Každý plňas je neuvěřitelný charakter. Velice vnímavý, jemný a citlivý koník. Porozumí mu jen ten člověk, který je u koní déle, pro začátečníka opravdu není.
Teplokrevníci jsou proti nim tvrdší, nejsou tak jemní, nejsou tak vzrušiví a impulsivní - jsou "chladnější" v tomto smyslu.
Je to aristokrat mezi koňmi. Nesmí se na ně s tlakem, silou a hrubě. Pokud je nějaký problém, vyřešit to s nimi v klidu, jemně, dát jim čas. Neskutečně chytří (říká se o nich, že jsou nejchytřejší koně) a velice učenliví. Pokud mají lidského parťáka, který jim porozumí, jsou to ti nejlepší koně, co člověk potká.
ff12345

XXX.XXX.172.226
Nelze aplikovat obecný vzor na všechny zástupce plemena, jelikož hodně záleží na způsobu výcviku. Na našem trhu se pohybují obvykle plnokrevníci stažení z dostihů, kteří neznají nic než box a dráhu, a proto jsou psychicky velmi nevyrovnaní. Existují ale i kvalitní stáje, kde dostihové koně mimo sezonu přiježďují, nebo využívají v jezdeckých klubech apod. Tohle bych považovala za základ při výběru A 1/1. V nejlepším případě lze koupit koně, který na dráze nikdy nebyl, ale cena bude úplně někde jinde.
Plnokrevníci jsou citliví a lehce vzrušiví, obvykle se nevyplácí jít na ně s tvrdou rukou, lehce se učí, ale rychle se začnou nudit. Podle mého názoru jsou to koně pro trpělivého, klidného a sebevědomého jezdce, v žádném případě pro nervózního člověka, nebo někoho, kdo se snadno nechá vyvést z míry.
Já osobně bych si plnokrevníka nepořídila, mám s nimi jen špatné zkušenosti, ale uznávám, že jsem ještě nepotkala řádně přiježděného plňáska, který by nebyl poznamenaný dostihovým výcvikem.
ff12345

