Chtělo by to fotky z jiných úhlů. Tohle nevypovídá vlastně vůbec o ničem. Neznáme koně, zda-li má nějaký problém, nemá. Vlastně úplně nechápu dotaz. Ani si nemyslím, že by kůň nutně nemohl chodit, ale dát sem pár fotek ze spodu a ptát se na názor mi přijde celkem mimo mísu, když netušíme jakékoliv další souvislosti. Jinak si myslím, že strasserovec by to podél toho střelu vybral víc a vzal víc stěnu, ale těžko říct.
gitule vrtule
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak hodnotíte dané vystrouhání koně-očištění chodidla, zkrácení rozpěrek, zda kopytní pouzdro kopíruje kopytní kost, jestli je správný kopytní tvar, zda jsou dobře zkrácené rozpěrky.
Můj laickej názor - pokud na to přijde podkova, tak možná OK, bosému koni by se s takto vyřezaným chodidlem asi špatně chodilo.
Kopytní tvar a jestli pouzdro kopíruje kopytní kost, to asi nelze hodnotit, pokud nedáte i fotky z boku.
gitule vrtule
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak hodnotíte dané vystrouhání koně-očištění chodidla, zkrácení rozpěrek, zda kopytní pouzdro kopíruje kopytní kost, jestli je správný kopytní tvar, zda jsou dobře zkrácené rozpěrky.
Já tedy možná špatně vidím, ale spíš bych tam viděla kopyta, která nejsou v dobrém stavu. Takže bych nehodnotila, zda mi to dobře vystrouhali, ale že bych mohla zlepšit zdravotní stav kopyt...
Souhlas s Aggittou. Na některých fotkách je vidět hniloba střelu (sežraná rohovina) a separace stěny. Co jde o úpravu, je to strašně placaté, nelíbí se mi. Celé moc vybrané a přitom bych ráda viděla hlubší střelkové rýhy. Na tu hnilobu a separaci bych zkusila alespoň měsíční kůru Ecosinu, aplikace 3x týdně. Mám s ním dobré zkušenosti.
gitule vrtule
napsal(a):
Kdo to strouhal?
Očistění chodidla - proč? připadá mi to spíš jako vydlabání chodidla, podle mě netřeba, ba spíš je to kontraproduktivní, kůň ucítí každé zrníčko písku.
Zkrácení rozpěrek- řekla bych, že až zbytečně moc, pokud se vyloženě nepokládaly.
Zbytek je z tohoto úhlu neposouditelný.
Nechtěla bych, aby mi autor tohoto strouhání sahal na koně.
Hodnocení jakékoli úpravy kopyt pouze z fotek chodidla je velice pravděpodobné. Zdali je kopytní kost rovnoběžně se zemí nebo ne resp. jestli kopytní pouzdro kopíruje kopytní kost, vám řekne pouze korektní RTG snímek. Stejně tak co se tloušťky chodidla a jeho "očištění" týká - RTG snímek. Dá se odhadoval, ale dohady jsou nám k ničemu, jak známo... ;-)
Takže za mě:
1) přijde mi, že valná většina kopyt má dlouhé špice (potvrdí RTG, příp. některý ze způsobu mapování kopyta - viz. práce Gene Ovniceka)
2) rozpěrky by tak mohly být, pokud je jinak kopyto ok a nechodí po klouzavém terénu (někdy je takové zkrácení potřeba, pokud přerůstají/jsou položené, takže nezatracuji)
3) očištění chodidla - záleží na jeho tloušťce (viz RTG, palpace prsty), ale pokud mají kopyta opravdu dlouhou špici jak předpokládám, bála bych se předo-zadní nevyváženosti (ve špici je ponechán mozol, patky zkrácené)
4) co mě zaráží velice je fakt, že většina těch kopyt má výraznou separaci bílé čáry po více jak 1/2 obvodu.
Kladu si otázku "proč?" jsou to kopyta, o která se dlouho nikdo nestaral a teď jsou po první úpravě? jsou to kopyta, která měla nějakou vážnou deformaci a teď jsou v léčbě? Jsou to kopyta pracujícího koně, která jsou takto strouhána delší dobu a měla vy zvládat zátěž? Kdo ví...
Nicméně bez znalosti dalších informací a bez dalších fotek (nebo ideálně fyzické inspekce kopyt), se můžeme jen hádal, jestli je to takto dobře nebo ne... Dříve bych křičela ne, takto ne, ale po X letech zkušeností se zdržím hlasování a žádám více informací :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Většina už zazněla: je tam /pokud byl správně úhel focení/ dlouhá špice, nic moc střely zejména v patkové části- atrofické, s cáry, kopytní stěna se separací /1. foto je nejmarkantnější/.
K čemukoli se je těžké vyjadřovat, protože chybí správné nafocení kopyt, je jen jedna projekce, takže odhad stěny ve vztahu k linii kopytní kosti, ale i odhad klenutosti plochosti chodidla a jeho tloušťky a vyváženosti a vhodnosti úprav nelze dělat.
Za mě:
- očištění chodidla neprovádím nožem, to bych tam musela mít "falešné" chodidlo s položenou rozpěrkou v celé ploše, jinak i silnou vrstvu staré rohoviny, která se drolí, v pohodě oškrábnu naplocho použitým háčkem, protože to dělám, když je vlhko a jde to snadno a relativně pravidelně, takže to tak úplně stačí. Pokud bych viděla pokus "vyřezat klenbu", ječela bych ihned a na nic se neptala. Odhad síly chodidla dle pružení je mi málo bezpečný. Pokud mám tenké chodidlo, je citlivé, náchylné na otlaky, abscesy, v horším případě proražení a záněty chodidlové škáry.
-rozpěrky jsou zcela vyříznuty-seříznuty na úroveň chodidla. Proč? Bude víc klouzat.
- další, co vysloveně nemám ráda, je zbytečně vyřezávání střelu, maximálně oddělím už vlající cáry nebo seříznu hnilobu v nejmenším možném rozsahu/patková část/ a snížím šikmo k chodidlu přední část střelu směrem ke špici.Pro větší úpravy nevidím důvod. Když střel ořežu, je zhoršený jeho kontakt se zemí a masáž-tj dále atrofuje.
Jj, jak píše vet, nevíme nic, nakonec ani co je smyslem dotazu-zdržím se hlasování.
Jaký to mělo smysl, hm dobře byli by potřeba jiné fotky k bližšímu určení tohoto a onoho. Mě by například také zajímalo jak můj kopytar odvádí svoji práci, protože to zkrátka sama neumím tak dobře posoudit jelikož nemám takové zkušenosti a nevím o tom v celku nic, jen to, co vyctu v knihách. Teď určite někoho napadne proč si nezavolam jiného kopytare abych slyšela názor i jiného. Ano, jsem velmi rada, ze jsem našla alespoň jednoho kopytare v okolí a další, který by přišel v úvahu je až 80 km od nás (to je ale sranda), proto doufám, že náš odvádí svoji práci dobře a kdybych mohla také bych nafotila kopyta a ukázala je tu a zeptala se na názor jiných zkušených, ale raději to neudělám, protože většinou se tu setkám s odpovědí, co je úplně mimo mísu a odbočuje z tématu nebo popichovanim zadavatele diskuze. Hezký den všem.
xxxd

XXX.XXX.206.48
Berticek
napsal(a):
Jaký to mělo smysl, hm dobře byli by potřeba jiné fotky k bližšímu určení tohoto a onoho. Mě by například také zajímalo jak můj kopytar odvádí svoji práci, protože to zkrátka sama neumím tak dobře posoudit jelikož nemám takové zkušenosti a nevím o tom v celku nic, jen to, co vyctu v knihách. Teď určite někoho napadne proč si nezavolam jiného kopytare abych slyšela názor i jiného. Ano, jsem velmi rada, ze jsem našla alespoň jednoho kopytare v okolí a další, který by přišel v úvahu je až 80 km od nás (to je ale sranda), proto doufám, že náš odvádí svoji práci dobře a kdybych mohla také bych nafotila kopyta a ukázala je tu a zeptala se na názor jiných zkušených, ale raději to neudělám, protože většinou se tu setkám s odpovědí, co je úplně mimo mísu a odbočuje z tématu nebo popichovanim zadavatele diskuze. Hezký den všem.
Bertičko, myslím, že to moc hrotíš.
Podle mě tu Gitule dostala několik kvalitních názorů, které se i vcelku shodují. Že lidé neodpověděli na všechny její otázky je prostě tím, že nemají křišťálové koule. A myslím, že se shodneme, že než si vycucávat z prstů nějaké domněnky, které vůbec nemusí být pravda, tak je lepší otevřeně říci, že nevím a že bez dodání dalších informací/fotografií se k tomu nelze vyjádřit.
Samozřejmě nejlepší posudek může udělat tým odborníků. Ale když nejsou ti k mání, tak i názor vzdělanějších laiků může člověka obohatit a třeba upozornit na něco, čeho si do té doby nevšiml.
Berticek
napsal(a):
Cituji kvůli této větě: "Mě by například také zajímalo jak můj kopytar odvádí svoji práci, protože to zkrátka sama neumím tak dobře posoudit jelikož nemám takové zkušenosti a nevím o tom v celku nic, jen to, co vyctu v knihách".
No jasně, že když chci vystrouhat koně, musím mít kopytáře či kováře s atestem, takže ten bude velmi pravděpodobně vědět o kopytech mnohem víc než já.
Už jenom proto, že jich také vidí (s trochou nadsázky) více za svůj pracovní týden, než já za celý život.
Pokud bych práci svých kopytářů nevěřila, určitě bych nafotila víc než pouze chodidlo kopyta. Tedy nejprve kopyta před vystrouháním a poté po vystrouhání a to nejprve na zemi a pak zvednutá. Proč před vystrouháním? Protože někdy má kůň tak vadně tvarované kopyto plus špatný postoj ve spěnkách i jinde, že se nedá srovnat buď vůbec, nebo alespoň ne jedním vystrouháním, ale srovná se třebas až po roce pravidelné péče.
xxxd

XXX.XXX.206.48
Berticek
napsal(a):
Ještě mě k tomu napadá, že mě trošku překvapuje, že když si několik lidí dalo práci, dodané fotky prozkoumali, napsali názory a řekli, že více bez dalších materiálů k tomu neřeknou, že se toho gitule nechytla a nenafotila další fotky a neuvedla, proč to vlastně řeší. Mohla by se tak dozvědět více.
Je jasné, že každým příspěvkem do diskuze autor trošku riskuje, že se do něj někdo posílen anonymitou opře. Ale zas nesmíme být tak přecitlivělí ;-).
Vubec to tu nehrotim, když si přečtu diskuze tak se někteří chovají jak * (bohužel nevím jak to slovo vyjádřit) Místo slušně odpovědi nebo aby drželi pusinky si rýpnou, odpoví na něco úplně jiného a je je nezřídka kdy jsem tu viděla jak z člověka udělají tyrana svých zvířat. Už bych sem pro radu nešla, ale určitě si neodpustím sem napsat svoje zkušenosti (slušně především, na tom si zakládám). A k mému kopytari, ano papíry nám ukázal. Nevím, jestli mu věřím či ne, je to kopytar, zřejmě o tom ví dost, nicméně, když si zavolám dva vet. jeden mi řekne to a druhý ono a pokud zavolám dalšího bude to zase jiné, alespoň se mi to takhle stalo. Takže 100% opravdu nevím, jestli by jiný kopytar neupravoval kopyta jinak než ten, co již máme. Ale domnívám se, že zřejmě trochu ano a stejně bych pořád nevěděla nic o tom, která práce je lepší. Setkala jsem se s různými názory a každý dělá trochu jinak, takže asi tak. :).
