No tak záleží na tom, jestli je či není na té pastvině úkryt. Vždyť to nemusí být zrovna přístřešek; stačit může i pár stromů.
Každopádně tohle dilema teď v listopadu asi zní přesněji "nechat ho tam, kde je, nebo ho přestěhovat". protože teď stěhovat boxovaného koně na 24/7 ven je asi dost pozdě...
Já jen, aby to nemátlo.
Dívala bych se na plemeno koně, svého zazimovaneho Shetlanda bych se asi nebála nechat bez přístřešku, ten lump stejně stojí v dešti jak socha venku nebo hůř se placa v bahně a do přístřešku nevleze jak je rok dlouhý, ale přesto se nebráním pocitu, že by se ten kůň neměl kam schovat kdyby chtěl. Takže za mě by přístřešek mít kůň měl a z vlastní zkušenosti vím, že není tak těžké vytvořit úplně základní přístřešek který ochrání před deštěm či sněhem :).
Tak tohle je fakt dilema.
Ono nejde o sníh a tak - oni koně kolikrát když sněží, v klídku na sebe nechají ten sníh padat a nijak jim to nevadí, no že jo.
Byl by v tom vašem ustájení problém hodit na koně pláštěnku, když fučí severák a leje? Ve dny, kdy dochází k náhlé velké změně počasí?
A máte tam nějaký box pro případ nutnosti?
Já mám dušného koně, jaro léto podzim ve venkovním boxu a teďka na zimu ho mám ve stáji, kde je opravdu super vzduch a nemá problémy (samozřejmostí je stále mokré seno a bezprašná podestýlka), ale jak se píše v horním příspěvku, rozhodně bych ho nenechávala někde, kde nemá možnost se schovat před nepříznivým počasím.
Taky bych volila přístřešek nebo box, a když víte, že je stáj vzdušná, tak by to mělo být v poho. Zase pokavad je na to koník zvykly a má možnost mít deku a zalest někam do lesíka nebo za kopeček, tak bych možná váhala...je to dilema. Mám alergickou kobylu snad na vše, i box i výběh je pro ní zlé, ale raci jsem ji nechala v boxe přes den venku, než ji vyhodit úplně ven..
Vlastní zkušenost úplně stejná s dušným koněm na pastevku bez přístřešku- přestěhovat.
Bude se vám špatně spát, až bude 3 týdny pršet nebo pršet s námrazou a pokud víte, že se prostě před tím kůň neschová. Nyní mám koně v boxe s paddockem, kdy si může zalézt kdy chce a neměnila bych, lituji že jsem se nerozhoupala dříve. Ale jen moje zkušenost, můj kůň nebyl spokojen na pastvině bez přístřešku navíc byl utlačován ostatními a nedostal se k senu jak by měl. Je to trvale nemocný kůň a podmínky co popisujete prostě nejsou dostačující pro takového koně.
takoví lidé, co slibují a slibují...nejhorší sorta
I když koně většinou přístřešek používají málokdy, nebo v horkých letních dnech, aby je neotravovaly mouchy a ovádi, tak je i člověk klidnější, když tam stojí třeba pár kůlů, přetažených velkou celtou a prostě má kůň tu možnost tam jít, když fouká a prší, protože to je špatná kombinace.V zimě, když padá sníh, tak je fajn.My přístřešek máme, velice málo používaný, i v dešti stojí holky venku třeba, ale taky se stalo, že jen trochu foukalo a prostě si zalezly a když bylo hůř, tak byly venku.Bez přístřešku bych koně venku nenechala už jen kvůli svému dobrému spánku, aby v případě fakt nějakýho marastu prostě tu možnost a výběr ten kůň měl.Záleží už jen na něm, zda využije, či ne.