adinos

XXX.XXX.32.182
Ahoj, jak velká pastvina může být na jednoho koně? (Min.) I 8000 m²?
edwina

XXX.XXX.40.41
Uvádí se 1 ha na koně, ale koně o samotě byste chovat neměla, jsou to stádová zvířata...
adinos

XXX.XXX.32.182
A co je lepší, rozdělit louku na půlky nebo je nechat se pořád pást na celé?
8000m2 není velký pozemek, takže je otázkou, zda ho ještě dělit. Budou tam koně celoročně? Pak by mělo význam menší kus oddělit a v zimě, aby nerozšlapali celou louku, umožnit přístup koním jen do tohoto zimního výběhu.
Pokud dělit na poloviny, tak tak, aby se koně přesto mohli proběhnout - nedělit obdélníkovou parcelu napříč, ale raději na 2 úzké výběhy (aby koně mohli běhat aspoň sem a tam).
edwina

XXX.XXX.40.41
Anebo to udělat jako Paddock Paradise, http://www.kone-naboso.cz/2010/04/nas-paddock-paradise/, tzn. uprostřed nechat travnatou plochu ke spásání a mimo pastevní sezónu držet koně na obvodové zpevněné různé široké cestě (treku) vybudované kolem dokola pozemku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží od tvaru pizemku, ale tiež by som to rozdelila na jeden centrálny, zimný výbeh, prípadne so spevnenými plochami a na neho by som nadviazala dvomi oddelenými trávnatými výbehmi, ktoré by som koňom spístupňovala iba v dobrom počasí-aby si to zbytočne nerozbili.

Často vídám ranče kde mají výběhy, které mají jeden cca.0,5 ha a je na nich třeba 6-8 koní v jednom. tak si říkám jestli je to v pořádku.
na jednom ranči se pohybuji, výběhů je 5 o asi 0,5 h. celkem je tam 18 boxů a nějací koně na pastevku. takže +- 1á-25 koní. přes den jsou všichni na pastvě.
samozřejmě ti koně se tam vejdou a lítání mají i tak dost a celoročně dávají seno do krmelce.
a když tu čtu že každý kůň 1ha, tak si říkám jestli je to ok. ale fungují tak 20 let, tak asi ok.
ono je taky fakt, že sehnat pozemky k pastvě alespoň na pacht je zázrak i s domečkem k bydlení, tak člověk může být rád, aspoň za nějakých těch 5ha, i když má třeba stáj pro 20 koní.

Není, co by na tom mělo být v nepořádku.
Je nějaká optimální plocha potřebná pro uživení koně / resp. přes pastevní sezonu. Ta se bude stejně velmi různit podle typu porostu a potřeb daného koně.
A pak jsou další možnosti, jak držet koně, aby měli dostatek všeho, co potřebují k životu. Naštěstí už ve většině stájí přišli na to, že kůň, aby byl spokojen, musí mít pohyb i jiný, než řízený člověkem (pod sedlem / na lonži / v kolotoči, atp.). Tedy se začly budovat paddocky a malé výběhy, do kterých ti koně chodí alespoň na část dne. Vše je většinou závislé na možnostech ustajovatelů a přání majitelů koní.
Pokud se tyto paddocky udržují (myšleno hlavně sbírání bobků a zachovávání terénu, aby nebyl pro koně nebezpečný či zdravotně závadný), pak je nejspíš vše v pořádku.
Jistě má každý majitel koně (i laik) krapet jinou představu o životu svého čtyřnohého parťáka a je jen na něm, jaký typ ustájení mu vybere. Bohužel často se jede spíš na potřeby majitele než na potřeby daného koně, ale s tím už kůň těžko něco udělá. Musí být rád za to, co je mu dopřáno...
Za mě třeba: mám mladého koně s předpoklady do sportu v počátcích výcviku. Protože jsem mu nebyla na svém schopná dopřát to, co já i on potřebujeme, musela jsem ho ustájit. Já sama mám pastevko s malou jízdárnou, ale potřebovala jsem, aby:
- byl kůň "kdykoli pojízdný" (tedy suchý a neobalený blátem), protože jinak mě to stojí mnoho času a úsilí,
- abych mohla jít jezdit nebo s koněm popracovat, kdykoli to mám naplánováno, ne v závislosti na počasí a sjízdnosti jízdárny vlastní
- aby se kůň v klidu odpočal a nažral se, ne aby se někým nechal opruzovat u krmeliště (ikdyž mám vždy o 1 místo víc než počet koní, ale i tak se pořád střídají a dominant je vyhazuje...)
- aby byl odpočatý a ne např. přes období bláta, kdy je složitější ve výběhu chodit, byl ucabrtaný z terénu..
Tak si platím box s halou, ale bohužel není v okolí k dispozici nic jiného, než tento typ jízdárny s menšími paddocky. (jsou to takové 3 ks - pak už jen pastevka). Tedy sice je to ustájení s pěknými paddocky, ale ve kterých se koně musejí střídat. Tedy bych si spíš přála na noc box, přes den výběh, ale to "se u sporťáků nenosí" a v okolí není nic, co by mým požadavkům odpovídalo (ustájení s halou s takovýmto režimem). Tedy jsem ráda, že koby chodí do výběhu a víceméně každý den za ní jsem, aby měla pohybu dostatek. Dopoledne se hýbe mnou nebo parťačkou, odpoledne paddock, ve kterém se může volně pohybovat..