Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2015 14:59
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Zdravím,
mám takový spíš obecný dotaz. Máme louku z čehož velkou část necháváme vysokou trávu. Donedávna si sekal soused, teď už přestal. Bývá mezi lidmi od koní zájem si seno posekat a nasušit? Nebo se spíš už jen prostě kupuje posekané, nabalíkované.Případně - doporučili byste mi, kam takovou nabídku umístit (tady jsem koukala, že právě všichni shání už nabalíkované). Pak mě ještě napadlo, vím, že jich asi není mnoho, ale že jsou i útulky pro koně. Máte někdo přehled, kde se který nachází- pokud by to bylo někde v naší blízkosti, mohli by si to tam posekat a měli by seno zdarma, nemuseli by kupovat. Té trávy je škoda, někomu by to mohlo pomoci.
Dík za případný rady a tipy.

25.11.2015 17:20
aggitta

XXX.XXX.249.59

Asi by bylo dobré napsat
1) aspoň v jakém okrese je louka
b) jakou má výměru
Ale moc si od toho neslibujte, na sekání a sušení musí být technika a proto raději lidi kupují už usušené slisované... Seno samovýrobou "zdarma" není, jen bude - možná- za polovic, pokud to bude mít zájemce blízko.

neznam

25.11.2015 17:44
neznam

XXX.XXX.129.9

Já myslím, že zájem by mohl být, vlastní seno je vlastní seno, popř. se dá přikrmit i za zelena / opást. zájem ale nemusí být jen mezi koňáky: skot, ovečky atd. si taky dá - každopádně znám lidi, co by se zajímali. zkuste napsat více.

26.11.2015 12:14
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

aggitta napsal(a):
Asi by bylo dobré napsat
1) aspoň v jakém okrese je louka
b) jakou má výměru
Ale moc si od toho neslibujte, na sekání a sušení musí být technika a proto raději lidi kupují už usušené slisované... Seno samovýrobou "zdarma" není, jen bude - možná- za polovic, pokud to bude mít zájemce blízko.

Díky za odpověď.
Louka je na rakovnicku, výměr teď z hlavy dohromady nedám.
No já s tím moc nepočítám, je mi jasný, že se nikomu právě asi nechce s tím to sekat, sušit, ale zas - měl by ho řekla bych přeci jen výrazně levněji.
kdyby někoho napadnul nějaký koňský útulek, který by to neměl z ruky, budu ráda.

26.11.2015 13:19
aggitta

XXX.XXX.249.59

Já to napíši ještě jinak. Jsme zemědělci. Máme mimo našich pozemků v našem katastru a sousedních ještě jednu louku vzdálenou asi 4-5 km. Je to něco přes 4 ha a je to v LFA, takže jsou zde za sekání a udržování louky vyšší dotace než u nás.
Znamená to ale 2x ročně toto:
1. dojet tam s rotačkou a louku posekat
2. dojet tam s obracečem a pokos rozhodit
3. přeje-li počasí, třetí operací není další obracení, ale už nahrabování
4. jízda traktorem je s lisem
5. -8. jízda s traktorem s nakladačem a vlekem, kdy se naloží balíky a dovezou domů.
Takže se tam jede asi 14x (otavy se poberou na 1-2 vleky)
Vznikne tedy cca 30-40 balíků sena dle srážek...
Kdyby nebyly ty dotace, ale ani nájemné za pozemek, tak balík v těchto nákladech v závislosti na výnosu a ceně nafty stojí asi 400 Kč. Fakt se vám zdá "zadarmo"?

Druhý příklad - známému se zdálo drahé kupované seno. Dohodl se "výhodně" se zemědělcem asi 20 km vzdáleným, který mu nechal asi 30 ha luk "za posečení zadarmo". Tedy že zemědělec si nechá dotace, a nebude chtít od toho známého nájem. Známý si sehnal sekání, obracení, atd., a vozil si to domů sám. Jenže - nakonec měl s tím starost, honil lidi na sekání, kteří si chtěli přednostně posekat svoje, musel jim zaplatit práci jejich i traktoru (není to jen nafta, ale také oleje, gumy, náhradní díly,30 ha vám nikdo jen "za naftu" neposeče), a v konečném součtu byl na tom finančně stejně jako když koupil seno hotové, ale měl ho horší kvality.
Za vše mluví, že další rok už zase seno kupoval.

Takže já bych oslovila někoho, kdo ve vaší vsi hospodaří a seká zde jiné louky - ten nejsnadněji tuto práci "přibere" ke své. Pokud mu můžete garantovat 5 leté užívání louky, můžete se domluvit na nájmu, on si ten pozemek vloží do LPISu a dostane dotace.

Byly doby, kdy se lidi "prali" o každou mez, aby si tam mohli nasušit seno pro ovce, býky, kozy, někdo i pro koně (tenkrát koní tolik na vsích nebylo v soukromých rukách). Dnes nikdo nechová ani králíky, zahrady se sečou sekačkami - posečené se hodí do kontejneru s bioodpadem.

Ze všech svých známých koňáků (mimo tedy zem. podnikatelů) suší seno jedna holka. Ostatní mají dobře spočteno, že lepší je seno koupit a raději ušetřený čas věnovat ježdění. Kupuje si seno dokonce i rodina v exekuci (koně má napsané na jiného člověka a ustájené v vedlejší vsi, aby jim je nezabavili).

Takže že by v nějakém útulku vzali kosy a hrábě a jeli si někam nasušit trochu sena, považuji za sci-fi.

26.11.2015 13:28
aggitta

XXX.XXX.249.59

Na výměru jsem se ptala, že právě ta bude rozhodující, zda to je pro někoho zajímavé. JIný zájem je o půl hektaru (to je tak na malou jízdárnu), a jiný o 20 ha louky.