XXX.XXX.172.226
Dodávám, že znám spoustu lidí, kteří mají plňáska a jsou s ním neskutečně sehraní a spokojení, zatímco jejich okolí tvrdí, že by si na toho koně nesedli ani za peníze. Takže tipuju, že je to taková forma úchylky pro vybrané jedince
ff12345
napsal(a):
Dodávám, že znám spoustu lidí, kteří mají plňáska a jsou s ním neskutečně sehraní a spokojení, zatímco jejich okolí tvrdí, že by si na toho koně nesedli ani za peníze. Takže tipuju, že je to taková forma úchylky pro vybrané jedince
S tím, že se rychle začnou nudit, tak s tím musím souhlasit. Chce to zajímavou práci, zaměstnání hlavy, ne nohou. Klusáním do kolečka jízdárnu koně opravdu nenadchnete a začne se nudit.
Úchylka to rozhodně není, vždy záleží na tom, najít koně, se kterým jste na jedné vlně, rozumíte si a tak může být spolupráce a spokojenost na obou stranách. Jsou lidé, kteří jezdí teplasi, sednou na plňase a koně nezvládnout. Přitom na tom není nic složitého, jen pochopit základní principy, základní věci a člověk nemá problém. Málokdo umí jezdit jemně, a málo kdo má především trpělivost a klidný přístup.
ff12345
napsal(a):
To máte pravdu
Mně na A1/1 vyhovuje právě ta senzitivita, okamžitá zpětná vazba. Plňas si nenechá nic pro sebe, jakmile je něco špatně, víte to okamžitě - ať už se to týká výcviku, výstroje, zdravotního stavu...
Jakmile je cokoli v nepořádku, plňasovi "blikají kontrolky" mnohem dříve než méně senzitivním koním - ti většinou signalizují až větší průšvih anebo těžší poškození.
A1/1 umějí vše řádně zdramatizovat, takže například lehce zaražený prdík může působit dojmem smrtelné koliky - podle mě je to určitě lepší varianta než naopak
Ale zas - je-li plňas v pohodě, dokáže téměř nemožné. Umí být vtipný, zvědavý, hravý...často mi přijde v některých situacích méně bázlivý než ostatní koně.
Jak já říkám - oni mají svoje vlastní démony
Trochu opravím: teplas chyby jezdce ukáže stejně dobře, jako kterýkoli plňas. Některý možná ne tak výbušně, některý možná ne tak rychle. Ale ukáže je každý kůň, a je na člověku, aby to viděl.
Navíc termín teplas může mást; jednak i plňas je teplas (echt teplas, řekněme ;-) a jednak velmi mnoho teplokrevných koní má v sobě tak vysoký podíl A1/1, že je rozdíl téměř nepostřehnutelný; v temperamentu a rychlosti reakcí zcela jistě.
A řekla bych, že i ten A1/1 ty chyby odpustí snáz, než třeba arab.
Myslím, že např. pro člověka, který má zkušenosti s teplokrevníky anglického typu, je snazší mít A 1/1, než araba.
Nebo, když to tak vezmu, třeba čistokrevného fjorda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Naprosto souhlasím se vším, co tu napsala Polárka!
Dobře vychovaný plnokrevník je úžasné zvíře. Měla jsem to štěstí, že má první kobylka byla od zkušené chovatelky, která svým koním rozumí a umí je výborně připravit.
Začátek byl tedy krušný, ale po 5 stezích na hlavě a týdením pobytu v nemocnici jsem se spolu domluvily
Po pár měsících mi kobylka chodila doslova na myšlenku, cválala na zahozených otěžích a hlavně se ničeho nebála.
Musím říct, že mi jako začátečníkovi hodně odpustila.
Ale určitě to není pravidlo.
Jen ještě malá poznámka: Jakýkoliv dobře vychovaný, nebojácný a nelekavý kůň je úžasný, nezáleží na plemeni. V dnešní době je ale takových koní jako šafránu
Podle mého folblut určitě není kůň pro neznalého začátečníka. Bude ho mít přečteného během pár vteřin a bude s ním zametat jedna radost na zemi počínaje a sedlem konče.
Osobně nemusím jejich vychcanost. Nepřijdou mi příliš poctiví. Jakmile si jezdce přečtou, tak už si potom jedou podle svého jak při práci ze země, tak ze sedla a běda, když po nich chce někdo něco jiného. To jsou potom docela drsné reakce, které se bez odpovídající odezvy stran jezdce překlenou rychle do pěkného prů*seru.
Určitě vyžadují psychicky vyrovnaného a koní znalého majitele schopného pevně stanovit a navždy vyžadovat chování v rámci logických mezí slušného chování koně. A to dnes ve světě "ňuňánkování koníšků" už málokdo zvládá...
alfi pav
napsal(a):
Podle mého folblut určitě není kůň pro neznalého začátečníka. Bude ho mít přečteného během pár vteřin a bude s ním zametat jedna radost na zemi počínaje a sedlem konče.
Osobně nemusím jejich vychcanost. Nepřijdou mi příliš poctiví. Jakmile si jezdce přečtou, tak už si potom jedou podle svého jak při práci ze země, tak ze sedla a běda, když po nich chce někdo něco jiného. To jsou potom docela drsné reakce, které se bez odpovídající odezvy stran jezdce překlenou rychle do pěkného prů*seru.
Určitě vyžadují psychicky vyrovnaného a koní znalého majitele schopného pevně stanovit a navždy vyžadovat chování v rámci logických mezí slušného chování koně. A to dnes ve světě "ňuňánkování koníšků" už málokdo zvládá...
Vychcanost? Nepoctivost? A posléze toho zneužívají? A o jakém typu koně se bavíte? O huculovi, haflingovi? Tak to tím pádem ano, a souhlasím, o plňasovi, opravdu ne.
Právě, že ne naopak, jsou to velcí srdcaři a jdou s člověkem, ne proti němu.
Co znám plňase, jak mého, tak mých známých, tak to jsou naopak velice snaživí, poctiví koně, kteří neradi chybují a už vůbec nejdou proti svému jezdci.
Jediná a veliká chyba je ta, když plňase dostane do rukou člověk, který s nimi neumí a zase a opět je to o přístupu ne o koni. Jsem toho názoru a za tím si stojím za každou cenu, že s plňasem doopravdy umí pracovat opravdu jen zlomek celé jezdecké populace u nás. Kdo pochopí, bude šťastný, kdo ne, zbydou mu jen oči pro pláč a bolavé tělo. Nic složitého to není. Jen přistupovat ke koni s klidem, trpělivostí a časem - ale tyto tři základní věci málo kdo má v dnešní době, a to je ten kámen úrazu.
ff12345

XXX.XXX.172.226
Myslím, že je zbytečné rozebírat, zda je plnokrevník skvělé plemeno nebo ne, či ho jakkoli vyvvyšovat nad ostatní koně. Široká škála plemen vznikla hlavně proto, aby si každý člověk s rozdílnou povahou, rozdílnými nároky a rozdílným cílem dokázal vybrat koně sobě vhodného. To znamená, že existují lidé, kterým A 1/1 výborně sedí a existují lidé, kterým lépe vyhovují jiná plemena. A s jezdeckým umem to nemá nic společného
Uživatel s deaktivovaným účtem

