Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2016 11:14
marketka

XXX.XXX.179.3

Jak naučit koníka, aby nebyl závislý na druhém? Máme kobylku rok, k ní asi 10 let poníka (starý koník zemřel).Doted jsme jezdily s dcerou spolu, ale dcera poníkovi odrostla a začnu jezdit sama...Kobylka je na ponym závislá, tak i v boxe.Jak tam poník není, začne hysterčit, nezajímá ji seno, klasika..Jak to naučit?Já teda začínám na 2 min denně, druhý den prodlužuji, jsem v boxe s kobylkou, couváme, mluvím na ní...Je to správně?
To samé chodíme ven,..Začaly jsme před Vánocemi procházkami o samotě na vodítku.5 minut,10 minut atd...Ted už chodíme cca 30 minut..Kobylka jde už v pohodě, ale jen do té doby, než vidí v dáli člověka.Zastaví se, hlavu v oblacích, někdy se plaší.začnu s ní děla kroužky, couváme, uklidnuji..Vzala jsem si i proutek, aby na mně nešlápla.-je tedy vnímavá..Prostě se snažím být v klidu.Po 10 dnech chození na ruce jsem na ní sedla, jeli jsme kousek 5 minut, kobyla nervy na pochodu, druhý den už lepší,..Píšu, že nejsem začátečník, ale koně jsem takto nikdy neučila..Je můj postup správný?Aneb budu moc ráda za rady, poznatky...děkuji.

edwina

5.1.2016 11:35
edwina

XXX.XXX.40.41

Kůň si k vám musí vybudovat důvěru, aby nebyl závislý na druhém koni. Když pro klisnu budete důvěryhodný parťák, na kterého se dá spolehnout, obejde se i bez poníka. Koně jsou závislí, protože jsou nejistí a nevěří svému jezdci.
Myslím, že na to jdete správně. Postup: práce ze země + procházky, je podle mého názoru v pořádku. Když klisna znervózní, je dobré udělat pár cviků, které zná (ustoupit zádí, předkem, kousek couvnout...) - jde o to, přesunout její pozornost z člověka v dáli (či jiného bubáka) na vás - vy jste šéf, vy rozhodujete nejen o tom, kam se půjde, ale i co je důležité či potenciálně nebezpečné a co ne. Musíte zůstat v klidu a prací ji netrestat (žádné couvání "do vyčerpání"). Rozhodně se vyplatí pomalý postup, pohoda, klid, nenápadně se den po dni se vzdalovat od domova, nároky zvyšovat pozvolna.10 dní je chvilka, ještě bych s ježděním počkala. Pokud není klisna úplně v klidu na vodítku vedle vás, určitě na ni nesedejte. Jezdila bych v sedle nejprve směrem od domova, pak teprve k domovu, aby se nenaučila do stáje spěchat. A střídala to - kousek jedu, kousek vedu. Šlapat po vás nesmí, to by bylo nerespektování vašeho osobního prostoru. Postačí couvnutí o krok či dva a důrazné hlasové "NE", aby si to uvědomila.
A není od věci chválit, chlácholit, vyprávět "pohádky", nechat ji za odměnu uprostřed vycházky popást. Chcete, aby se s vámi klisna cítila dobře.
Když vydržíte, za pár měsíců máte spolehlivou parťačku na samostatné vyjížďky.

5.1.2016 11:38
marketka

XXX.XXX.179.3

Jééé, tak to děláme..Nechám ji i napást, pohoda..Snažím se jí hladit atd.Přemýšlím i nad pamlsky-?Je to správné?Zase aby si nemyslela, že jí chválím, že se děsí..Nicméně, občas ještě s poníkem vyjedeme...Nebo mám jen chodit s kobylkou?Koně nemají obr výběh jen potřebuji, aby se prošli oba.
A jak na to v boxe?

edwina

5.1.2016 12:08
edwina

XXX.XXX.40.41

Já pamlsky dávám. Když se to dělá s rozumem, vylepšují podle mého mínění atmosféru. Ale opatrně, "pamlskováním" se kůň snadno zkazí. Ideálně, pokud nechcete, aby vám šmátrala po kapsách a vynucovala si je, položit je před ni na zem jako odměnu na závěr "lekce".
Pro koně není přirozené ocitnout se bez stáda. Pokud se klisna nervuje, když zůstane sama v boxu a vy s poníkem odejdete na procházku či vyjížďku, asi s tím nic neuděláte. Když se bude situace často opakovat a uvidí, že se poník pokaždé vrátí, smíří se s tím, ale těšit ji to zřejmě nebude nikdy. Určitě je pro ni šetrnější nechávat ji samotnou nejprve na chvilku a postupně dobu odloučení zvyšovat. Také činit to pravidelně, udělat z toho stereotyp. Někdo doporučuje oddělit koně na několik dní a nechat ho na samotu si "zvyknout", mně se to však zdá příliš kruté. Oni ti koně samozřejmě po čase rezignují a přestanou se "viditelně" stresovat (běhat dokola po boxu a řehtat se nedá donekonečna), ale smutný rezignovaný otupělý kůň není asi to, co z ní chcete mít. Takže jdu-li ven jen s jedním koněm, ten druhý musí být umístěný natolik bezpečně, aby si neublížil (neprošel z výběhu páskou, neproskočil dveřmi apod.).
Chodila bych klidně občas dohromady s poníkem (v sedle) a častěji bez něj (pro začátek na ruce). Kůň by měl zvládat oboje. Je to běh na dlouhou trať, ale když vytrváte, výsledky se dostaví.

5.1.2016 14:24
marketka

XXX.XXX.179.3

Moc vám děkuji...

Přidejte reakci

Přidat smajlík