ff12345

XXX.XXX.252.11
Základ je učit se na koni, který již má dobře zvládnutou rovnováhu a dokáže cválat ve skutečně plynulém pomalém tempu. Na takového koně si nejprve sedněte na madlech a postupně se snažte přizpůsobit pohybu, samozřejmě na lonži, abyste se mohla soustředit pouze na pohyby koně, třeba i se zavřenýma očima. Až se vám povede udržet se i bez pomocí madel, můžete přejít do sedla. Pokud budete mít opět tendenci skákat, začněte bez třmenů.
Hlavní je mít dobře zvládnuté držení nohama, abyste se nemusela opírat do třmenů a dokázala uvolnit pánev. Ztuhlost vychází z nejistoty.
Nemysli na to, že cváláš a prostě si pohodlně sedni do sedla. Mně ze začátku pomáhalo se i trochu rozkydnout nebo jak to říct a pořádně uvolnit pánev. Sice na čas vzala za své rovná záda, pozice ramen a já nevím, co všechno, ale dneska podle slov trenérky usedím ve cvalu i dost rychlé tempo. Já se dost učila na koni, o kterém říkám, že cválá jak třínohá koza, takže mi všichni ostatní přijdou jako houpací křeslo.
Ale.fakt základem je kůň, který si tempo ve cvalu drží sám, aby měl jezdec čas se uvolnit a neřešit pobízení, to se pak dá cválat i po celé jízdárně.
Děkuji všem za pomoc, snad mi to pomůže, já se učím cválat na téhle hnědé kobči, kterou je problém akorát nacválat, potom si cválá sama od sebe docela plynule
A ještě bych se chtěla zeptat jestli na téhle fotce sedím dobře? Je to z klusu
Uživatel s deaktivovaným účtem

andreasuch.
napsal(a):
A ještě bych se chtěla zeptat jestli na téhle fotce sedím dobře? Je to z klusu
Ne. Prvně jseš před pohybem, za druhé ztrácíš rovnováhu, tím jdou nohy dozadu, tak se opíráš rukama.
Tohle chce čas. Většinou několik let pravidelného tréninku, aby jezdec získal rovnováhu, uvolněnost a mohl začít... jezdit. A ne vozit se. Já do stavu ježdění asi nedojdu nikdy, takže bych vlastně neměla radit.
Co se týče pracovního cvalu, tak je to o uvolněnosti. Zkus povolit nohy, pocitově jimi klesnout dolů, klidně přehnaně oddálit kolena od sedla - přehnaně proto, že psychika zkresluje, budeš mít pocit, že je máš úplně mimo sedlo a přitom je stejně budeš mít přitisklé. Kdybych napsala "trochu", tak je možná budeš držet křečovitě.
Na to pomáhá kůň na lonži a nejlépe bez sedla - jen na madlech a učit se jít s pohybem koně, uvolnit se, svěsit nohy a užívat si pohyb, ne přehnaně myslet na to, jak mám sedět a držet se jako klíště, abych nespadla.
Jezdec nespadne, pokud jde s pohybem koně. Platí to jak ve cvalu, tak při skocích. Plno začátečníků dělá tu chybu, že na každém rohu slyší "kolena do sedla", toho se chytne a bere to jako svoji oporu a při rychlém chodu, kdy hledá stabilitu se chytne křečovitě koleny, aby nespadl a to je ta chyba. Najednou je mělký sed, kolena vysoko, rovnováha, kterou máme v kotníkách je ta tam.
Je neustále fáma, která se učí už tolik let - mít koleno přilepené k sedlu. Je to hloupost. Vemte si tvar koně, tvar sedla a tvar a délku nohy jezdce. Není to fyzicky ani možné, mít přitisklé koleno neustále v sedlu (pamatuji si - dám ti tam papírek a běda ti, aby vypadl). Člověk ho použije jako opěru ve stehnovém či lehkém klusu, ne v plném sedu. Plný sed drží záda a uvolněné přiložené holeně a stehna, rovnováhu nohou a celého těla podpírá kotník (i bez třmenů mít špičku dolů a patu nahoru vyvádí z rovnováhy).
Takže nejlepší je sednout na lonž, mít koně, který cválá pravidelně a v tempu a myslet si na pevná záda, volné kyčle a přiložené holeně, co neudrží sed, neudrží nohy
Polárko trochu bych ti oponovala. Koleno k sedlu ještě neznamená, že se musí člověk jím křečovitě držet. Vyježděný člověk tam to koleno má úplně automaticky. Pokud není koleno v sedle, dochází k otevírání kolen, odtahování stehna od sedla, tím prakticky ztrácíš absolutně nad koněm kontrolu sedovými pomůckami, otevírá se ti špička chodidla od koně a jezdec (hlavně začátečník) se chytne patama a je vymalováno.
Ne nadarmo se učí správný sed, kdy špičky chodidel směřují přímo dopředu, tím tě automaticky donutí přiložit koleno do sedla, a třmen má být mírně víc našlápnutý na straně u palců, k tomu se taky používají ty šikmé gumy do třmenů kdo potřebuje oporu. Toto jsou stará pravidla správného sedu.
Koleno přiložené k sedlu rozhodně hloupost není.
kallisto
napsal(a):
Polárko trochu bych ti oponovala. Koleno k sedlu ještě neznamená, že se musí člověk jím křečovitě držet. Vyježděný člověk tam to koleno má úplně automaticky. Pokud není koleno v sedle, dochází k otevírání kolen, odtahování stehna od sedla, tím prakticky ztrácíš absolutně nad koněm kontrolu sedovými pomůckami, otevírá se ti špička chodidla od koně a jezdec (hlavně začátečník) se chytne patama a je vymalováno.
Ne nadarmo se učí správný sed, kdy špičky chodidel směřují přímo dopředu, tím tě automaticky donutí přiložit koleno do sedla, a třmen má být mírně víc našlápnutý na straně u palců, k tomu se taky používají ty šikmé gumy do třmenů kdo potřebuje oporu. Toto jsou stará pravidla správného sedu.
Koleno přiložené k sedlu rozhodně hloupost není.
Já jsem řekla mít přiloženou nohu, tudíž automaticky a logicky to koleno tam je součástí.
Pouze vyvracím staré pořekadlo, kdy - jak jsem již napsal shora - nás učili mít koleno sebevíc k sedlu přilepené, kdy nám tam dávali papírky, aby nespadli a tak jsme měli jezdit. Jak to jinak mohlo dopadnout, než celkově ztuhlý sed, přitisklá kolena, která ale váhu a rovnováhu v chodu neudrží...
Kdo je uvolněný, má přiložené nohy (včetně kolena) a drží to sedem, tak jde daleko lépe s pohybem koně a daleko lépe a rychleji získá potřebnou rovnováhu. Plno začátečníků hledá tu záchranu v koleni, což je špatně..
Co se týká těch šikmých vložek, tak na to mám názor, svůj. Nejvíc to deformuje nohu.
Jako vzor nepřiloženého kolene se hlasím. Tak se jezdit nedá, sice fakt koně ve cvalu, protože sedím opravdu na zadku, bezproblému vysedim i v rychlém cvalu venku, ale stačí zaškobrtnutí a než se chytim kolenem, předvádím na hřbetě zajímavé prostocviky... Nejsem vyježděný jezdec, ale to není ani zakladatelka. Proto já jsem všema deseti pro koleno přiložené k sedlu. Ne se křečovitě držet, ale ani nemít mezi sedlem a kolenem 5 cm, jak předvádím já... A hned, jak se na koleno zaměřím, se mi jezdí líp a mám lepší stabilitu.
edit: psáno před polarky doplňujícím příspěvkem.
polárka.15
napsal(a):
Já jsem řekla mít přiloženou nohu, tudíž automaticky a logicky to koleno tam je součástí.
Pouze vyvracím staré pořekadlo, kdy - jak jsem již napsal shora - nás učili mít koleno sebevíc k sedlu přilepené, kdy nám tam dávali papírky, aby nespadli a tak jsme měli jezdit. Jak to jinak mohlo dopadnout, než celkově ztuhlý sed, přitisklá kolena, která ale váhu a rovnováhu v chodu neudrží...
Kdo je uvolněný, má přiložené nohy (včetně kolena) a drží to sedem, tak jde daleko lépe s pohybem koně a daleko lépe a rychleji získá potřebnou rovnováhu. Plno začátečníků hledá tu záchranu v koleni, což je špatně..
Co se týká těch šikmých vložek, tak na to mám názor, svůj. Nejvíc to deformuje nohu.
K poslední větě - šikmé vložky sice možná deformují nohu, ale já osobně bych bez nich v anglickém sedle nevydržela. Po vážném úrazu kotníku mi pomáhají udržet nohu v méně bolestivé poloze. Takže pokud je rozumný důvod je používat, nevidím v tom problém. Nedávala bych je automaticky každému, ale někdy jsou dobrou pomůckou.
Drndání ve cvalu i v pracovním klusu vychází ze ztuhnutí a nejistoty jezdce. Viz výše zmíněné dobré rady. Chce to čas. Moře času. Čím je jezdec mladší, tím rychleji se uvolní, starší ročníky se učí déle. Někdo se úplně neuvolní nikdy a přitom s koněm funguje dobře. Hodně štěstí!
kapička
napsal(a):
Jako vzor nepřiloženého kolene se hlasím. Tak se jezdit nedá, sice fakt koně ve cvalu, protože sedím opravdu na zadku, bezproblému vysedim i v rychlém cvalu venku, ale stačí zaškobrtnutí a než se chytim kolenem, předvádím na hřbetě zajímavé prostocviky... Nejsem vyježděný jezdec, ale to není ani zakladatelka. Proto já jsem všema deseti pro koleno přiložené k sedlu. Ne se křečovitě držet, ale ani nemít mezi sedlem a kolenem 5 cm, jak předvádím já... A hned, jak se na koleno zaměřím, se mi jezdí líp a mám lepší stabilitu.
edit: psáno před polarky doplňujícím příspěvkem.
Byť teda nemáte přiloženou nohu ke koni, tak máte o to více zmáknutou váhu a sed, protože to jediné doopravdy drží jezdce Vyježděním, uvolněním nohou padne i to koleno jak má být, ne křečovité, ne odstávající ale podélné stejně jako zbytek nohy - prostě přirozeně jak to má být. Potom je i otázka, zda sedlo, ve kterém jezdec jezdí je opravdu vyhovující pro jezdce, zda posedlí, tvar opěrek apod. je adekvátní k jezdci (dlouhé, krátké nohy,...) i toto dělá hodně
Krásně se to demonstruje na neosedlaném koni, není tam sedlo, nejsou opěrky, nejsou třmeny - tudíž žádná "pojistka" a člověk má tendence "obejmout" koně nohy, aby je měl u koně a neklouzaly mu, a jde intuitivně do hlubokého sedu a snaží se tlačit váhu dolů a stabilitu držet v sedu. Potom cviky bez držení, rozpětí rukou apod.
Výborné práce jsou v zimě, kdy chodíme koně nadýchávat. Dlouhé klusové a cvalové úseky, stehnový sed, to si člověk skvěle procvičí záda a nohy, skvělé cvičení získání opět kondičky zpět po klidnější zimě jak pro mě, tak pro koně.
Jinak k těm TŘMENŮM - resp. vložkám, můžu říct jednu věc. Já mám po operaci kolene (rozdrcený a zničený totálně meniskus), do toho bolavé kotníky. Teď v závodní sezoně se to vyhrotilo tak, že jsem nebyla schopná odskákat a odjezdit celou hodinu bez vyhozených třmenů a s pauzami, z koně jsem seskočila a nemohla jsem chodit. Proletěla jsem internet a koupila si nové třmeny (předtím jsem měla kloubové, ale obyčejnou verzi). Nyní mám Sprenger HS Balance a najednou jako po mávnutí proutku mě přestalo vše bolet. Jednak jsou bezpečnostní a neskutečně tlumí nárazy (díky kloubům po stranách), do toho se natvarují na nohu jezdce a drží po celou dobu tvar. Noha nevypadává, drží v jedné poloze a podporuje prošlápnutí. I teď Huberta 3 hodiny v sedle, všechny chody + skoky jsem absolvovala v pohodě a nic mě nebolelo. Ono investovat se opravdu někdy vyplatí a už bych to z domu nedala, mrkněte se na to
Jojo sedlo je důležité. Jelikož si.platím lekce, jezdím na několika koních v různých sedlech a je to fakt znát. Nedávno jsem si sedla na kamarádčina valacha, nejen, že jsem se zamilovala do koně, ale to jeho sedlo mi sedlo jak pr.el na hrnec. Je to nějaký stoletý Hauzr, asi skokový univerzál, bez velkých opěrek s tak akorát hlubokým posedlím, ale já najednou nemusela vůbec řešit, jak sedím, prostě to šlo samo, že jsem byla pochválena za téměř ukázkový sed ve cvalu. V jiných sedlech se můžu snažit jak chci a stejně to není takové... Na koni bez sedla sedím vcelku dobře, tam nohama koně obtékám bez myšlení.
polárka.15
napsal(a):
Byť teda nemáte přiloženou nohu ke koni, tak máte o to více zmáknutou váhu a sed, protože to jediné doopravdy drží jezdce Vyježděním, uvolněním nohou padne i to koleno jak má být, ne křečovité, ne odstávající ale podélné stejně jako zbytek nohy - prostě přirozeně jak to má být. Potom je i otázka, zda sedlo, ve kterém jezdec jezdí je opravdu vyhovující pro jezdce, zda posedlí, tvar opěrek apod. je adekvátní k jezdci (dlouhé, krátké nohy,...) i toto dělá hodně
Krásně se to demonstruje na neosedlaném koni, není tam sedlo, nejsou opěrky, nejsou třmeny - tudíž žádná "pojistka" a člověk má tendence "obejmout" koně nohy, aby je měl u koně a neklouzaly mu, a jde intuitivně do hlubokého sedu a snaží se tlačit váhu dolů a stabilitu držet v sedu. Potom cviky bez držení, rozpětí rukou apod.
Výborné práce jsou v zimě, kdy chodíme koně nadýchávat. Dlouhé klusové a cvalové úseky, stehnový sed, to si člověk skvěle procvičí záda a nohy, skvělé cvičení získání opět kondičky zpět po klidnější zimě jak pro mě, tak pro koně.
Jinak k těm TŘMENŮM - resp. vložkám, můžu říct jednu věc. Já mám po operaci kolene (rozdrcený a zničený totálně meniskus), do toho bolavé kotníky. Teď v závodní sezoně se to vyhrotilo tak, že jsem nebyla schopná odskákat a odjezdit celou hodinu bez vyhozených třmenů a s pauzami, z koně jsem seskočila a nemohla jsem chodit. Proletěla jsem internet a koupila si nové třmeny (předtím jsem měla kloubové, ale obyčejnou verzi). Nyní mám Sprenger HS Balance a najednou jako po mávnutí proutku mě přestalo vše bolet. Jednak jsou bezpečnostní a neskutečně tlumí nárazy (díky kloubům po stranách), do toho se natvarují na nohu jezdce a drží po celou dobu tvar. Noha nevypadává, drží v jedné poloze a podporuje prošlápnutí. I teď Huberta 3 hodiny v sedle, všechny chody + skoky jsem absolvovala v pohodě a nic mě nebolelo. Ono investovat se opravdu někdy vyplatí a už bych to z domu nedala, mrkněte se na to
Děkuji za tip, možná by to pohohlo, měla jsem ho rozdrcený a po rekonstrukci mi na vnější straně zůstaly zkrácené šlachy.
Majka111
napsal(a):
Děkuji za tip, možná by to pohohlo, měla jsem ho rozdrcený a po rekonstrukci mi na vnější straně zůstaly zkrácené šlachy.
Tak uvidíte, třeba i Vám to pomůže
http://www.equiworld.cz/trmeny/trmeny-hs-bow-balance-sprenger/.