Jde čistě jen o můj názor, ale udivuje mne, kolik lidí teď, na začátku prosince shání teprve seno.Můj děda říkával, že správný hospodář má nejdříve připravené zásoby pro svá zvířata, nežli pro sebe ve sklepě.A já se tímto řídím.Přijde mi pak klidný zbytek podzimku, když vím, že mám doma minimálně 15 těch největších balíků sena a pár balíků slámy pro koně, nežli honit a doufat, že v tomhle počasí mi někdo něco prodá, když sena bylo pomálu a krmit senáž apod může jen ten, kdo má více dobytka a balík senáže zpracuje nejdéle do tří dní po otevření, aspoň co se pro koně týče.Jak se připravujete vy ostatní na zimu a zásobujete se pro svá zvířata a koně?Já bych nedokázala teda čekat, než napadne sníh a pak něco honit, co když nedoženu toliko, koliko potřebuju?Pak koně trpí hlady apod.Máte na to jiný názor?Já chápu, že to třeba s úložným prostorem pro seno není lehké apod.Ale chovatelé mě nepřestanou fascinovat svojí lhostejností, za kterou toto jednání považuji a můžete mne kamenovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

gitule vrtule
napsal(a):
Jde čistě jen o můj názor, ale udivuje mne, kolik lidí teď, na začátku prosince shání teprve seno.Můj děda říkával, že správný hospodář má nejdříve připravené zásoby pro svá zvířata, nežli pro sebe ve sklepě.A já se tímto řídím.Přijde mi pak klidný zbytek podzimku, když vím, že mám doma minimálně 15 těch největších balíků sena a pár balíků slámy pro koně, nežli honit a doufat, že v tomhle počasí mi někdo něco prodá, když sena bylo pomálu a krmit senáž apod může jen ten, kdo má více dobytka a balík senáže zpracuje nejdéle do tří dní po otevření, aspoň co se pro koně týče.Jak se připravujete vy ostatní na zimu a zásobujete se pro svá zvířata a koně?Já bych nedokázala teda čekat, než napadne sníh a pak něco honit, co když nedoženu toliko, koliko potřebuju?Pak koně trpí hlady apod.Máte na to jiný názor?Já chápu, že to třeba s úložným prostorem pro seno není lehké apod.Ale chovatelé mě nepřestanou fascinovat svojí lhostejností, za kterou toto jednání považuji a můžete mne kamenovat.
Shánět seno na začátku adventu může jen blbeček, kterému pak těch 800, - za plesnivý balík přeji. Snad je to naučí.
Asi takhle. V září jsme na statku měli sena plné stodoly, po 2 suchých měsících mizelo před očima, protože nejen koně, kterým se nechali prvně za 4 roky, co pamatuju, otevřené komplet celé pastviny, ale i ostatní zvířata už měly trávu jen na ždíbání a musela se dost přikrmovat. Pokud by někdo měl rezervované seno o jehož existenci by se zajímal v létě a pak se ozval až teď ( proč by to dělal jinak, jiné roky bylo touhle dobou sena dost) tak by měl asi smůlu, protože na prvním místě jsou zvířata vlastní. A je spousta lidí, co si jezdí jen pro 1-2 balíky, v létě předběžně zamluví počet a jezdí si pro ně až když potřebují ( a platí až při odvozu). Jenže letos se nepočítalo s tím, že i na konci října bude sucho až se prášilo a muselo se přikrmovat úplně všechno...
I když být zájemce o seno, tak si zásoby zvlášť v tomhle počasí ověřuji a ujišťuju se, že se mnou počítají...

Kapicka: taky mam pocit, ze letos je problem v tomto - ze spousta lidi zjistila v srpnu, ze bez prikrmu senem to nepujde, protoze neni co past a ti, co meli seno na prodej, ho zacali taky spotrebovavat a uz nechteli prodavat. Tak se prodluhoval cas, kdy hledajici byli neuspesni v hledani..a tak se stane jeste ted, ze se najde nekdo, kdo stale neni dozasobeny...
My jej u domu uskladnit nemůžeme, pod plachtou by přes zimu nebylo nic moc, ale jezdíme si pro něj 10 km (velký balík máme na 2-3 tydny) Domluveno máme 12 balíku přes zimu do toho června zhruba :) nikdy se nestalo, že by s námi nepočítal, zavoláme a do půl hodky si pro něj můžeme jet, už pár let takhle, ale jinak bych si na to dávala také pozor :).

No, alebo sa vám stane, že si zajednáte seno a keď sa ozvete, že idete po neho, odpovie vám dotyčný, že ho predal. hoci roky predtým ste bezproblémov obchodovali a seno pre vás vždy mal.
takže shit happens, podstatné je, aby každý našiel, keď potrebuje.
Berticek, koľko prosím máte koní, že ho máte na 2-3týždne? Mne nevydrží na tri kone ani 7 dní, a to ešte ani nezačala zima, a navyše ho dostávajú na prídel, nie balík do výbehu, straty úplne mizivé.
Jako prodejce sena mám k tomu pár slov: velmi si vážíme našich odběratelů, a snažíme se, aby všichni měli sena dost. Bohužel zatímco balíky ve stodole se jakž takž dají spočítat, nedá se spočíst spotřeba, stačí když si někdo koupí (vezme na ustájení)dalšího koně, nebo se mu nepodaří prodat toho, co má na prodej a tak i sám kupec nedokáže říct, kolik že mu máme rezervovat sena do a) pastvy nebo za b) do dalšího nového sena. Neděláme si čárky, že někdo chtěl balíků 10 a přijel si nakonec 12x, ale jen stále kalkulujeme, jestli opravdu pro všechny bude dost. Zatím vždy bylo, jeden rok ale s hoodně odřenýma ušima, tato zima bude možná podobná...
Fakt nechápu ty chovatele, co začnou shánět seno někdy v lednu, v únoru, že jim došlo a už nemají...
Za ideální tedy považujeme, když si odběratel vytvoří vlastní skladovací prostory, kam mu ev. i seno přivezeme a složíme, a tím ho máme "vykrytého" a už s ním nepočítáme. Pokud by tento shledal, že mu seno ubývá rychleji než počítal, tak se samozřejmě ještě ozve, pokud mu naopak balík zbyde, má to na příkrm v létě nebo na další zimu.
Jinak nemáte tušení, co nám nabízejí za ceny Němci za krmení do bioplynek... jenže poptávka je jen letos, raději si udržíme současné klienty.
napsal(a):
No, alebo sa vám stane, že si zajednáte seno a keď sa ozvete, že idete po neho, odpovie vám dotyčný, že ho predal. hoci roky predtým ste bezproblémov obchodovali a seno pre vás vždy mal.
takže shit happens, podstatné je, aby každý našiel, keď potrebuje.
Berticek, koľko prosím máte koní, že ho máte na 2-3týždne? Mne nevydrží na tri kone ani 7 dní, a to ešte ani nezačala zima, a navyše ho dostávajú na prídel, nie balík do výbehu, straty úplne mizivé.
Tak to buďte v klidu, já mám vlastně koně a půl jen, takže to odpovídá, mám krizenku Fjorda a Shetlanda 112 kvh, pořád vyrovnavame, ale teď když bylo pár dní u nás -6 stupňů tak jsem dávala cca 14 kilo na ( ráno v 8, v 1, v 5 a v 9 vecer). Je to jak kdy, ale zrouti to jsou oba :).
No já skladovací prostory mám tak na 10 balíků, ale koupila jsem z první seče 30 a 6 jsem měla ještě loňských (pro dva oře).
