Bhvdxe

XXX.XXX.134.10
Ahoj kupuji prvního koně kobylku byla jsem si jizkoušet a byl úžasná ale na RTQ jí našli malý nález který jí prý nevadí je jí 5 let a chtělabych aby mi 5-10 let vydržela mám jí koupit nebo ne.
Děkuji za rady.
lina225

XXX.XXX.179.169
Malý nález čeho?
Lenuuska

XXX.XXX.53.162
Určitě nebrat, je dost zdravých koní i malý nález může v budoucnu dělat velké problemy.
Lenuuska
napsal(a):
Určitě nebrat, je dost zdravých koní i malý nález může v budoucnu dělat velké problemy.
Chtěla bych těch dost zdravých koní vidět... Nebo asi spíš záleží, kdo, v jaké kvalitě a kolik rentgenu vám udělá. Věřím, že veterinář, který rentgenuje výjimečně a má starší přístroj může vidět rentgeny čisté. Ale zeptejte se nějakého veterináře, který má denní praxi a dělá třeba na klinice s moderními přístroji. Takový veterinář Vám řekne, že pouze málo koní bude mít 100% čisté rentgeny. Většinou se vždycky něco najde. Taky záleží kolik snímků člověk udělá... Jestli 4 nebo 20 že... Nálezy jsou prý opravdu často, jen člověk prostě nikdy neví, co to bude dělat. Může se to jevit jako banalita a za pár let dělat neplechu a nebo to taky může vypadat na větší problém, ale kůň je v pohodě. Plno sportujicich koní má prý rentgeny, podle kterých by je člověk poslal rovnou do salámu. Ale sportuji a s výbornými výsledky.
Bhvdxe
napsal(a):
Ahoj kupuji prvního koně kobylku byla jsem si jizkoušet a byl úžasná ale na RTQ jí našli malý nález který jí prý nevadí je jí 5 let a chtělabych aby mi 5-10 let vydržela mám jí koupit nebo ne.
Děkuji za rady.
To jste se měla zeptat veterináře, který ten malý nález našel.Měla jste si nechat vysvětlit, co to je, na čem to je, nebo není.Pokud by vás vysvětlení jednoho veterináře neuspokojilo, či jste ho nepochopila, není problém snímky konzultovat s jiným odborníkem.
Ptát se na anonymní diskuzi je úplně mimo mísu.
Kůň vám může vydržet i podstatně déle, než vámi plánovaných 10let.
Obecně bych se zamyslela, na co koně chcete.Pokud budete někde rekreačně "pracovat" 2krát týdně po zemi a jednou pod sedlo, to by mohl zvládnout kůň s jakýmkoli nálezem.
Hodláte li se věnovat sportu, myslím tím denní tréninky plus každý víkend v sezóně závody, asi by byl, pro začátek, lepší kůň zdravý.
6kaca6
napsal(a):
Chtěla bych těch dost zdravých koní vidět... Nebo asi spíš záleží, kdo, v jaké kvalitě a kolik rentgenu vám udělá. Věřím, že veterinář, který rentgenuje výjimečně a má starší přístroj může vidět rentgeny čisté. Ale zeptejte se nějakého veterináře, který má denní praxi a dělá třeba na klinice s moderními přístroji. Takový veterinář Vám řekne, že pouze málo koní bude mít 100% čisté rentgeny. Většinou se vždycky něco najde. Taky záleží kolik snímků člověk udělá... Jestli 4 nebo 20 že... Nálezy jsou prý opravdu často, jen člověk prostě nikdy neví, co to bude dělat. Může se to jevit jako banalita a za pár let dělat neplechu a nebo to taky může vypadat na větší problém, ale kůň je v pohodě. Plno sportujicich koní má prý rentgeny, podle kterých by je člověk poslal rovnou do salámu. Ale sportuji a s výbornými výsledky.
Přesně tak. Spousta lidí, co si myslí, že má zdravýho koně, ho jen nemá zdiagnostikovanýho:o)
Na druhou stranu, pokud je kůň pětiletý a zadavatelka plánuje sport, asi bych i malý nález řešila. Jedna věc je nález u koně, kterému je třeba deset-dvanáct, má za sebou nějakou zátěž a problém mu to nedělá, a druhá u pětiletého koně, který ještě roste a co to udělá je ve hvězdách. Dále taky jedna věc je koně s nálezem mít, a druhá ho koupit;o).
Ještě ad zeptat se veterináře - ono to je sice dobrej začátek, ale ten veterinář taky není věštec-vidí, co tam je teď, ale nemůže říct, co to udělá do budoucna. Když řekne, bude hádat - může mít určitou představu o pravděpodobném vývoji, ale pořád bude hádat a doktoři hádají dost neradi, protože dobře vědí, že je to podobný jako věštění z křišťálový koule
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nojo, jenže ono je zeptat se veta a veta. Když jsem koukala na nově ustájeného koně, býv. dostihák,5l, se špalkovým kopytem, prošlápnutými spěnkami, atd., tak prej byl označen nezávislým veterinářem za zdravého s komentářem k prošlápnutým spěnkám, že ať si prý slečna užívá toho, že má pohodlnější chody než by měl kůň zdravý. Dokud chodí... no comment RTG radši dělány nebyly...možná lepší nevědomost v tomhle případě.
Takže v zadání určitě mělo být, pro jaké účely chce slečna koně kupovat. Jinak těžko radit. Za mě - ikdyby do lehkého sportu, raději bych koně zdravého s předpoklady "bezproblémového" provozu, než uvažovat, že zvíře, co bude můj parťák, budu do 10 let udávat jako chromého společníka...(tak to alespoň vyznělo - "aby mi vydržela 5-10 let..." zní fakt zvláštně. Na sešitech před x lety býval slogan: "Až dosloužím, chci do sběru"...).
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nojo, jenže ono je zeptat se veta a veta. Když jsem koukala na nově ustájeného koně, býv. dostihák,5l, se špalkovým kopytem, prošlápnutými spěnkami, atd., tak prej byl označen nezávislým veterinářem za zdravého s komentářem k prošlápnutým spěnkám, že ať si prý slečna užívá toho, že má pohodlnější chody než by měl kůň zdravý. Dokud chodí... no comment RTG radši dělány nebyly...možná lepší nevědomost v tomhle případě.
Takže v zadání určitě mělo být, pro jaké účely chce slečna koně kupovat. Jinak těžko radit. Za mě - ikdyby do lehkého sportu, raději bych koně zdravého s předpoklady "bezproblémového" provozu, než uvažovat, že zvíře, co bude můj parťák, budu do 10 let udávat jako chromého společníka...(tak to alespoň vyznělo - "aby mi vydržela 5-10 let..." zní fakt zvláštně. Na sešitech před x lety býval slogan: "Až dosloužím, chci do sběru"...).
Nojo, ale ono je to právě zrovna o těch veterinarich. Příklad může být ten váš plnas... Situace, kdy se byl člověk dívat na koně, na kterého se ptá zadavatelka a ten měl nález (neříká jaký, tak to hned nemusí být artróza, podotrochloza a podobně, ale třeba jen nějaký vyrustek na kosti, maličko strmejsi kopytni kost nebo špatný postoj). Koně tedy zamítne. Pak pojede kouknout na jiného koně do druhého konce republiky (s jiným veterinářem) a narazí na vašeho plnase. Kolikrát mají ty koně k měkkým spenkam, špatnému osvaleni a psychickým problémům ještě různé artrózy, banány a podobně. Ale veterinář nad tím mavne rukou, řekne že bude mít pohodlnější chody a banán se dá při nejhorším odoperovat. Pokud udělá rentgeny tak aby se neřeklo, maximálně dva snímky každé nohy a konec. Samozřejmě na dvou snímcích nic najít nemusí, tzn kůň bude zdravý. Který je pak lepší? Za mě ten první, byť s nálezem. Ale otázka je, co za nález tam bylo a k čemu má být kůň určen. Ono je to strašně o štěstí a šťastné ruce. S veterináři je to stejné jako se vším jiným - jsou ti dobří a taky ti horší. A pokud člověk kupuje v cizím kraji, málo kdy má možnost si ověřit kvalitu pozvaneho veterináře od důvěryhodných zdrojů.
Chci koně, kterej vydrží 5-10 let-tady se mluví o živém tvorovi, nebo věci, která poslouží dotyčné, než jí zhuntuje a pak pošle dál?Na zvracení je mi z toho názoru.Já si koupila kdysi 9letou a počítám, že mi vydrží minimálně 15 let od koupě v plném zdraví a tady si nějaká náctiletá chce koupit koně s nálezem, o kterém neví zhola nic, hlavně, aby mohla chudáka pak honit, dodělat a když nebude moc dál, tak prodat a pak likvidovat dalšího koně.Blila bych z takových rádoby koňařek.Urazit packy u ramen.