Nejsem člověk, co se do něčeho motá, mám okolo svých koní práce plno, ale tohle mi nedá. Zjistila jsem, že jeden člověk z vesnice má koně nonstop venku, bez možnosti se schovat, pouze pár ovocných stromů ve výběhu, seno na příděl, zásoba sena na zimu 300 kg. Tyto informace mám od známého, který od nich odkoupil předchozího koně, kterého nezvládali. Koně jsem viděla pár dní, po tom, co ho koupili a včera. Viditelně pohubl, stále ale v dobré kondici. Přístřešek mu prý budou stavět až na jaře, je to "mustang", je zvyklý být venku bez ničeho - slova majitele, které napsal známému, když se ptal, jak pokračují s přístřeškem. A při počasí posledních dní, kdy se studeným deštěm fouká silný studený vítr a y i můj chlupatý huculák, obalený tukem, zalézá do přístřešku, si říkám, jak to ten koník může dát. A jestli na to nemám upozornit úřady?
jabelka

XXX.XXX.36.27
Narovinu Vam rikam, ze pokud kone nebudou v zubozenem stavu pro odebrani, absolutne nikdo s tim nic nenadela.
U nas je take jeden radoby chovatel koni, ktery pres pul roku drzel kone na par metrech ctverecnich v byvalem autoservisu (tj. na betonovem smetisti aut), uprostred jeden shnily balik sena a kone o letosnim lete (pamatujete ty dlouhodobe tricitky?) imrvere bez vody.
Bohuzel (nebo bohudik, jak se to vezme) kone zatim stale vypadali relativne k svetu, nejednalo se o chodici radiatory (flegmony a ostatni zdravotni problemy asi nehrali roli)...no zkratka receno, mohlo se volat na koho si vzpomenete. Jediny snad trochu kladny vysledek, ktery z toho vzesel, ze majitel se snad na cas chytil za nos a po pul roce pranyrovani kone konecne pustil z betonu na travu a pronajal jim pozemek..
Uživatel s deaktivovaným účtem

300kg, to ako jeden väčší balík?
Neviem, tiež sa mi zdá divné zvažovanie nejakých krokov, keď ste tie kone zatiaľ ani nevdeli... Zásoby má možno inde, prístrešok nie je taká dráma, kone to prežijú aj bez...
A hlavne ako tu píše niekto nadomnou, môžete zavolať kvs, tÍ sa ohlásia a prídu, ale chovateľ dostane max nejakú tú pokutu-ak vôbec, moźno výstrahu a tým sa to celé skončí.
Ale určite sa presvedčte na vlastné oči, ako na tom kone sú.
Měli jsme ve vesnici, kde jsem měla koně, majitele poníků, který je měl jako VDJ.
Poníci byli nevystrouhaní, různě poranění, s přístřeškem velikosti menší garáže pro 15 - 17 poní. Bez možnosti se ukrýt před sluncem někam jinam (stromy žádné).
Kontrola z KVS přišla, nařídila nápravu a ta se také stala.
Sice se domnívám, že to bylo proto, že jinak by nebyly dotace, ale i tak musel vše napravit.
Dnes už pán koně nechová.

Já si taky myslím, že to není o tom, že by zadavatelka chtěla, aby mu koně odebrali, ale aby "zařídila", že se koně budou mít lépe... (= mít co žrát a čím to zapít).
Pokud se přesvědčí o tom, že co se povídá, je pravda, taky bych zvážila oznámení. Otázka je, zda to není jen na nějakou kratší přechodnou dobou. U nás na vsi byl nějaký magor, co si postavil 2 velké koně do proužku zahrady mezi zástavbu - cca 8 x 15 m. Nejdřív tam byla tráva, ale jaksi (překvapivě) asi do týdne už nebyla. Koně bez střechy nad hlavou (mezi těmi domy, fakt výheň), bez příkrmu, bez vody... ale po pár týdnech mu došlo, že takhle to asi nebude fungovat, tak odtamtud koně zmizeli. Už jsme byly taky nastartované, ale člověk zas neudává na první... a než jsme se rozhoupaly, tak to bylo vyřešeno. Jistě si koníci zažili pár týdnů v nepohodě, ale nejspíš to přežili bez újmy.. takových koní po Čechách budou tisíce, nedělám si iluze
napsal(a):
Já si taky myslím, že to není o tom, že by zadavatelka chtěla, aby mu koně odebrali, ale aby "zařídila", že se koně budou mít lépe... (= mít co žrát a čím to zapít).
Pokud se přesvědčí o tom, že co se povídá, je pravda, taky bych zvážila oznámení. Otázka je, zda to není jen na nějakou kratší přechodnou dobou. U nás na vsi byl nějaký magor, co si postavil 2 velké koně do proužku zahrady mezi zástavbu - cca 8 x 15 m. Nejdřív tam byla tráva, ale jaksi (překvapivě) asi do týdne už nebyla. Koně bez střechy nad hlavou (mezi těmi domy, fakt výheň), bez příkrmu, bez vody... ale po pár týdnech mu došlo, že takhle to asi nebude fungovat, tak odtamtud koně zmizeli. Už jsme byly taky nastartované, ale člověk zas neudává na první... a než jsme se rozhoupaly, tak to bylo vyřešeno. Jistě si koníci zažili pár týdnů v nepohodě, ale nejspíš to přežili bez újmy.. takových koní po Čechách budou tisíce, nedělám si iluze
Nechci, aby jim koně odebrali, ale aby se měl líp.
Když ho přivezli, vypadal pěkně, teď už je na tom hůř, ale stále dobře, když pominu to, kolik má sena atd. To, že má 300 kg na zimu vím od majitelů sama, mají hospodu a když jsme se bavili, jak je letos sucho a že snad nasušíme, tak že je to netrápí, že si na zimu jezdí k jednomu pánovi a berou 300 kg v malých balíkách na celou zimu...Měla jsem za to, že mají poníka, nijak jsem to neřešila, do vesnice jsme se před půl rokem přistěhovali. Při procházce jsem viděla, jak vykládají velkého koně (to jsem nevěděla, že je to ten, co tam teď je), tak jsem si říkala, fajn, zajistili si seno, když si koupili velkého (pořád jsem žila v domnění, že mají poníky, bydlí na druhé straně vesnice, kam jsem moc nechodila). O pár měsíců později mi známý říkal, že si koupil koně, bavili jsme se odkud je a já si myslela, že je to ten, co si ho koupili...až známý mě vyvedl z omylu, že ne, nemají poníky, ale dva velké koně, jednoho prodali, že ho nezvládali a místo něj si přivezli toho, co jsem viděla já. Známý je s nimi v kontaktu, ví, kolik mají sena a kde a přes něj zkusím jim promluvit do duše, aby se koník měl líp. Rozhodně nechci jen někoho naslepo udávat, ale zas koukat na druhou stranu a nevidět také ne.

Jj, ja to pochopila. Myslim, ze matedobrypristup. Trebasi daji rict. Dobre porizeni