Pasovanie sedla - írsky cob

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2015 11:42
katjuschka

XXX.XXX.238.245

Tak som sa dostala aj ja k výberu sedla pre širšieho koníka, čo je podľa mnou prečítaných diskusií tu na ifaune pomerne oriešok. Od chovateľky som dostala radu, že by som mala skúsiť sedlá Thorowgood, šité špeciálne pre coby. Tieto by mali byť robené na guľatejší chrbát, narozdiel od wintecu wide, ktorý je (ževraj) robený na rovný chrbát koňa. Vo výbere sedla som úplný laik, začínajúci jazdec a ani tí skúsenejší mi toho moc neporadili (najviac asi diskusie tu). Tieto sedlá majú vymeniteľnú komoru a sú naozaj (pre jazdca minimálne) veľmi pohodlné a zdajú sa mi oveľa kvalitnejšie spracované ako wintecy wide. Komora v sedle je biela, extra široká, existujú ešte dve širšie. Na koni sa nám zdalo sedlo fajn, aj pani Dohnalovej (od ktorej sedlo mám), ale po zapotení sú na dečke nerovnomerne opotené fľaky pod vankúšmi vzadu. (alebo je to prach zo srsti?) Tieto fľaky však boli tiež mokré, nie suché... Podľa diskusií tu to znamená, že sedlo vzadu tlačí. Mne sa zdalo skôr, že po nasedlaní bez jazdca boli vyššie. Čo to presne znamená? Dá sa to ovplyvniť výmenou komory? Pomohol by strih sedla pre kone s rovným chrbátom? (Tu tipujem že práve nie). Ďakujem vopred za všetky cenné rady =).

8.11.2015 13:16
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Problem c.1 - mate spatne nasedlaneho kone, spravne umisteni sedla muze vypadat uplne jinak. Ji ak bohuzel z tech fotek nam tobo moc nerekne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.11.2015 13:37

Polarko, zase Vas prispevek nerekne nic zadavatelce... "spravne umisteni sedla muze vypadat jinak" je teda rada jak z prirucky :(
A jak vyfotit spravne nasdlaneho kone pro posouzeni vhodnosti sedla se taky nedozvedela..
Ono jen nekoho zkritizovat, umi kdekdo. Tak zkuste byt z toho druheho tabora, a radsi radit. Casto mate pomerne trefne postrehy ;)
Zadavatelce: mrknete na Equichannel na nektere clanky ohledne sedel. Bude tam zaprve napsano (najdete i videa), jak spravne pasovat sedlo a za druhe tam budou fotky, ze. Kterych neco poznate...zkuste se inspirovat z nich, jak spravne fotit kone se sedlem (rovny povrch, presny uhel pohledu, atp.). Teprve ze spravne udelanyvh fotek bude lepe patrne, zda koni sedlo sedi. Kazdopadne by Vam to spis mel rict nekdo zkuseny, kdo to i pohmatem vyzkousi ;).

8.11.2015 13:43
makki

XXX.XXX.36.237

Podle fotek se až tak úplně soudit, ale protože bojuji se sedlem na IC už několik let, pár postřehů bych měla. Máte pravdu v tom, že sedlo koně vzadu tlačí. Z boční fotky je pěkně vidět, že díky bříšku i při správném nasedlání po pár krocích stáhne podbřišník sedlo koní na krk, tím ho vepředu zvedne a překlopí dozadu. Proto je na IC vhodnější sedlo, které má 4 zápinky, z toho jednu úplně vepředu, nebo sedlo drezurní či takové, u kterého se dá umístění zápinek podle koně nastavit. Tím se tah na podbřišníku na sedlo sníží. Např.:
http://www.a-sedla.cz/drezurni-sedlo-thorowgood-thorowgood-griffin-w8n1t
http://www.a-sedla.cz/drezurni-sedlo-euroriding-euroriding-luxor-evolution-mqn8n
http://www.a-sedla.cz/univerzalni-sedlo-thorowgood-thorowgood-cob-kxv9r

Jsou to jenom příklady, které se mi v rychlosti podařily najít na netu. Sama jsem na IC kupovala od p. Dohnalové sedlo Thorowgood s komorou č.5 a se 4 zápinkami.
Je to hledání, protože když sedí tvar polštářů a komora, nepasuje umístění a počet zápinek. Někdy pomůže i "vyosený" podbřišník, např.:
http://www.kentaur.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=110%3A2023-dijon&catid=15%3Apodbiniky&Itemid=45&lang=cs

Jinak když se dívám na fotky IC s anglickými sedly, připadá mi, že ze všeho nejlépe jim sedí drezurní sedla právě díky tvaru bočnic a umístění sedlových zápinek. U sedel univerzálních, nebo skokových, jsou zápinky uprostřed sedla a to pak způsobuje to překlápění.

8.11.2015 13:50

Ja mam teda taky IC a dlouho jsem resila sedlo. Jde hlavne o pretaceni, prave proto, ze jsou takovi kulati. Nakonec jsme skoncili u Wintcu Isabell Werth. Zapinky mame normalni, sedlo se dopredu netlaci. Pokud jo, je to spis otazka velkeho bricha, kdy proste sedlo sjede dopredu a pak se navic diky tomu i povoli podbrisnik. To jsem ted resila u jine kobyly. Zda se, ze na to dobre pomohlo sedlo na nizsich polstarich (coz tohle fakt nema)...ale to zas bude kun od kone jine..
Jen podlefotek bych teda rekla, ze malo mista v predni rozsose - ze by mohlo sedet vic nad konem.
S temi vicero podbris.remeny je to urcite dobry napad! ;) akorat se spatne shanej...

8.11.2015 14:08
ciraali

XXX.XXX.105.157

Mam doma IC tez, a co pomuze nejvic, je kdyz ten kun zhubne. Dokud bude takhle tlusty, tak se budou na nem vsechna sedla shrnovat dopredu, protoze podbrisnik proste nema sanci to sedlo udrzet vzadu. Omezit zradlo, pridat pohyb (lze i praci ze zeme), a pak se mnohem lip napasuje sedlo.

8.11.2015 14:14
katjuschka

XXX.XXX.238.245

Ja som jazdec-začiatočník (chovateľ však dlhoročný), všetko o čom mám nejaké (dúfam nie mylné informácie) pochádza odtiaľto alebo z Equichannelu. Pozerala som si fotky aj na EQ, toto je rovný povrch, rovnejší na kopcoch nemáme, ale presný uhol pohľadu mi asi ušiel =/ Spoliehala som sa skôr že sa to bude dať posúdiť podľa dečky. Ďalej áno, čítala som, že sedlo nemá ležať koni na lopatke a má byť približne 2 prsty za ňou. Ukazovala som to aj tým skúsenejším. Akurát ja si v tomto dupnúť neviem, keď mi raz niekto hovorí, že ten podbrušník má byť tam a tam a to sedlo tak a tak. Sami asi najlepšie viete, že je veľa koniarov, ktorí nevedia nasedlať ani vlastné kone a myslia si, že presne tak ako sedlajú je to správne. Volala som aj p. Dohnalovú, bohužiaľ na SR nejazdí, podľa fotiek jej to príde v poriadku. Takto sa mi takto zdalo sedlo vpredu. V každom prípade, tu mi tá "správna" teória zlyhala na plnej čiare. Pretože akonáhle som posunula sedlo dozadu, tak bohužiaľ. Má tam to megabruško a žiadny podbrušník mi tam nesedí (ale možno sedieť bude, ak použijem ten vyosený, ďakujem). Čo sa týka tých zápiniek, práveže sú tam tie štyri a skúšali sme, ostalo to na tých dvoch stredných ako doporučuje výrobca na sedlanie prvýkrát. Takže skúsiť na úplne prvú a hneď druhú zápinku?

8.11.2015 14:20
katjuschka

XXX.XXX.238.245

Lež som dopísala, pribudli dva príspevky. =) Koník je nový, takže na tom zapracujeme určite. Veď už po krokovke bola mokrá ako myš... Kondička nikde, ale je naozaj stiahnutá z pastviny, takže to jej chyba nebude =)

Pretáčať sa mi toto sedlo konkrétne nepretáča. Pokiaľ je ovšem nasedlaná takto... Nižšie vankúše má wintec wide, mám ho tiež požičané. Ale tam je problém, že sa mi zdá, že tvorí most a taktiež sa mi pretáčalo pri nasadnutí.

Ak by sme dali užšiu komoru kvôli miestu nad kohútikom, obávam sa že sedlo by už tlačilo a bolo by úzke. Skôr sme zvažovali širšiu. Ale keď je to takto, tak tam asi tá najlepšia možná...

8.11.2015 15:10
makki

XXX.XXX.36.237

Jo, na první dvě zápinky. Tím to ten podbřišek tolik nepotáhne. Otázkou je, zda to bude stačit.

8.11.2015 15:56
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Polarko, zase Vas prispevek nerekne nic zadavatelce... "spravne umisteni sedla muze vypadat jinak" je teda rada jak z prirucky :(
A jak vyfotit spravne nasdlaneho kone pro posouzeni vhodnosti sedla se taky nedozvedela..
Ono jen nekoho zkritizovat, umi kdekdo. Tak zkuste byt z toho druheho tabora, a radsi radit. Casto mate pomerne trefne postrehy ;)
Zadavatelce: mrknete na Equichannel na nektere clanky ohledne sedel. Bude tam zaprve napsano (najdete i videa), jak spravne pasovat sedlo a za druhe tam budou fotky, ze. Kterych neco poznate...zkuste se inspirovat z nich, jak spravne fotit kone se sedlem (rovny povrch, presny uhel pohledu, atp.). Teprve ze spravne udelanyvh fotek bude lepe patrne, zda koni sedlo sedi. Kazdopadne by Vam to spis mel rict nekdo zkuseny, kdo to i pohmatem vyzkousi ;).

Už zase?

8.11.2015 17:08
makki

XXX.XXX.36.237

ciraali napsal(a):
Mam doma IC tez, a co pomuze nejvic, je kdyz ten kun zhubne. Dokud bude takhle tlusty, tak se budou na nem vsechna sedla shrnovat dopredu, protoze podbrisnik proste nema sanci to sedlo udrzet vzadu. Omezit zradlo, pridat pohyb (lze i praci ze zeme), a pak se mnohem lip napasuje sedlo.

No samozřejmě toto je značka ideál.

8.11.2015 20:08

katjuschka napsal(a):
Tak som sa dostala aj ja k výberu sedla pre širšieho koníka, čo je podľa mnou prečítaných diskusií tu na ifaune pomerne oriešok. Od chovateľky som dostala radu, že by som mala skúsiť sedlá Thorowgood, šité špeciálne pre coby. Tieto by mali byť robené na guľatejší chrbát, narozdiel od wintecu wide, ktorý je (ževraj) robený na rovný chrbát koňa. Vo výbere sedla som úplný laik, začínajúci jazdec a ani tí skúsenejší mi toho moc neporadili (najviac asi diskusie tu). Tieto sedlá majú vymeniteľnú komoru a sú naozaj (pre jazdca minimálne) veľmi pohodlné a zdajú sa mi oveľa kvalitnejšie spracované ako wintecy wide. Komora v sedle je biela, extra široká, existujú ešte dve širšie. Na koni sa nám zdalo sedlo fajn, aj pani Dohnalovej (od ktorej sedlo mám), ale po zapotení sú na dečke nerovnomerne opotené fľaky pod vankúšmi vzadu. (alebo je to prach zo srsti?) Tieto fľaky však boli tiež mokré, nie suché... Podľa diskusií tu to znamená, že sedlo vzadu tlačí. Mne sa zdalo skôr, že po nasedlaní bez jazdca boli vyššie. Čo to presne znamená? Dá sa to ovplyvniť výmenou komory? Pomohol by strih sedla pre kone s rovným chrbátom? (Tu tipujem že práve nie). Ďakujem vopred za všetky cenné rady =).

Na ten prvej fotke v postoji sedlo vyzerá byť vpredu široké- tá predná rázcocha je na môj vkus tochu píliš vysoko. Možno by tomu pomohlo posunúť sedlo mierne dozadšie, tiež sa mi zdá dosť vpredu. Ale to je klasický problém širokých koní, to sedlo holt na svojom mieste stáť nebude, pretože ten bruch ho tlačí dopredu. Možno by som skúsila dať pod sedlo skúšobne hrubšiu dečku, že ako opotí kôň pod ňou. Ešte taký dotaz, to opotenie je z jazdenia pod jazdcom?

8.11.2015 20:49

Polarka: sorry, ale mě to prostě nadzvedává, tyhle příspěvky, co víc poškozují, než pomáhají :( tak se neumím neozvat
Pro zadavatelku: tak jste to slyšela - zkuste se chvíli vozit bez sedla, pokud si troufnete, ať vám slečinka shodí a pak se bude sedlo tvářit daleko lépe.
Každopádně jsme se tu s dalšími shodly, že se nám zdá sedlo moc široké (přední rozsocha je dost nízko nad kohoutkem). Tak jestli máte možnost vyzkoušet ještě nějakou užší komoru, tak to udělejte. Třeba bude vyhovovat více.

8.11.2015 21:45

Ja som blbec a teraz som to po sebe prečítala, predná rázcocha vyššie by mala značiť úzke sedlo. Takže odvolávam, čo som napísala.

9.11.2015 14:37
katjuschka

XXX.XXX.238.245

Hhippie, baarbora: Tak vyššie či nižšie? =)

Dečka bola opotená pod jazdcom v teréne (prudké zrázy hore a dole). Je hrubšia, pod vankúšmi má tlmiaci gél (hranice sú zospodu vidieť na prešívaní).

V každom prípade, to vidím na tú odtučňovku =).

9.11.2015 16:46
tamtam

XXX.XXX.50.72

Nečetla jsem to celé a nemám moc času takže za mě jen - sedlo je nasedlané příliš dopředu na lopatku, proto je překlopené dozadu. Přepněte si zápinky na přední úchytky pod kolenní opěrkou. Podle fotky číslo 5 komora sedí naprosto přesně, takže neměnit. posuňte sedlo dozadějc a vyfoťte znovu, uvidíme co to udělá.
jinak - tyhle skvrny vzadu jsou celkem v pořádku, protože tohle jsou zvlášť u kratších koní partie, které se hodně hýbou a tím pohybem se rozmazává špína tudíž vzniká na dečce skvrna. Horší by byly ohraničené malé skvrny (nadměrný tlak na jeden bod) nebo dokonce bílá suchá místa vzadu. Zezadu vypadá sedlo dobře, tvar polštářů odpovídá tvaru hřbetu.

Mám přesně tohle sedlo a je opravdu dobře udělané a na tyhle typy koní sedí. Nenechte se odradit laiky.. (a taky radami po netu, z fotek se úplně vše nedá poznat a někdy můžou být i dost zkreslené..).

9.11.2015 17:10
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Moje známá si nedávno pořídila pořádně robustní kobylku irského coba a Wintec jí sedí jak hrnec na... :).

9.11.2015 17:26
andmac

XXX.XXX.114.96

EquisvetCz napsal(a):
Foto.

To je zvláštní, mám koně s podobným hřbetem a úplně stejný wintec nám nesedí ani náhodou. Nemáte náhodou fotku v pohybu nebo se sníženou hlavou?

9.11.2015 18:05
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Mám pouze s jezdcem. Kde vám sedlo nesedí?

9.11.2015 18:09
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Jééé já zapomněla přiložit foto..

9.11.2015 22:29

Andmac: mojí kobyle taky neseděl, takže bych to zas tak neglobalizovala..
katjuschka: dle mého a i dalších uživatelů, se kterými jsem tu nedávno řešila napasování sedla na kobylu s krátkým hřbetem a břichem, u které mi lezlo sedlo dopředu, ikdyž byla nejdřív nasedlaná dobře, je lepší na tyto koně sedlo na nízkém polštáři, aby ho vysoký polštář necpal na ten předek. Samozřejmě čím víc podbřiš.řemenů pro umístění podbřišníku dál od lokte, tím lépe.
Ale vzhledem k rozcházejícím se názorům v tomto vlákně pro Vás bude těžké se v tom zorientovat.. já si na žádného odborníka nehraju, jen předávám informace a zkušenosti, co mám..

10.11.2015 08:24
andmac

XXX.XXX.114.96

EquisvetCz napsal(a):
Mám pouze s jezdcem. Kde vám sedlo nesedí?

Dík za foto. Nesedí zadní část polštářů (sedlo je jakoby do kolíbky), mají tendenci se při pohybu nadzvedávat.

hhippie: Já jen, že právě všude se píše jak těmhle koním ten wide sedí a člověk pak nabyde dojmu, že má doma asi nějakýho zvláštního mastodonta, když ho na něj nenapasuje. Těch negativních zkušeností moc není. A ta Isabela jde napasovat na široký hřbet? Ja myslela, že by byla úzká.

10.11.2015 12:01
katjuschka

XXX.XXX.238.245

Dneska sme skúsili nasedlať viac dozadu, a na prvé dve zápinky, lopatka voľná, sedlo sadlo pekne, naklopilo sa viac dopredu. Podbrušník sme dokázali zapnúť tiež viac dozadu (o celú jeho šírku). Akurát, keď sme prišli z vychádzky, vyzeralo to rovnako ako na fotkách =/ Špeky neoklameme =).

10.11.2015 19:26
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Asi budu za divnýho ale na kobylce bych lítal tak dva měsíce bez sedla a netrápil se pasováním.No a potom až se ukáže skutečná postava koně bych řešil sedlo.Takhle to budete mít dvakrát až se trošku naformuje.

10.11.2015 19:37

Tony, vždyť to jsem tu už psala - že by bylo nejlepší nejdřív pojezdit bez sedla, než shodí a pak pasovat ;) ale chápu - často mám dlouhé příspěvky, tak kdo by se s tím četl
Andmac: no, mě se od pohledu na inzerátu zdála, že by mohla sedět, tak jsem jí vyzkoušela a sedí nám dodnes. Ale taky jsem musela kobylu nejdřív zhubnout... ono co si budem povídat - za prvé ta panděra neprospívají zdraví a za druhé prostě komplikují sedlání.
Takže jestli máte někde možnost vyzkoušet tu Isabell, tak to udělejte. Navíc je to úplné křeslo - člověka si chytí a usadí jak z příručky ;) Vždycky jsem byla proti syntetice...ale tohle je teda super.
katjuschka: nojo, jak jsem říkala - před 2 měsíci jsem tohle řešila taky. Pupek vždycky sedlo hodil zpátky za loket. Prostě vyžeňte jí z tuku a pak se bude sedlat jedna báseň ;).

11.11.2015 08:48
makki

XXX.XXX.107.171

Pokud máte přiměřenou jistotu, že sedlo zatím jinak sedí a i po změně kondice bude sedět, zkuste si na přechodnou dobu pomoci podocasníkem. I když IC má nízko nasazený ocas, takže pod ním moc místa není a ne každý kůň to snese. Já jsem podocasník zrušila i v zápřahu, koni to moc nesedělo.

11.11.2015 13:49
katjuschka

XXX.XXX.238.245

Ďakujem =) Ideme zhadzovať špeky, aj ja si myslím, že sedielko bude potom sedieť pekne. Potom nafotím. Bolo by mi ho i tak ľúto dávať preč, lebo mi veľmi vyhovuje. Aj na ostatné kone prejdeme zrejme na Thorowgood.

Přidejte reakci

Přidat smajlík