Zdravím, už nějako dobu jezdím na jedné poničce (120cm) kdysi jsem na ni nijak necvalala ani nic podobného, ale teď jsem začla cválat. Vždycky jedu v pracovním klusu pobídnu a na dlouhe stěně nacvalám a dám si tak kolečko max dva... Vždycky když zajedu jedno tak v druhém už mi zrychluje a snaží se kolečko i zkracovat a tak raději zpomalím do klusu... To je první problém, že mi vždycky zrychluje a nezpomalí, jedině až do klusu... Když jezdím v kruhovce tak si tak po dvou kolečkách zase kolečka zkracuje a zrychluje... Jak ji mám naučit cválat pomalu, hezky a v klidu...
Další věcí je že kdy nacválám třeba v levém rohu tak třeba obcválam jedno kolečko a zpomalím do klusu, ale jakmile jedu v klusu do toho rohu kde jsem předtím nacválala tak ponička začne zrychlovat a chce zase nacválat.. To samé i v kruhovce ve stejném místě po prvím nacváláni už v tom místě cvála zase...
A třetí problém je nájezd na skoky.. skákaly jsme už předtím, ale vždy jen v klusu a většinouna vodítku... A teď když si chci skočit sama tak se mi většinou na překážku až roztryská...
Nevíte proč chce pořád tak zrychlovat... Nebo jak ji mám brzdit když ji nic nepomáhá a jen si zrychluje...
Děkuji za rady
Koně, kteří takto zrychlují mají ve většině případů problém s rovnováhou.
Nepíšete, jak je ponička stará a jak dlouho se na ní jezdí. Je tedy možné, že se ve cvalu prostě neunese takovou dobu, jakou požadujtete a proto zrychluje. Nenuťte ji cválat dvě kolečka, ale dejte si půl či jedno a zpátky do klusu či kroku. V kruhovce to samé. Nacválavejte vždy z jiného místa (rohu). A před překáku bych dala odskokovou kavaletu.
Je jí 12 a jezdí se na ní pořád od obsednutí... Já na ní jezdím tak 3 krát týdně a z toho jednou většinou do terénu a jednou týdně je v ponyškolce takže myslím že pohybu i odpočinku má dost... A ono to je tak, já ji nenutím cválat tolik, stačí mi to kolečko ale ona by se nejraději hnala zase cvalem.
lina225

XXX.XXX.252.11
Melyska
napsal(a):
Je jí 12 a jezdí se na ní pořád od obsednutí... Já na ní jezdím tak 3 krát týdně a z toho jednou většinou do terénu a jednou týdně je v ponyškolce takže myslím že pohybu i odpočinku má dost... A ono to je tak, já ji nenutím cválat tolik, stačí mi to kolečko ale ona by se nejraději hnala zase cvalem.
Navrhuju zapojit caste prechody. Necvalej cele kolo, ale jen kratky usek, prejdi do klusu, po nekolika krocich opet kratky cvalovy usek atd. Davej ale pozor, aby klusove a cvalove useky mely vzdy ruznou delku a prokladej je i useky v kroku, aby kobyla automaticky neprechazela do cvalu driv nez das pobidku. Nikdy nesmi vedet, co prave prijde. Brzo ji dojde, ze nema smysl nekam spechat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Věcí tam může být xy, ale když pominu chyby jezdce, napadá mě v návaznosti na tu rovnováhu - není možné, že jsi na ní moc velká (vysoká), tím jí rozhazuješ stabilitu a právě proto zrychluje? Jinak mi to zní spíš jako kdybys moc dobrý jezdec nebyla a problém může být v tom, že jsi jí třeba nepohodlná v sedle a ona se z toho snaží utéct. Vynerví se a tak pak chce naskakovat, kde se jí zlíbí a je z toho takový začarovaný kruh... Trenéra máš?
Každopádně určitě jsem za jedno s radou necválat dlouho, ale dokud je rytmus pravidelný a dostatečně zvladatelný. Jakmile začne zrychlovat, přejít do klusu, udělat nějaký cvik v klusu a třeba zase nacválat. A střídat místa zaskočení, jak už bylo psáno.

Mno, nejspíš ne. Pokud není chyba v tom, že jezdec nesedí pevně v sedle a vadí jí, tak stehenní sed nejspíš bude spíš kontraproduktivní. Víc jí zatížíte přední nohy a uvolníte záď - bude pro ní ještě snazší utíkat.. pokud vám něco z toho, co tu padlo, bude vyhovovat, vyzkoušejte a uvidíte - zda se to nějak změní.
Máte po ruce někoho, kdo by poničce zkontroloval, zda správně padne výstroj? Pokud lítá pod každým, třeba by mohl být problém i se sedlem... nebo prostě jen v tom, že ti menší poníci mají málokdy dobrého jezdce, co ví, co chce a tak jsou často špatně přiježděni... to je ta daň za to mít malého koníka... pak by zbývalo jen sehnat nějakého velmi lehkého, ale již vyježděného jezdce, který by si na ní občas sedal a trochu vám jí přijezdil
Ja si myslím, že ten kôň len proste nie je prijazdený lebo to nikdy nikto poriadne neurobil. Na kruhoch zrejme nemá dobrú rovnováhu a preto zrýchľuje. Ideálne by bolo keby ju istý čas jazdil iba jeden skúsený človek (ak sa na to cítiš tak napríklad ty) a jazdil aspoň pár mesiacov pod dohľadom trénera, ktorý ťa vie zo zeme skorigovať a hneď riešiť každú chybu.
Všeobecne ak ti pri cvale zrýchľuje tak zatiaľ necválaj veľa, môžeš len nacválať v oblúku na dlhú stenu, pred ďalším oblúkom prejsť do klusu a v ďalšom opäť nacválať. Výborné sú aj kavalety, nútia koňa spomaliť a používať hlavu. Skákanie by som vynechala zatiaľ úplne, alebo je nutné jej posataviť odskokovku/y aby sa nemohla pred prekážkou roztryskovať, ale musela urobiť nájazd z klusu a po skoku ju nechať precválať kúsok na dlhú stenu a zase prejsť do klusu.
A nepíšeš aká je v teréne, tiež v cvale letí, alebo na rovinke vie cválať aj pomaly?
napsal(a):
Mno, nejspíš ne. Pokud není chyba v tom, že jezdec nesedí pevně v sedle a vadí jí, tak stehenní sed nejspíš bude spíš kontraproduktivní. Víc jí zatížíte přední nohy a uvolníte záď - bude pro ní ještě snazší utíkat.. pokud vám něco z toho, co tu padlo, bude vyhovovat, vyzkoušejte a uvidíte - zda se to nějak změní.
Máte po ruce někoho, kdo by poničce zkontroloval, zda správně padne výstroj? Pokud lítá pod každým, třeba by mohl být problém i se sedlem... nebo prostě jen v tom, že ti menší poníci mají málokdy dobrého jezdce, co ví, co chce a tak jsou často špatně přiježděni... to je ta daň za to mít malého koníka... pak by zbývalo jen sehnat nějakého velmi lehkého, ale již vyježděného jezdce, který by si na ní občas sedal a trochu vám jí přijezdil
Znám poničku a sedlo jí absolutně nesedí. Párkrát jsem na ní jela a celou jízdu se snaží utéct, do lesa, na cestu atd.. prostě aby nemusela dál jezdit. Bohužel s tím nikdo nic nedělá.