Poslední příspěvek má v sobě hodně pravdy. Ale s poslední větou nesouhlasím. Je fakt, že mám zkušnosti jako alfi. A to nejen z dřívějška, ale i velmi čerstvou - jednoho plňase mám zrovna na ustájku. Panička je řekněme středně pokročilý jezdec, velmi klidný až flegmatický. Kůň je nevychovaný, ale ještě se dá zvládnout. Ale věci typu vyrvávání otěží (vazáku) kvůli tomu, aby si ukousl trávu, by mě fakt vytáčelo. Je ale zajímavé, že když ho vedu do výběhu já, tak přestože mám plné ruce i dalšího koně a jeden s námi jde na volno, tak mě se nepase. Stačili, abychom si to jednou vysvětlili a funguje skvěle. Takže souhlas, že plňas si svého člověka přečte velmi rychle a umí toho zneužít, co je mu dovoleno. To souvisí s tou jeho inteligencí (vyšší).
Jinak "můj první" kůň v oddíle byl plňas - zkažený, až běda, ale protože mám ráda pošuky, tak jsem ho milovala. Byly roky, kdy na něm nemohl jezdit nikdo jiný než 2 konkrétní jezdci, o obstarávání nemluvě... ale na stará kolena se uklidnil a vozil i začátečníky.. ale to už je fakt kůň od koně a jaké zkušenosti v životě posbírá.
ff12345

XXX.XXX.172.226
napsal(a):
Poslední příspěvek má v sobě hodně pravdy. Ale s poslední větou nesouhlasím. Je fakt, že mám zkušnosti jako alfi. A to nejen z dřívějška, ale i velmi čerstvou - jednoho plňase mám zrovna na ustájku. Panička je řekněme středně pokročilý jezdec, velmi klidný až flegmatický. Kůň je nevychovaný, ale ještě se dá zvládnout. Ale věci typu vyrvávání otěží (vazáku) kvůli tomu, aby si ukousl trávu, by mě fakt vytáčelo. Je ale zajímavé, že když ho vedu do výběhu já, tak přestože mám plné ruce i dalšího koně a jeden s námi jde na volno, tak mě se nepase. Stačili, abychom si to jednou vysvětlili a funguje skvěle. Takže souhlas, že plňas si svého člověka přečte velmi rychle a umí toho zneužít, co je mu dovoleno. To souvisí s tou jeho inteligencí (vyšší).
Jinak "můj první" kůň v oddíle byl plňas - zkažený, až běda, ale protože mám ráda pošuky, tak jsem ho milovala. Byly roky, kdy na něm nemohl jezdit nikdo jiný než 2 konkrétní jezdci, o obstarávání nemluvě... ale na stará kolena se uklidnil a vozil i začátečníky.. ale to už je fakt kůň od koně a jaké zkušenosti v životě posbírá.
Chtěla jsem akorát zdůraznit, že existují i jiné důvody, proč nemusí plnokrevník každému jezdci vyhovovat, než ten, že nemá dostatek umu, zkušeností nebo citu, jak to tu podala polárka

Jj ;).
Já pouze napsala jak to s plnokrevníky je, nebavím se o tom, zda bude sedět či nebude sedět dalším lidem - dle toho, co zde bylo uvedeno, je na každém, aby se zamyslel nad tím, zda mu právě toto bude vyhovovat či nikoliv jinak když cituji to, co jsem napsala ...vždy záleží na tom, najít koně, se kterým jste na jedné vlně, rozumíte si a tak může být spolupráce a spokojenost na obou stranách... a je jedno, zda je to plňas nebo frís
napsal(a):
Vidíte, ale to je o zanedbané výchově, co zde popisujete, ne o plemeni koně. Nám toto dělal rozmazlený valach ČT ve stáji, kdy to vygradovalo v to, že je absolutně nezvladatelný a prodává se (pro už něj dobře..).
polárka.15
napsal(a):
Vychcanost? Nepoctivost? A posléze toho zneužívají? A o jakém typu koně se bavíte? O huculovi, haflingovi? Tak to tím pádem ano, a souhlasím, o plňasovi, opravdu ne.
Právě, že ne naopak, jsou to velcí srdcaři a jdou s člověkem, ne proti němu.
Co znám plňase, jak mého, tak mých známých, tak to jsou naopak velice snaživí, poctiví koně, kteří neradi chybují a už vůbec nejdou proti svému jezdci.
Jediná a veliká chyba je ta, když plňase dostane do rukou člověk, který s nimi neumí a zase a opět je to o přístupu ne o koni. Jsem toho názoru a za tím si stojím za každou cenu, že s plňasem doopravdy umí pracovat opravdu jen zlomek celé jezdecké populace u nás. Kdo pochopí, bude šťastný, kdo ne, zbydou mu jen oči pro pláč a bolavé tělo. Nic složitého to není. Jen přistupovat ke koni s klidem, trpělivostí a časem - ale tyto tři základní věci málo kdo má v dnešní době, a to je ten kámen úrazu.
Za svých 25 let praxe jsem nepotkala folbluta, o kterém bych mohla říct, že by byl na rozdíl od haflingů, huculů, arabů a jiných podobných koní v cajku, takže ano, bavím se o anglickém plnokrevníkovi. Povětšinou se jednalo vysloveně o z*met*ky a to včetně koní, kteří byli vedení lidmi, kteří opravdu zkušenosti měli a věděli si s nimi rady.
Srovnám-li ho s ne tolik přešlechtěným původním plemenem typu arabský plnokrevník (aby bylo jasno, že nesrovnávám temperamentem nesrovnatelné), který se mimo jiné podílel také na vzniku folbluta, tak u mě plňas prohrává na celé čáře.
alfi pav
napsal(a):
Za svých 25 let praxe jsem nepotkala folbluta, o kterém bych mohla říct, že by byl na rozdíl od haflingů, huculů, arabů a jiných podobných koní v cajku, takže ano, bavím se o anglickém plnokrevníkovi. Povětšinou se jednalo vysloveně o z*met*ky a to včetně koní, kteří byli vedení lidmi, kteří opravdu zkušenosti měli a věděli si s nimi rady.
Srovnám-li ho s ne tolik přešlechtěným původním plemenem typu arabský plnokrevník (aby bylo jasno, že nesrovnávám temperamentem nesrovnatelné), který se mimo jiné podílel také na vzniku folbluta, tak u mě plňas prohrává na celé čáře.
Já Vám plňase rozhodně nevnucuji, u mě to zase po dlouholetých zkušenostech odmítám mít společného cokoliv s haflingy či huculy a taky mi to nikdo nevymluví
Zmetkem se kůň nenarodí, to z něj udělají pouze lidi...

Sranda, ako decko som jazdila plňasov, niektorí boli v tréningu, iní nie, ale že by som mala nejaký pocit extra vychcanosti, to fakt nemôžem povedať. Vśetci vozili mierne pokročilejších začiatočníkov, niektorí šli trochu viac do ruky, ale ináč nemôžem menovať žiadne zákernosti. Proste obyčajný kôň, s ktorým sa nebojíte ísť do terénu, od ktorého nečakáte žiadne zhovadilosti, ani v zime, ani v lete. A to celkovo plnokrvníkov( ani tÝch arabských) nevyhľadávam, nemám rada tie ich prchké povahy, mám k nim dosť rešpekt-ale zároveň z diaľky ticho obdivujem niektoré vlastnosti.
Ja si myslím, že veľmi záleží od toho, kto a ako toho a1/1 pripravoval v detstve a ako v tréningu postupoval. Pokiaľ dostal pri obsadaní kakao a poznal fakt iba dráhu a box, nič viac... Bol by de*il aj bežný teplokrvník-akurát možno menší, lebo plňas nezabúda. Ahlavne si myslím, že tak ešte 10-15 rokov dozadu tréneri nechávali viac času koňom a tie kone aj dlhšie behali. Dnes je fakt intenzívny tlak na to, aby kone mali v troch rokoch vrchol kariéry a potom sa uvidí- či pôjde z dráhy preč, alebo možno skúsi prekážky... To sa podľa mňa odzrkadlí aj na chove...
Mně tedy nijak vychcaní nepřijdou, jen jsou to prostě citlivky a trochu hysterky. Naopak bych řekla, že s člověkem spolupracují ochotněji než teplokrevní, ale prostě se s nima nejde prát, všechno musí být v klidu. Jakoby se potřebují o jezdce trochu mentálně "opřít", což hlavně u začátečníků, kteří mají dost problémů sami se sebou, obvykle moc nejde. Takže se jednou něčeho "leknou" (ano, občas i naoko), začátečník je nepodrží, oni ho odvezou, jezdec se začne bát a pěkně se to zacyklí. Což je problém zejména dnes, kdy jsou koně na "ňuňánkování" a jakmile vyhodí nebo to sbalí, je z toho pozdvižení. Navíc už tolik nefungují oddíly, kde by měl ten kůň aspoň dva jezdce, takže začátečník se učí a zkušený jezdec pak koně srovná, když začne vymýšlet kraviny. Dnes si každá holčina po 12 hodinách v kurzu koupí A1/1 za pár korun vyřazeného z dostihů a pak mají takovouhle pověst.
Na plňase nedám dopustit. Je to ale hodně o přístupu.Je-li někdo neurotický pohrk, tak se z plňase zblázní. A plňas z něj taky. Málo koní je špatných od přírody. Většinu udělají lidi sami a pak to svádějí na plemeno. Každému vyhovuje něco jiného. Tak proč zrovna to, co uplně nesedí mě, musí být hned špatné.