Berticek
napsal(a):
Vubec to tu nehrotim, když si přečtu diskuze tak se někteří chovají jak * (bohužel nevím jak to slovo vyjádřit) Místo slušně odpovědi nebo aby drželi pusinky si rýpnou, odpoví na něco úplně jiného a je je nezřídka kdy jsem tu viděla jak z člověka udělají tyrana svých zvířat. Už bych sem pro radu nešla, ale určitě si neodpustím sem napsat svoje zkušenosti (slušně především, na tom si zakládám). A k mému kopytari, ano papíry nám ukázal. Nevím, jestli mu věřím či ne, je to kopytar, zřejmě o tom ví dost, nicméně, když si zavolám dva vet. jeden mi řekne to a druhý ono a pokud zavolám dalšího bude to zase jiné, alespoň se mi to takhle stalo. Takže 100% opravdu nevím, jestli by jiný kopytar neupravoval kopyta jinak než ten, co již máme. Ale domnívám se, že zřejmě trochu ano a stejně bych pořád nevěděla nic o tom, která práce je lepší. Setkala jsem se s různými názory a každý dělá trochu jinak, takže asi tak. :).
Papír ještě není záruka dobrého kováře. Stejně tak jako řidičák nezaručuje to, že člověk je dobrý řidič... Je to jako u všeho... Jedna a ta samá práce se dá udělat dobře i špatně. A špatně to může být buď z lenosti člověka (ať už kováře, zedníka nebo stolaře... Je to úplně fuk) nebo ze špatného přesvědčení (viz. Srasser apod ). A nebo taky z nezkusenosti. Já bych raději dobrého kováře, který se vzdelava, ale nemá papír, než kováře, pro kterého vzdělávání papírem skončilo a myslí si, že už všechno ví. Pokud pochybujete, není nic jednoduššího, než si zkusit zavolat někoho jiného (byť třeba jednou) a uvidíte. Případně nafotit a poradit se (možná spíše na equichannelu, tam bych čekala fundovanejsi odpověď).
napsal(a):
Většina už zazněla: je tam /pokud byl správně úhel focení/ dlouhá špice, nic moc střely zejména v patkové části- atrofické, s cáry, kopytní stěna se separací /1. foto je nejmarkantnější/.
K čemukoli se je těžké vyjadřovat, protože chybí správné nafocení kopyt, je jen jedna projekce, takže odhad stěny ve vztahu k linii kopytní kosti, ale i odhad klenutosti plochosti chodidla a jeho tloušťky a vyváženosti a vhodnosti úprav nelze dělat.
Za mě:
- očištění chodidla neprovádím nožem, to bych tam musela mít "falešné" chodidlo s položenou rozpěrkou v celé ploše, jinak i silnou vrstvu staré rohoviny, která se drolí, v pohodě oškrábnu naplocho použitým háčkem, protože to dělám, když je vlhko a jde to snadno a relativně pravidelně, takže to tak úplně stačí. Pokud bych viděla pokus "vyřezat klenbu", ječela bych ihned a na nic se neptala. Odhad síly chodidla dle pružení je mi málo bezpečný. Pokud mám tenké chodidlo, je citlivé, náchylné na otlaky, abscesy, v horším případě proražení a záněty chodidlové škáry.
-rozpěrky jsou zcela vyříznuty-seříznuty na úroveň chodidla. Proč? Bude víc klouzat.
- další, co vysloveně nemám ráda, je zbytečně vyřezávání střelu, maximálně oddělím už vlající cáry nebo seříznu hnilobu v nejmenším možném rozsahu/patková část/ a snížím šikmo k chodidlu přední část střelu směrem ke špici.Pro větší úpravy nevidím důvod. Když střel ořežu, je zhoršený jeho kontakt se zemí a masáž-tj dále atrofuje.
Jj, jak píše vet, nevíme nic, nakonec ani co je smyslem dotazu-zdržím se hlasování.
Ahoj Žofré, hezká odpověď, jen nechápu, kde pořád bereš tu sílu a optimimus
K té jedné projekci - ikdyby ty kopyta z jiných úhlů pohledu vypadala suprčupr(sic tomu nevěřím), už tady na tom, co vidíme, je tolik nedostatků, že u mě přes to nejede vlak, takže klíďo hlasuji...
Jinak Pollitova přednáška mě přesvědčila, že naše(moje) představa o tom, že si můžem vydedukovat pozici kopytní kosti bez rtg je úplně mimo...což mě moc nepotěšilo :)...kolik asi stojí nějaký starší, opotřebovaný a nechtěný rtg přístroj?

ustulina
napsal(a):
K té jedné projekci - ikdyby ty kopyta z jiných úhlů pohledu vypadala suprčupr(sic tomu nevěřím), už tady na tom, co vidíme, je tolik nedostatků, že u mě přes to nejede vlak, takže klíďo hlasuji...
Jinak Pollitova přednáška mě přesvědčila, že naše(moje) představa o tom, že si můžem vydedukovat pozici kopytní kosti bez rtg je úplně mimo...což mě moc nepotěšilo :)...kolik asi stojí nějaký starší, opotřebovaný a nechtěný rtg přístroj?
Zdravím a děkuji.
No, sílu...já vím, jak jsem byla úplně tupá, když jsem si pořídila první fjordkouli. A tehdy to bylo blbý- informací bylo dosažitelných málo a těžce, kvalitních- o IR, červech, kopytech, KD...
Koně mám ráda a lituju je. Tak jsem se snad trochu něco naučila, za těch cca 10 let.Od jiných, a mohu to poslat dál.
Pořád jsou koně u lidí, co začínají řešit koně až od sedlání.Když už se zeptají na to před nasednutím, většinou se snažím.
A ti lidi to taky maj blbý, protože kvalitních dostupných informací je hodně, ale zahrabaných pod haldami stále papouškovaných nesmyslů. A lidi už neumí přebírat a ověřovat zdroje a poznat kvalitní, často se tedy ani nenamáhají.Někdy už neumí ani s porozuměním číst text delší než tweet.
RTG k adopci neshánějte, nejprve sežeňte atomový zákon a směrnice radiační ochrany a dodělejte si toho laboranta.
ustulina
napsal(a):
Vzhledem k ceně RTG přístroje a dalším nutný zkouškám a potvrzením (viz. zmiňovaný zákon o radiační ochraně či jak přesně se to jmenuje) si myslím, že za ty peníze můžete mít kompletně přerentgenované nohy tak 100x. To se asi nevyplatí
Nicméně k tomu odhadu pozice kopytní kosti - do jisté míry to jde. U schvácených koní je to nereálné, tam jsou ty změny hodně velké, ale u většiny ostatních "běžných" deformací (typu dlouhá špice, podsunuté patky, ploché chodidlo, vytlačená korunka apod.) funguje mapování kopyt.
Doporučuji prostudovat práci Gene Ovniceka - na základě studie kopytního pouzdra, RTG snímků a porovnání vzájemného postavení vnitřních a vnějších struktur vytvořil systém mapování kopyta, který je schopný relativně přesně (+- několik mm) určit pozici špice kopytní kosti. Lze použít na všechny velikosti kopyt, protože je založený na přenášení a vzájemném poměru vzdáleností. Není to dokonalé, ale pro orientaci velice účinné. S jeho způsobem úpravy kopyt se úplně neztotožňuji, protože přetěžuje některé části kopyta (př. pilíře), ale to mapování kopyt s úspěchem používám už několik roků.
vet.
napsal(a):
Vzhledem k ceně RTG přístroje a dalším nutný zkouškám a potvrzením (viz. zmiňovaný zákon o radiační ochraně či jak přesně se to jmenuje) si myslím, že za ty peníze můžete mít kompletně přerentgenované nohy tak 100x. To se asi nevyplatí
Nicméně k tomu odhadu pozice kopytní kosti - do jisté míry to jde. U schvácených koní je to nereálné, tam jsou ty změny hodně velké, ale u většiny ostatních "běžných" deformací (typu dlouhá špice, podsunuté patky, ploché chodidlo, vytlačená korunka apod.) funguje mapování kopyt.
Doporučuji prostudovat práci Gene Ovniceka - na základě studie kopytního pouzdra, RTG snímků a porovnání vzájemného postavení vnitřních a vnějších struktur vytvořil systém mapování kopyta, který je schopný relativně přesně (+- několik mm) určit pozici špice kopytní kosti. Lze použít na všechny velikosti kopyt, protože je založený na přenášení a vzájemném poměru vzdáleností. Není to dokonalé, ale pro orientaci velice účinné. S jeho způsobem úpravy kopyt se úplně neztotožňuji, protože přetěžuje některé části kopyta (př. pilíře), ale to mapování kopyt s úspěchem používám už několik roků.
Ahoj, psala jsem ti soukromou zprávu, ale hlásí mi to, že ještě nebyla otevřena. Tak jestli můžu poprosit, mrkni na ní ;-) Děkuji.
vet.
napsal(a):
G. Ovnicka jsem také hodně "studovala", ale přiznám, že je to už pár let zpátky, takže díky za připomenutí, kouknu na něj znova, mapování se mi vypařilo(nebo tam tehdy ještě nebylo?). Jé, se těšim, až bude čas, tak se do toho zanořím - je to volně ke stažení, nebo je to jen pro jeho studenty?
K těm pilířům, zatím znám jen jednu kobylu, která je "chce a potřebuje"...Tak je má :)
Např. mě dost "vyděsilo" kopyto, které vypadalo fakt dobře, stěna rovná, v linii, chodidlo by taky šlo a ejhle, rtg ukázal velikánskou rotaci KK :-/ předpokládám, že byla čerstvá, jinak si to nedovedu vysvětlit...ale prostě u toho kopyta bych hlásala, že dobrý a ono vůbec :(.
napsal(a):
Zdravím a děkuji.
No, sílu...já vím, jak jsem byla úplně tupá, když jsem si pořídila první fjordkouli. A tehdy to bylo blbý- informací bylo dosažitelných málo a těžce, kvalitních- o IR, červech, kopytech, KD...
Koně mám ráda a lituju je. Tak jsem se snad trochu něco naučila, za těch cca 10 let.Od jiných, a mohu to poslat dál.
Pořád jsou koně u lidí, co začínají řešit koně až od sedlání.Když už se zeptají na to před nasednutím, většinou se snažím.
A ti lidi to taky maj blbý, protože kvalitních dostupných informací je hodně, ale zahrabaných pod haldami stále papouškovaných nesmyslů. A lidi už neumí přebírat a ověřovat zdroje a poznat kvalitní, často se tedy ani nenamáhají.Někdy už neumí ani s porozuměním číst text delší než tweet.
RTG k adopci neshánějte, nejprve sežeňte atomový zákon a směrnice radiační ochrany a dodělejte si toho laboranta.
Hm, takže nejlepší bude unést a zotročit nějakého veta s rtg akorát u nás v okolí je to bída, rtg snímky jak z doby kamenný a na akutní laminitidu chůze po tvrdém, sádrování a fruktanová nebo inzulinová laminitida naprosto neznámý pojem a to si nedělám srandu...tak co by jsme pak chtěly po obyč majitelích, že :(
jojo, ráda čtu tvoje příspěvky na Eqch, právě obdivuju tu vytrvalost!
Děkuji všem za reakce.Fotky jsou koní, kteří trpěli dosti vážně hnilobou kopyt, chtěla jsem vědět váš názor "naplocho" hodnocení, zda není střel zbytečně krátký, když má zasahovat 2/3 délky kopyta tuším, dále jsem chtěla vědět, zda je správně ošetřena a zkrácena špic, zda není dlouhá a co se bílé čáry týče, taktéž jsem chtěla vědět, zda je vše v pořádku.Přesto děkuji všem za reakce, byť z placatý fotky není toho moc poznat.Pokud budete mít další připomínky-vyjma fotek z boku apod.ty jsou dobře i pod úhly, které si kontroluji na pevném podkladu a správném postoji koně, budu jedině ráda.Víc hlav víc ví a jelikož nepatřím k těm, kteří rozumí všemu a všude byli, klidně do mě.Kritiku snáším velice dobře.
gitule vrtule
napsal(a):
Děkuji všem za reakce.Fotky jsou koní, kteří trpěli dosti vážně hnilobou kopyt, chtěla jsem vědět váš názor "naplocho" hodnocení, zda není střel zbytečně krátký, když má zasahovat 2/3 délky kopyta tuším, dále jsem chtěla vědět, zda je správně ošetřena a zkrácena špic, zda není dlouhá a co se bílé čáry týče, taktéž jsem chtěla vědět, zda je vše v pořádku.Přesto děkuji všem za reakce, byť z placatý fotky není toho moc poznat.Pokud budete mít další připomínky-vyjma fotek z boku apod.ty jsou dobře i pod úhly, které si kontroluji na pevném podkladu a správném postoji koně, budu jedině ráda.Víc hlav víc ví a jelikož nepatřím k těm, kteří rozumí všemu a všude byli, klidně do mě.Kritiku snáším velice dobře.
Krátký střel - pokud myslíte nízký vzhledem k patká, ta to se hodnotí z fotek kopyta zezadu, pokud myslíte vzhledem k celkové délce kopyta, tak většinou jsou střely jsou, ale kopyto je dlouhé (mluvím obecně, je to častější varianta, méně často se setkáváme s korektní délkou kopyta a příliš dlouhým vytaženým střelem)
Špice - pro hodnocení délky střelu vůči kopytu tak špice jako takové jsou právě potřeba jak fotky naplocho na chodidlo tak zboku na kopyto na rovném podkladě.
Bílá čára - jak už jsem zmínila, u většiny kopyt je rozšířená, což dobře není. Teď záleží, zdali to kovář/kopytář při svých úvahách bere v potaz a nějak to řeší...
ad Ustulina:
"Např. mě dost "vyděsilo" kopyto, které vypadalo fakt dobře, stěna rovná, v linii, chodidlo by taky šlo a ejhle, rtg ukázal velikánskou rotaci KK :-/ předpokládám, že byla čerstvá, jinak si to nedovedu vysvětlit...ale prostě u toho kopyta bych hlásala, že dobrý a ono vůbec :("
Bohužel u akutní rotace to lze poznat pouze na RTG. Nicméně tento stav se může nacházet i u koní s chronickou rotací nebo bez rotace pouze s chronicky dlouhou špicí - chodidlo má občas u některých koní tendenci se vytahovat za stěnou a může tak překrýt u část kopyta, která tvoří tzv. lameární klín mezi stěnou a KK a zároveň mít relativně hezkou bílou čáru... ale to už j vyšší dívčí v mapování a čtení kopyta...
ustulina
napsal(a):
G. Ovnicka jsem také hodně "studovala", ale přiznám, že je to už pár let zpátky, takže díky za připomenutí, kouknu na něj znova, mapování se mi vypařilo(nebo tam tehdy ještě nebylo?). Jé, se těšim, až bude čas, tak se do toho zanořím - je to volně ke stažení, nebo je to jen pro jeho studenty?
K těm pilířům, zatím znám jen jednu kobylu, která je "chce a potřebuje"...Tak je má :)
Např. mě dost "vyděsilo" kopyto, které vypadalo fakt dobře, stěna rovná, v linii, chodidlo by taky šlo a ejhle, rtg ukázal velikánskou rotaci KK :-/ předpokládám, že byla čerstvá, jinak si to nedovedu vysvětlit...ale prostě u toho kopyta bych hlásala, že dobrý a ono vůbec :(.
Ovnicek má texty na svých stránkách a pak hodně videí na youtubu :).