Dotaz

XXX.XXX.106.7
Chtěla bych se zeptat, jaké byste doporučili krmení pro tohoto koně:
-plnokrevník,10 let, bez dostihové minulosti, ale přesto značně vzrušivý a temperamentní, hlavně v zimním období. Výživná kondice dobrá, žebra nejsou vidět, trošku větší bříško, ale žádná trága. Svalů myslím adekvátní množství vzhledem k drobné tělesné stavbě a smůle na úrazy, kvůli kterým má několikrát do roka pauzy v práci.
Téměř denně chodí na rekreační vyjížďky,1-2x týdně intenzivní práce na jízdárně/lehká skoková práce.
Dostává 2x denně seno, výběh je bez trávy a seno tam dostávají bohužel jen v mrazech,2x denně vojtěškové a řepné granule, lněné semínko. A pak klasicky mrkev/jablka/chlebík jako pamlsky.
Energie má kůň nadbytek, takže obiloviny nedáváme. Zvláště v tomto období, kdy je venku klouzavo a nedá se pořádně dělat, je s koněm i bez jádra horší pořízení.
Ale říkám si, jestli když bude zima a přeci jen na jízdárně dost maká, jestli koni trošku nepřilepšit, aby v zimě nehubnul a měl z čeho tvořit svaly. Člověk přeci pokud jde do posilovny, tak si potom také dá nějakou extra výživu (sachariďák, proteiňák), aby se tělo lépe regenerovalo a svaly měly z čeho růst.
Napadají mě 2 alternativy:
1) pravidelně olej do krmení - třeba decku řepkovýho ráno. Přidá energii, ale nereaguje na intenzitu práce.
nebo 2) po zvýšené zátěži příděl krmiva navíc. Po náročném tréninku podle mě tělo potřebuje víc než když se jen hodinu trajdá krok klus po lese. Ale mám dojem, že toto se u koní nějak moc nenosí. Otázkou také je, co by to mělo být. Jestli třeba nějaké granule, tak jaké a kolik, aby to zas nebyl pro trávení moc veliký výkyv.
Co myslíte?
Dotaz

XXX.XXX.106.7
Dokud je tráva, tak někdy po práci chodíme napást a samozřejmě vzhledem k tomu, že po intenzivnější práci je opocený, tak pak chvilku v boxe bývá, ale to se spíš těší, že zase půjde na výběh a ani moc žrát nechce. Zkusím někdy zvážit, kolik sena vlastně večer dostává, ale dosavadní diskuze s ustajovatelem o množství sena nejsou moc úspěšné
(chtěla bych, aby to, co se ušetří na tom, že nežere obiloviny, přidalo právě na seně, ale nedaří se)
Odpovědí je, že bude mít akorát pupek.
Plnokrevníka bych nikdy nedala do ustájka, kde je nutno si každou hrstičku sena vybojovat. Pro A1/1 je objemové krmivo důležitější než jádro, dostatek sena je základ, bohužel někteří ustajovatelé - koňáci "ze staré školy" to těžce chápou. Mají zažito, že správně jsou kýble obilí a po seně je akorát pupek - přesně, jak píšete.
Mám taky plňasku, touhle dobou už má seno nonstop a oproti některým ČT je o dost větší senožrout.
Nepíšete, kolik váš kůň čeho dostává, což je důležitý údaj, ale skladba mi připadá OK. Nápad s olejem se mi líbí, dávám ho taky - na přidání "klidné" energie opravdu stačí obyčejný řepkový. Dávám necelou decku na litr müsli, zdá se mi to omaštěné tak akorát
Pokud váš kůň vypadá dobře, obiloviny bych nepřidávala, možná jen ten olej, nějaký min.vit. preparát, byliny- já třeba s přestávkami dávám sušené šípky.
A pořešila bych to seno - je-li to jediný problém v jinak bezvadném ustájku, zkuste nějak asertivně vysvětlit, že množství sena je pro vás opravdu zásadní.
Má-li ustájení těch "mušek" víc, pouvažovala bych o změně. Touhle dobou by se mi výběh bez pastvy i sena moc nepozdával.
Dotaz

XXX.XXX.106.7
Ustájení má i řadu jiných much, rozhodně není bezvadné, ale bohužel nevím v okolí o žádném lepším. O koně je tu jinak dobře postaráno, jen má ustajovatel ohledně krmení právě ty názory, jak vy nazýváte, "ze staré školy".
Jenže už jsem za život prošla tolika stájemi, že vím, že ideální ustájení, kde by bylo vše super, neexistuje, a o seno jsem se handrkovala prakticky všude.
Zkusím seno zvážit a uvidím. Tento kůň je stejně jako váš dost veliký senožrout, přes noc dokáže zfutrovat dvojnásobnou hromadu než tady dostává. Kolik má vojtěšky a řízků vůbec netuším, ale ustajovatel rád sype koním do žlabu, takže se neobávám, že by toho bylo málo.
Tak si říkám, jak to bylo fajn, když jsem byla ve stáji, kde si krmení připravovali do kyblíků sami majitelé a mohla jsem si dávkovat co a jak se mi zachtělo.
Já to chápu, sypání do kyblíčku je moje oblíbená činnost . Ovšem pokud bych si sama nemohla určit, co a kolik můj kůň bude žrát a neměla o tom přehled, to by mi přišlo jako dost podstatná moucha.
Je fajn, že ustajovatel rád sype, je to asi lepší varianta než kdyby sypal nerad, ale třeba v případě vojtěšky není tak úplně jedno, kolik jí kůň žere- krmí-li se ve větším množství je třeba upravit poměr vápníku a fosforu přidáním otrub. Netuším, zda "stará škola" o tomto má či nemá ponětí.
Seno klidně zvažte, ale byl-li by kůň schopen sežrat za noc ještě jednou tolik, dostvá téměř jistě málo. Mluvíme-li tedy o plňasovi - u záživnějších plemen to bude jinak
Pochopila jsem, že máte koně na noc v boxu, tak možná bych aspoň zkusila dávat seno do sítě s většími oky. Když už nemá optimální množství, aby mu aspoň vydrželo až do rána. Pokud si dávku sena sežere např. do půlnoci, má pak do rána dlouhou hladovou pauzu a toho bych se bála.
Na vašem místě bych možná zkusila ustajovateli navrhnout, že si větší dávku sena připlatím, jelikož je mi jasné, že nemá nazbyt. Buď na to přistoupí a vás to zřejmě nezruinuje anebo nebude chtít vypadat jako škudlil a přidá zadarmo.
Dotaz

XXX.XXX.106.7
Co se týká sena do sítě - preferuji v tomto žraní ze země, považuji to za fyziologičtější. Kůň se může teoreticky dožrat slámou, ale myslím, že to nedělá. Asi zbytek noci prospí ;-)
Na Ca:P jsem také myslela. Napadají mě klasické otruby, kvítek nebo pivovarské kvasnice. Co by podle vás bylo nejlepší? Ráda bych něco co obsahuje hodně B vitamínu, ale nedaří se mi dohledat, co má nejvíce.
Když dáváš vojtěškové granule a řepné řízky v poměru 2:1, už myslím netřeba vyrovnávat Ca:P.
K senu: co ustajovateli říct něco v tom smyslu, že ten větší pupek chceš/že ti nevadí/?
Koneckonců, jsi zákazník...
A kdoví, třebas, když kůń má pravidelnou a přiměřenou práci a ten pupek mu tudíž nenaroste... třeba to "staré škole" sepne... ;-).
A ještě... to zvýšení dávky po práci se nosí, a ne že ne! Kůň dostane o něco vyšší dávku ovsa, event plus polovičku ječného mačkaného k tomu (nebo v jinou dobu tentýž den; záleží, jaký je to hltač - některý si celý oves z ječmene vyjednotí a pak ho pokouše zvlášť; jiný to zlhtne najednou a pak ten oves nepokouše...
Nebo se po zvýšené námaze udělá mač ze šrotu ovsa a ječmene a otrub (ty mají v téhle variantě funkci spíš dietetickou, což nemusí být od věci) a pak další den se s koněm jde nalehko ven, aby se uvolnil a vyplavil kyselinu máselnou ze svalů, holt kdyby jen stál, bude ho bolet celej kůň, že...
Chci říct, že po zvýšené námaze nestačí jen přikrmit, ale je nutný i následný přiměřený pohyb, čili třeba vyjížďka do terénu v klidu krok, po zahřátí klus, kousek pohodového cvalu (do zapocení),
a pak opravdu poctivé dlouhé vykrokování.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souihlas s terven.
Podoteky:
-olej přidávat pomalu, začínat na malé dávce, pomalu navyšovat, gastr koně si musí zvyknout a nezvykne si každý stejně. A neuvádíte, kolik a vjaké formě má to semínko/ to je taky "tuk"/.
- seno na noc určitě, síť lze dát i na zem/ pozor na zamotání, je třeba to vymyslet/, nebo udělat "slow feeder" bednovitý, třeba přes roh boxu, aby prostě nestál hlady, navíc rozkladem sena v gastru si "topí", takže pro udržení teplotní pohody spotřebuje méně kcal a bude tu váhu taky líp držet
https://www.google.cz/search?q=slow+feeders+for+hay&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=871&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj8qea8hbXJAhVM6RQKHXekCvsQsAQIGw
-granule není nic jiného než cca směs statkových a objemových krmiv slisovaných do peletek, takže buď tam budete mít to obilí/většina/, nebu budete draze kupovat vizuálně jiné seno, vojtěšku, řízky.Nevidím smysl /krom toho, když nechci doma skladovat pět komponent, tak to si vezmu muesli nebo granule a připlácím za tu úsporu skladovací plochu a svůj čas a modlím se, aby tam bylo cca to, co píšou, a ve slušné kvalitě
-když dáváte vojtěšku a řízky v poměru 2:1, dáváte celkem tri díly příkrmu s vysokým obsahem vápníku/srovnatelně/, nic tím nevyrovnáte, naopak. K vyrovnání by pomohly ty otruby, jak psala terven
http://www.equichannel.cz/milovane-i-zatracovane-cukrovarske-rizky
http://www.vyzivakoni.wbs.cz/Vojteska.html
- ve vztahu ke svalům má smysl se bavit o kyselině mléčné, která se tvoří v případě, že námaha je anaerobní/hodně intenzivní/ a sval jako zdroj energie štěpí glukosu anaerobně.Vyplavit je ji třeba bezprostředně po takové zátěži/"vyklusávání", ne druhý den.
http://www.jezdectvi.cz/kategorie.aspx/zajimavosti/clanek/o-cem-jsme-take-psali-fyziologicke-zaklady-vycviku-sportovnich-koni
kyselina máselná je to, co smrdí na zpocené noze
-pokud by šlo o vážnější sportovní trénink s nárazovou vyšší zátěží, budou potřeba spíš rychlé cukry- spíš glukopur než ječmen a oves, KD koně v intenzivním tréninku na vyšší sportovní výkon bych řešila s krmivářem, celou KD
http://krmeni-koni.cz/
obsahy složek krmiv zde:
http://www.databazeknih.cz/knihy/krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzive-koni-245810
je už i mnohem novější a obsáhlejší publikace se spoluúčastí stejných autorů, ale ta první byla někde na síti ke stažení v pgf-zkuste pohledat.
Stran senného břicha: je třeba si ujasnit, jak mám priority, mezi "kůň je v pohodě psychicky i fyzicky"-"kůň je výkonný" a "kůň dobře vypadá". Často nejde vše současně.
Dotaz
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, jaké byste doporučili krmení pro tohoto koně:
-plnokrevník,10 let, bez dostihové minulosti, ale přesto značně vzrušivý a temperamentní, hlavně v zimním období. Výživná kondice dobrá, žebra nejsou vidět, trošku větší bříško, ale žádná trága. Svalů myslím adekvátní množství vzhledem k drobné tělesné stavbě a smůle na úrazy, kvůli kterým má několikrát do roka pauzy v práci.
Téměř denně chodí na rekreační vyjížďky,1-2x týdně intenzivní práce na jízdárně/lehká skoková práce.
Dostává 2x denně seno, výběh je bez trávy a seno tam dostávají bohužel jen v mrazech,2x denně vojtěškové a řepné granule, lněné semínko. A pak klasicky mrkev/jablka/chlebík jako pamlsky.
Energie má kůň nadbytek, takže obiloviny nedáváme. Zvláště v tomto období, kdy je venku klouzavo a nedá se pořádně dělat, je s koněm i bez jádra horší pořízení.
Ale říkám si, jestli když bude zima a přeci jen na jízdárně dost maká, jestli koni trošku nepřilepšit, aby v zimě nehubnul a měl z čeho tvořit svaly. Člověk přeci pokud jde do posilovny, tak si potom také dá nějakou extra výživu (sachariďák, proteiňák), aby se tělo lépe regenerovalo a svaly měly z čeho růst.
Napadají mě 2 alternativy:
1) pravidelně olej do krmení - třeba decku řepkovýho ráno. Přidá energii, ale nereaguje na intenzitu práce.
nebo 2) po zvýšené zátěži příděl krmiva navíc. Po náročném tréninku podle mě tělo potřebuje víc než když se jen hodinu trajdá krok klus po lese. Ale mám dojem, že toto se u koní nějak moc nenosí. Otázkou také je, co by to mělo být. Jestli třeba nějaké granule, tak jaké a kolik, aby to zas nebyl pro trávení moc veliký výkyv.
Co myslíte?
Možná, že mu leze do hlavy právě ta vojtěška.U některých to tak je.
Nevím, z jakých obilovin máte takový strach, jaké dává ustajovatel? Ječmene bych se nebála vůbec a oves, je podle mě lepší, než vojtěška.
Lněné semínko píšete, že dostává, tak nevím, jestli ten olej by nebyl zbytečný.
Řepnými granulemi myslíte řízky?Ty bych dávala na noc a oves, ideálně mačkaný, ráno.Nebo ječmen, ale ten je dobré podávat spařený, nebo ve formě šrotu.Také jsou na dožírání dobré nějaké otruby, nebo šroty jaké u vás seženete.
Klasické otruby pšeničné, ten sladový květ, kukuřičný šrot, někde mají rýžové otruby, u nás třeba ovesné.Vojtěšku bych klidně vyřadila.
Aby měl ranní dávku trošku na kousání a večerní objemnější.
Se senem je to problém.Jestli ho nedostanete od ustajovatele, možná by bylo nejlepší, kdyby jste ho nějak dokoupila sama.Kdyby nebylo možné skladovat někde vaše vlastní balíky, či máte dojem, že by je dostali jiní koně, zkuste senné granule.Já osobně s nimi zkušenost nemám.Ale četla jsem, že s nimi krmí bezzubé staříky, tak asi trochu seno nahradit dokážou.
Dotaz
napsal(a):
Co se týká sena do sítě - preferuji v tomto žraní ze země, považuji to za fyziologičtější. Kůň se může teoreticky dožrat slámou, ale myslím, že to nedělá. Asi zbytek noci prospí ;-)
Na Ca:P jsem také myslela. Napadají mě klasické otruby, kvítek nebo pivovarské kvasnice. Co by podle vás bylo nejlepší? Ráda bych něco co obsahuje hodně B vitamínu, ale nedaří se mi dohledat, co má nejvíce.
K tomu žraní ze země... pro koně je fyziologické žrát ze země -taky jsem to řešila, myslím, že se to doporučuje mj. důvodu nezalomení trávicí trubice, jako prevence ucpání jícnu, zejména u koní, kteří k tomu mají sklony. Myslím ale, že ucpání hrozí více při žraní jádra, zeleniny, ovoce, tj. toho, co sypeme do žlabu. Takže já do žlabu nesypu, kyblíček dávám na zem.
Možná mi to někteří vyvrátí, ale u žraní sena ze sítě mi to nebezpeční nepřijde veliké, koneckonců - mají-li koně ve výběhu v zimě balík, tak než se prožerou na konec, taky zrovna nemají hlavu u země.
Víc bych se prostě bála té hladové pauzy, zvlášť pokud po ní následuje rovnou ranní "jádro", jako tomu bývá v mnohých stájích zvykem. Kůň by měl mít před jádrem vždy dávku objemového krmiva. Pokud bych si byla nucena vybrat, tak raději bych, aby můj kůň žral nalačno třeba tu vojtěšku nebo cukrovarské řízky, které mají vysoký obsah vlákniny, než oves, ječmen či jiné obilí.
K té energii ve vojtěšce - není nic jednoduššího než se podívat do tabulek nebo pročíst odkazy od žofré - vojtěška obsahuje více energie než travní seno, ale méně než oves, ječmen...zhruba je - co se týče energie- srovnatelná s jarní pastvou.
Dotaz

XXX.XXX.106.7
helas
napsal(a):
Když dáváš vojtěškové granule a řepné řízky v poměru 2:1, už myslím netřeba vyrovnávat Ca:P.
K senu: co ustajovateli říct něco v tom smyslu, že ten větší pupek chceš/že ti nevadí/?
Koneckonců, jsi zákazník...
A kdoví, třebas, když kůń má pravidelnou a přiměřenou práci a ten pupek mu tudíž nenaroste... třeba to "staré škole" sepne... ;-).
Http://s29.postimg.org/t037njchz/val111.png
Tohle je sice pár let stará fotka, ale tak nějak vypovídá o tom, jaké má kůň tendence - nic moc svalstvo a k tomu bříško.
http://s14.postimg.org/ndtwy0x8x/314534.png
Taky starší, ale tady je trochu nasvalenější a vypadá skutečně napapaně ;-) Teď aktuálně je tak něco mezi těmi dvěma fotkami. Podle stupnice kondice na pětce.
Mně pupek nevadí, koni podle mě také ne.
Počítala jsem poměr Ca a P nějaké vyrovnání by to chtělo...
Dotaz

XXX.XXX.106.7
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Souihlas s terven.
Podoteky:
-olej přidávat pomalu, začínat na malé dávce, pomalu navyšovat, gastr koně si musí zvyknout a nezvykne si každý stejně. A neuvádíte, kolik a vjaké formě má to semínko/ to je taky "tuk"/.
- seno na noc určitě, síť lze dát i na zem/ pozor na zamotání, je třeba to vymyslet/, nebo udělat "slow feeder" bednovitý, třeba přes roh boxu, aby prostě nestál hlady, navíc rozkladem sena v gastru si "topí", takže pro udržení teplotní pohody spotřebuje méně kcal a bude tu váhu taky líp držet
https://www.google.cz/search?q=slow+feeders+for+hay&client=firefox-a&rls=org.mozilla:cs:official&biw=1280&bih=871&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj8qea8hbXJAhVM6RQKHXekCvsQsAQIGw
-granule není nic jiného než cca směs statkových a objemových krmiv slisovaných do peletek, takže buď tam budete mít to obilí/většina/, nebu budete draze kupovat vizuálně jiné seno, vojtěšku, řízky.Nevidím smysl /krom toho, když nechci doma skladovat pět komponent, tak to si vezmu muesli nebo granule a připlácím za tu úsporu skladovací plochu a svůj čas a modlím se, aby tam bylo cca to, co píšou, a ve slušné kvalitě
-když dáváte vojtěšku a řízky v poměru 2:1, dáváte celkem tri díly příkrmu s vysokým obsahem vápníku/srovnatelně/, nic tím nevyrovnáte, naopak. K vyrovnání by pomohly ty otruby, jak psala terven
http://www.equichannel.cz/milovane-i-zatracovane-cukrovarske-rizky
http://www.vyzivakoni.wbs.cz/Vojteska.html
- ve vztahu ke svalům má smysl se bavit o kyselině mléčné, která se tvoří v případě, že námaha je anaerobní/hodně intenzivní/ a sval jako zdroj energie štěpí glukosu anaerobně.Vyplavit je ji třeba bezprostředně po takové zátěži/"vyklusávání", ne druhý den.
http://www.jezdectvi.cz/kategorie.aspx/zajimavosti/clanek/o-cem-jsme-take-psali-fyziologicke-zaklady-vycviku-sportovnich-koni
kyselina máselná je to, co smrdí na zpocené noze
-pokud by šlo o vážnější sportovní trénink s nárazovou vyšší zátěží, budou potřeba spíš rychlé cukry- spíš glukopur než ječmen a oves, KD koně v intenzivním tréninku na vyšší sportovní výkon bych řešila s krmivářem, celou KD
http://krmeni-koni.cz/
obsahy složek krmiv zde:
http://www.databazeknih.cz/knihy/krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzive-koni-245810
je už i mnohem novější a obsáhlejší publikace se spoluúčastí stejných autorů, ale ta první byla někde na síti ke stažení v pgf-zkuste pohledat.
Stran senného břicha: je třeba si ujasnit, jak mám priority, mezi "kůň je v pohodě psychicky i fyzicky"-"kůň je výkonný" a "kůň dobře vypadá". Často nejde vše současně.
Trénink je řekněme náročnější, ale není vyloženě silový, kůň neprojevuje únavu - většinu času je až příliš dopředný, ke konci působí spokojeně, že upustil páru a konečně dobře spolupracuje.
Díky za tip, knížku jsem si stáhla.
Ještě odkaz na stupnici kondice, kterou mám na mysli, teď koukám, že jich je více:
http://www.equichannel.cz/stupnice-telesne-kondice-kone
Zajímavý je Feed Calculator:
http://www.horsemath.com/horse-feed-calculator
Pro přehlednost jsem si udělala tabulku základních krmiv pro lepší porovnání, vše v množství 1kg (byť se toho obvykle třeba krmí jiné množství), jen sena jsem zaklikla 8kg a lněného semínka 100g. Pro neangličtináře jsem přidala překlad ;-)
Samozřejmě přesnost hodnot je plus mínus autobus, hlavně u sena se to může dost lišit.
http://s30.postimg.org/rjqgi2jgh/Krmiva_tabulka.png.
Dotaz

XXX.XXX.106.7
koně
napsal(a):
Možná, že mu leze do hlavy právě ta vojtěška.U některých to tak je.
Nevím, z jakých obilovin máte takový strach, jaké dává ustajovatel? Ječmene bych se nebála vůbec a oves, je podle mě lepší, než vojtěška.
Lněné semínko píšete, že dostává, tak nevím, jestli ten olej by nebyl zbytečný.
Řepnými granulemi myslíte řízky?Ty bych dávala na noc a oves, ideálně mačkaný, ráno.Nebo ječmen, ale ten je dobré podávat spařený, nebo ve formě šrotu.Také jsou na dožírání dobré nějaké otruby, nebo šroty jaké u vás seženete.
Klasické otruby pšeničné, ten sladový květ, kukuřičný šrot, někde mají rýžové otruby, u nás třeba ovesné.Vojtěšku bych klidně vyřadila.
Aby měl ranní dávku trošku na kousání a večerní objemnější.
Se senem je to problém.Jestli ho nedostanete od ustajovatele, možná by bylo nejlepší, kdyby jste ho nějak dokoupila sama.Kdyby nebylo možné skladovat někde vaše vlastní balíky, či máte dojem, že by je dostali jiní koně, zkuste senné granule.Já osobně s nimi zkušenost nemám.Ale četla jsem, že s nimi krmí bezzubé staříky, tak asi trochu seno nahradit dokážou.
Samotné mi to připadá zvláštní, ale skutečně mám dojem, že i poměrně malé množství ovsa/ječmene u tohoto koně hraje roli.
Dobrý den, poprosil bych o radu zkušenější chovatele, dostal jsem se k velkému množství tohoto dokrmovacího balení http://www.heapco.cz/potreby-pro-kone/krmeni-koni-a-pamlsky/dromy-artro-900g.html a vůbec nevím zda to koňovi mohu s klidným srdcem dát nebo ne, není na podobné věci zvyklý. Když se podíváte na složení, přijde vám to v pohodě nebo se toho raději mám zbavit ? Děkuji.
KamilHaf
napsal(a):
Dobrý den, poprosil bych o radu zkušenější chovatele, dostal jsem se k velkému množství tohoto dokrmovacího balení http://www.heapco.cz/potreby-pro-kone/krmeni-koni-a-pamlsky/dromy-artro-900g.html a vůbec nevím zda to koňovi mohu s klidným srdcem dát nebo ne, není na podobné věci zvyklý. Když se podíváte na složení, přijde vám to v pohodě nebo se toho raději mám zbavit ? Děkuji.
Je to doplnok na posilnenie pohybového aparátu, smelo to koníkom dajte len dodržte dávkovanie
KamilHaf
napsal(a):
Pokud byste se toho rozhodl zbavit, nabízím se, že zařídím bio-eko-šetrnou likvidaci