20 mám přímo ve výběhu na paletách pod plachtou na dvě patra-sice je sranda to shazovat bez techniky ale co nám zbývá,6 mám u domu na paletách pod plachtou a zbytek se mi vlezl pod střechu. A seno zpod plachty je hezké, pokud to člověk kompletně celé nezabalí, aby to větralo a má trochu pevnější plachtu (já sehnala plachtu na silážní jámy), tak se dá i bez skladovacích prostor.
A sena mám do alelůja, jsem za to ráda.
mgtka
napsal(a):
No já skladovací prostory mám tak na 10 balíků, ale koupila jsem z první seče 30 a 6 jsem měla ještě loňských (pro dva oře).
20 mám přímo ve výběhu na paletách pod plachtou na dvě patra-sice je sranda to shazovat bez techniky ale co nám zbývá,6 mám u domu na paletách pod plachtou a zbytek se mi vlezl pod střechu. A seno zpod plachty je hezké, pokud to člověk kompletně celé nezabalí, aby to větralo a má trochu pevnější plachtu (já sehnala plachtu na silážní jámy), tak se dá i bez skladovacích prostor.
A sena mám do alelůja, jsem za to ráda.
Můžu se zeptat, jak máš naskládané balíky pod tou plachtou a jak máš tu plachtu připevněnou?
Dělám to tak dva roky a loni i letos mi vítr při bouřce tu plachtu z části balíků strhl a napršelo mi do nich. Je to k vzteku
Nafocené to nemám a teď jsem v práci:)
Mám 10 balíků(řada 2x5) na paletách na ploché straně, na tom dalších 10 na patro a nahoře poházených pár palet aby plachta neležela přímo na balíkách (může se srážet voda tak ať to nejde rovnou do sena)
Plachtu mám tak velkou, aby dosahovala až na zem po obou "dlouhých stranách" a dole zatížené cihlami, které mám položené krátkou stranou vůči balíkům, aby nebylo tak jednoduché pro nadouvanou plachtu je převrátit.
Navíc mám po obvodě staženo pevným provazem (časem bych ráda sehnala kurtové popruhy, které jdou opravdu dobře utáhnout)
Určitě se mi taky stalo, že jsme museli po fujavici zakrývat, ale není to tak často, aby to bylo nesnesitelné.
Tak snad to půjde alespoň trochu pochopit.
edwina

XXX.XXX.40.41
Jsem hodně háklivá na kvalitu sena, proto bych ho nikdy nedala dlouhodobě do stohu ven ani pod plachtu. Ještě jsem neviděla seno, které by při takovém skladování nebylo když ne viditelně plesnivé, tedy alespoň prašné.
Letos jsme také ti, co je čeká ještě shánění, jelikož dodavatel, od něhož vždy bereme (spolehlivě 4 roky), letos rozprodal víc sena než obvykle (suchý rok, lidé víc krmí), a i když ještě před 4 týdny říkal, že balíků má dost, včera nám pověděl, že várka 5 ks, které se nám vejdou pod přístřešek, byla poslední... Naštěstí máme stodolu a po určitých stavebních úpravách se nám do ní vejde 12-15 ks kulatých balíků. Seženeme tedy jinde a uděláme si zásobu až do léta. Problém je však, jak seno vozit ze stodoly na výběh. To se bez techniky (traktor) řeší dost obtížně a je reálné riziko, že na tom zničíme naše vari.
My to děláme tak, že máme stálého dodavatele sena, druhý nám vozí stále slámu, takže stačí zavolat, on přiveze celou velkou vlečku, my to nacpeme kam to jen jde a máme na pár měsíců pokoj, pak zase voláme a tak je to stále dokola. Za x let nás nezradil - jeden kamarád, který je rád, že má stálého klienta (opravdu nádherné a zelené bezprašné seno), druhý na slámu si nás taky oblíbil a dá se s ním vždy domluvit (super krásná sláma - ovšem napěchované a skládat ty balíky i na rovném betonu, tak máme co dělat, nedejbůh tahat to po trávě a v "křivé stodole"
Takže s tím problém nemáme, ovšem letos nás pěkně vypekl náš párletý dodavatel ovsa. Nikdy nebyl problém, brali jsme ve velkém množství, stačilo zavolat a dojet, najednou mu voláme a že nic nemá, že tam byl někdo a vykoupil to celé a najednou se samozřejmě divil, že chceme oves, takže honem honem shánět oves v dobré kvalitě (když to vidím, tak to je celkem oříšek), ale snad se to taky vyřešilo na delší dobu.
Už se mě taky pár lidí ptalo v zimě zda o něčem nevím, zajistila jsem jiný zdroj, že by někdo měl i v té cenové realitě, a pak se samozřejmě ten dotyčný neozval, takže kašlu na všechny

Tak hlásím, že u mojí ustajovatelky dnes někdo balík šlohnul, takže na co dělat zásoby, když si pro ně jezdí zloději jako do kauflandu, kdyby mi nebylo líto zvířat, pro které to seno šlohnul, tak ho zakleju: ať se jim to v hubě v h*no obrátí...
Jo, letos je sena málo a bylo potřeba o dost dřív než je běžné.
U nás navíc před pár dny vyhořel velký seník, prý 3 tisíce balíků, kde měla spousta lidí z okolí přislíbeno. Takže u nás se teď shání seno ve velkém.
My třeba s kvalitou bojovali poslední tři roky, neustále noví dodavatelé (i dvakrát za zimu), kdyžu ž jsme našli pěkné seno, měli ho málo pro šest koní. Letos poprvé jsme si zamluvili 50 balíků sena, které je naprosto úžasné, koně se po něm můžou utlouct. A ve finále ho bude i moc, protože snad poprvé v životě vidím, jak vypadá řádně nalisovaný balík - čtyři kobyly ve výběhu ho mají týden, a pak ještě další tři dny si toho dost nacházejí na zemi. Oproti dřívější spotřebě dvou balíků na týden, slušný posun.
mgtka
napsal(a):
Nafocené to nemám a teď jsem v práci:)
Mám 10 balíků(řada 2x5) na paletách na ploché straně, na tom dalších 10 na patro a nahoře poházených pár palet aby plachta neležela přímo na balíkách (může se srážet voda tak ať to nejde rovnou do sena)
Plachtu mám tak velkou, aby dosahovala až na zem po obou "dlouhých stranách" a dole zatížené cihlami, které mám položené krátkou stranou vůči balíkům, aby nebylo tak jednoduché pro nadouvanou plachtu je převrátit.
Navíc mám po obvodě staženo pevným provazem (časem bych ráda sehnala kurtové popruhy, které jdou opravdu dobře utáhnout)
Určitě se mi taky stalo, že jsme museli po fujavici zakrývat, ale není to tak často, aby to bylo nesnesitelné.
Tak snad to půjde alespoň trochu pochopit.
Děkuji za popis Poskládané to mám stejně, jen jich mám trošku víc (řada 4x5), jen tu plachtu jsem dala tak, že je kolem dokola tak po vrchní balík. Na rozích plachty a v prostředku mám udělané takové chuchvalce z plachty a uvázané provazy. Ty vedou od plachty ke spodní paletě. Jenže velký vítr my to občas urve, nemám tolik palet, abych je ještě dala na vršek, tak jsem tam naházela jen gumy z aut. No, ty odskakují jak balonky Budu na ten vršek muset hodit ještě něco těžšího. Samozřejmě přímo na balících mám palety a pak až plachtu, právě loni mi to udělalo pěknou neplechu, hold chybama se člověk učí.
flyhigh
napsal(a):
U nás navíc před pár dny vyhořel velký seník, prý 3 tisíce balíků, kde měla spousta lidí z okolí přislíbeno. Takže u nás se teď shání seno ve velkém.
My třeba s kvalitou bojovali poslední tři roky, neustále noví dodavatelé (i dvakrát za zimu), kdyžu ž jsme našli pěkné seno, měli ho málo pro šest koní. Letos poprvé jsme si zamluvili 50 balíků sena, které je naprosto úžasné, koně se po něm můžou utlouct. A ve finále ho bude i moc, protože snad poprvé v životě vidím, jak vypadá řádně nalisovaný balík - čtyři kobyly ve výběhu ho mají týden, a pak ještě další tři dny si toho dost nacházejí na zemi. Oproti dřívější spotřebě dvou balíků na týden, slušný posun.
Ahoj, odkud jsi? U nás taky vyhořel velký seník, třeba jsme sousedé
neluše
napsal(a):
Děkuji za popis Poskládané to mám stejně, jen jich mám trošku víc (řada 4x5), jen tu plachtu jsem dala tak, že je kolem dokola tak po vrchní balík. Na rozích plachty a v prostředku mám udělané takové chuchvalce z plachty a uvázané provazy. Ty vedou od plachty ke spodní paletě. Jenže velký vítr my to občas urve, nemám tolik palet, abych je ještě dala na vršek, tak jsem tam naházela jen gumy z aut. No, ty odskakují jak balonky Budu na ten vršek muset hodit ještě něco těžšího. Samozřejmě přímo na balících mám palety a pak až plachtu, právě loni mi to udělalo pěknou neplechu, hold chybama se člověk učí.
Mám poskládané stohy stejně, pod balíky mám plastové palety a silážní plachtu mám nataženou přímo přes balíky a není problém. plachtu mám přichycenou pneumatikama z aut svázanýma dohromady a hozenýma z každé strany (špagát jde přes vrch balíků).
flyhigh
napsal(a):
Tak dlouho?! Ty jo, tak to asi máme žrouty nebo špatně utažené balíky. Mám vypočítáno 12 balíků na zimu na jednoho koně. Ve čtyřech mi jeden balík sežerou za pět dní. Déle nevydržíme ani se sítí (mimochodem síť mi dokázali za jednu sezónu rozebrat).
Letos jsem chtěla kupovat dalšího koníka do rodiny (hodného a zdravého), ale nakonec jsem bohužel nevybrala a nekoupila. Dobrá shoda okolností - seno jsem koupila i pro něj a během suchého léta a podzimu jsme ho zkrmili a nemusela jsem tudíž sahat do zásob na zimu. I tak mi to vychází do 20. dubna (pokud budou jen na seně). Tak snad vyjdeme.
mgtka
napsal(a):
Já mám balíky v síti a pro dva šťury to mám na 10 dní/ks.
Ale podotýkám, že to jsou velcí teplasi.
Tak to jsme na tom stejně, když to přepočítám . My letos experimentujeme se způsobem skladování, pod plachtou ve stohu nám každý rok část sena zapařila a zaplesnivěla. Letos na radu dodavatele máme balíky naležato na paletách, mezi balíky mezera 50 cm, aby to luftovalo. A poprvé v životě nezakryté! Zatím je naprosto v pohodě, pod šlupičkou cca 2 cm už krásně zelené a voňavé. Tak se modlím, aby pán nekecal a opravdu to takto vydrželo po celou zimu. Jestli to tak nebude, příští rok kupujeme skladovací plachtovou halu na těch našich 50 balíků. Je to dost peněz, nechtělo se mi ji pořizovat, ale adrenalin během zimního dokupování a během likvidace tun špatného sena za to asi nestojí.

Hm, mali sme jeden rok na plocho na zemi, mali sme na plocho na paletách pod plachtou, mali sme na paletách bez plachty... A nikdy sme nemali všetky balíky na poriadku, vždy tam bolo aspoň niečo, čo nebolo dobre, zatieklo, sparilo, splesnivelo... Navýse vždy bola potrebná technika na stavanie stohu, potom cez výbehy gúľať balíky... A hlavne potom po rozbalení zistiť, že 1/3 balíka je plesnivá, odnášať to na hnoj, v zime, v sračkách...
Takže aj za cenu toho, že napríklad predvlani sme kupovali o niečo málo drahšie seno vo februári(únor), kupujeme seno cca po 30balíkoch, ktoré sme schopní uskladniť pod strechou.
...

XXX.XXX.28.227
A proc je to nezodpovedne nebo lhostejne shanet seno v tuto rocni dobu? Jestli je to z nejakehu duvodu odsouzenihodne, tak snad jen z pohledu zbytecne vysokych nakladu. Sehnat se da vzdy a v jakekoli kvalite, jen cena bude v samozrejme v tuto dobu (mozna az nasobne) vyssi nez pri seci. Ale kdyz jsou penize, jde vsechno, poptavka x nabidka a nekdo proste penize neresi...
...
napsal(a):
A proc je to nezodpovedne nebo lhostejne shanet seno v tuto rocni dobu? Jestli je to z nejakehu duvodu odsouzenihodne, tak snad jen z pohledu zbytecne vysokych nakladu. Sehnat se da vzdy a v jakekoli kvalite, jen cena bude v samozrejme v tuto dobu (mozna az nasobne) vyssi nez pri seci. Ale kdyz jsou penize, jde vsechno, poptavka x nabidka a nekdo proste penize neresi...
Třebas proto, že může nějaký čas trvat, než toho dodavatele seženete, i když peníze nehrají roli", a co budou koně mezitím žrát?

Tak snáď nikto nie je tak nerozumný, že by začal zháňať seno hneď po tom, ako hodí koňom posledné vidle..
A pokiaľ je, tak s tým asi aj tak nič neurobí jedna diskusia na fóre.
napsal(a):
Tak snáď nikto nie je tak nerozumný, že by začal zháňať seno hneď po tom, ako hodí koňom posledné vidle..
A pokiaľ je, tak s tým asi aj tak nič neurobí jedna diskusia na fóre.
To byste se divila, a pak napíše na diskuzi, co má dělat, když právě nakrmila koně posledními stébly!
A v diskuzi vysvětlí, že samozřejmě to nenechala na poslední chvíli, že ho shání od včerejška...
My to máme z první ruky - málokdo zavolá, že mu dochází balík a kdy se nám hodí, aby si přijel pro další. Většinou rovnou přijedou s vlekem a prosí, že už nic doma nemají... a nenapadne je, že prostě taky máme i něco jiného než jim nakládat seno. Pro nás by bylo ideální, kdyby jezdili jeden den v týdnu, třebas v sobotu dopoledne - manžel by vlezl do nakladače a naložil celou frontu zájemců o seno najednou
edwina

XXX.XXX.40.41
No já, nevím. My ho začali shánět, když máme posledních 6 balíků (které nám vystačí na 2,5 měsíce) a odřekl nám stálý dodavatel. A sehnali jsme hned. Dnes ho přivezou za cenu stejnou jako po sklizni (550/balík), a to je uskladněné v hale. Myslím, že nezodpovědní jsou hlavně lidé, kteří nemají peníze, aby si nakoupili zásobu...
Majka111
napsal(a):
Tak to jsme na tom stejně, když to přepočítám . My letos experimentujeme se způsobem skladování, pod plachtou ve stohu nám každý rok část sena zapařila a zaplesnivěla. Letos na radu dodavatele máme balíky naležato na paletách, mezi balíky mezera 50 cm, aby to luftovalo. A poprvé v životě nezakryté! Zatím je naprosto v pohodě, pod šlupičkou cca 2 cm už krásně zelené a voňavé. Tak se modlím, aby pán nekecal a opravdu to takto vydrželo po celou zimu. Jestli to tak nebude, příští rok kupujeme skladovací plachtovou halu na těch našich 50 balíků. Je to dost peněz, nechtělo se mi ji pořizovat, ale adrenalin během zimního dokupování a během likvidace tun špatného sena za to asi nestojí.
Taky letos zkoušíme seno nezakryté. Poradil nám to strejda, co dělá léta v JZD. Seno vypadá na povrch nevábně, ale pár cm se sundá, a je krásně zelený, tak snad to tak bude u všech balíků Soused měl loni několik balíků pod plachtou, a všechno mu zplesnivělo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110
napsal(a):
Shánět seno na začátku adventu může jen blbeček, kterému pak těch 800, - za plesnivý balík přeji. Snad je to naučí.
Vy jste jistě vždy vše hned znala, věděla, předpokládala, nikdy žádnou chybu neudělala. A než začnete urážet, nedošlo Vaší mysli, že shánět může i člověk nezkušený, začátečník? Také se může jednat o případ, kdy člověk sehnal, ale plesnivé, nebo mu zplesnivělo, tak shání jiné. Netroufla bych si lidi pojmenovávat blbečky jen proto, že shání seno teď. Za sebe mohu říct, ano, pokud narazíte na dobré lidi, seženete seno i teď a dokonce ne za 800, ale 500. Tak tomu je v mém případě. Smůla pro vaši přejícnost, viďte...
monika22
napsal(a):
Taky letos zkoušíme seno nezakryté. Poradil nám to strejda, co dělá léta v JZD. Seno vypadá na povrch nevábně, ale pár cm se sundá, a je krásně zelený, tak snad to tak bude u všech balíků Soused měl loni několik balíků pod plachtou, a všechno mu zplesnivělo.
Ano, když už nemůže být ve stodole nebo v jiném přístřešku, tak lepší je ho nechat větrat a spoléhat na to, že se vrchní vrstva zachová jako došek.
Dobré je mít to takto v 1 vrstvě, ve tvaru "potrubí" (jeden vedle druhého chrání své boční strany), nebo posadit na podlážky.
My tedy naplníme stodolu a co se nevejde, krmíme přednostně, takže nám dlouho neomokají.
aggitta
napsal(a):
Ano, když už nemůže být ve stodole nebo v jiném přístřešku, tak lepší je ho nechat větrat a spoléhat na to, že se vrchní vrstva zachová jako došek.
Dobré je mít to takto v 1 vrstvě, ve tvaru "potrubí" (jeden vedle druhého chrání své boční strany), nebo posadit na podlážky.
My tedy naplníme stodolu a co se nevejde, krmíme přednostně, takže nám dlouho neomokají.
Přesně tak nám to poradili, jen ještě mezi těmi balíky v řadě máme mezeru, aby se dostal všude vzduch. Nejsou na sebe naražené. Balíky jsou na podlážce cca 15 cm nad zemí, luftuje to tedy i pod nimi. Zatím super.
Jsem ráda, že nám to někdo posvětil . Několik let za sebou se nám seno pod silážní plachtou zapařilo a jeden rok na něm rostly regulérní houby, byla mírná zima a hodně vlhká a od země se odpařila voda do sena pod plachtou, i když jsme pod podlážkami měli obyč modrou plachtu. Kupovala jsem víc než půlku zásob novou. V zimě. A jako blbec jsem si tedy nepřipadala, spíš mě to mrzelo. Nebyla jsem sama a naštěstí sena bylo ten rok dost.
monika22
napsal(a):
Vídám takovéto skladování hodně často, ale osobně bych takhle nikdy neuskladnila. Senem krmím pouze v zimě, ale spotřeba sena je jeden balík na den, kdybych z něj měla ještě odlupovat "pár cm", tak bych fakt hořekovala. Skladuji seno na stohu ve třech řadách, dole jsou palety a překryté silážní plachtou a nikdy se mi nestalo, že by se seno zapařilo nebo zplesnivělo.