9.12.2015 15:38
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

aggitta napsal(a):
Já to napíši ještě jinak. Jsme zemědělci. Máme mimo našich pozemků v našem katastru a sousedních ještě jednu louku vzdálenou asi 4-5 km. Je to něco přes 4 ha a je to v LFA, takže jsou zde za sekání a udržování louky vyšší dotace než u nás.
Znamená to ale 2x ročně toto:
1. dojet tam s rotačkou a louku posekat
2. dojet tam s obracečem a pokos rozhodit
3. přeje-li počasí, třetí operací není další obracení, ale už nahrabování
4. jízda traktorem je s lisem
5. -8. jízda s traktorem s nakladačem a vlekem, kdy se naloží balíky a dovezou domů.
Takže se tam jede asi 14x (otavy se poberou na 1-2 vleky)
Vznikne tedy cca 30-40 balíků sena dle srážek...
Kdyby nebyly ty dotace, ale ani nájemné za pozemek, tak balík v těchto nákladech v závislosti na výnosu a ceně nafty stojí asi 400 Kč. Fakt se vám zdá "zadarmo"?

Druhý příklad - známému se zdálo drahé kupované seno. Dohodl se "výhodně" se zemědělcem asi 20 km vzdáleným, který mu nechal asi 30 ha luk "za posečení zadarmo". Tedy že zemědělec si nechá dotace, a nebude chtít od toho známého nájem. Známý si sehnal sekání, obracení, atd., a vozil si to domů sám. Jenže - nakonec měl s tím starost, honil lidi na sekání, kteří si chtěli přednostně posekat svoje, musel jim zaplatit práci jejich i traktoru (není to jen nafta, ale také oleje, gumy, náhradní díly,30 ha vám nikdo jen "za naftu" neposeče), a v konečném součtu byl na tom finančně stejně jako když koupil seno hotové, ale měl ho horší kvality.
Za vše mluví, že další rok už zase seno kupoval.

Takže já bych oslovila někoho, kdo ve vaší vsi hospodaří a seká zde jiné louky - ten nejsnadněji tuto práci "přibere" ke své. Pokud mu můžete garantovat 5 leté užívání louky, můžete se domluvit na nájmu, on si ten pozemek vloží do LPISu a dostane dotace.

Byly doby, kdy se lidi "prali" o každou mez, aby si tam mohli nasušit seno pro ovce, býky, kozy, někdo i pro koně (tenkrát koní tolik na vsích nebylo v soukromých rukách). Dnes nikdo nechová ani králíky, zahrady se sečou sekačkami - posečené se hodí do kontejneru s bioodpadem.

Ze všech svých známých koňáků (mimo tedy zem. podnikatelů) suší seno jedna holka. Ostatní mají dobře spočteno, že lepší je seno koupit a raději ušetřený čas věnovat ježdění. Kupuje si seno dokonce i rodina v exekuci (koně má napsané na jiného člověka a ustájené v vedlejší vsi, aby jim je nezabavili).

Takže že by v nějakém útulku vzali kosy a hrábě a jeli si někam nasušit trochu sena, považuji za sci-fi.

Ááha, no tak nic smajlík díky. byl to jen nápad.

11.12.2015 11:02
laik

XXX.XXX.0.70

Svatá pravda. Jedině posekat, usušit, slisovat a pokud jste schopni to odvézt, tak si to seno od Vás někdo milostivě možná vezme. Jestli aspoň poděkuje si nedovolím předvídat.

11.12.2015 15:06
keira

XXX.XXX.106.7

Neviděla bych to tak jednoznačně. Vše, co píše aggitta, je určitě pravda a z jejího úhlu pohledu to výhodně nevypadá. Ale třeba moje maminka, pokud by v sousedství měla nějakou louku k využívání, by skutečně zajásala.

Ne třeba na sušení sena, ale na to, že by si obden dojela posekat, aby mohla koníkům dát čerstvé zelené.

A i na to seno by možná došlo. Jsou s tím sice starosti, ale pokud člověk suší jen pro 2 koníky, je v důchodu a má čas, tak to zvládá i tou kosou/sekačkou a hráběma.
Naopak se ji letos stalo, že ji dovezli 2 velké balíky, bylo to až večer, neviděla na ně, velice pracně je naskladnila a pak ráno zjistila, že jeden je z půlky plesnivý.

Takže pokud se ta nabídka dostane k tomu správnému člověku, určitě mu udělá radost.

11.12.2015 15:57
aggitta

XXX.XXX.249.59

keira napsal(a):
Neviděla bych to tak jednoznačně. Vše, co píše aggitta, je určitě pravda a z jejího úhlu pohledu to výhodně nevypadá. Ale třeba moje maminka, pokud by v sousedství měla nějakou louku k využívání, by skutečně zajásala.

Ne třeba na sušení sena, ale na to, že by si obden dojela posekat, aby mohla koníkům dát čerstvé zelené.

A i na to seno by možná došlo. Jsou s tím sice starosti, ale pokud člověk suší jen pro 2 koníky, je v důchodu a má čas, tak to zvládá i tou kosou/sekačkou a hráběma.
Naopak se ji letos stalo, že ji dovezli 2 velké balíky, bylo to až večer, neviděla na ně, velice pracně je naskladnila a pak ráno zjistila, že jeden je z půlky plesnivý.

Takže pokud se ta nabídka dostane k tomu správnému člověku, určitě mu udělá radost.

Ale správně píšeš - maminka by uvítala louku k užívání - v sousedství.
A já také píšu, aby hledali někoho místního a "neinzerovali" jaksi celostátně.
Protože jak k tomu všemu přibyde cestování, je to problém. Lepší si dojet jednou pro balíky, než jet několikrát...

Přidejte reakci

Přidat smajlík