Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu co se týče artrozy.
Ke konci léta začala moje kobyla chladnokrevného typu,13let, v rekreačním režimu kulhat na levou přední nohu a to tak, že při chůzi z kopce to chvílemi vypadalo, že i upadne.
Přijel veterinář, udělal RTG a zjištěna na obouch předních nohách artroza v kopytním kloubu. Bylo mi doporučeno MSM, to nyní kobyla dostává. Vet mi poradil i kobylu ortopedicky nakovat, speciálními "odvalovacími" podkovami. Prý, že se určitě kobyle uleví.
Moje otázka zní, jaký máte názor Vy na kování koní s artrozou, a další otázka, jak taková podkova vůbec vypadá. Nikdy jsem nic takového neviděla a ani na internetu jsem nic pořádného nenašla.
dík ymoc všem předem za rady a poznatky.
Teoreticky může odvalovací podkova (tj. s usnadněným překlápěním ve špici, příp. po stranách kopyta) pomoci, ale počítejte, že u koníka s artrózou se postupem času budou problémy horšit. Určitě bych doporučila u takového koně pravidelnou ale mírnou zátěž, pokud pracuje, tak stáhnout z práce na rekreační režim, vhodný je režim 24/7 venku s dostatkem svévolného pohybu. Nejhůř koním s artrózou dělá rozhýbávání ztuhlých kloubů. Některým pomáhá bandážování, některým ne, chce to zkusit. Doplňky stravy na klouby může zmírnit průběh, ale je to onemocnění degenerativní, takže zastavit nepůjde.
Zde odkaz na jeden z typů odvalovacích podkov:
http://www.propodkovare.cz/podkova-colleoni-full-rolling-bo/pid-401.
Moc děkuji, ano vím, že artroza bude jen a jen horší. Kobyla je celé dny venku v ohradě, jen na noc v zimě box. Je to jen rekreační koník...občas sedlo, jaro až podzim vozík.
Nyní mi byl místo MSM doporučen spíš colagen.
Jsem z toho smutná. Hlavně když člověk chce vzít koníka ven a on se sotva sune a je vidět, že ho to bolí. Bydlíme v hodně kopcovitém terenu, všude to je z kopce do kopce...ani ohradu nemáme v čisté rovině. Myslíte, že ty podkovy něčemu pomůžou
Děkuji moc za obrázky.