa1 napsal(a):
A čo sa dá na toto podľa vás poradiť? Na vrátenie toho koňa je už asi neskoro to by bola jediná rozumná rada..
Roky praxe potrebné pri príprave mladého koňa majiteľke emailom asi nikto nepošle

11.11.2015 19:19
AnnaM.

XXX.XXX.219.63

Mám valacha od narození, je obsedly, nauceny, jen některé jste to bohužel pochopily špatně

11.11.2015 19:24
AnnaM.

XXX.XXX.219.63

Mám ho od narození, je obsedly, navykli na kováře, veterináře, umí na lonzi, byl pod trenérem, mel ted rok pauzu, takeze jsme se zatavily ve fazi-max.vyjizdky a lonz, absolutně charakterni zvire.. nechápu pro se hned do me navazite, chtela jsem jen poradit a myslíte si ze jsem nějaký laik. Opravdu, když nevíte co napsat tak si rypnete.

11.11.2015 21:37
canis lupus

XXX.XXX.210.187

Kdyby mladé koně u nás cvičili jen lidé s mnoha lety praxe,60% koní na prodej by šlo do salámu, pač by je nikdo nekoupil. Každý to jednou dělá s mladým koněm poprvé bez dozoru zkušenějšího. Takže nechápu to rytí.
Pro zadavatelku: nejlepší je kombinace obojího- na plácku pracovat na při ježdění a v terénu se uvolnit a protáhnout.

11.11.2015 21:37
evcusik

XXX.XXX.150.9

Mrkněte do knížky "První kroky pod sedlem" - zodpoví Vám i tyto otázky :) (psát je sem by bylo zbytečné a zdlouhavé).

Pokud byste měla zájem, mám ji v PDF (stačí napsat zprávu).

11.11.2015 21:47

On je ale sakra rozdiel napísať "mám mladého koňa čo s ním, lietať v teréne, alebo točiť sa na jazdiarni" alebo "mám mladého obsadnutého koňa po pauze, ako naviazať na začatú prácu". V oboch prípadoch by si síce skúsený človek bezproblémov poradil sám, prípadne za pomoci trénera zo zeme. A tým aj nadviažem radou, zožeňte si trénera, prípadne choďte na sústrdenia(v zime toho bude plno, len si vybrať), aj bez koňa je lepšie, než sedieť pri počítači a čakať, čo vám kto poradí. Čítajt knihy-paalman, drezúra od z do t, starého dobeša, ďalšie mi z hlavy nenapadnú... Vzdelávajte sa, a kým nebudete mať jasnú predstavu, jazdite na krokovky terénom, nič tým nepokazíte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík