Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2016 18:47
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Ahoj,
mám jen takový dotaz - jak často strouháte a v jakém režimu máte koně ?

Já mám koně 24/7 a posledně jsem strouhala po 8 týdnech (9.11.), načež mi podkovář řekl, že to bylo ještě hrozně brzy, že mají kopyta v pořádku. Tak jsem to přes Vánoce nechala a další strouhání bylo včera 8.1. a znovu mi bylo řečeno, že je to ještě brzy, že se to mohlo ještě klidně měsíc nechat, rohovina se nedrolí a je to OK.

Přitom vím, že u bývalé majitelky byli strouhaní cca po těch 6 týdnech, protože jim rohovina rostla hrozně rychle (tím samým podkovářem), ale byli v režimu přes den pastva na noc box + museli chodit po cestě sypané štěrkem, když šli do boxu...

Čím to může být, že by změnou povrchu ?

9.1.2016 19:06
aggitta

XXX.XXX.249.59

Taky se snažím najít ideální rozmezí strouhání. Předešlý kovář přijel, když už jsem ho zoufale bombardovala stesky o oštípaných kopytech... teď mám jiného, hned si mě zapíše do kalendáře a termín platí, kdyby trakaře padaly. A odhadnout, jak rychle kopyta porostou, je problém. Strouhám nyní v intervalu cca 9 týdnů, skoro není co ubírat. Minule se ořezávalo tak 0,4-0,6 cm.
V boxu koně asi hodně stojí na měkkém, a vůbec - stojí. Takže rohovina roste a neodírá se?
Domnívám se, že požadavek "korektury po 6 týdnech" vychází z potřeby překovat okovaného koně, kterému podkova rohovinu chrání, za 6 týdnů povyroste cca o 1,5 cm a je nutno podkovu sundat, kopyto upravit.
Záleží také na postojích daných koní - pokud "nešmajdají" a tedy ošlapávají si kopyto rovnoměrně, aniž by se jim kazil tvar kopyta, tak bych se nebála poslechnout kováře a přidat ještě týden až dva.

9.1.2016 19:26
kallisto

XXX.XXX.135.38

Je zima kopyta ted rostou pomaleji. V létě budeš strouhat tak jak jsi zvykla...

9.1.2016 19:31
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

Dobře, díky moc, já jen že mi přijde hrozně moc strouhat koně téměř po 3 měsících...
No, ono ani v létě jim to moc nerostlo.

9.1.2016 19:41
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

*moc málo jsem chtěla říct :).

9.1.2016 19:48
sisi58

XXX.XXX.218.3

Jak píše kallisto, v zimě kopyta rostou pomaleji.Nejrychleji na jaře. A taky je to kůň od koně. A ještě záleží na tom, jestli jsou kopyta zdravá, správně rostlá, či má kůň nepravidelný postoj popř. byl schvácený.
Co se týká příjezdu kováře, jste zákazník, tak by se měl, v rámci možností, přizpůsobit.

9.1.2016 19:50
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

To je jasné, přijede cca do týdne od zavolání vždy, to jsou spíše rady od něj. Jen jsem na to docela dost koukala, že jim to roste tak pomalu.

9.1.2016 20:08
sisi58

XXX.XXX.218.3

Mám oba koně stále 24/7 a růst kopyt se opravdu řídil ročním obdobím.
Domnívám se, že je to způsobené tím, že na zimu musí koně dávat víc živin do srsti (je delší než na léto) a také musí "topit", aby se v zimě zahřáli, tak proč plýtvat energií na větší růst kopyt. Materiál, který kůň ušetří na kopytech, může přidat do srsti.

9.1.2016 20:17
chex

XXX.XXX.209.13

Ja tedy upravuju co dva tri tydny, zaraspluku hrany, zkratim spice. strouhani od odbornika po 9 tydnech a je to akorat. Kone nam taky 24/7.

10.1.2016 08:52
haisovad

XXX.XXX.240.252

Koně mám 24/7 a strouháme každé +- 4 týdny, strouhání beru jako standartní párminutovou proceduru kdy bereme vždy fakt minimum rohoviny. Nemám ráda delší intervaly mezi strouháním a nárazové sebrání pracně vytvořených mozolů na chodidle.

S koněm tak po strouhání mohu okamžitě vyrazit ven bez toho aniž by mi řešil každej šutřík na cestě... :).

10.1.2016 09:16
taiza222

XXX.XXX.74.7

Taky strouháme cca po čtyřech týdnech. Koně máme v režimu 24/7.

10.1.2016 09:24
NaomiNat

XXX.XXX.153.63

No, ti moji nekulhají po strouhání smajlík ale nechodíme skoro vůbec po cestách, naštěstí tu žádné nejsou (jsme na boso). Druhé kobyle (je pouze společník) jsme sundali po poradě s kovářem podkovy a můžu s klidem na duši říct, že má od té doby krásná výstavní kopyta. Dřív měla dost často popraskaná, takže kovář kvůli ní jezdil častěji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík