Ahoj,
mám jen takový dotaz - jak často strouháte a v jakém režimu máte koně ?
Já mám koně 24/7 a posledně jsem strouhala po 8 týdnech (9.11.), načež mi podkovář řekl, že to bylo ještě hrozně brzy, že mají kopyta v pořádku. Tak jsem to přes Vánoce nechala a další strouhání bylo včera 8.1. a znovu mi bylo řečeno, že je to ještě brzy, že se to mohlo ještě klidně měsíc nechat, rohovina se nedrolí a je to OK.
Přitom vím, že u bývalé majitelky byli strouhaní cca po těch 6 týdnech, protože jim rohovina rostla hrozně rychle (tím samým podkovářem), ale byli v režimu přes den pastva na noc box + museli chodit po cestě sypané štěrkem, když šli do boxu...
Čím to může být, že by změnou povrchu ?
Taky se snažím najít ideální rozmezí strouhání. Předešlý kovář přijel, když už jsem ho zoufale bombardovala stesky o oštípaných kopytech... teď mám jiného, hned si mě zapíše do kalendáře a termín platí, kdyby trakaře padaly. A odhadnout, jak rychle kopyta porostou, je problém. Strouhám nyní v intervalu cca 9 týdnů, skoro není co ubírat. Minule se ořezávalo tak 0,4-0,6 cm.
V boxu koně asi hodně stojí na měkkém, a vůbec - stojí. Takže rohovina roste a neodírá se?
Domnívám se, že požadavek "korektury po 6 týdnech" vychází z potřeby překovat okovaného koně, kterému podkova rohovinu chrání, za 6 týdnů povyroste cca o 1,5 cm a je nutno podkovu sundat, kopyto upravit.
Záleží také na postojích daných koní - pokud "nešmajdají" a tedy ošlapávají si kopyto rovnoměrně, aniž by se jim kazil tvar kopyta, tak bych se nebála poslechnout kováře a přidat ještě týden až dva.
Jak píše kallisto, v zimě kopyta rostou pomaleji.Nejrychleji na jaře. A taky je to kůň od koně. A ještě záleží na tom, jestli jsou kopyta zdravá, správně rostlá, či má kůň nepravidelný postoj popř. byl schvácený.
Co se týká příjezdu kováře, jste zákazník, tak by se měl, v rámci možností, přizpůsobit.
Mám oba koně stále 24/7 a růst kopyt se opravdu řídil ročním obdobím.
Domnívám se, že je to způsobené tím, že na zimu musí koně dávat víc živin do srsti (je delší než na léto) a také musí "topit", aby se v zimě zahřáli, tak proč plýtvat energií na větší růst kopyt. Materiál, který kůň ušetří na kopytech, může přidat do srsti.
Koně mám 24/7 a strouháme každé +- 4 týdny, strouhání beru jako standartní párminutovou proceduru kdy bereme vždy fakt minimum rohoviny. Nemám ráda delší intervaly mezi strouháním a nárazové sebrání pracně vytvořených mozolů na chodidle.
S koněm tak po strouhání mohu okamžitě vyrazit ven bez toho aniž by mi řešil každej šutřík na cestě... :).
No, ti moji nekulhají po strouhání ale nechodíme skoro vůbec po cestách, naštěstí tu žádné nejsou (jsme na boso). Druhé kobyle (je pouze společník) jsme sundali po poradě s kovářem podkovy a můžu s klidem na duši říct, že má od té doby krásná výstavní kopyta. Dřív měla dost často popraskaná, takže kovář kvůli ní jezdil častěji.