Welsh, hafling, malé ČT

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2015 17:46
-šumák-

XXX.XXX.166.0

Dobrý den,
kvůli prodeji mé malé pony kobylky sháním nového koníka na rekre+ nějaké ty skoky, řekněme do metru (záleží na koni) do společnosti jednoho valacha, jsem soukromník né JK, jezdce mám stálé, všechny zkušené.
Sháním nejlépe valacha do 150 KHV, zdravého, hodného, věk 3-12let.
Prosím, nevíte někdo kde chovají a prodávají welshe nebo haflingy? Jak se pohybují ceny?
Jaké máte zkušenosti s huculy? Moc důvěry v nich nemám potkala jsem většinou ty hajzlíky nebo neprodáváte někdo takového koně? Již pár týdnů prohledávám bazoš, equichannel a tady ifaunu a jako by tu nic nebylo a datum odvozu kobylky se blíží
Všem mockrát děkuji :).

30.11.2015 18:24
jaruska

XXX.XXX.213.29

Dobrý den, co tenhle, toho jste viděla?
Já bych si ho tedy koupit nemohla, jestli kozleje, ale dobrý jezdec by si určitě poradil.

http://zvirata.bazos.cz/inzerat/54644007/Valach-hucul-x-CT-hodny-k-detem-jizda-pro-zkusene.php.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2015 06:02

O hafla bych se poptala rumby z EQ, chovají a odprodávají, pokud nemá sama, mohla by o něčem vědě, vedle nich jsou Studničkovi a to je též velmi kvalitní chovt: Ceny nijak závratné, ale odpovídají kvalitě, pokud by to nevadilo
http://www.obrok.cz/

Já mám ráda fjordkoule, čisté, na ty bych se poptávala u dalmatika nebo vattunka z EQ-odchovávají, mají plemenné hřebce, vědí o dalších. Jeden je na bazoši, valach, pětiletý- tak pouze v případě, že je čipovaný/čip čistého fjorda začíná 528.../.Toho koně neznám.

Hucule jsou fajn- ale dobří nezkažení jedinci a k určitému typu lidí. To fjordkoule taky...

edwina

1.12.2015 07:10
edwina

XXX.XXX.40.41

Zkusila bych se poptat tady: http://hellcreekranch.wbs.cz/. Chovají haflingy a každoročně prodávají své odchovance (většinou 2-3leté valachy, některé z nich už po základním výcviku). Stránky nejsou aktualizované, ale nespíš budou i na FCB. Vrchovany i Obrok prodávají hlavně hříbata haflingů (většinou import z Rakouska), hotové dospělé koně jen výjimečně (a potom za ceny kolem 70 000 korun a super kvalitní chovné klisny). Žádný velký chov haflingů tu nicméně není, chce to hlídat inzerci. Haflingové jsou rozesetí po jednom, dvou u malých "domácích" chovatelů. Anebo si vyjet za hranice (Rakousko, Německo), tam jich je v nabídce víc.
S welsh pony je to ještě horší. To, co se nabízí, je většinou syrové z pastvy. Jelikož se z nějakého důvodu (pohodlnost?) chovají polodivoce a člověka prakticky nevidí, jejich obsedání může být docela "veselé". Obvyklý welsh z velkochovu je hodně plachý a nedůvěřivý, zmizí na výběhu a 6 měsíců ho nechytíte... Takže bych šla určitě do přiježděného zvířete, které už něco umí, a nekupovala bych v tomto případě od chovatelů. Nechci jmenovat, ale těchto "divokých chovů" je tu vícero, v Čechách i na Moravě.

edwina

1.12.2015 08:38
edwina

XXX.XXX.40.41

Ještě mě napadlo, že bych se dívala po QH, PH, s krví A1/1. Těch bývá na prodej víc, jsou to lehčí koně (než AQH, APH bez příměsi plnokrevníka), s KVH právě kolem těch 150 cm, pod anglickým sedlem vypadají dobře a často i pěkně skáčou. Tento typ koně by mohl splňovat vaše požadavky podobně dobře jako drobnější ČT. Většinou jsou to charakterní koně. Ale zase už bych brala hotového, ne hříbě. Nemáte jistotu, co z něj vyroste, může být po mamince/babičce víc do plňase, a to byste asi nechtěla. Hafling je spíš obratný terénní kůň na pohodové vyjížďky než do parkuru. Bývají těžkopádnější a pomalejší (i v hlavě). Já bych ho ve sportu netrápila, i když jsou tací, co to dělají... S dětmi to asi jde (i když vyhrávat proti sportovnějším plemenům nebudou), ale když vidím, jak s haflingy závodí dospěláci, nedejbože chlapi, je mi těch koníků líto.

1.12.2015 09:22
kapička

XXX.XXX.5.211

Edwina:
to co píšete o haflingovi už dávno neplatí, ve standardu se vrátili zpátky před světové války (tam koně schválně zmohutňovali, protože se využívali na maso - odtud to zažité, že hafling je těžkopádný pomalý soudek) a postavou už zase připomínají spíš běžné jezdecké pony, jako jsou třeba ti welshové. https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xla1/v/t1.0-9/12141514_411633082362959_7840862828738204511_n.jpg?oh=29efb085b3462cd719850ad7c2aa042a&oe=56F9CD8A (když se neotevře fotka, kde je hezky vidět originál hafling ve skoku, tak na fb Dvůr Obrok - zemědělská farma rodiny Sixtovy a kochat se sportovními úspěchy blonďáků).

U nás máme huculku z Janovy hory, zapsaná v HPK, takže opravdu čistá nad všechny pochybnosti, myslím, že ji ta obsedli, pak si dala mateřskou pauzu někde jinde a cca 15 let je u nás. Já si ji nepamatuju, když přišla, to já tam ještě nechodila. Prý skákala, tahala a byla hodně rychlá. Já ji znám 4 roky a je to pro zkušeného jezdce tvrdohlavá potvůrka, pro děti poklad. Můžou se po ní válet, odpustí výkřiky,4 letá holčina s ní sama může jezdit v kroku po ohradě, v klusu taky, ale to jenom přímo :-D Dokonce i takového prcka na ni berem ven na vyjížďku, řídí si sama, kobyla jde za koněm a my jenom jdem někde vedle, aby jsem mohli korigovat žrací sklony, protože jídlo, to je jediná věc, kvůli které by odložila i to dítě :-D.

1.12.2015 09:50
keira

XXX.XXX.106.7

jaruska napsal(a):
Dobrý den, co tenhle, toho jste viděla?
Já bych si ho tedy koupit nemohla, jestli kozleje, ale dobrý jezdec by si určitě poradil.

http://zvirata.bazos.cz/inzerat/54644007/Valach-hucul-x-CT-hodny-k-detem-jizda-pro-zkusene.php.

Obdivuhodná a neobvyklá upřímnost prodejce :D.

1.12.2015 09:57
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

keira napsal(a):
Obdivuhodná a neobvyklá upřímnost prodejce :D.

Spíš další zoufalec, co si koně nevyzkoušel a koupil, když mu někdo o koni nakecá nesmysle, navíc radši prodá dál, než aby koně srovnal a ukázal mu, že jeho odpor a zkoušení jezdců je nanic a bude prostě poslouchat.To je tak, když si lidi koně koupí a při prvním problému nehledají řešení, ale prodávají dál.Upřímnost v jejím případě je přiznáním chyby, že nalítla a že si neumí poradit, nebo nechce investovat do někoho, kdo jí koně srovná a bude čekat, že si ho nějaký dobrodruh koupí.Fakt mazec, jak lidi myslí, spíš nemyslí a pak se diví vlastní blbosti.

lina225

1.12.2015 10:17
lina225

XXX.XXX.252.11

gitule vrtule napsal(a):
Spíš další zoufalec, co si koně nevyzkoušel a koupil, když mu někdo o koni nakecá nesmysle, navíc radši prodá dál, než aby koně srovnal a ukázal mu, že jeho odpor a zkoušení jezdců je nanic a bude prostě poslouchat.To je tak, když si lidi koně koupí a při prvním problému nehledají řešení, ale prodávají dál.Upřímnost v jejím případě je přiznáním chyby, že nalítla a že si neumí poradit, nebo nechce investovat do někoho, kdo jí koně srovná a bude čekat, že si ho nějaký dobrodruh koupí.Fakt mazec, jak lidi myslí, spíš nemyslí a pak se diví vlastní blbosti.

Z jednoho zkouseni malokdy poznate povahu kone, casto se projevi az po case u noveho majitele. A nevidim nic spatneho na tom, ze si slecna prizna, ze je kun nad jeji sily. Zdravi mame kazdy jen jedno a na co investovat penize za napravu kone, ktereho prave koupila a nema k nemu zadny vztah. Takto si muze kone vzit nekdo, kdo ma odvahu, zkusenosti nebo prostredky na jeho vychovu.
Znam spousty lidj, kteri pri koupi kone udelali chybu. Nejsou to zadni pitomci, ale prodavajici lzou a kun je zivy tvor, takze nepoznate jaky ma charakter za jednu, nebo dve navstevy. V takovem pripade je mnohem rozumnejsi nabidnout kone dal nez trapit sebe i to zvire nejakymi pokusy o prevychovu, na ktere se sam necitim.

1.12.2015 10:35
keira

XXX.XXX.106.7

gitule vrtule napsal(a):

Pořádne vyzkoušet koně je někdy problém. Když jsme kupovali posledně, líbila se nám jedna kobylka pod sedlem na jízdárně, tak jsme chtěli příští víkend přijet s veterinářem, nechat ji zkontrolovat a vyzkoušet v terénu. No a hle - ve středu už byla prodaná někomu jinému, kdo kupoval lehkovážněji, koně si jen nechal předvést pod sedlem, sám na něj ani nesedl a hned vysolil peníze.

Takže tím poučeni, když se nám zalíbil další kůň, tak jsme ho taky koupili co nejrychleji a až doma zjišťovali, cože jsme si to pořídili za zajíce ;-).

edwina

1.12.2015 12:28
edwina

XXX.XXX.40.41

Já trendy v chovu haflingů dobře znám. Nic to však nemění na tom, že tenhle kůň je záměrně šlechtěný jako méně dopředný. Existují výjimky, ale základ chovu jsou klidní rozvážní koně na vyjížďky do lesa pro celou rodinu, od dětí po babičky, sem tam nějaký lehčí tah, nic, co by si člověk cíleně vybral do sportu. I když je někdo drží zkrátka jako Sixtovi, tzn. neudělá z nich neřízenou pastvou ztučněné koule, pořád to není sporťák. Jsou prostě pomalí v hlavě, nevím, jak to popsat nejlépe, ale proti americkým plemenům i huculům je hafling těžkopádný v myšlení, ten převod mezi nohama a hlavou není tak rychlý. Takže ano, natrénovat se dají, ale jezdec je z toho dost udřený, málokterý se vyvede temperamentem tak, aby na jízdárně chodil ochotně svižně dopředu a ještě skákal...

edwina

1.12.2015 12:33
edwina

XXX.XXX.40.41

To welsh pony je jiné kafe, citlivý, inteligentní, vnímavý pony. Když se povede, tak loajální. Jeho temperament je dobře kontrolovatelný, není to výbušné zvíře. Ale má chuť pracovat. Je v něm znát příměs araba. Hafling je proti velšákům tupý a líný. Já haflingy nehaním, jen bych si je do sportu nevybrala. V Alpách jsou prima, tak jistý krok v horách jsem si jinde neužila. Pokud zadavatelka hledá koně do skoků, asi bych se poohlédla jinde. Kdyby chtěla koně do lesa a do zápřahu, třeba do saní, určitě jí HF dobře poslouží, podobně jako fjord. Hucul většinou nemá potřebnou KVH, jejich průměrná výška se pohybuje kolem 140 cm. Jsou osobití, ale chodivější než hafling.

1.12.2015 17:02
-šumák-

XXX.XXX.166.0

Děkuji všem :)
ještě bych ráda doplnila, že hledám koníka spíše lehčího (ne original tyrolského hafloše) a do zhruba 30tis.
Po zkušenostech i s cizími ale raději vezmu mladého "nezkaženého" a za pomoci ho raději sama obsednu a přijezdím než přeučovat starší "šklebouny". Nehledám koně do sportu, chci koně převážně do terénu, třeba se 3x do měsíce stavit na jízdárně a něco málo si skočit, zkusit nějakou lehčí drezurku, koně takového, který zvládne být "ten druhý" tj. nejít každý den ven apod...
Jak jsem psala, s huculy moc dobré zkušenosti nemám ale zavhrnout je nechci, naopak haflinga jsem nikdy pod zadkem neměla a nevím jen se mi vždy líbili.
Zkušenosti mám akorát s welshy, líbí se mi povahou ale jejich ceny budou pravděpodobně nad můj limit. Moc stájí kde prodávají jsem neobjevila

Taky jsem byla blbá, jednoho koně jsem si pokazila a teď napravuji a přiježďuji, no a druhou koupi jsem nedomyslela výškou kobylky, ač jsem oči zavírala, že jí moje váha neškodí její občasné prohnutí v zádech při ježdění 2týdně mě probudilo a tak musím prodávat
Prostě napotřetí to nechci uspěchat a chci najít toho, který u mě zůstane a budeme si sedět

1.12.2015 17:55
jaruska

XXX.XXX.213.29

To je asi nejlepší řešení, i když si myslím, že třeba ten huculo Čt může jinému fungovat, kdo je ráznější a nespadne hned při prvním kozlu.Ale rozhodla jste se a přeji šťastnou ruku při výběru koníka a když pak už ho budete mít doma, tak doufám, že si na nás vzpomenete s fotičkou.

lina225

1.12.2015 18:13
lina225

XXX.XXX.252.11

Hucula bych si osobně nikdy neporidila. Jsou to mezci, jen pro opravdu dusledne majitele. Hafling naproti tomu ma velmi prijemnou povahu, ale ty moderni typy na lehke noze, vyuzitelne i ve sportu se prodavaji draz. Welshe pod 30 tis. sezenete, ale jen maleho. Ti vetsi typu cob se vam do limitu nevlezou, takze bych se spise podivala po podilovem wpbr.
Do 30 tis. by se dal sehnat pekny krizenec. Takove kone ale urcite kupovat az tehdy, kdy se vyloupne jak vzhled, tak povaha, protoze nikdy nevite, co z nich vyleze.

lina225

1.12.2015 18:17
lina225

XXX.XXX.252.11

1.12.2015 18:36

U těch haflů se Žofré překlepla - Obrok a Vrchovany jsou dvě různé stáje, kde chovají haflingy s pěknými zahraničními úspěchy. Zmíněný link nepatří ke Studničkům. Je to takto: Obrok jsou Sixtovi a Vrchovany jsou zmínění Studničkovi. Zkuste obojí, věřím, že pokud mají něco na prodej, budou se Vám ochotně věnovat.

3.12.2015 17:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U těch haflů se Žofré překlepla - Obrok a Vrchovany jsou dvě různé stáje, kde chovají haflingy s pěknými zahraničními úspěchy. Zmíněný link nepatří ke Studničkům. Je to takto: Obrok jsou Sixtovi a Vrchovany jsou zmínění Studničkovi. Zkuste obojí, věřím, že pokud mají něco na prodej, budou se Vám ochotně věnovat.

Máte pravdu, díky za opravu, už jsme se k tomu nevracela, tak jsem tu záměnu nenašla.
Hhippie zná Studničkovy, já Sixtovi.

U Sixtových ti "těžkopádní" koně parkurují/i mezi velkými/, jezdí zápřeže, military i drezury, o malé dopřednosti a pomalé převodovce majitelka nic nepovídala, pokud se bavíme o moderním typu hafle.

U menších chovatelů může být hafl levnější třeba proto, že tam něco težšího bude, protože tam někdy může být nedohledatelnost šesti generací zpět nebo podíl arabské krve, který je pak třeba do chovu a prodeje hříbat nežádoucí.

Obě zmíněné stáje se určitě zájemci budou věnovat, zkusí mu najít koně "na míru"- ale samozřejmě, cena odpovídá kvalitě, zejména u starších přiježděných zvířat. Odprodávají i tato, mají svůj chovný zámět a hříbata ze špičkových spojení mají každý rok, ale čekají, jak se kůň ukáže ve zralém exterieru i v tom sportu, takže neprodávají jen hříbata.Prodávat ale musí, pokud chovají se selekcí na vychování šampionských matek.

3.12.2015 17:52

Žofré: přesně.

4.12.2015 17:15
-šumák-

XXX.XXX.166.0

Všem Vám chci mockrát poděkovat! :) Pojedu se podívat na hřebečka velše a uvidím co dál
Děkuji!

edwina

4.12.2015 17:40
edwina

XXX.XXX.40.41

Držím palce. Velšáci jsou moje láska. Opravdu je tam proti haflingům značný rozdíl v IQ smajlík. Pokud byste přece jen zvažovala haflinga, někde si na něj předtím sedněte (třeba u těch Studničků ve Vrchovanech, ti, pokud vím, provozují i turistickou jízdárnu), ať nejste z jeho lenochodnosti zklamaná. Bázlivějším jezdcům to vyhovuje, podobně jako jiná méně temperamentní plemena (takhle mě napadá třeba irský kob, fjord). Já mám radši chytřejší a pohyblivější koníky.

4.12.2015 18:37
-šumák-

XXX.XXX.166.0

edwina napsal(a):
Držím palce. Velšáci jsou moje láska. Opravdu je tam proti haflingům značný rozdíl v IQ smajlík. Pokud byste přece jen zvažovala haflinga, někde si na něj předtím sedněte (třeba u těch Studničků ve Vrchovanech, ti, pokud vím, provozují i turistickou jízdárnu), ať nejste z jeho lenochodnosti zklamaná. Bázlivějším jezdcům to vyhovuje, podobně jako jiná méně temperamentní plemena (takhle mě napadá třeba irský kob, fjord). Já mám radši chytřejší a pohyblivější koníky.

Děkuji :)
Mám nejraději něco mezi tím, ani lenochoda ani "bombu" ale myslím, že dost věcí se dá napravit, kord u mladého zvířete, řekla bych, že i hafling naučený na lehčí pobídky do sebe nenechá kopat a raději bude pochodovat kord když bude naučený šlapat :)

Velšáky miluji a vždy jsem po nich pokukovala ale prostě jsme měla za to, že na něj nikdy nebudu mít Tenhle je mladší než by se mi zamlouvalo ale rok sem, rok tam...

4.12.2015 19:15

edwina napsal(a):

Welše osobně neznám, A1/1 a čétéčka ano. Rozhodně pro mě není "rychlost a vzrušivost" synonymem inteligence. Ono je to možná kapku jinak, aneb proč se pro dálkové rychlostní závody psích spřežení místo seveřanů typu husky používají kříženci s ohařem - na povel se slepě uštvat pro mě není důkaz inteligence, ale někteří jezdci mají schéma "já myslím a velím, ty jen ihned poslechneš" rádi.smajlík
Každý má hlavně vědět, co chce, a to si koupit vhodné zvíře, špatně ani dobře nemusí být ani jeden způsob.

4.12.2015 21:33
vattunka

XXX.XXX.129.153

Jen by mě zajímalo na kolika čistých fjordech Edwina jezdila, že o nich tak zasvěceně vypravuje... neumím si představit, že bych ho 100km pobízela a prosila o pohyb, ono je fjord a fjord, hold jste jezdila asi na něčem špatném, jestli vůbec.Ano mám tu i provozáky, kteří vozí děti, ale ti už jsou k tomu vychovaní...

4.12.2015 21:54

Já teda nejsem fanda haflingů - pracovala jsem s nimi v zahraničí a prostě mi tento typ koně nesedí, každopádně ani o nich bych neříkala, že jsou to lenochodi. To se asi takhle nedá zobecnit. Mám tinkeru, která je lenochodka, byť jsem si jí od začátku jezdila "na jemno", ale jezdila jsem na jiné a ta chodila velice ochotně. Jasně, hafling není vzrušivé plemeno a já je ani nepovažuji za extra "jezdecké", ale o to asi ani zadavatelce nešlo, někde s tím lítat po závodech. Pokud chcete pohodové, spíše spolehlivé zvíře, které taky se slušným jezdcem ten metr přeleze, tak klidně toho haflinga. Welshové jsou často vzrušivější, ale zase jsou obecně víc "jezdečtí". Já bych šla taky radši do welshe , práce s chytrým koněm mi přijde daleko zábavnější

4.12.2015 22:13
janulka401

XXX.XXX.31.2

edwina napsal(a):
Zkusila bych se poptat tady: http://hellcreekranch.wbs.cz/. Chovají haflingy a každoročně prodávají své odchovance (většinou 2-3leté valachy, některé z nich už po základním výcviku). Stránky nejsou aktualizované, ale nespíš budou i na FCB. Vrchovany i Obrok prodávají hlavně hříbata haflingů (většinou import z Rakouska), hotové dospělé koně jen výjimečně (a potom za ceny kolem 70 000 korun a super kvalitní chovné klisny). Žádný velký chov haflingů tu nicméně není, chce to hlídat inzerci. Haflingové jsou rozesetí po jednom, dvou u malých "domácích" chovatelů. Anebo si vyjet za hranice (Rakousko, Německo), tam jich je v nabídce víc.
S welsh pony je to ještě horší. To, co se nabízí, je většinou syrové z pastvy. Jelikož se z nějakého důvodu (pohodlnost?) chovají polodivoce a člověka prakticky nevidí, jejich obsedání může být docela "veselé". Obvyklý welsh z velkochovu je hodně plachý a nedůvěřivý, zmizí na výběhu a 6 měsíců ho nechytíte... Takže bych šla určitě do přiježděného zvířete, které už něco umí, a nekupovala bych v tomto případě od chovatelů. Nechci jmenovat, ale těchto "divokých chovů" je tu vícero, v Čechách i na Moravě.

Dobrý den, ráda bych trošku upřesnila to co tu píšete o welsh pony... jejich chov určtie není o pohodlnosti. Sama jsem si koupila klisnu wpbr z chovu, kdy v jejím roce a pul o človeku vedela ale rozhodne s nimi nemela žadnou zkušenost.tudiž ani dobrou ani špatnou...Ted je jí 8 a na jaře čekáme hříbo... Je to úžasná kobylka. Ochotná, vnímavá a o nejaké plachosti nemůže být řeč.. Samozřejme že to dá práci si takového koníka "ochočit" ale ten výsledek Vám nikdy nic jiného nemůže vynahradit.Ale není to o síle a náročnosti, ale jen o čase kdy se koni věnujete.stačí chodit denne na procházky a učit základní poslušnost.obsedali sme stylem provazová ohlavka jednou sednout v boxe podruhé s vodičem kolem jízdárny a potřetí jen na ohlavce bez sedla kroková procházka ven. Nicmene sehnat takovýto chov není uplne jednoduché..pokud kupujete hříbo do 2-3 let tak stejne nemužete čekat nejaké přiježdění. Ale pokud opravdu chcete partáka a rodineho koníka tak zvířetem z, jak vy píšete "velkochovů", určite nic nepokazíte.jsou to kone vyrovnaní odchovaní stádem tudíž ví kde je jejich místo a nejsou to nevychovaní rozmazlení pubertáci jako od chovatelů s jednim dvema hříbaty kdy se jim dovolí uplne všecho "vždyt je to přece ješte hříbátko". Nejlíp hříbe vychová stádo a ne človek. Takže pokud můžu radit tak welsh je povahove i uplatnením ideální koník.. jak na procházky do lesa tak i do parkuru, drezur i westernu.všestraný rodinný kůň.

5.12.2015 10:26
kapička

XXX.XXX.5.211

Co mám zkušenost s haflingy (5 ks typicky český dvorečkový chov soudeček na nožičkách, i když jeden je z Německa), tak až na jednoho bavilo skákání všechny. Metr dávali 2, s jednou se dělá v JK, takže ji "mučí" dětičky, druhý byl vyloženě rekre kůň, ale skákání ho prý bavilo neuvěřitelně a metr skákal taky pod dětma a ještě bez nějaké skokové průpravy. S dalšíma 2 exempláři se tolik neskákalo, jedna je bůhví kde, druhá k nám přišla ve vyšším věku naježděná westernově, ale nějakých 30-40 cm si skočila s chutí, když venku byla nějaká významnější terénní nerovnost, tak ji radši skákala, než opatrně přecházela.
4 z 5 kusů si jsou neuvěřitelně jistí na nohách (2 kutí,2 bosí).
A k té chytrosti, oni chytří jsou a jak, v lidském pojetí bych řekla, že jsou vychc.ní, u koní je to samozřejmě nesmysl. Já bych to popsala tak, že se jim musí ukázat, že vlastně chtějí dělat přesně to, co chce dělat jezdec, pak to jsou milionová zvířata.

edwina

5.12.2015 10:55
edwina

XXX.XXX.40.41

Já se nehádám. Každému sedne něco jiného. Welsh není rozhodně tak vzrušivý jako plňas či ČT výš v krvi, jen ty, které jsem potkala, se prostě raději hýbali, než haflingvé, s nimiž jsem měla tu čest. Žádní blázni ani lenoši. Na fjordovi jsem seděla jen na jednom a krátce, na vyjížďce. Byl to takový pomalý klidný "balvan". Na krokovky klidně, to by asi ničemu nevadilo, ale cval byl hodně těžkopádný, sotva odlepil nohy od země. Skákání si zrovna u tohoto konkrétního koně nedovedu představit. Ale určitě se najdou u fjordů - jako u každého plemene - výjimky potvrzující pravidlo. Ale tu vytrvalost jich moc neběhá, že? To je o hodně jiných typech koní, co si budeme namlouvat. Že se jeden vyvedl (anebo možná podle standardu nevyvedl - záleží na úhlu pohledu...), neznamená, že si ho někdo koupí s cílem jezdit na něm distanční dostihy. Každý na něčem začíná závodit (většinou na tom, co mu stojí doma), ale pokud chce u disciplíny zůstat a něčeho dosáhnout, volí araba. O haflingovi mohu říct to samé co o fjordovi (měla jsem jich pod zadkem cca 6, z toho jsem jezdila 2 dlouhodobě, v řádu let): Oni nejsou ochotní se hýbat. Musíte to z nich ždímat, což samozřejmě jde a někomu to třeba i vyhovuje. Pokud jste důslední, dáte jim najevo, že jim lenost neprojde, použijete třeba ostruhy (ve westernu) a budete je "mastit", bude to fungovat, ale na jízdárně "propotíte trenky". Já jim tuhle flegmatičnost a lenost zazlívám. Někomu to může vyhovovat, zejména slabším jezdcům, kteří si rádi vyjedou na klidnou vyjížďku. Oni tedy také haflingové nepracují s každým, na to pozor. Jelikož nechtějí chodit, musíte se u nich prosadit, není to určitě první volba pro malé dítě, nebude je poslouchat. Na parkur ho kupovat cíleně je podle mě nesmysl. Do tahu, do lesa, jako rodinného koně na povožení ano. Ale každý máme jiný názor a jiné zkušenosti. Já jen doporučuji zadavatelce, aby si haflinga vyzkoušela předtím, než ho koupí. A nejlépe víc jedinců téhož plemene. Myslím, že pochopí, o čem mluvím. Zvlášť pokud ji úplně nenadchnul hucul, který je sice svéhlavější, ale přece jen chodivější než průměrný hafling.

edwina

5.12.2015 11:03
edwina

XXX.XXX.40.41

Pro Janulku401: Ještě k těm welsh pony. Já bohužel viděla 2, které tento divoký odchov poznamenal natolik, že ochočit je bylo velmi obtížné a plachost u nich přetrvala doživotně. Jinak ano - přesně, jak píšete - inteligentní, citlivý, vnímavý, snažící se maximálně vyhovět jezdci. Milující lidi a zejména děti. Já prostě vstřícnost a inteligenci u koní beru jako klad. Kdo je zvyklý na tupější zvíře, může mu to naopak vadit.

5.12.2015 11:09
kapička

XXX.XXX.5.211

Vattunka jezdí s fjordy vytrvalost x lety a co si tak vybavuju z EQCH, tak na velmi dobré úrovni...
Z těch 5 těžkotonážních haflů se k pohybu nemusí přemlouvat ani jeden, spousta čétéček je mnohem tlačivějších a míň ochotných k práci. Když rekreační bábinu vytáhnem pod dítě na jízdárnu, tak ji nakluše a z dřívějších let si vybavuju, že i nacválá 8 letá holčička. A to se bavím o nepřiježděném koni...

edwina

5.12.2015 11:26
edwina

XXX.XXX.40.41

ČT jsou kategorie sama pro sebe, tam jde zejména o sportovní předpoklady a o charakter někdy až na posledním místě smajlík. Srovnáváme nesrovnatelné. Fjord, hafling, hucul i welsh kob, part bred... jsou univerzální rekreační koně, ne parkuroví/drezurní specialisté. Nevím, kolik těch fjordů chodilo vytrvalost, já slyšela jen o jednom, který v ní byl úspěšný. Kuriozita ano, plemenný předpoklad zjevně ne, to by se používali v tomto sportu masivněji... Podívejte se jen na stavbu těla fjordského koně, jejich hrubší hlavy, ospalé výrazy, silné krky a pořádné nohy. Welsh tímto netrpí, je to celkově jemnější koník. U haflingů se selekcí snaží do plemene jistou eleganci a dobrý pohyb dostat. Také zvýšit KVH a ubrat hmoty (hlavně tukové). Ano, u těch nejlepších se to podařilo. Valná většina toho, co je běžně v ČR k vidění, je však spíš vhodná do vozu či do pluhu než pod sedlo.
V turistických stájích slouží pod začátečníky a nejezdci HF dobře, pár jich chodí i reining, jde to, ale z vlastní zkušenosti vím, kolik je za tím dřiny. Takže pokud vám "bábina" slušně cválá pod dětmi, museli jste si s tím dát dost práce. Ne, že by to nešlo, určitě jde, ostatně norik taky zajede drezurní úlohu nebo něco malého skočí, jen se pro to nenarodil a ve srovnání s plemeny, která byla šlechtěna pod sedlo, to nebude takové "pokoukání".

5.12.2015 17:17
janulka401

XXX.XXX.31.2

Každé plemeno se dá využít v každém stylu a na jakoukoliv soutěž...pak už záleží na jednotlivcích jak jim co sedne...videla jsem i nahánení ovcí na frísanovi... nemyslím si že by to bylo zrovna to nejpohodlnejší ale také to šlo..tak jako kolují na internetu videa kdy slečna chtěla kone ale rodiče nepovolily tak jezdila a skákala křížky na krávě...všechno je o lidech a o tom k čemu si koníka vychovají...

anonymxxx

5.12.2015 21:21
anonymxxx

XXX.XXX.31.5

edwina napsal(a):
Já trendy v chovu haflingů dobře znám. Nic to však nemění na tom, že tenhle kůň je záměrně šlechtěný jako méně dopředný. Existují výjimky, ale základ chovu jsou klidní rozvážní koně na vyjížďky do lesa pro celou rodinu, od dětí po babičky, sem tam nějaký lehčí tah, nic, co by si člověk cíleně vybral do sportu. I když je někdo drží zkrátka jako Sixtovi, tzn. neudělá z nich neřízenou pastvou ztučněné koule, pořád to není sporťák. Jsou prostě pomalí v hlavě, nevím, jak to popsat nejlépe, ale proti americkým plemenům i huculům je hafling těžkopádný v myšlení, ten převod mezi nohama a hlavou není tak rychlý. Takže ano, natrénovat se dají, ale jezdec je z toho dost udřený, málokterý se vyvede temperamentem tak, aby na jízdárně chodil ochotně svižně dopředu a ještě skákal...

Tak to já mám s těmi pár haflingy co znám jinou zkušenost.. Lehčí typy a na jízdárně i v terenu šlapou pěkně, skoky drezura jedna byla i na závodech v zahraničí... Prostě pro mě je hafling ideální a nádherné plemeno..

Přidejte reakci

Přidat smajlík