Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Belosak

10.1.2016 21:34
Belosak

XXX.XXX.168.45

Dobrý den možná už tady nějaký podobný příspěvek byl ale nemohla jsem dohledat,
Jezdim par měsíců 4 letého valacha na jízdárně je bezproblémový hodně pracujeme na ruce vše respektuje ale jak mile vyjedeme ven tak se lekne i padajícího listu a není to jen že by si poskočil ale rozletí se da dolu hlavu a pak hodí kozla jeden se ještě usedět dá ale víc už ne když už teda spadnu tak chvíli utíká ale pak se vrací za druhým koněm, chodime první i druzi druhy kun je naprostý flegmouš, celou vyjížďku se ho snažím zabaavit aby si ničeho nevšímal přechazime furt krok klus pracuji sním jak na jízdárně ale i tak to furt děla,..
Jednou když už jsem toho meěla fakt dost poprosila jsem znamou co jezdí croos jestli by si ho nevzala ven a nezkusila ho a i pod ni se všeho lekal dokonce ji zhodil ( jeho majitelka má po operaci kolen a ještě dlouho si na něj nebude moct sednout ) když jssem začínala tak mi řekla že bude jen zkoušet než získá respekt že když hodí hrba tak hned dostat jenomže mě čte chvíli nenapada abych ho vzala bičem když sesnažite udržet.

Takže jen jsem se chtěla zeptat jestli nekdo nemáte stejný problem a nebo jestli nevíte jak ho řešit.

Belosak

10.1.2016 21:40
Belosak

XXX.XXX.168.45

Jo a ještě jsem zapoměla jezdime na 1x lomené stiholo bez nanosaku a sedlo je zkontrolovane že koni sedi a vničem mu nebrání,.. Na jízdárně jezdime i jen na nakrčaku.

lina225

11.1.2016 09:30
lina225

XXX.XXX.172.226

Predpokladam, ze nejlepe zna kone majitelka a pokud vam dala radu, jak kone zvladnout, ale vy ji nejste schopna vyuzit, radsi se na kone vykaslete, nebo jezdete jen na jizdarne. Riskovat zdravi kvuli cizimu koni je totalni kravina, tez jsem kdysi zkousela vychovat cizi vymagorene koniky a dnes si tukam na celo, jak jsem mohla byt tak hloupa :).

11.1.2016 09:48
katkaa1

XXX.XXX.43.190

Toto vyzerá, že mladý kôň proste zistil ako sa dá jazdca zbaviť a má z toho zábavu. Je to blbá situácia, chcelo by to niekoho kto tie hrby fakt usedí a ukáže mu, že takto to nepôjde. Ak to vy nedokážete radšej by som s ním von nechodila pretože ho učíte hrozný zlozvyk a môžete z neho ľahko vyrobiť časom aj úplne nejazditeľného koňa.

11.1.2016 14:49
dsj

XXX.XXX.84.244

Já bych v první řadě přestala kmit jádro, a naplánovala bych si na víkend dloooouhou vyjížďku. Ne v "rychlé" práci, ale pár hodin kochání se krajinou a vycházení kopečků. Pokud je před ježděním nervozní a nabitý, tak bych si ho vzala na pár minut na lonž a nechala bych ho trochu upustit páru (ale opatrně, aby si neutrhl nohy) - nejsem příznivcem lonžování, ale než hned na začátku ježdění projít konfliktem s mladým koněm, který neví kam s nahromaděnou energií, je lepší mu dát příležitost jí uvolnit.
Ve 4 letech je valach mladý kůň a podle toho co píšete se s ním zatím nijak souvisle nepracovalo(odhaduji). Co se přístupu majitelky týče, s tím nesouhlasím - na mladého koně nepatří člověk, který ho nezvládá (i když třeba jiné koně jezdíte bez problémů). Ne kvůli tomu, že vyhazuje - koní kteří vyhazují je dost a jezdit se na nich dá, ale hlavně protože ho svou nezkušeností naučíte, že se může snadno zbavit jezdce a vyhnout se práci. Jak píše Katkaa1-máte vysokou šanci, že vyrobíte nejezditelného koně.

11.1.2016 15:00
kallisto

XXX.XXX.157.94

Jak je kůň krmen a jaký má management? Jak často a na jak dlouho chodí do výběhu? Kolikrát týdně a jak intenzivně pracuje? Kdy to začal dělat?

Buď přišel na to, že se jezdce umí zbavit, nebo je to přemíra energie mladého koně a má potřebu se vyventilovat venku. To že je na jízdárně v pohodě nemusí znamenat že není našlapaný/nastátý z boxu, pokud nemá dostatek pohybu mimo sedlo, snaží se vybít si mladistvou stájovou energii kde to jde a terén je větší spouštěč adrenalinu než jízdárna.

Lenuuska

11.1.2016 20:27
Lenuuska

XXX.XXX.53.162

Mei jsme na prevychovu podobneho konika, zezacatku, jsme vzdy odlonzovali a pak si n anej jedec normalne sedl se sedlem i otezemi, ale jeste byl na vodaku, ktery mel v ruce jezdec, ktery sedel na klidnem koni

konik videl, e druhy konik je vklidu a pekne tapal vedle neho

dulezite je mit neustale jeho hlavu pod kontrolou, ten kdo konika, ma na vodaku musi byt zkuseni a nesmi dovolit konikovi snizit hlavu a zacit delat divocinu

(samozrejmne, ze i jezdec na zlobivem koni ma oteze a muze pripadne davat korekce )

nam to vzdy i na ty nejvetsi raubire pomohlo, ale take mame koniky neustale venku na pastvine tak nejsou tak nabuseni jako ty boxovi.

Belosak

11.1.2016 21:13
Belosak

XXX.XXX.168.45

Tak kůň je krmeny jen po ježdění za odmnenu a to jen mala hrst s mrkvi, je ustájení 24/7 takže je cely den i noc venku jenomže on je dominantní i ve stádě.. Jde hlavně oto že dokaže vyhodit na začátku vyjížďky jak mile se začne klusat když mu to důrazně vysvětlim že takhle to teda nepůjde ( samozřejmě ne že bych hi zašla mlatit jak oživot)! Tak dokáže byt celou vyjížďku hodný jen čumi a pak najednou povolite tělo jen na vteřinu a najednou to zkouší je to uněj jen vychcanost... Jeho majitelka si ho prejezdila na jízdárně bez uzdeni a takhle je super ale venku to sama nedávala jednou když prý spadla tak kun námi počkal vše v pořádku a když chtěla následnou kun začal stoupat na zadky proto zkouší,.. Já na něm jezdim ty 4 měsíce a spadla jsem zatim 3x ale ono není zrovna příjemné když jedete na vyjížďku se svým konem pak nasedlate a jedete s druhým kterému nemůžete ani minimálně veřit.

Belosak

11.1.2016 21:18
Belosak

XXX.XXX.168.45

dsj napsal(a):
Já bych v první řadě přestala kmit jádro, a naplánovala bych si na víkend dloooouhou vyjížďku. Ne v "rychlé" práci, ale pár hodin kochání se krajinou a vycházení kopečků. Pokud je před ježděním nervozní a nabitý, tak bych si ho vzala na pár minut na lonž a nechala bych ho trochu upustit páru (ale opatrně, aby si neutrhl nohy) - nejsem příznivcem lonžování, ale než hned na začátku ježdění projít konfliktem s mladým koněm, který neví kam s nahromaděnou energií, je lepší mu dát příležitost jí uvolnit.
Ve 4 letech je valach mladý kůň a podle toho co píšete se s ním zatím nijak souvisle nepracovalo(odhaduji). Co se přístupu majitelky týče, s tím nesouhlasím - na mladého koně nepatří člověk, který ho nezvládá (i když třeba jiné koně jezdíte bez problémů). Ne kvůli tomu, že vyhazuje - koní kteří vyhazují je dost a jezdit se na nich dá, ale hlavně protože ho svou nezkušeností naučíte, že se může snadno zbavit jezdce a vyhnout se práci. Jak píše Katkaa1-máte vysokou šanci, že vyrobíte nejezditelného koně.

Tak koník není nijak dokrmovany jen po práci dostane.. Nemůžeme chodit na extrémně dlouhé vyjížďky mel úraz na pastvinách ve 2 letech a ma v zadní noze odoperovany čip ( což znamená že po delší práci začíná kulhat ) ale kolikrat když vidím jake kozly haže tak si říkám že hi to nemůže bolet, veterinář nám řekl že je to adrenalinem který venku má...

Belosak

11.1.2016 21:22
Belosak

XXX.XXX.168.45

lina225 napsal(a):
Predpokladam, ze nejlepe zna kone majitelka a pokud vam dala radu, jak kone zvladnout, ale vy ji nejste schopna vyuzit, radsi se na kone vykaslete, nebo jezdete jen na jizdarne. Riskovat zdravi kvuli cizimu koni je totalni kravina, tez jsem kdysi zkousela vychovat cizi vymagorene koniky a dnes si tukam na celo, jak jsem mohla byt tak hloupa :).

Tak majitelka zna koně moc dobře operaci musela podstoupit kvůli koni po opakovaném nárazu... Takže jak jsem psala její rada byla udržet se a zmlatit ho... V dalším příspěvků jsem ještě napsala že kun mel NAA pastvině ve 2 letech úraz v zadní noze se mu udělal čip který se odoperoval na klinice v brne... Proto kun nemůže dělat extrémně namáhavou práci potom kulha a vzniká otok.. Vet nám řekl že ma venku hodnne adrenalinu proto se to neprojeví.

Belosak

11.1.2016 21:28
Belosak

XXX.XXX.168.45

katkaa1 napsal(a):
Toto vyzerá, že mladý kôň proste zistil ako sa dá jazdca zbaviť a má z toho zábavu. Je to blbá situácia, chcelo by to niekoho kto tie hrby fakt usedí a ukáže mu, že takto to nepôjde. Ak to vy nedokážete radšej by som s ním von nechodila pretože ho učíte hrozný zlozvyk a môžete z neho ľahko vyrobiť časom aj úplne nejazditeľného koňa.

Tak mate pravdu že to dělá jen pro zábavu a vychcanost.. Jeho majitelka mela operaci kolenou po opakovaných nárazech z pádů.. Proto schaneela jezdce ale každý to vzdal.. Já za 4 měsíce spadla 3x což není zase tak hrozne postupně už zjišťují přesně Coo dela ale přece nemůžu jezdit 3 x týdne na vyjížďky stím že se pokaždé muže něco stát ( 3x proto že ma po úraze zadní nohy po častější práci kulha přesněji 2x ven jednou jízdárna a jednou kruhovka...).

Belosak

11.1.2016 21:34
Belosak

XXX.XXX.168.45

Lenuuska napsal(a):
Mei jsme na prevychovu podobneho konika, zezacatku, jsme vzdy odlonzovali a pak si n anej jedec normalne sedl se sedlem i otezemi, ale jeste byl na vodaku, ktery mel v ruce jezdec, ktery sedel na klidnem koni

konik videl, e druhy konik je vklidu a pekne tapal vedle neho

dulezite je mit neustale jeho hlavu pod kontrolou, ten kdo konika, ma na vodaku musi byt zkuseni a nesmi dovolit konikovi snizit hlavu a zacit delat divocinu

(samozrejmne, ze i jezdec na zlobivem koni ma oteze a muze pripadne davat korekce )

nam to vzdy i na ty nejvetsi raubire pomohlo, ale take mame koniky neustale venku na pastvine tak nejsou tak nabuseni jako ty boxovi.

Kun je na jizdarne naprosto spolehlivý chodi i jen na nakrčaku respektuje prostor je vnímavý.. Venku je to pak horší... Kdyby vedle něj šel člověk tak bych si to NAA triko nevzala on venku jde supr supr a najednou z místa odpich kozel a jak zatahnete tak stoji a nebo hodí dalšího ale kdyby se vytrhl stoupl na vázák a nebo při výkopu zranil.. Jak jsem psala druhy kun naprostý flegmouš hned zastaví a čeká než se uklidní, taky máme pastevko jen na senu ale po práci dostane hrst.

Belosak

11.1.2016 21:41
Belosak

XXX.XXX.168.45

kallisto napsal(a):
Jak je kůň krmen a jaký má management? Jak často a na jak dlouho chodí do výběhu? Kolikrát týdně a jak intenzivně pracuje? Kdy to začal dělat?

Buď přišel na to, že se jezdce umí zbavit, nebo je to přemíra energie mladého koně a má potřebu se vyventilovat venku. To že je na jízdárně v pohodě nemusí znamenat že není našlapaný/nastátý z boxu, pokud nemá dostatek pohybu mimo sedlo, snaží se vybít si mladistvou stájovou energii kde to jde a terén je větší spouštěč adrenalinu než jízdárna.

Tak kun je pastevne venku, je dominantní i ve stádě nenachá si nic líbit krmení jen seno + po práci mala hrst s mrkvi a msm po jeho urazu ( ve 2 letech úraz na pastvině v Brně odoperovan cip ze zadní nohy po namahavejši práci se. Projeví kulhání a otok pod sedlo chodi 2 x ven 1x jízdárna 1x kruhovka a 1x týdne ze země jen je toho někdy tolik kdyzz si musím odjezdit ještě svého koně že venku jsme max hodku ztooho tak 15 min krok aby rozhybal pořádně nohu pak tak pul hodka klus samozdrejme přechody a pak podle toho jestli hodně kulha nebo ne chvíli cval, sama sním nechodim druhy kůň naprostý flegmouš za 4 měsíce jsem spadla 3* ale není příjemné pokaždé chodit a vedetže není den co by něco neudělal.

Belosak

11.1.2016 21:50
Belosak

XXX.XXX.168.45

Ještě teda pridam fotku jak to asi vypadá sice nemám zachycené s jezdcem ale vypadá to stejne ( omlouvam se za kvalitu je to z videa nešlo mi sem dat tak aspoň toto ).

11.1.2016 22:12
jenee

XXX.XXX.184.104

Snažit se maximálně vnímat koně na vyjížďce a již při sebemenším náznaku leknutí použít pouze jednu otěž. Stočíte mu hlavu téměř až k vaší noze a pak nebude moci kozlovat. K tomu zároveň přidat ustoupení zádí, aby se mu trochu zabavily nohy, protože když se lekne, tak s nimi potřebuje hýbat. Nesnažit se koníka brzdit dvěma otěžema, pouze stočit hlavu (jednou otěží, druhá je volná) a použít vnitřní holeň vzadu pro ustoupení zádě. Toto cvičit i na jízdárně, tedy ohýbání na jedné otěži a zároveň ustoupení zádě, aby pak v terénu, až dojde řada na "praktickou ukázku", měl již koník trochu jasno v tom, co jedna otěž znamená. Při cvičení na jízdárně s nejprve věnovat zvlášť ohnutí hlavy - a to tak, že když koník zareaguje na jemné působení otěže tím, že ohne hlavu směrem k vaší noze - IHNED povolit otěž a pochválit. Tím, že ji povolíte ihned, jak se začne ohýbat, bude vědět, že jedině tak se zbaví vašeho tlaku otěží. Když nepovolíte včas, nebude to pro něj dostatečně motivující. Postupně po něm budete chtít velké ohnutí a výdrž. Až bude umět spolehlivě na obě strany ohýbat hlavu, přidáte k pomůcce otěží ještě vnitřní holeň (při ohýbání vlevo levou holeň) mírně za podbřišníkem pro ustoupení zádě. V tomto případě nepovolujete tlak, když hlavu ohne, ale jakmile se pohne zadní noha směrem od tlaku, tak opět IHNED uvolníte všechny vaše pomůcky. Pokud budete cvičení delší dobu poctivě opakovat, naučí se koník správně reagovat na tyto pomůcky i při vypjaté situaci při leknutí. Netvrdím, že se nepokusí kozlovat (to záleží na vaší včasné reakci), ale časem zjistí, že po každé nechtěné reakci bude následovat nepříjemné ohýbání s ještě více nepříjemným ustupování zádě. Hodn štěstí při tréninku.

Belosak

11.1.2016 22:40
Belosak

XXX.XXX.168.45

jenee napsal(a):
Snažit se maximálně vnímat koně na vyjížďce a již při sebemenším náznaku leknutí použít pouze jednu otěž. Stočíte mu hlavu téměř až k vaší noze a pak nebude moci kozlovat. K tomu zároveň přidat ustoupení zádí, aby se mu trochu zabavily nohy, protože když se lekne, tak s nimi potřebuje hýbat. Nesnažit se koníka brzdit dvěma otěžema, pouze stočit hlavu (jednou otěží, druhá je volná) a použít vnitřní holeň vzadu pro ustoupení zádě. Toto cvičit i na jízdárně, tedy ohýbání na jedné otěži a zároveň ustoupení zádě, aby pak v terénu, až dojde řada na "praktickou ukázku", měl již koník trochu jasno v tom, co jedna otěž znamená. Při cvičení na jízdárně s nejprve věnovat zvlášť ohnutí hlavy - a to tak, že když koník zareaguje na jemné působení otěže tím, že ohne hlavu směrem k vaší noze - IHNED povolit otěž a pochválit. Tím, že ji povolíte ihned, jak se začne ohýbat, bude vědět, že jedině tak se zbaví vašeho tlaku otěží. Když nepovolíte včas, nebude to pro něj dostatečně motivující. Postupně po něm budete chtít velké ohnutí a výdrž. Až bude umět spolehlivě na obě strany ohýbat hlavu, přidáte k pomůcce otěží ještě vnitřní holeň (při ohýbání vlevo levou holeň) mírně za podbřišníkem pro ustoupení zádě. V tomto případě nepovolujete tlak, když hlavu ohne, ale jakmile se pohne zadní noha směrem od tlaku, tak opět IHNED uvolníte všechny vaše pomůcky. Pokud budete cvičení delší dobu poctivě opakovat, naučí se koník správně reagovat na tyto pomůcky i při vypjaté situaci při leknutí. Netvrdím, že se nepokusí kozlovat (to záleží na vaší včasné reakci), ale časem zjistí, že po každé nechtěné reakci bude následovat nepříjemné ohýbání s ještě více nepříjemným ustupování zádě. Hodn štěstí při tréninku.

Koník chodí bez nanosniku a hodně jemný na hubu. já sním na vyjižďkach dělám furt přechody hodně uvolnění protože kvůli tomu úrazu se nedokaaze podsadit tak jak by mel... Jenomže on jde úplně bez problémů většinou chodime 2 ze první kun nic neřeší a da s kdyžtak zabrzdit onej.. Většinou je to v klusu to s. Lekne i bezdůvodně ( kdyzž je uvolneeny a noha ho neboli tak maa pěkně uvolněný krk i na stahle otěží pak v momentu silou vytáhne jellikož je jemný natu hubu tak ho lehce vrátíte zpět ale on hned nato hodí hrba naštěstí skočí dopředu a ne nějak doboku nebo tak ) já jak mile přidá a hned dává hlavu dolu tak zasednu držím pevně otěž ale tahnu jen za jednu hlavně aby neskočil druhému koni na hřbet... Mě napadlo jestlli mu dat třeba martingal když je na zjemnění ruky a aby nemohl hlavu tak zvednout ale vůbec nevím.

12.1.2016 11:04
liva

XXX.XXX.100.68

Belosak, asi tě moc nepotěším... :)
Takového koně jsem vlastnila.
U bývalé majitelky se naučil dělat přesně to, co popisuješ a navíc mu to vycházelo.
Podle mě to byl i důvod prodeje, i když se o tom při prodeji zapomněla jaksi zmínit. :)
Než jsem přišla na to, co doslova katapultovému hrbu předchází, byla jsem na zemi cca 5x.
Po vychytání okamžiku stačilo jen pozvednout ruku, aby se při pohybu hlavou dolů sám zarazil o udidlo a důrazně pobídnout dopředu.
V podstetě jezdec musel být pořát ve střehu, protože nikdy nevěděl, kdy koníka napadne, že si hodí hrba a jet na zahozené otěži bylo celkem riziko. Prostě fungoval stále na lehkém přilnutí.
Na jízdárně perfektní, ale v terénu prostě dělal to, co dělal... :)
Po 3 letech mě přestalo bavit být stále ve střehu a koně jsem prodala.
Je v režimu 12/12, chodí pouze do haly a na jízdárnu a je úspěšný ve sportu...

Kler111

12.1.2016 13:49
Kler111

XXX.XXX.10.12

liva napsal(a):
U bývalé majitelky se naučil dělat přesně to, co popisuješ a navíc mu to vycházelo.
Podle mě to byl i důvod prodeje, i když se o tom při prodeji zapomněla jaksi zmínit. :)
Než jsem přišla na to, co doslova katapultovému hrbu předchází, byla jsem na zemi cca 5x.
Po vychytání okamžiku stačilo jen pozvednout ruku, aby se při pohybu hlavou dolů sám zarazil o udidlo a důrazně pobídnout dopředu.
V podstetě jezdec musel být pořát ve střehu, protože nikdy nevěděl, kdy koníka napadne, že si hodí hrba a jet na zahozené otěži bylo celkem riziko. Prostě fungoval stále na lehkém přilnutí.

Též jsem vlastnila takového koně smym se zeptat jake plemeno by to bylo?

12.1.2016 15:27
polárka.15

XXX.XXX.36.129

Na to je jednoduchá rada, nedělat to, co nezvládám. Neriskovat zdraví sebe i koně. Jezděte na jízdárně a dostaňte si koně pod sebe doopravdy tam.

12.1.2016 15:40
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Nechápu, proč s tím koněm ztrácíte čas resp proč ho jeho majitelka ještě nedala do salámu nebo někomu jako sekačku na trávu. Čtyřletý kulhající kůň je do budoucna úplně k ničemu.

Taky nechápu, proč na koni jezdíte, pokud kulhá. Není-li kůň po zdravotní stránce v cajku, nemáte na něm jezdit. To jestli má zuby v pohodě si všímáte, ale to, že kulhá, vám je jedno? Jestliže neustojí bez kulhání ani lehkou zátěž 3x v týdnu, tak je naprosto zbytečné ho mít. Jen do něho bude majitelka valit prachy a nikdy z něho nic nebude.

To, co dělat, aby přestal vyhazovat a abyste se na něm udržela je úplně vedlejší. Navíc to, co by se v takovém případě mělo dělat, by mu jen přitížilo na bolavou nohu, nehledě na to, že vy byste to, podle toho co popisujete, nezvládla fyzicky a ani psychicky...

12.1.2016 16:14
liva

XXX.XXX.100.68

Kler111 napsal(a):
Též jsem vlastnila takového koně smym se zeptat jake plemeno by to bylo?

Byl to ČT., ale měl celkem velký podíl A1/1.
Byl hezký, na ošetřování úžasný, jen si prostě rád v terénu vyhodil... :).

12.1.2016 20:41
jenee

XXX.XXX.184.104

Belosak napsal(a):
Koník chodí bez nanosniku a hodně jemný na hubu. já sním na vyjižďkach dělám furt přechody hodně uvolnění protože kvůli tomu úrazu se nedokaaze podsadit tak jak by mel... Jenomže on jde úplně bez problémů většinou chodime 2 ze první kun nic neřeší a da s kdyžtak zabrzdit onej.. Většinou je to v klusu to s. Lekne i bezdůvodně ( kdyzž je uvolneeny a noha ho neboli tak maa pěkně uvolněný krk i na stahle otěží pak v momentu silou vytáhne jellikož je jemný natu hubu tak ho lehce vrátíte zpět ale on hned nato hodí hrba naštěstí skočí dopředu a ne nějak doboku nebo tak ) já jak mile přidá a hned dává hlavu dolu tak zasednu držím pevně otěž ale tahnu jen za jednu hlavně aby neskočil druhému koni na hřbet... Mě napadlo jestlli mu dat třeba martingal když je na zjemnění ruky a aby nemohl hlavu tak zvednout ale vůbec nevím.

Proto je při působení jedné otěži do strany ještě přidána vnitřní noha. Aby musel hýbat nohama do strany, to se pak špatně dělají hrby. To, že je jemný, je jen dobře. Martingal rozhodně nedávejte. To, že se koník lekne, tomu nezabráníte, ale můžete ovlivnit jeho reakci na leknutí. Viz v mém předchozím příspěvku. Čím častěji bude Vaše reakce na jeho leknutí ohnutí krku a ustoupení zádě (to ustoupení může to být klidně o 360°), tím rychleji si koník zaifixuje, že tudy cesta nevede a bude se chtít vyhnout této nepříjemné situaci, která následuje po hrbech. Musíte však být dostatečně pohotová, aby cvičení mělo výsledky.

Belosak

12.1.2016 21:38
Belosak

XXX.XXX.168.45

liva napsal(a):

Tak to teda děkuju za povzbuzeni.

Belosak

12.1.2016 21:47
Belosak

XXX.XXX.168.45

alfi pav napsal(a):
Nechápu, proč s tím koněm ztrácíte čas resp proč ho jeho majitelka ještě nedala do salámu nebo někomu jako sekačku na trávu. Čtyřletý kulhající kůň je do budoucna úplně k ničemu.

Taky nechápu, proč na koni jezdíte, pokud kulhá. Není-li kůň po zdravotní stránce v cajku, nemáte na něm jezdit. To jestli má zuby v pohodě si všímáte, ale to, že kulhá, vám je jedno? Jestliže neustojí bez kulhání ani lehkou zátěž 3x v týdnu, tak je naprosto zbytečné ho mít. Jen do něho bude majitelka valit prachy a nikdy z něho nic nebude.

To, co dělat, aby přestal vyhazovat a abyste se na něm udržela je úplně vedlejší. Navíc to, co by se v takovém případě mělo dělat, by mu jen přitížilo na bolavou nohu, nehledě na to, že vy byste to, podle toho co popisujete, nezvládla fyzicky a ani psychicky...

O takovouhle radu si vas nikdo bez urážky neprosil... Když si přečtetw odstavec više tak je tam napsané žepodobne koně taky měli... Není mojee starost proč majitelka koně neproda já jen vim že ho zná od hřiběte a navíc nájem jezdí na jízdárně a děla přirozenou komunikaci
Jeho kulhání je zpusobeno odoperovanym čipem jeto podobne jak lehká artroza a když se zeptate veterinařem tak kůň musí mít pohyb a prace mu vůbec nevadi je to spíše estetická vada začne ho to bolet jen při nějaké extrémní práci což je nějaké cvalani venku a to vážneě nedělame... A pokud je vaše řešení dat mladého koně bez hendikepu který by mu bránil v jakékoliv práci do sallamu tak je to dost ubohé řešení...

Belosak

12.1.2016 21:51
Belosak

XXX.XXX.168.45

jenee napsal(a):
Proto je při působení jedné otěži do strany ještě přidána vnitřní noha. Aby musel hýbat nohama do strany, to se pak špatně dělají hrby. To, že je jemný, je jen dobře. Martingal rozhodně nedávejte. To, že se koník lekne, tomu nezabráníte, ale můžete ovlivnit jeho reakci na leknutí. Viz v mém předchozím příspěvku. Čím častěji bude Vaše reakce na jeho leknutí ohnutí krku a ustoupení zádě (to ustoupení může to být klidně o 360°), tím rychleji si koník zaifixuje, že tudy cesta nevede a bude se chtít vyhnout této nepříjemné situaci, která následuje po hrbech. Musíte však být dostatečně pohotová, aby cvičení mělo výsledky.

Děkuji tak vyzkoušiim jestli bude aspoň trošku reagovat.

12.1.2016 22:38
jenee

XXX.XXX.184.104

Belosak napsal(a):
Děkuji tak vyzkoušiim jestli bude aspoň trošku reagovat.

Ohnutí a ustoupení zádi trénujte i na jízdárně nebo než nasednete, levou rukou otěž - ohnutí a pravou přiložíte tam, kde je holeň pro ustoupení. Čím častěji budete zkoušet, tím dříve by se měl dostavit alespoň nějaký posun k lepšímu. Ohýbání trénujte na obě strany.
Mám s tím výborné zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.1.2016 11:06

Belosak napsal(a):
O takovouhle radu si vas nikdo bez urážky neprosil... Když si přečtetw odstavec više tak je tam napsané žepodobne koně taky měli... Není mojee starost proč majitelka koně neproda já jen vim že ho zná od hřiběte a navíc nájem jezdí na jízdárně a děla přirozenou komunikaci
Jeho kulhání je zpusobeno odoperovanym čipem jeto podobne jak lehká artroza a když se zeptate veterinařem tak kůň musí mít pohyb a prace mu vůbec nevadi je to spíše estetická vada začne ho to bolet jen při nějaké extrémní práci což je nějaké cvalani venku a to vážneě nedělame... A pokud je vaše řešení dat mladého koně bez hendikepu který by mu bránil v jakékoliv práci do sallamu tak je to dost ubohé řešení...

Nič v zlom, ale cválanie vonku nie je extrémna práca.
Krívanie nie je estetická vada. Kôň ma bolesti, preto kríva. Mladý kôň, ktorý pri troche cválania kríva, nie je bez handicapu. Ak majiteľka nemá rozum a trvá na jazdení takéhoto koňa, majte aspoň vy trochu viac rozumu a empatie a nájdite si na jazdenie zdravé zviera.

Belosak

13.1.2016 18:48
Belosak

XXX.XXX.168.45

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nič v zlom, ale cválanie vonku nie je extrémna práca.
Krívanie nie je estetická vada. Kôň ma bolesti, preto kríva. Mladý kôň, ktorý pri troche cválania kríva, nie je bez handicapu. Ak majiteľka nemá rozum a trvá na jazdení takéhoto koňa, majte aspoň vy trochu viac rozumu a empatie a nájdite si na jazdenie zdravé zviera.

Asi špatně čtěte je tam napsané že kůň kulha při namáhavé práci například cvalani venku A TO ROZHODNĚ NEDĚLÁME protože kůň po delší cvalovce kulha na jízdárně obcvala na kazdnou ruku max 2 kolečka a je v pořádku ale venku je to horší jak ma hodně adrenalinu tak letí a pak začne kulhat ! Jelikož je to pohonné jak lehká artroza a kun musí mít pohyb a ježdění na hodinku ven a z toho klusat chvilkama mu vůbec neevadi schválil nám to vet na klinice v Brně který ho operoval kulhání je způsobeno kvůli oddělani čipu a bolavy není pravidelne masáže na uvolněni od veta... Já mám svoji kobylu ho jezdim jen dote doby než si majitelka najde neěkoho hodně schopného a spolehlivého jezdce.

Belosak

13.1.2016 18:51
Belosak

XXX.XXX.168.45

jenee napsal(a):
Ohnutí a ustoupení zádi trénujte i na jízdárně nebo než nasednete, levou rukou otěž - ohnutí a pravou přiložíte tam, kde je holeň pro ustoupení. Čím častěji budete zkoušet, tím dříve by se měl dostavit alespoň nějaký posun k lepšímu. Ohýbání trénujte na obě strany.
Mám s tím výborné zkušenosti.

Dobře děkuji a mám mu normálně nechat uzdečku bez nanosaku nebo nasadit nanosak dneska jsme to poprvé zkoušeli na nohy na jízdárně dobře reaguje jen nevím jesrlli to půjde tak lehce i venku a aby mu jedna strana vždy nezajela, unej je problém jak se nedokáže podsadit tak musí často protahovat krk.

13.1.2016 20:42

Ztotoznuji se s nazory Alfi pav, baarbory a dalsich podobnych: Vy porad opakujete dokola, ze kun je v podstate v poradku. Pokud nemoc jiz v mladm veku omezuje kone do te miry, ze nemuze prakticky ani cvalat, tak je neco hodne v neporadku. To, ze potrebuje pohyb, lze zajistit pastevnim ustajenim. Jinak - kort pokud je kun takto spatne jezditelny - mi prijde blbost s nim ztracet cas a zdravi...
Ale Vy to mate jinak nastavene a chcete ho napravovat. Ja bych ho brala maximalne na ten plac nebo lonz pro aktivni odpocinek a na vyjizdky, kdyz ho nezvladate, nejezdila. Uprimne - radu, ktera Vas zaujala, se stacenim kone ke strane, jsem nikdy nezkousela ani neslysela. Treba to funguje. U nas v oddile kdysi se na takovyhle haj*ly, co na place chodili v poradku a sundavali jen na vyjizdkach, ale o to kvalitnejs, se posazovali co nejlepsi jezdci a z kone se to proste "vymlatilo" za kazde vyhozeni/kozla dostal vyprask bicem...stacila casto jedna vyjizdka a kun to uz neudelal. Samozrejme ne kazdy chce jit takovymhle zpusobem a uz vubec ne kazdy je schopny toto absolvovat.

13.1.2016 21:09
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Hipi vem koně na kruh je klasická rada PK mockrát sem to viděl na živo děsná sranda kůň to párkrát absolvuje říkají tomu záchranná brzda no a pak se stim naučí cválat rovně takže vidíš koně s jezdcem jak si to upalujou kůň hlavu vraženou ve třmenu dokud se nevymáznou nebo do něčeho nenapálí viděl sem to na vlastní oči takže sem to nějak nepochopil co je na tom lepšího než se naučit sedět na koni ale jako jízdenka do nemocnice dobrý

ff12345

13.1.2016 21:43
ff12345

XXX.XXX.172.226

tony-jcb napsal(a):
Hipi vem koně na kruh je klasická rada PK mockrát sem to viděl na živo děsná sranda kůň to párkrát absolvuje říkají tomu záchranná brzda no a pak se stim naučí cválat rovně takže vidíš koně s jezdcem jak si to upalujou kůň hlavu vraženou ve třmenu dokud se nevymáznou nebo do něčeho nenapálí viděl sem to na vlastní oči takže sem to nějak nepochopil co je na tom lepšího než se naučit sedět na koni ale jako jízdenka do nemocnice dobrý

No, asi jste princip moc nepochopil. Podstata není stočit koně do kolečka, když se rozběhne, podstata je naučit koně 1 cvik, o který ho požádáte těsně předtím. Nejde jen o to, že s ohnutou hlavou se špatně běží. Základ je, že kůň ví, že po něm chcete, aby se zastavil, uvolnil se, a pak ho odměníte. Je to vhodné hlavně pro koně, které je potřeba motivovat psychicky, jelikož se bojí nebo jsou nervózní. U takových bičem a rvaním za hubu akorát přilíváte do ohně.

13.1.2016 22:35
jenee

XXX.XXX.184.104

Belosak napsal(a):
Dobře děkuji a mám mu normálně nechat uzdečku bez nanosaku nebo nasadit nanosak dneska jsme to poprvé zkoušeli na nohy na jízdárně dobře reaguje jen nevím jesrlli to půjde tak lehce i venku a aby mu jedna strana vždy nezajela, unej je problém jak se nedokáže podsadit tak musí často protahovat krk.

Dejte mu takovou uzdečku, na kterou je zvyklý. O podsazení zde vůbec nejde, jde o stupouení zádí a ohnutí v týle.

13.1.2016 23:26
koně

XXX.XXX.205.252

ff12345 napsal(a):
No, asi jste princip moc nepochopil. Podstata není stočit koně do kolečka, když se rozběhne, podstata je naučit koně 1 cvik, o který ho požádáte těsně předtím. Nejde jen o to, že s ohnutou hlavou se špatně běží. Základ je, že kůň ví, že po něm chcete, aby se zastavil, uvolnil se, a pak ho odměníte. Je to vhodné hlavně pro koně, které je potřeba motivovat psychicky, jelikož se bojí nebo jsou nervózní. U takových bičem a rvaním za hubu akorát přilíváte do ohně.

Zadavatelka píše, pokud jsem to dobře pochopila, že si koník vypálí a kozluje.A ona nedokáže vychytat okamžik, kdy začne.Tak pochybuji, že se jí podaří "těsně předtím" o cokoli "žádat"
Osobně také nechápu smysl zadavatelčina konání.Kůň je 4letý, chromý a velmi veselý.Majitelka je z něj už teď po operaci, tak celkem pochybuji, že jako rekonvalescenci zvolí zrovna hippoterapii na tomhle zlatíčku.
Takže bych se přikláněla k příspěvkům výše.Nechte tohohle koně žít ve výběhu se stádem, a soustřeďte se na svou kobylu, nebo jakéhokoli jiného, který ještě není tak zkažený.
Nebo zaplaťte jezdce, který si s ním poradí.Ale je riziko, že koník sice bude respektovat jeho, ale vás už ne.

ff12345

14.1.2016 08:21
ff12345

XXX.XXX.172.226

koně napsal(a):
Zadavatelka píše, pokud jsem to dobře pochopila, že si koník vypálí a kozluje.A ona nedokáže vychytat okamžik, kdy začne.Tak pochybuji, že se jí podaří "těsně předtím" o cokoli "žádat"
Osobně také nechápu smysl zadavatelčina konání.Kůň je 4letý, chromý a velmi veselý.Majitelka je z něj už teď po operaci, tak celkem pochybuji, že jako rekonvalescenci zvolí zrovna hippoterapii na tomhle zlatíčku.
Takže bych se přikláněla k příspěvkům výše.Nechte tohohle koně žít ve výběhu se stádem, a soustřeďte se na svou kobylu, nebo jakéhokoli jiného, který ještě není tak zkažený.
Nebo zaplaťte jezdce, který si s ním poradí.Ale je riziko, že koník sice bude respektovat jeho, ale vás už ne.

Ja take nepisu, ze je to pro zadavatelku vhodne. Naopak mam za to, ze toto funguje spise u nervoznich koni. Zadavatelce uprimne nerozumim, proc riskuje zivot na cizim blaznivem koni. Na to by se mohl kazdy normalni clovek tak akorat vyprdnout a je vcelku jedno, jestli je chromy nebo ne. Majitelka zrejme vyuziva jeji hlouposti, protoze na takoveho kone zadneho jezdce nesezene.

14.1.2016 16:11
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Belosak napsal(a):

Dobře, tak to napíšu jinak, i když se to vaši útlocitné duši asi líbit nebude.

Z hlediska mé dlouholeté zkušenosti a mého hodně zakořeněného respektu a lásce ke zvířatům nedokážu pochopit, jak můžete vůbec sednout na koně, který kulhá a ještě k tomu řešit, že vám vyhazuje v terénu.

Hendikep ten kůň už má a díky vám a vaší váze se to může a bude i zhoršovat. Už po celý život to tam bude a pořád to bude tikat jak časovaná bomba. Kůň nikdy nebude zdravý, nikdy ho nebudete moct zatížit na plnou míru, vždy budete muset brát ohled na jeho fyzické omezení. Bavíme-li se o čtyřletém zvířeti, tak tohle bude muset jeho majitelka řešit už po celý jeho další život a vy mu ještě dodáváte víc na hřbet a ještě víc mu působíte bolest. Navíc, po dobře udělané operaci a odpovídající rekonvalescenci by kůň aspoň dočasně kulhat neměl, takže už tam je někde prostě problém a měl by se řešit spíš než to, jak se zvíře chová v terénu.

Podle toho, co píšete, nejste dobrý jezdec, takže koni už apriori v pohybu vadíte, což ho ostatně předpokládám z části vede i k tomu vyhazování (přirozená reakce koně, jak se zbavit nepohodlného závaží na zádech). Vyhazováním dochází k ještě většímu namáhání bolavé nohy a jste jak v začarovaném kruhu.

Zažila jsem si koně se špánkem, vím na vlastní kůži, jak moc jsou degenerativní onemocnění kloubů zákeřná. Léky, které jsou schopné degenerativní projevy oddálit jsou velmi drahé. U mladého chromého koně to fakt nemá smysl, kór u valacha, který není (a nebude nikdy) využitelný do sportu a ani do chovu. Finančně se to skutečně nevyplatí, to je fakt lepší ho dát do salámu a za prachy, které by se do něho vrazily za léčbu, by si spíš majitelka mohla pořídit koně, který je zdravý a normálně využitelný. A u té estetické vady, ze které kůň kulhá, jsem se i usmála. Jak snadné je všechno si zdůvodnit/omluvit tímto způsobem.

Jinak, z hlediska vlastní zkušenosti a protože to tady ještě nezaznělo, pro takového koně není ani jízdárna dobrá a zejména ne práce na kruzích a vlnovkách, kdy se postižený kloub v porovnání s pohybem po rovné linii namáhá opravdu velmi moc a to už i v kroku a i bez jezdce. Vytváří to síly, které kloubu škodí. Je s podivem, že toto nebylo majitelce řečeno při operaci koně. Mě to řekl MVDr Žert hned, jak viděl rtg koně: "na kruhy a podsazování zapomeňte, rovné linie nejsou problém".

A ano, co s koněm majitelka dělá není vaše starost. Mějte ale aspoň trochu soudnosti a na vození zadku si najděte zdravé zvíře.

14.1.2016 17:51
sisi58

XXX.XXX.218.3

Alfi pav, velmi solidně napsané
Jen drobnost, jsou koně, kteří vyhazují z čiré radosti z pohybu. Tento to ale není.

Já bych ho úplně odstavila někam do stáda, a hledala bych mu majitele, který nechce jezdit rychle a nechce závodit.
Je to koník pro někoho, komu se fakt zalíbí a nebude mu vadit jeho hendikep. Prostě srdcovka.

14.1.2016 18:27
alfi pav

XXX.XXX.30.254

A pokud by to zadavatelku ještě zajímalo, tak dám k dobru i další názor MVDr Žerta, že volně dostupné přípravky typu MSM a já nevím čeho ještě, které se tváří, jako prostředky na zlepšení pohyblivostí kloubů a vyživování chrupavek, jsou jen placebo s téměř nulovou vstřebatelností a stojí šílené prachy. U klasických degenerativních onemocnění kloubů je lepší čas od času investovat do tildrenu a potom mít na delší dobu fakt klid, než neustále vrážet prachy do něčeho, co prakticky skoro nezabere.

14.1.2016 20:01

Sisi, jenže člověk, který by si koupil chromého koně, se kterým by jezdil na krokovky, fakt nešáhne po puberťákovi, který víc chodí nad zemí než na zemi... prostě si taky nedokážu přestavit, proč tohohle koně vydržovat. Navíc vzhledem k tomu, že majitelka má nejspíš na delší dobu s ježděním útrum, bylo by to vyřešení dvou věcí najednou.
Otázka je, což už se tu taky řešilo, zda koně, který "jenom kulhá" by byl ochotný nějaký veterinář uspat... nějak jsem pochopila, že je to ožehavé téma a i přesto, že koní je mraky a tím, jak se to všechno kříží a produkuje kdovíjak, je jich pomalu víc zdravých než nemocných, je problém nechat uspat "relativně zdravé zvíře" (což je vždycky hodně relativní posouzení). Řešil se tu případ daleko hůř nemocného zvířete a hodně se probíralo, jestli je reálné ho nechat uspat nebo ne?

edwina

15.1.2016 14:58
edwina

XXX.XXX.40.41

Také si myslím, že je takovýto kůň neprodejný a nejspíš ho ani žádný veterinář neutratí (na to je zase nemocný málo, byť není jezdecky využitelný). Takže buď nechat dožít na pastvinách za peníze majitelky jako "koně na koukání", nebo prodat někomu, komu chybí pastevní jednotka (jsou-li dnes vůbec tací), dát ho do útulku pro hendikepované koně, anebo v krajním případě ho odvézt na jatka. Hezká situace to není, ale hledat pro něj jezdce, který ho napraví, je podle mě nesmysl. To u koně, který se vyhazováním s největší pravděpodobností brání bolesti, nepůjde.

15.1.2016 15:26
sisi58

XXX.XXX.218.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sisi, jenže člověk, který by si koupil chromého koně, se kterým by jezdil na krokovky, fakt nešáhne po puberťákovi, který víc chodí nad zemí než na zemi... prostě si taky nedokážu přestavit, proč tohohle koně vydržovat. Navíc vzhledem k tomu, že majitelka má nejspíš na delší dobu s ježděním útrum, bylo by to vyřešení dvou věcí najednou.
Otázka je, což už se tu taky řešilo, zda koně, který "jenom kulhá" by byl ochotný nějaký veterinář uspat... nějak jsem pochopila, že je to ožehavé téma a i přesto, že koní je mraky a tím, jak se to všechno kříží a produkuje kdovíjak, je jich pomalu víc zdravých než nemocných, je problém nechat uspat "relativně zdravé zvíře" (což je vždycky hodně relativní posouzení). Řešil se tu případ daleko hůř nemocného zvířete a hodně se probíralo, jestli je reálné ho nechat uspat nebo ne?

Jestli jsem to dobře četla, tak kůň blbne v klusu a cvalu.
Na jízdárně a v kroku ne.
Zadavatelka se ptá co s tím.
Takže jezdit na jízdárně a v kroku.
Ostatní ať si pořeší majitelka.
Nejspíš má důvod, proč koně stále drží.

Belosak

17.1.2016 21:35
Belosak

XXX.XXX.168.45

Většina zvas píše jak ho poslat NAA jatka a tak dale.. Muj kůň to není já mám svoji kobylu... Majitelka mě poprosila jestli bych sním nemohla chodit ven že je problemovy jen venku na jízdárně pracuje úplně normálně..

17.1.2016 22:06
keira

XXX.XXX.106.7

Otázkou je, jestli kůň musí chodit ven. Zvlášť jestli nemůže moc dělat, aby nekulhal, tak proč ho někdo, kdo má zájem na něm jezdit, nevezme 1-2* týdně na jízdárnu a jinak jen výběh.
Proč se máte všichni trápit na vyjížďkách?
Ten kůň se bez toho obejde. A asi docela rád.

Případně, pokud by nedělal bordel, tak ho berte courat na ruce, pokud byste měli pocit, že kůň absencí vyjížděk strádá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík