Také se přidám s mým dotazem.12 letá kobylka-ježděná v terénu prý cca 2 roky, spíše z 99 %jízdárna. Koupili jsme jí loni, jezdili jsme jí spíše na jízdárně, střídavě terény, občas nějaké hobby parkurky.Přes zimu jezdíme 1x týdně na halu, pak spíše denní procházky na ruce vzhledem k počasí a 1x týdně terén, výběh mají koníci menší, nemohu moc lonžovat vzhledem k zmrazkům. O víkendu jsme vyjeli ven, s kobylkou jsem se otočila na louce na focení, kobyla sama z místa vystartovala a začala vyhazovat směrem domov (byl s námi i druhý koník a a ten jen stál).Vzala jsem jí na kruh, z kruhu to zkusila ještě jednou..Nechci, aby si to zvykla, je zřejmě nevyběhaná /jen to nechápu, v minulé stáji, když jsme si jí loni zkoušeli, a to v lednu, na kobyle prý nikdo 2 týdny neseděl a v terénu byla milionová/.Jak se zachovat, když vystartuje směrem domov? Trenérka mi říkala, že při vyhazování ještě víc pobídnout (teda pokud to jde) a střídat přechody, zaměstnat hlavu, zastavení, zacouvání atd..Mám jen strach, aby se to nenaučila.V minulé stáji to prý nedělala.Máme tu blbé terény, samá pole, ne moc cesty.Navíc kobylka je 13 leté dcery, jezdíme na ní střídavě, ale do terénu śe jí už bojím na ní pustit.Děkuji.
No tak to jsem si nikdy neuvědomila, jak vysoko po tom co se mému valáškovi podařilo při kozlování a vykopávání shodit jezdkyni, dělal cirkus při každém nacválání. řešily jsme to s trenérkou zprvu tak, že mě lonžovala a pokaždé co začal tak ho strhla do boku (neovlivňovala jsem ho rukama) později už jen stačilo semtam mu tu hlavu zvednout a pak stačil jen náznak, že ji má zvednout. pak už to přestal dělat... nebavilo ho to pořád dokolečka, protože stejně neměl šanci mě shodit, když běhal jen na kruhu a trenérka mě hlídala, ze začátku jsem se držela sedla, aby mě náhodou vítězně neposlal k zemi