Pastvina - velikost pro jednoho koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

adinos

10.1.2016 11:49
adinos

XXX.XXX.32.182

Ahoj, jak velká pastvina může být na jednoho koně? (Min.) I 8000 m²?

edwina

10.1.2016 12:37
edwina

XXX.XXX.40.41

Uvádí se 1 ha na koně, ale koně o samotě byste chovat neměla, jsou to stádová zvířata...

10.1.2016 12:42
aggitta

XXX.XXX.249.59

edwina napsal(a):
Uvádí se 1 ha na koně, ale koně o samotě byste chovat neměla, jsou to stádová zvířata...

Hektar na koně se počítá včetně výroby sena na zimu. Takže pást se můžou na 1 ha klidně 2 koně, na 8000m2 tedy velký kůň s ponclem v pohodě.

adinos

10.1.2016 13:24
adinos

XXX.XXX.32.182

A co je lepší, rozdělit louku na půlky nebo je nechat se pořád pást na celé?

10.1.2016 13:36
aggitta

XXX.XXX.249.59

8000m2 není velký pozemek, takže je otázkou, zda ho ještě dělit. Budou tam koně celoročně? Pak by mělo význam menší kus oddělit a v zimě, aby nerozšlapali celou louku, umožnit přístup koním jen do tohoto zimního výběhu.
Pokud dělit na poloviny, tak tak, aby se koně přesto mohli proběhnout - nedělit obdélníkovou parcelu napříč, ale raději na 2 úzké výběhy (aby koně mohli běhat aspoň sem a tam).

edwina

11.1.2016 11:58
edwina

XXX.XXX.40.41

Anebo to udělat jako Paddock Paradise, http://www.kone-naboso.cz/2010/04/nas-paddock-paradise/, tzn. uprostřed nechat travnatou plochu ke spásání a mimo pastevní sezónu držet koně na obvodové zpevněné různé široké cestě (treku) vybudované kolem dokola pozemku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2016 13:09

Záleží od tvaru pizemku, ale tiež by som to rozdelila na jeden centrálny, zimný výbeh, prípadne so spevnenými plochami a na neho by som nadviazala dvomi oddelenými trávnatými výbehmi, ktoré by som koňom spístupňovala iba v dobrom počasí-aby si to zbytočne nerozbili.

15.2.2017 17:35

Často vídám ranče kde mají výběhy, které mají jeden cca.0,5 ha a je na nich třeba 6-8 koní v jednom. tak si říkám jestli je to v pořádku.
na jednom ranči se pohybuji, výběhů je 5 o asi 0,5 h. celkem je tam 18 boxů a nějací koně na pastevku. takže +- 1á-25 koní. přes den jsou všichni na pastvě.
samozřejmě ti koně se tam vejdou a lítání mají i tak dost a celoročně dávají seno do krmelce.
a když tu čtu že každý kůň 1ha, tak si říkám jestli je to ok. ale fungují tak 20 let, tak asi ok.

ono je taky fakt, že sehnat pozemky k pastvě alespoň na pacht je zázrak i s domečkem k bydlení, tak člověk může být rád, aspoň za nějakých těch 5ha, i když má třeba stáj pro 20 koní.

15.2.2017 21:00

Není, co by na tom mělo být v nepořádku.
Je nějaká optimální plocha potřebná pro uživení koně / resp. přes pastevní sezonu. Ta se bude stejně velmi různit podle typu porostu a potřeb daného koně.
A pak jsou další možnosti, jak držet koně, aby měli dostatek všeho, co potřebují k životu. Naštěstí už ve většině stájí přišli na to, že kůň, aby byl spokojen, musí mít pohyb i jiný, než řízený člověkem (pod sedlem / na lonži / v kolotoči, atp.). Tedy se začly budovat paddocky a malé výběhy, do kterých ti koně chodí alespoň na část dne. Vše je většinou závislé na možnostech ustajovatelů a přání majitelů koní.
Pokud se tyto paddocky udržují (myšleno hlavně sbírání bobků a zachovávání terénu, aby nebyl pro koně nebezpečný či zdravotně závadný), pak je nejspíš vše v pořádku.
Jistě má každý majitel koně (i laik) krapet jinou představu o životu svého čtyřnohého parťáka a je jen na něm, jaký typ ustájení mu vybere. Bohužel často se jede spíš na potřeby majitele než na potřeby daného koně, ale s tím už kůň těžko něco udělá. Musí být rád za to, co je mu dopřáno...

Za mě třeba: mám mladého koně s předpoklady do sportu v počátcích výcviku. Protože jsem mu nebyla na svém schopná dopřát to, co já i on potřebujeme, musela jsem ho ustájit. Já sama mám pastevko s malou jízdárnou, ale potřebovala jsem, aby:
- byl kůň "kdykoli pojízdný" (tedy suchý a neobalený blátem), protože jinak mě to stojí mnoho času a úsilí,
- abych mohla jít jezdit nebo s koněm popracovat, kdykoli to mám naplánováno, ne v závislosti na počasí a sjízdnosti jízdárny vlastní
- aby se kůň v klidu odpočal a nažral se, ne aby se někým nechal opruzovat u krmeliště (ikdyž mám vždy o 1 místo víc než počet koní, ale i tak se pořád střídají a dominant je vyhazuje...)
- aby byl odpočatý a ne např. přes období bláta, kdy je složitější ve výběhu chodit, byl ucabrtaný z terénu..

Tak si platím box s halou, ale bohužel není v okolí k dispozici nic jiného, než tento typ jízdárny s menšími paddocky. (jsou to takové 3 ks - pak už jen pastevka). Tedy sice je to ustájení s pěknými paddocky, ale ve kterých se koně musejí střídat. Tedy bych si spíš přála na noc box, přes den výběh, ale to "se u sporťáků nenosí" a v okolí není nic, co by mým požadavkům odpovídalo (ustájení s halou s takovýmto režimem). Tedy jsem ráda, že koby chodí do výběhu a víceméně každý den za ní jsem, aby měla pohybu dostatek. Dopoledne se hýbe mnou nebo parťačkou, odpoledne paddock, ve kterém se může volně pohybovat..

Přidejte reakci

Přidat smajlík