Problém! Potřebuji vyřešit, rychle, jestli je lepší přidat kvasnice, nebo kukuřici. kukuřici už mám objednanou, ale někde jsem na ty kvasnice narazila a vzpomněla si, že jsem je taky chtěla zkusit...
Chci ho ještě trochu vykrmit, ale už nezahřejvat hlavu, ta mi přijde tak limitně akorát, výš už problém. jenže zároveň mu dojde musli, které už nechci objednávat, tam také kuřice je...
Dostává ječmen,1,75kg denně, to je právě ta limitní míra. Možná mu to srazím zas na 1,5 a přidám trochu kukuřice.
Nebo se na ní úplně vykašlat a dát mu ty kvasnice? ty mu snad hlavu nezahřejí, ne...
Achjo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja myslím, že polárka skôr chcela naznačiť, že kukurica je krmivo jadrové a kvasnice sú v podstate doplnok-čiže nejako nezávisia na ostatnej dávke jadrového krmiva. Kukurica na objem je fajn, ale energia v podstate ako jačmeň, či ovos-nie je to zase ale taká dráma. Necelé dve kilá jadra na deň, plus musli sa mi zdá absolútne zbytočné pre špaciráka, možno by som prekopala krmnú dávku úplne a zvážila komponenty, ktoré pomôžu nabrať objem, ale nie sú tak vysoko energeticky hodnotné, resp nelezú do hlavy ako jadro, napríklad vojtěškové granule, ryžové otruby, repné rezky, sladový kvet, ale aj tá kukurica-ovšem pufrovaná. A poradila by som sa o tom s nejakým výživárom.
No... hlavně je ta krmná dávka, pokud je uvedea celá, dost nevyvážená. Kůň není kráva, nemá složený žaludek, takže seno + ječmen v lepším případě nevyužije, v horším mu způsobí deficit potřebných látek.
Takže v tomhle případě bych hlasovala pro ty pivovarské kvasnice - ty by mohly koni zlepšit trávení, pospravit střevní mikrofloru.
Ono přidávat pokusmo "něco", po čem prý kůň nabere, je o ničem. Pokud není KD vyvážená, tak to prostě nestráví (nebo mu to ublíží).
Vyvážená znamená, že krmivo jako celek obsahuje nejen objem, ale také všechny prvky (vitamíny, minerály, i stopové) tak, aby to dohromady ladilo, doplňovalo jedno druhé - protože na každém komponentu tuze záleží. Všechno souvisí se vším: na strávení jedné látky potřebuje živočich látku jinou, aby ji strávil; a když ji nemá, buď to vyloučí, nebo "bere ze sebe" rezervy. Takže se mlůže snadno stát, že koně budu fiotrovat a futrovat a on bude přesto hubnout, protože jsem mu nedala v jeho KD něco důležitého.
Ten ječmen navíc kůň nestráví jako zrno; musí být minimálně pomačkaný.
A zas: když dám dlouhodobě koni jen pomačkaný ječmen nebo šrot, nejen, že nemá vyváženou KD, ale navíc to škodí jeho zubům (+ sliny jsou důležitou součástí strávení; nekouše = neprosliní).
Když chci, aby kůň přibral na váze a přitom mu "nehrabalo", a jádro chci dát (pracuje), volím třeba krmiva statková, čili k dostatku lučního sena vojtěškové grabule a řepné řízky (dobře máčené, v poměru 2:1), dvě hrsti celého ovsa ráno, hrst mačkaného ječmene večer (nebo více, ve stejném poměru) - event. místo řepných řízků dám k vyrovnání KD pšeničné otruby.
Rýžové otruby budou též dobrá cesta, ale těmi jsem nikdy nekrmila - jen z přečteného tuším, že nejsou marné.
Jsou země, kde se kukuřicí (šrotem tedy) krmí běžně coby jádrem, takže to asi jde. Ale, jak píše baarbora, je to jádro.
Přiznávám, že nejsem přítel müsli a pod. - připadá mi, že kvalita a složení kolísá, a pokud nemám echt sporťáka (kde je výživa koně hotovou alchymií - to by se zadavatelka věru neptala ;-), koukám na koňovu kondici, plemeno, věk, stav, roční dobu, kvalitu sena...
A další věc je, že je výhodné, když je ta možnost, krmit koně vícekrát denně, než jen ráno a večer. Kůň je k tomu uzpůsoben - má malý žaludek - a lépe tráví, je-li mu dáváno krmivo ve více dávkách. Takové krmení v poledne někdy udělá zázraky i s tím, co je úplný zálad.
Ale dvě kila ječmene a seno - to základ není. To už je lepší jen to seno a k němu nějaký vhodný minerální doplněk.

Ježíšmarjátruskavec.
Bože, lidi, já snad i chápu, že někdo chce mít koně a nechce řešit, co to žere /taky si volám ajťáky a neprogramuju a najímám právníka/, dokonce i chápu, že mimo svůj obor je problém vyhledat validní zdroje informací a tyto s porozuměním přečíst a využít nebo to není hned když už jede kukuřice, ale to je v cene chovu koně takový problém vypláznout litr za kvalifikovaného odborníka na sestavení KD na míru? Pokud má zvíře stejný program a pobyt, dalších 20 let nejspíš nebudete potřebovat dobrou KD měnit.
Si napiště jéžiškovi, ať se rodina a kamarádi složí, jděte na inventuru do kaufu bočo...Já jsem fakt všema deseti pro, aby se na chov zvířete dělal "řidičák" na držení, KD, kopyta a červy-až pak pustit človíčka k licce na drncání.
Ti koně to s námi mají těžký.
velmi dobrý krmivář /viz dosažené vzdělání, jeho data, články z EQ, reference/ zde:
http://krmeni-koni.cz/uvod/.

Taky mě zaujala věta "ze sena absolutně neužere". To Vás nechává klidnou?
Pokud je seno v pořádku (v dobré kvalitě a složení, neplesnivé), nechávala jste koni např. zkontrolovat zuby? Je zdravotně v pořádku? Vykrmování kukuřicí bych tedy řešila až poté, co by kůň vykazoval znaky koně zdravého, tedy se zájmem o objemové krmivo, pastvu...
Proč, proboha PROČ?! Proč tady dostanu kvadrilion odpovědí na něco, co vůbec, ale VŮBEC nepotřebuji vědět, protože mám VŠE vyřešeno?
Odpovědi na otázky, které jsem nezadala a nedostanu ani jednu odpověď na to, co jsem chtěla, ale vesele tu bují různé dohady a domněnky. Nechte toho, sakra už!
Asi jsem se nevyjádřila dost jasně, vysvětlím to tedy podrobněji s tím, že už ale žádnou odpověď neočekávám, protože jsem si zatím poradila sama a tyto reakce mě tak znechutily... dost už.
Ptala jsem, co vy osobně byste mi doporučili přidat ve chvíli, kdy je kůň zdravý, pěkný, ale prostě na zimu trochu hubený.
Konec.

Ja teda vidím rád celkom dosť veľa a vaša odpoveď sa mi zdá viac, ako drzá.
Pokiaľ ste si z príspevkov písaných vyššie nič nevzali, chyba asi bude v prijímači.
Preclík
napsal(a):
Proč, proboha PROČ?! Proč tady dostanu kvadrilion odpovědí na něco, co vůbec, ale VŮBEC nepotřebuji vědět, protože mám VŠE vyřešeno?
Odpovědi na otázky, které jsem nezadala a nedostanu ani jednu odpověď na to, co jsem chtěla, ale vesele tu bují různé dohady a domněnky. Nechte toho, sakra už!
Asi jsem se nevyjádřila dost jasně, vysvětlím to tedy podrobněji s tím, že už ale žádnou odpověď neočekávám, protože jsem si zatím poradila sama a tyto reakce mě tak znechutily... dost už.
Ptala jsem, co vy osobně byste mi doporučili přidat ve chvíli, kdy je kůň zdravý, pěkný, ale prostě na zimu trochu hubený.
Konec.
Prečo? Lebo ty si sa pýtala čo je lepšie, či kukurica, alebo kvasnice a to je tak debilná otázka, že nemôžeš očakávať, že by sa tu ľudia nezamysleli nad tvojím mentálnym zdravím.
napsal(a):
Ježíšmarjátruskavec.
Bože, lidi, já snad i chápu, že někdo chce mít koně a nechce řešit, co to žere /taky si volám ajťáky a neprogramuju a najímám právníka/, dokonce i chápu, že mimo svůj obor je problém vyhledat validní zdroje informací a tyto s porozuměním přečíst a využít nebo to není hned když už jede kukuřice, ale to je v cene chovu koně takový problém vypláznout litr za kvalifikovaného odborníka na sestavení KD na míru? Pokud má zvíře stejný program a pobyt, dalších 20 let nejspíš nebudete potřebovat dobrou KD měnit.
Si napiště jéžiškovi, ať se rodina a kamarádi složí, jděte na inventuru do kaufu bočo...Já jsem fakt všema deseti pro, aby se na chov zvířete dělal "řidičák" na držení, KD, kopyta a červy-až pak pustit človíčka k licce na drncání.
Ti koně to s námi mají těžký.
velmi dobrý krmivář /viz dosažené vzdělání, jeho data, články z EQ, reference/ zde:
http://krmeni-koni.cz/uvod/.
Tak s tímhle souhlasím. Sama jsem před 10 lety, po několika letech v JK, u soukromníků atd. koupila koně a myslela, že když jí nasypu "něco" do žlabu, tak to bude ok. Ne, nebylo a byla jsem naivní a blbá. Stačila správná KD od osoby, co tomu rozumí a ejhle, krmení mě nestálo ani polovinu, kobyla v pořádku. A jelikož se ráda pídím, co a jak, absolvovala jsem kurz a teď už sama vím, co bylo blbě. A když vidím, kdo je schopen si pořídit koně, tak se mi chce zvracet.