Negranulovaná vojtěška

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2016 22:47
Grandina

XXX.XXX.2.30

Ahojky. Nevíte jestli existuje negranulovaná vojtěška? Nezvládám namáčet vojtěškové granule tak jak by bylo potřeba, tak jsem je začala šrotovat. Ale jde to bídně a trvá to dlouho, tak jsem si říkala že možná existuje i vojtěška sypká..nevíte někdo? Děkuji smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2016 05:38

Grandina napsal(a):
Ahojky. Nevíte jestli existuje negranulovaná vojtěška? Nezvládám namáčet vojtěškové granule tak jak by bylo potřeba, tak jsem je začala šrotovat. Ale jde to bídně a trvá to dlouho, tak jsem si říkala že možná existuje i vojtěška sypká..nevíte někdo? Děkuji smajlík

Proč je máčíte nebo šrotujete/ to musí prášit?/?
Já je máčím, na rašelinovou konsistenci, protože mám koně 21 let a přidávám mu do toho základu vařené lněné semínko a minerálku a namočené řepné řízky a nejde dávat tuhé pelety do slizského semínka a kaše, hrozila by obturace jícnu/ už jsem to zažila, při nedostatečném rozmočení směsi/.
Pokud bych krmila jen vojtěškové pelety bez dalšího, k senu, a kůň nebyl bezzubý, sypala bych je do kýble tak, jak jsou- bobtnají nepatrně, na rozdíl od řízků, kde se kloním rozhodně k včasnému namáčení.
Vojtěšku asi seženete ještě jako seno, ale to se vám při manipulaci odrobí ty žádoucí lístky a budete krmit převážně stvoly. Nevím, jestli je možnost sehnat vojtěškovou senáž- senáží nekrmím, ona má zas svá proti, tak zkušenost nemám.
.

5.1.2016 06:45
Terven

XXX.XXX.110.147

Grandina napsal(a):

Vojtěškové granule lze zdravému koni krmit suché.

5.1.2016 07:26
Grandina

XXX.XXX.14.2

Ano, vím že lze krmit suché, vím že lze namáčet.. Ale mě zajímá, zda jde ta směs ze které se dělají granule koupit i sypká.. A případně i řepné řízky... smajlík

5.1.2016 13:15

Grandina napsal(a):
Ano, vím že lze krmit suché, vím že lze namáčet.. Ale mě zajímá, zda jde ta směs ze které se dělají granule koupit i sypká.. A případně i řepné řízky... smajlík

Když se nechcete svěřit, proč sháníte sypkou/ a zřejmě prášící/ směs vyrobenou z vojtěšky /jaký problém takovou směsí chcete řešit/, nemůžeme vám pomoci hledat jiná vhodná řešení/existují kupř různě velké granule/.

Jestli jde směs na granule koupit sypká zjistíte dotazem na sušce v Pohořelicích nebo v De Heus a u kteréhokoli výrobce takových granulí / neplést s prodejcem/
http://www.susarna-pohorelice.cz/kontakt.htm
http://www.firmy.cz/detail/2584285-de-heus-bestovice.html

řepné řízky dtto /ty budou podle mého bobtnat cca stejně v granulích i bez slisování/.

5.1.2016 14:47
Grandina

XXX.XXX.14.2

Žofré, to není o chtění či nechtění se svěřit. A není to o hledání jiných alternativ. Prostě chci jen jednu konkrétní informaci smajlík Vzhledem k tomu, že jak vojtěšku, tak řízky v současné době z granulí šrotuju, tak vím jak dlouho bobtnají smajlík
Nicméně pro ukojení zvědavosti... Kamarádka má starší kobylku ustajenou na pastevku s dalšími 7 koňmi. Donedávna se krmení chystalo u majitelky pastevka doma a zustávalo do rána v teple. Paní někdo vykradl a ona radikálně změnila přístup a do domu už je nepouští - ne že bych se divila. Tím ovšem vyvstává problém s chystáním žrádla dopředu, protože venku zmrzne. Paní je ochotná krmení zalít teplou vodou, ale nehodlá trávit čas čekáním, než se granule naboptnají. Večerní si většinou kamarádka krmí sama, takže si vodu bere v termosce, ale i v ten večer je to občas na paní. Takže momentálně řeší situaci tím, že jí to vždycky dopředu pošrotuju, ale jde to fakt blbě.. Granule se šprajcnou a nepadají, tudíž u toho musím pořád stát. Takže tak.. Rozhodně děkuji za ten odkaz, nenapadlo mě se ptát výrobce... Říkala jsem si, že to možná někdo zná smajlík

5.1.2016 15:17
vattunka

XXX.XXX.129.153

Grandino promiň, ale stále to nechápu, ani řešení situace...beru to z pohledu ustajovatelky..pokud je Vaše ustajovatelka ochotná aspoň to zalít tak v čem je problém?dáte jí v nádobách vojtěškové granule a řízky a ona večer nasype do kýble množství určené a právě zalije. ráno to hodí koním a zase hned nachystá na večerní krmení, ne?nebo to je takový problém?já to tak dělám pro několik koní a problém nevidím.
Jinak vojtěšku máčet nemusíte už to tu bylo, samozřejmě pokud je kůň starý a bezzubý to je jiná to asi nepožere, ale řízky běžně sehnatelné máčet vždy!měla jsem i takové šupinky ze sušených řízků, od Mikyfarm teda oni to prodávají, takže to nebyli granule, ale i tak se museli máčet, jo a vlastně mi tam nabízel sice 3krát dražší řízky, ale ty se snad nemuseli máčet vůbec, nebo strašně rychle bobtnali, že se to zalije a hned podává, už si nepamatuju, mám ty levnější obyč protože nemám problém to nájemním koním máčet...jo a ještě ta vojtěška od různých výrobců má různou kvalitu, já teď mám právě ty granule takové ošklivé drobivé a je v tom spousta volných částic, prachu z tý vojtěšky, já to máčím tak je to fuk, ale Vám by to možná vyhovovalo, jestli máte nějaké pevně slisované teď.

5.1.2016 15:28
Grandina

XXX.XXX.14.2

Vattunko problém to je, protože paní chodí i noční a odjíždí dřív než kamarádka přijede. A prostě není ochotná po noční čekat než se granule rozpadnou a nabobtnají. Takže prostě cesta nejmenšího odporu. Nicméně přesně tady tomu, kdy, kde, proč a za kolik " jsem se chtěla vyhnout a proto jsem položila otázku tak, jak jsem ji položila. Není důležité proč to chci, ale zda to existuje. Určitě zkusím oslovit výrobce dle rady Žofré a uvidím. smajlík

5.1.2016 15:47
katkaa1

XXX.XXX.187.26

My sme dlhé roky kŕmili vojtěškové seno, ak je dobre nabalíkované tak lístky neopadajú, musí sa robiť skoro ráno keď sú lístky ešte trocha vlhké a neopadávajú a seno je krásne zelené. Kone ho milujú. Vždy dostávali na večeru 1/3 vojěškového sena a 2/3 normálneho. Teraz už bohužiaľ niekoľko rokov neviem zohnať tak to nekŕmim.

5.1.2016 16:43

Ak by to pomohlo, tak tie rýchlo použiteľné repné rezky predáva pavo, volá sa to speedibeet a môžu sa kŕmiť už po 10minutách máčania.
S vojteškovými granulami by som sa obrátila na nejakých českých výrobcov, keď pohľadáte na internete, určite nejakého českého výrobcu nájdete a pýtala by som sa priamo tam, či nepredajú negranulované.

Přidejte reakci

Přidat smajlík