Zakašlání při prací na jízdírně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2015 20:08
Martina 777

XXX.XXX.146.69

Dobrý den,
je to asi 4 měsíce co začal můj koník při práci kašlat.Přesněji při každé hodině na jízdárně si vždy jen jednou na začátku zakašle a pak už celý trénink probíhá bez problémů(jízdárna nepráší).Mám pocit jako kdyby si musel odkašlat. Zkoušela jsem přípravek který podporuje plíce a jejich správnou funkci ale nezabralo to. Bojím se jestli to není začátek dušnosti ale ve stáji je dobrý vzduch a při dešti má deku.Nemá někdo s tímto zkušenosti anebo nějaký tip?

Díky za všechny odpovědi

7.12.2015 20:47
sisi58

XXX.XXX.218.3

Jediný typ, který mohu dát je, zavolat si veterináře.
Musí to být vet, který má zkušenosti s dušností a to i s tou začínající.
Nemylte se, každý veterinář to nezná!
Mě neznalá vetka z nachlazené kobyly udělala během půl roku kobylu dušnou
Nevěděla o co jde!
Nebojte se zeptat, jde o hodně.
Dušnost je nevratná, ale je cca půl roku na to, s tím něco udělat.
Během půl roku možný neléčený zánět IAD, může plynule přejít v RAO (dříve COPD) tedy dušnost.
Takže Vy už máte jen 2 měsíce.

Ty názvy nejsou z mé hlavy, jen jsem to trochu studovala, právě kvůli naší kobylce.
Dušnost je strašně nepříjemná(hlavně koníkovi) a strašně drahá .
Určitě dražší, než pořádné vyšetření.
Ještě jedna věc, zánět z vyšetření krve poznáte, dušnost už v krvi poznat není.

7.12.2015 21:22
helas

XXX.XXX.12.12

Moje kobylka to takhle dělá už patnáctej rok; po zahřátí si fest vyfrká binec z nosa a někdy i zakašle. Předtím nic, potom nic.
Jak koně přicházeli a odcházeli, tohle se dělo skoro vždycky, jen se to liší jaksi sílou.

Pokud jsem postřehla, tenhle problém nemají koně, co jsou 24/7 venku; u boxovaných koní (byť jen na noc) mi to připadá spíš normální. Když zůstane jen u tohohle.

Ale není kašel jako kašel... když má majitel třeba jen blbej pocit, je lepší pozvat si dobrého veta jednou, než se tím trápit a nedejbože ještě něco prošvihnout.

vendelinule

8.12.2015 07:22
vendelinule

XXX.XXX.41.2

Já bych v tom hned nehledala dušnost.
Mě to valach dělá taky, většinou v kruhovce (kde se občas zapráší). Poprvé co nakluše si 1x odkašle a tím to hasne. Vy když se rozběhnete, taky si můžete trochu odfrknout, odkašlat a hned bych to nepřisuzovala problémům s plícemi atd..
Ale samozřejmě, pro klid duše je nejlepším řešením zavolat si veterináře..

8.12.2015 07:37
avelanc

XXX.XXX.156.2

Též jsem něco podobného řešila před dvěma lety. Odstěhovala jsem se od rodičů, kobyla zůstala doma, ve stejném prostředí. Jezdila jsem cca 4x do týdne. Při každé vychajdě jednou dvakrát zakašlala a nic. Doma prý nekašlala.. Tak jsem to neřešila. Za 4 měsíce se rozkašlala opravdu hodně (z návštěvy na návštěvu). Volali jsme p. Zásmětovou. Ta diagnostikovala alergii, která může přejít v dýchavičnost. Doporučila změnu stáje a hlídat. Může se kdykoliv zhoršit... Takže zkušenosti jsou různé. Někomu se to nezhorší během 20ti let a nic to není.. A já si pak vyčítala, že jsem to neřešila. Jednak mě pak léčba vyšla dosti draho a druhak už je kobyla hodně náchylná na prostředí...

8.12.2015 19:25
Martina 777

XXX.XXX.146.69

Dobrý den,
děkuji všem za přínosné názory a zkušenosti.
Hned zavolám veterináře a uvidíme co se dá dělat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík