Stavba přístřešku se sedlovnou, cena materiály- rady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sophii

27.11.2015 19:32
Sophii

XXX.XXX.81.99

Zdravím, stěhujeme se do vlastního, a potřebujeme postavit přístřešek, nejlépe pro 4 koníky, se sedlovnou vedle.
Dá se něco takového splašit do 15 tisíc? Skládačky z výrobny asi nepřipadají v úvahu (naše představa je od 40 do 100 000) potřebujeme tedy něco, co by zvládlo postavit pár šikovných rukou.
Nestavěl někdo něco takového přímo?
Vím že je tu plno diskuzí, ale ačkoliv jsem je prošla moc moudrá jsem z toho nebyla.
Pastviny jsou na velmi větrném místě.
Jak byste vyřešili podloží? Aby nebylo moc bahnité.
Napadlo nás, že by možná bylo levnější místo celoprkenné boudy použít dřevotřísku, ale jak je to s deštěm a sněhem, případně jak drahá je například impregnace. Co použít jako základ, stačí to třeba postavit na nějaký betonový kvádry? Nebo spodní dřeva vyasfaltovat?
Co by bylo dobré použít na střechu?

Fotky jsou ilustrační, moc by nám pomohly dobré rady a případně i ceny, pokud máte něco takového doma... no a pokud víte o někom, kdo by takovou skládačku zvládl i v naší cenové relaci, asi vám vytesáme sochu

27.11.2015 20:11
bubel

XXX.XXX.110.137

Konske-boxy.cz.

Sophii

27.11.2015 20:16
Sophii

XXX.XXX.81.99

bubel napsal(a):
Konske-boxy.cz.

Bohužel, to je přesně to co zmiňuji, naše představa začíná v jejich ceníku na 40 000 :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2015 22:28

Zahráváte si s dotazem. To se do Vás nejdřív pustí lidi s komentářem, že pokud nemáte peníze na zajištění koní, tak jste si je neměli pořizovat
Do těchle peněz se s největší pravděpodobností nemáte šanci vlézt a to proto, že jen střecha na tu výměru Vás vyjde téměř na tuhle částku, ať použijete sebelevnější materiál (bitumen, např. od fy Gutta, nebo klasický plech - samozřejmě jsou i jiné možnosti, pak je ale zase otázka životnost...). Na spojovacím materiálu taky neušetříte, a to už máte stavbu za xy.
Na čem se dá ušetřit:
- nakácet si vlastní materiál na konstrukci (kulatiny na podpěry, atp.)
- zajet na nejbližší pilu a ukecat je, ať Vám schovávají použitelné krajinky
- sehnat eternitové desky v dobré kondici (střecha) - sice se o nich píše spousta negativního, ale nad zvířaty to zas taková tragédie nebude. Jen pozor při manipulaci s nimi. Nebo používáme vyřazené plachty z kamionu, ale to na takovouhle plochu asi nebude aplikovatelné.. resp. s hodně hustým roštem z prken

Základnu nejlíp postavit do patek, ať Vám nosné kůly hned neuhnijí..

O OSB deskách vůbec neuvažujte. Za prvé byste se ani ve snu nedostali na požadovanou cenu, za druhé jejich životnost je neporovnatelně nižší než u dřeva (velmi náchylné na vlhko). Další nevýhodou je, že je musíte tak jako tak zpevnit roštem ze dřeva, protože jsou velice málo odolné tlaku (když se kůň vtlačí na střed desky, tak jí prostě zádí provalí.). A to radši nemluvím o tom, jak rádi je koně okusují, když jsou někde na rohu... měla jsem je, z druhé ruky, tak jsem z nich postavila a přístřešek vydržel cca 2 roky.

28.11.2015 07:46
jaruska

XXX.XXX.213.29

Taky zdravím, my jsme teď nedávno dodělávali koníkům třetí stěnu přístřešku, aby jim tam netáhlo od Ruska, taky jsme špekulovali, jak nejlevnějc to udělat, a vyšly nám nejlevnějc krajinky, za 8 metrů krajinek 2 metry vysokých a opravdu pěkných jsme dali 1.200 Kč, tak si myslím, že do 10 tisíc byste se vešli s celým přístřeškem + chmeláky (300 Kč /ks ), na přístřešku samotným je IPA, je tam už asi šestým rokem a pořád tam drží.
Tu sedlovnu bych rozhodně ale řešila třeba takto :

http://dum.bazos.cz/inzerat/54579050/bouda-na-stavbu.php.

28.11.2015 09:46
andmac

XXX.XXX.114.96

Náš přístřešek (cca 3*12m) se do vaší cenové relace vešel. Ale měli jsme krajiny od známého za dobou cenu, kuláče jsme si nakáceli sami, betonové pražce, na kterých konstrukce stojí, jsme také přes známého sehnali za dobrou cenu a eternitová střecha byla ze starého kravína, který se rušil (poplatek byl symbolický, víc jsme dali za benzín než jsme to navozili). Navíc mám šikovného chlapa, který to s pomocí rodiny dokázal sám postavit. Krajiny jsme tedy ještě natřeli. Přístřešek máme 5,5 roku, něco jsme ještě časem dodělali - dřevěné pražce dovnitř (udupaná hlína nešla udržet v rozumném stavu - koně si z toho udělali hajzlík), venku zpevněnou plochu, kterou jsme později zastřešili, velký box uvnitř jsme přepůlili na dva, protože tam dost protahovalo, apod.

gallo

28.11.2015 10:14
gallo

XXX.XXX.213.24

Já jsem stavěla letos a to jen pro 2 koně bez sedlovny, bez podlahy mě přístřešek vyšel na cca 20 tisíc.Dělali jsme si ho sami takže práci nepočítám pouze materiál.

28.11.2015 12:03
keira

XXX.XXX.106.7

andmac napsal(a):
Náš přístřešek (cca 3*12m) se do vaší cenové relace vešel. Ale měli jsme krajiny od známého za dobou cenu, kuláče jsme si nakáceli sami, betonové pražce, na kterých konstrukce stojí, jsme také přes známého sehnali za dobrou cenu a eternitová střecha byla ze starého kravína, který se rušil (poplatek byl symbolický, víc jsme dali za benzín než jsme to navozili). Navíc mám šikovného chlapa, který to s pomocí rodiny dokázal sám postavit. Krajiny jsme tedy ještě natřeli. Přístřešek máme 5,5 roku, něco jsme ještě časem dodělali - dřevěné pražce dovnitř (udupaná hlína nešla udržet v rozumném stavu - koně si z toho udělali hajzlík), venku zpevněnou plochu, kterou jsme později zastřešili, velký box uvnitř jsme přepůlili na dva, protože tam dost protahovalo, apod.

Wow, jste šikovní a hemelky mají super berjvák

28.11.2015 12:18
jaruska

XXX.XXX.213.29

andmac napsal(a):

Andreo, my taky máme jenom udupanou hlínu, ale zavážíme to neustále pískem, sice tam do toho chodí kálet jenom jeden kůň, Šoník, ale zato tam i čůrá, i kadí, ale pořídila jsem si ty vidle na písek a koblihy a dá se to poměrně dobře udržovat v takovémhle krásném stavu.

28.11.2015 12:55

Nojo, to udržování podloží se tu taky řeší furt dokola. Pokud člověk nemá finance, tak se to dělá všelijak. Nám se třeba osvědčilo nechat bagrem stáhnout svrchní vrstvu hlíny a do toho navézt Avii štěpky (ta byla skoro zadarmo). Vzniklo tak měkké lože, které je příjemné na stání, dobře saje moč, resp. propouští dospod, a docela dobře se kydá. Samozřejmě časem se napovrchu vytvoří vrstva rozdrobených bobků, ale to mi nepřijde nijak závadné. Jen to nevypadá už tak pěkně jako čistá štěpka. Důležité je, že podloží nezapáchá močí a nedrží se v něm čpavek, a není mokré.
Letos, když jsme museli krmeliště přesouvat, jsme to již dělali pořádně, i se seníkem. Ale ikdyž jsem na to taky neměla bůhvíjaký rozpočet, veškerý materiál jsme nakupovali, tak to jsme na částce o pár desítek jinde... na podlahu jsem nakonec volila již vyzkoušené a s velkou oblibou používané Tosiplasty. Ikdyž mi to krapet zkomplikovali, protože ty děrované na venkovní použití nevyráběli a já si na ně čekala víc jak 2 měsíce...mezitím jsem musela dodělat zbytek povrchu alespoň z betonových zatravňováků (ty mi nevyhovují, protože mám ve stádě i malá zvířata a do děr jim zapadávají nožičky, ikdyž je člověk zasýpá)...tak nás čeká vytahání betonů a přesazení do Tosiplastů. Ale ta tu dřinu mi to stojí! Pak už je to "nesmrtelný", dobře se to kydá a dobře to vypadá ;).

28.11.2015 15:59
jaruska

XXX.XXX.213.29

Ta štěpka je asi taky dobrá, hlavně levná a jestli tam není cítit moč, tak paráda.
My jsme to u Moruše psychicky nevydrželi (nebyl zrovna písek) a pokladli jsme tam švele, byli za dobrej peníz (150 Kč/ks), akorát se s tím chlapi teda nadřeli, to byla hrůůza, ale to nás už snad přežije.

29.11.2015 20:52
andmac

XXX.XXX.114.96

Keira: Děkuji za pochvalu, mám prostě doma šikovnýho mužskýho Škoda jen, že přístřešek je už 2 roky prázdný. Stařík odešel a mladej tak musel do stáda.

Jaruška: Švele nezná, musím za strýčkem googlem.
No nám tam právě chodili hlavně čůrat a tak se pořád vybírala i pročůraná hlína (stlali jsme pilinama, ale ty to nestíhaly vše nasáknout). Ty dřevěné pražce byl ideál, i když teda nejsou zrovna ekologické. Na ně stačila pak už slabá vrstva pilin a bylo to ok. Jinak v seníku pak byla už normálně dřevěná prkenná podlaha.

30.11.2015 05:35
mgtka

XXX.XXX.22.69

Ony ty pražce po pár letech začnou hnít a rozpadat se a stanou se neudržovatelnými ne?
Kamarád to má před domem na auta a je to hrůza a to se do toho nikdo nevyprazdňuje.

30.11.2015 05:40
jaruska

XXX.XXX.213.29

Andreo, švele jsou pražce. Tady se jim tak říká.
No možná že ty pražce hnijou, když jsou venku, ale my je máme pod střechou, tak snad nám nějákou dobu vydrží, zatím se nedrolej.

30.11.2015 12:10
andmac

XXX.XXX.114.96

Aha, tak už jsem chytřejší. My je měli taky pod střechou a byly v pohodě. Drolil se trošku jeden ale ten byl už načatý, když jsme ho tam dávali. Jinak soused má z pražců "kolíky" na ohradu, jsou i v zemi a jsou stále tvrdé a pevné (bydlím tu 13 let a už v té době je tam měl)

1.12.2015 12:43
_janina_

XXX.XXX.18.136

My jsme dostavěli minulý týden a musím říct že jsme nečekali že nás to vyjde na tolik peněz. Mám postavený přístřešek 3x6,5m stím že je to uvnitř přepůlené na dva boxy a je to vysoké tak že jsem si nad poníkovým boxíkem postavila patro a tam mám sedlovnu. Vedlé přístřešku mám ještě 3x4m seník. Střechu máme z vlnitého plastu co jsme měli schované z bourání chatky tudíž zadarmo, všechny trámky máme přes známeho který nám je dal za 4000 (normálně by nás vyšli kolem 9000), samozřejmě z pily brané latě na střechu za cca 800, - plus na půl stáje jsme dovezli okory z pily za 1200 plus 1000 doprava a zbytek okor na přístřešek bereme ze známého z pily zadarmo. podlaha je udusaná hlína. Ještě jsem nakupovala seno na zimu, plastové palety at je na co to dát, namotovali jsme okapy co jsme měli starší a kolem 2/3 přístřešku do země zakopali husí krk at se nám tam netlačí voda dovnitř. No se vším všudy i stím senem nás to vyšlo cca na 25000, - a to musím říct že jsem ráda že jsme nemalé peníze ušetřili na tom co jsme posháněli po známých nebo měli svoje starší.

7.3.2016 19:36
kralikovahana

XXX.XXX.251.22

Andmac máte to moc pěkný, můžu se zeptat, zda jste u takové stavby řešili ohlášení či územní souhlas na obci/stavebním úřadě? Děkuji smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík