Sophii

XXX.XXX.113.98
Lidi, musím si vám postěžovat. Normálně... co se stalo, to nemá obdoby, nemůžu z toho ani oka zamhouřit.
Začaly k nám do stáje docházet takové dvě mlaďandy. Snad ani 15 jim není. Jezdit umí, což o to, navíc je to věc majitele stáje, ne moje, já tam mám jen ustájeného svého valacha.
Máme 10 koní, z toho dva soukromí, majitel je dost liberální a prostě holkám řekl, které koně mají jezdit a konec. Chodilo k nám za tu dobu plno mladejch holek, takže další dvě beru s nadhledem, však ony většinou do pár měsíců kamsi vyšumím však to znáte.
Jenže co čert nechtěl. Holky většinou chodí ke koním, když já pracuji, nebo jsem už od koní doma, nebo se prostě mineme. Přičemž následně zjišťuji, že nejspíš používají mou podsedlovou deku, moje sedlo, mou uzdečku...
To jsem ještě skousla, protože to nemusela být výhradně jejich vina, ale vina našeho majitele, který jim neřekl, které věci patří jemu, a které jsou soukromé, nebrala jsem to až tak vážně a prostě jsem si řekla, že je to i trochu moje hloupost. Takže jsem to vyřešila jednoduše tak, že jsem si věci označila a sundavala udidlo či třmeny, a kdyby je i nadále používaly a já to zjistila, tak to budu řešit razantněji.
No a pak jsem pojala nová podezření. Valášek je ustájen pastevně, je to trochu lenoch, a tlosutne ze vzduchu, ale hlavně se zpotí i při menší práci, neříkám že z něj kape pěna nebo tak, ale v chladnějších dnech se z něj kouří a takhle na zimu se zimní srstí jde vidět, když se mu slepí od potu. A právě to mě trklo, protože začal mít takhle spocená místa na zádech a na hrudi, ale moje věci byly tak, jak jsem je nechávala.
A pak se to včera stalo, ráno jsem byla u koní, postarala se o něj udělala nějakou práci a krátce po poledni jela autem domů. Jenže jsem hlupák zapoměla ve stáji klíče. Takže jsem musela jet tu štreku zpátky. Už cestou jsem koukala, že v dálce podél lesů jeli dva koně s jezdci hnědák a bělouš. Ale nijak mě to nezvrušovalo, majitel má bílou kobylu a zbytek koní je hnědý, takže asi slečny na vyjížďce, když jsem se vracela zrovna jsem míjela autobus co tam jezdí z našeho města a kterým jsem také nějakou dobu dojížděla ke koním.
Jenže pak přijedu ke stájím. V klubovně najdu ony zapomenuté klíče. Asi bych šla rovnou domů, kdyby na mě ale nevykoukla hlava té bílé kobyly, která, jak jsem si myslela, byla na vyjížďce.
Okamžitě mi zatrnulo. Obešla jsem stodolu a koukám na výběh, koukám koukám, a můj kůň nikde. A co víc, druhý soukromý kůň, hnědák, taky nikde. majitelka to být nemohla, ta byla zrovna na stáži kdesi v anglii.
No chcete hádat co se stalo? Po hodině se vrátily vysmáté slečny z vyjížďky. Oba koně spocení, cajky si půjčiny majitelovo, aby se nic nepoznalo. při té vzpomínce mi trne, neboť druhý koník má atypická záda a musí nosit své speciální sedlo šité na míru, aby ho záda nebolela. A teď koukám. že na kříženci plnokrevníka, co nosí úzkou dvojkovou komoru, mají sedlo s komorou 4.
Myslím, že po mém výstupu, s lopatou a řvaním na ně, ať koukají mazat, než je s ní přetáhnu, už do stáje nepřijdou... aspoň doufám.
edwina

XXX.XXX.40.41
Tohle je určitě odpovědnost majitele stáje. Ten by měl na své svěřenkyně dohlédnout. V první řadě bych si stěžovala jemu. Pokud se něco takového ve stáji "běžně" děje, zvažovala bych změnu ustájení...
ff12345

XXX.XXX.172.226
Slysela jsem uz podobne historky a uprimne mi pri te predstave vstavaji vlasy na hlave. Akorat by me zajimalo, co vam na to ty dve slecny rekly.
Domluva s majitelem a když to nepomůže změna ustájení. Já chodím do stáje s pozice toho, co vykydá a může si jezdit majitelovi koně, skoro jak se mu zlíbí. Taky máme v ustájení jednu soukromou kobylu. Ani náhodou by mě ani nikoho dalšího, kdo tam chodí jako já, nenapadlo s ní cokoliv bez souhlasu majitelky dělat, a to přes to, že se s majitelkou všechny známe a někdy nám zrovna jeden kůň na ježdění chybí...
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ještě z jiného náhledu. Já jsem ta, co má "koně doma" a k tomu jednoho soukromého na ustájko. Ač je majitelka (holčina) velmi benevolentní a koně nestíhá jezdit a nemá nikoho, kdo by jí s tím pomohl, nikdy by mě nenapadlo, ikdyby mi zrovna nedostačoval kůň pro mě, protože moje dvě bych měla pod klienty, vytáhnout bez svolení jejího koně třeba na vyjížďku... kdybych se zeptala, byla by určitě ráda, sama ho pode mě nabízí, když nemůže, ale bez dovolení bych nesáhla na "cizího" koně ani na neplánované převedení do jiného výběhu. (Vím prd, co s ním má odpoledne v plánu a mohlo by jí to zdržet například...).
Nevíme, jak se zadavatelka ohrazovala při zjištěních, že si slečny půjčují věci. První, co bych udělala, kdybych to zjistila, upozornila za prvé slečny, co jsou moje věci (a viditelně je označila), a také zároveň informovala majitele, co se děje. Pokud by se to opakovalo, byla bych "velmi důrazná". Pokud bych zjistila, že mi jezdí koně, udělala bych bugr před všemi zúčastněnými. Samozřejmě při opakování situace bych také řešila možnost ustájení jinde. Ale nedokážu si představit, že by byl někdo až tak drzej, že když má výběh plný koní, musel by jezdit zrovna na tom, na kterém je to zakázané...
Také bych to VELMI DŮRAZNĚ probrala s ustajovatelem. A rovnou mu oznámila, že z důvodu porušení smlouvy mu naúčtuji poplatek za využití mého koně ve výši min. poloviny ustájka za daný měsíc (odškodnění). A pokud se mu to nelíbí, můžu mu udělat dobrou reklamu kdekoli si bude přát. Vám může být jedno, že na koni jely ty slečny, viníkem je ustajovatel, jednoznačně. On má dohlédnout, aby se svěřenými koňmi bylo nakládáno podle smlouvy. A pokud to nedokáže zabezpečit, nemůže ustajovat privátní koně. Sám by vám měl navrhnout kompenzaci za vzniklou újmu.
Hledala bych jiné ustájení, pokud by s ustajovatelem nebyla kloudná řeč.

Ono na poprvé je asi zbytečné hned řešit věc odškodněním v takovéhle výši. To se stejně rozumně nedomluvěj a zadavatelka nedostane nic. Ohledně peněz bych si s píš došlápla na slečnu - pokud by tu holku skásla třeba o pěťo za pronájem koně, určitě by to mělo výchovný dopad. Pokud se slečnou nebude rozumná řeč, nejlépe se dostat na její rodiče (ale to asi stejně člověk nesežene kontakt na ně..). S ustajovatelem bych to probrala s tím, že pokud se to bude opakovat, budu hledat jiné ustájení. Otázka je, jak je rozumný. Pokud má tolik svých koní a na ustájení jen 2, zřejmě není živ z peněz soukromníků, tedy to pro něj nebude muset být silný argument (odchod zadavatelky).
Sophii
napsal(a):
Lidi, musím si vám postěžovat. Normálně... co se stalo, to nemá obdoby, nemůžu z toho ani oka zamhouřit.
Začaly k nám do stáje docházet takové dvě mlaďandy. Snad ani 15 jim není. Jezdit umí, což o to, navíc je to věc majitele stáje, ne moje, já tam mám jen ustájeného svého valacha.
Máme 10 koní, z toho dva soukromí, majitel je dost liberální a prostě holkám řekl, které koně mají jezdit a konec. Chodilo k nám za tu dobu plno mladejch holek, takže další dvě beru s nadhledem, však ony většinou do pár měsíců kamsi vyšumím však to znáte.
Jenže co čert nechtěl. Holky většinou chodí ke koním, když já pracuji, nebo jsem už od koní doma, nebo se prostě mineme. Přičemž následně zjišťuji, že nejspíš používají mou podsedlovou deku, moje sedlo, mou uzdečku...
To jsem ještě skousla, protože to nemusela být výhradně jejich vina, ale vina našeho majitele, který jim neřekl, které věci patří jemu, a které jsou soukromé, nebrala jsem to až tak vážně a prostě jsem si řekla, že je to i trochu moje hloupost. Takže jsem to vyřešila jednoduše tak, že jsem si věci označila a sundavala udidlo či třmeny, a kdyby je i nadále používaly a já to zjistila, tak to budu řešit razantněji.
No a pak jsem pojala nová podezření. Valášek je ustájen pastevně, je to trochu lenoch, a tlosutne ze vzduchu, ale hlavně se zpotí i při menší práci, neříkám že z něj kape pěna nebo tak, ale v chladnějších dnech se z něj kouří a takhle na zimu se zimní srstí jde vidět, když se mu slepí od potu. A právě to mě trklo, protože začal mít takhle spocená místa na zádech a na hrudi, ale moje věci byly tak, jak jsem je nechávala.
A pak se to včera stalo, ráno jsem byla u koní, postarala se o něj udělala nějakou práci a krátce po poledni jela autem domů. Jenže jsem hlupák zapoměla ve stáji klíče. Takže jsem musela jet tu štreku zpátky. Už cestou jsem koukala, že v dálce podél lesů jeli dva koně s jezdci hnědák a bělouš. Ale nijak mě to nezvrušovalo, majitel má bílou kobylu a zbytek koní je hnědý, takže asi slečny na vyjížďce, když jsem se vracela zrovna jsem míjela autobus co tam jezdí z našeho města a kterým jsem také nějakou dobu dojížděla ke koním.
Jenže pak přijedu ke stájím. V klubovně najdu ony zapomenuté klíče. Asi bych šla rovnou domů, kdyby na mě ale nevykoukla hlava té bílé kobyly, která, jak jsem si myslela, byla na vyjížďce.
Okamžitě mi zatrnulo. Obešla jsem stodolu a koukám na výběh, koukám koukám, a můj kůň nikde. A co víc, druhý soukromý kůň, hnědák, taky nikde. majitelka to být nemohla, ta byla zrovna na stáži kdesi v anglii.
No chcete hádat co se stalo? Po hodině se vrátily vysmáté slečny z vyjížďky. Oba koně spocení, cajky si půjčiny majitelovo, aby se nic nepoznalo. při té vzpomínce mi trne, neboť druhý koník má atypická záda a musí nosit své speciální sedlo šité na míru, aby ho záda nebolela. A teď koukám. že na kříženci plnokrevníka, co nosí úzkou dvojkovou komoru, mají sedlo s komorou 4.
Myslím, že po mém výstupu, s lopatou a řvaním na ně, ať koukají mazat, než je s ní přetáhnu, už do stáje nepřijdou... aspoň doufám.
Tak to je mazec-na druhou stranu -neměly by slečny když jim není ani patnáct být pod dohledem staršího 18 let, když jezdí na cizích koních a vlastně je to hodnota?To mi nejde do hlavy tohle.Taky by ode mě dostaly tak seřváno, že by se pos... a ještě by musely holčičky pořádně obstarat a vyčistit koně po rajtování.Drzost vládne světem, no jo no, když nikdo nedohlíží, tak si tyhle náctiletky myslí, že si můžou dovolit všechno a rajtovat co chcou.
Pokud by si některá děvenka něco při vyjížďce na Vašem koni udělala a její rodiče by se soudili, vše zaplatíte i když to není Vaše vina.
Z toho důvodu jsem si také nechala přepsat synovu kobylu na sebe (já nemám nic) a pojistila ji.
Pokud se v mé nepřítomnosti něco stane, mám pojistku.
Zadavatelčino chování mi přijde poněkud zvláštní.
Okamžitě po zjištění, že si snad někdo půjčuje mé cajky, bych došla za ustajovatelem.S ním bych, pokud možno za přítomnosti dívčin, probrala, že nic takového si rozhodně nepřeji a nebude se to opakovat.K tomu bych rovnou upřesnila, že nejen cajky, ale i kůň, je můj.
To by se mi zdálo logické.Ne potajmu odnášet udidlo a čekat.
Pravděpodobně bych už tímto rozhovorem s jasným vytyčením pravidel, dosáhla toho, že by se dívčiny mým věcem, natož koni, určitě vyhnuly obloukem.
Zadavatelka asi ustajovateli neřekla na rovinu nic.Dívčinám, taky ne.Takže se věci zbytečně vyhrotily.
Viděla bych to jako velkou chybu v komunikaci.
Pokud mám někde u někoho koně, je dobré předem stanovit pravidla, které budou obě strany dodržovat.A k tomu v tomhle případě asi nedošlo.
Jsem zvědavá, jestli zadavatelka upřesní, jak se věci mají nadále.
ff12345

XXX.XXX.172.226
koně
napsal(a):
Zadavatelčino chování mi přijde poněkud zvláštní.
Okamžitě po zjištění, že si snad někdo půjčuje mé cajky, bych došla za ustajovatelem.S ním bych, pokud možno za přítomnosti dívčin, probrala, že nic takového si rozhodně nepřeji a nebude se to opakovat.K tomu bych rovnou upřesnila, že nejen cajky, ale i kůň, je můj.
To by se mi zdálo logické.Ne potajmu odnášet udidlo a čekat.
Pravděpodobně bych už tímto rozhovorem s jasným vytyčením pravidel, dosáhla toho, že by se dívčiny mým věcem, natož koni, určitě vyhnuly obloukem.
Zadavatelka asi ustajovateli neřekla na rovinu nic.Dívčinám, taky ne.Takže se věci zbytečně vyhrotily.
Viděla bych to jako velkou chybu v komunikaci.
Pokud mám někde u někoho koně, je dobré předem stanovit pravidla, které budou obě strany dodržovat.A k tomu v tomhle případě asi nedošlo.
Jsem zvědavá, jestli zadavatelka upřesní, jak se věci mají nadále.
Myslím, že zadavatelka si s půjčováním věcí nebyla úplně jistá, proto nechtěla hned na začátku jen kvůli podezření dělat zle a vyřešila to následujícím postupem - tedy označením věcí a zajištěním tak, aby na 100% poznala, kdyby si je někdo skutečně vypůjčil. Přijde mi to docela logické. Také bych nikoho neobviňovala bez důkazů, člověk by si zbytečně mohl udělat zlou krev.
Jaké ujasňování pravidel? Kůň je soukromý, předpokládám, že za něj majitelka platí ustájení, tak snad automaticky, pokud nebylo řečeno jinak, s ním nemá nikdo co manipulovat. (kromě vodění do a z výběhu)
V prvním příspěvku se píše, že si myslela, že holky jen nevěděly, že jsou cajky soukromé a používali je na majitelovi koně...
kapička
napsal(a):
Jaké ujasňování pravidel? Kůň je soukromý, předpokládám, že za něj majitelka platí ustájení, tak snad automaticky, pokud nebylo řečeno jinak, s ním nemá nikdo co manipulovat. (kromě vodění do a z výběhu)
V prvním příspěvku se píše, že si myslela, že holky jen nevěděly, že jsou cajky soukromé a používali je na majitelovi koně...
"pokud nebylo řečeno jinak"
a to my tady právě nevíme, co a jak měla, nebo spíše neměla, majitelka s ustajovatelem předem domluvené.Možná to tady někdy upřesní.
Třeba ustajovatel konkrétně neřekl dívčinám ani které koně mají k dispozici, ani které cajky na ně mají dávat.Tak automaticky braly, co se jim chtělo.
Opravdu mezery v komunikaci.
koně
napsal(a):
"pokud nebylo řečeno jinak"
a to my tady právě nevíme, co a jak měla, nebo spíše neměla, majitelka s ustajovatelem předem domluvené.Možná to tady někdy upřesní.
Třeba ustajovatel konkrétně neřekl dívčinám ani které koně mají k dispozici, ani které cajky na ně mají dávat.Tak automaticky braly, co se jim chtělo.
Opravdu mezery v komunikaci.
Ale prosím vás, to, že holky nevěděly, že nemají brát některé koně, NENÍ chyba zadavatelky, ale opravdu a jedině ustajovatele. Takže holky sprdla, to bylo na místě a teď tedy musí projednat s ustajovatelem, jak je toto možné, že on to UMOŽNIL, NEDOHLÉDL na to, jaké koně si holky pod sedlo vezmou atd.!
Sophii

XXX.XXX.205.245
Zdravím,
ačkoliv se v tom nechci moc mazlat, tak vám věci vysvětlím.
Majitel má koní 8. Jedná se vesměs o křížence ne moc valných kvalit, čímž je nehaním, ale nejspíše to hraje roli. Mezi nimi se pase můj běloušek a ten druhý soukromý je plnokrevník.
Že si braly mé věci mi bylo jasné (ono najít zrzavé či hnědé chlupy na podsedlovce, když máte koně bílýho skoro jako sníh je asi jasný důkaz), ale jak jsem spala výše, nehrotila jsem to, protože já si věci neoznačila, a ustajovatel je takovej chlápek, kterej ukáže "tady je sedlovna" a jde se dál. Proto jsem si také věci jednak označila cedulkou, že patří mě a pak různě rozdělávala, abych zjistila, jestli je nadále budou používat- což se nedělo, takže vyřešeno, prostě jsem měla za to, že slečnám to docvaklo, už si věci nepůjčovaly, a já taky nechci aby bylo ve stáji nějaké dusno, kvůli blbosti, která se dala snadno vysvětlit a současně i vyřešit.
Taky jsem jako začínající udělala obdobnou botu, když jsem si vzala na koníka kamínkovou uzdečku, která ale patřila jedné paní co tam měla soukromého koně.
Když máte 8 koní a dva soukromé a sedlovnu plnou věcí, přičemž ti koně nemají žádný vysloveně vlastní cajky, tak se v tom může udělat trochu bordel.
Nutno dodat, že do stáje pravidelně docházely vždycky nějaké slečny. Vesměs milé holky, jezdily tam na koních a staraly se o ně. jedné z nich jsem dovolovala občas jezdit i svého valacha. Takže další dvě nové tváře ke koním jsem nějak neřešila.
Majitel je hodně liberální, takže opravdu jen holkám ukázal koně, a které mají jezdit a tím to pro něj haslo, ještě je na první hodině pozoroval, jak jim to jde, holky byly zkušené, jezdily i před tím, takže kývl, a dal jim volnou ruku (takhle to dělal u většiny holek, které uměly a zvládaly jízdu na koních).
Ustájení jako takové si ale nemůžu stěžovat. Kvalitní seno, v případě velkých mrazů nebo zranění, nemoci a tak, jsou ve stodole boxy, krmení. Letos se bude stavět celodřevěná kruhovka. Veterinář, kovář, zubař, všechno jezdí. Opravdu nemám zrovna dvakrát chuť to tam opouštět.
No a teď se to začalo dít a včera se to takhle vyhrotilo do extrému. S majitelem jsem ten den nemluvila, nebyl doma, poslední měsíce hodně přebývá v Praze u nemocné matky.
Ale dneska jsem s ním telefonovala. No respektive on telefonoval mě.
Slečny přišly s pláčem domů, že jsem magor a chtěla je zmlátit (samozřejmě o zapůjčení soukromých koní neřekly ani slovo)... no ano chtěla jsem je zmlátit, a asi bych to udělala, kdyby se okamžitě nepakovaly jen co slezly z koní (ty jsem musela odsedlat a vyčistit, protože jsem je fakt hnala okamžitě co stály nohama na zemi). A jejich rodiče mu volali.
No tak si majitel vyslechl celej příběh ještě odemě. Bude to řešit až se vrátí v pondělí, že z Prahy nic nevyřeší. Tak mi teď trne krev v žilách, mám teď dlouhý týden, a pracuju celej den... mám hrůzu z toho, že ty holky můžou přijít a pomstít se na mém koni.
Přemýšlím co s tím, jestli zkusit někde v okolí, jestli mi ho tam na pár dní neustájí... nebo ho převést k prarodičům na jejich chalupu, která stojí o pár vesnic dál, a zkousnout, že bude pár dní sám na zahradě, a přivézt ho až v pondělí zase zpátky...

Myslím, že pokud nemáš někde v okolí známé, kteří by Ti ho vzali do ustájka na základě vysvětlení situace, bude problém něco takhle na rychlo najít. Kort jen na pár dní. To se žádnému ustajovateli líbit nebude. A valášek z toho taky nadšený nebude, měnit mu stádo na pár dní.
A zas na té zahradě, aby sis nezadělala víc starostí jen s tím, žeho budeš držet někde v izolaci...
Nemáš někoho, kdo je v obraze, kdo by místo Tebe do té stáje prostě každý den zajel a zkontroloval, co slečny? Otázka je, jestli se jim tam teď bude chtít. Snad se strachuješ zbytečně.
Reakce od začátku trochu špatně neni kůň volam policii že mi ho ukradli za 1 at si to rodiče vyřeší z policií ( přestupek nedovolené užívání cizí věci) za 2 když se vymáznou je to jako když vám ukradnou auto a nabourají vás nikdo stíhat nebude protože v té době byl kůň nahlášen jako ukradený jinak dusno je lepší dělat už u těch drobností ono pak na ty větší věci vjetšinou nedojde.

Hehe, s těmi policajty to je vlastně dobrý nápad. Mělo by to jistě největší dopad. Jenže zadavatelka nechce ztratit toto ustájení... což by se při takovémhle postupu nejspíš stalo. Každopádně je to tip pro ty, kteří řeší stejný problém (již se tu takové téma vyskytlo) a potřebují ho řešit opravdu razantně.
Je fakt, že holky možná nemohly tušit, co je čí, co se smí a co ne.
Tušily, jak to ve stáji chodí? Tušily, co je "veřejné" a co soukromé?
Věci i zvířata? Pokud je tam takový pohyb-výměna nezainteresovaných
nezletilých lidí, netuším, proč není na ohradě-stáji nápis - tohoto koně nejezdit.
Klidně i s nějakým zavádějícím-lživým dodatkem (je chronicky nemocný, zlý...).
Dalo se jim to normálně - přátelsky (byť hraně) a vesele (pobídkově) vysvětlit.
Jakákoliv represe (s lopatou v ruce) je prostě u dětí (byť náctiletých) silně nevhodná,
nevratná, ale - a to hlavně - absolutně se míjí s účinkem.
Děti si postěžují rodičům, vše je pochopeno špatně, resp. jinak, než bylo zamýšleno,
a ve finále je z člověka "na hlavu padená zlá ženská, která nemá ráda děti".
Já to moc dobře znám - jezdily mi děti na motorkách u výběhů s ovcemi, plašily je,
ovce rozbíjely v panice ohrady... Přijdu tam, na rozdíl od vás mile prohodím celým
svým slovanským šarmem a šmrncem - mládeži, tady jezdit nemůžete, plašíte zvířata,
zkuste jezdit na návsi nebo na cestě za stodolami.
A ve finále na mě přiběhne a vyjede jejich matka, že její děti teda rozhodně nebudu úkolovat a přikazovat jim, kam si mají chodit jezdit.
(bych se mohl rozepsat)
Jo, svět není normální, už ne.
Moje matka by mi stáhla kalhoty a vzala by mě vařečkou, kdyby si na mě kdokoli stěžoval,
ale dneska se vše otočí proti dospělákovi, který si dovolí děti "usměrnit".
A to jsem opravdu klidná osoba, na rozdíl od zadavatelky.
Vyžádal bych si kontakt na rodiče dívek, omluvil se jim (být lepší nikoho nezabije,
byť by byl na stotisíckrát v právu on) a zkusil jim vysvětlit, že kůň je váš,
že jsou jistá specifika, že v případě úrazu to půjde za vámi, že holky nikdo nehlídal...
Ví vůbec rodiče, jak to kompletně v dané stáji ohl. jejich dcer chodí?
Sophii

XXX.XXX.205.245
honzapm
napsal(a):
Je fakt, že holky možná nemohly tušit, co je čí, co se smí a co ne.
Tušily, jak to ve stáji chodí? Tušily, co je "veřejné" a co soukromé?
Věci i zvířata? Pokud je tam takový pohyb-výměna nezainteresovaných
nezletilých lidí, netuším, proč není na ohradě-stáji nápis - tohoto koně nejezdit.
Klidně i s nějakým zavádějícím-lživým dodatkem (je chronicky nemocný, zlý...).
Dalo se jim to normálně - přátelsky (byť hraně) a vesele (pobídkově) vysvětlit.
Jakákoliv represe (s lopatou v ruce) je prostě u dětí (byť náctiletých) silně nevhodná,
nevratná, ale - a to hlavně - absolutně se míjí s účinkem.
Děti si postěžují rodičům, vše je pochopeno špatně, resp. jinak, než bylo zamýšleno,
a ve finále je z člověka "na hlavu padená zlá ženská, která nemá ráda děti".
Já to moc dobře znám - jezdily mi děti na motorkách u výběhů s ovcemi, plašily je,
ovce rozbíjely v panice ohrady... Přijdu tam, na rozdíl od vás mile prohodím celým
svým slovanským šarmem a šmrncem - mládeži, tady jezdit nemůžete, plašíte zvířata,
zkuste jezdit na návsi nebo na cestě za stodolami.
A ve finále na mě přiběhne a vyjede jejich matka, že její děti teda rozhodně nebudu úkolovat a přikazovat jim, kam si mají chodit jezdit.
(bych se mohl rozepsat)
Jo, svět není normální, už ne.
Moje matka by mi stáhla kalhoty a vzala by mě vařečkou, kdyby si na mě kdokoli stěžoval,
ale dneska se vše otočí proti dospělákovi, který si dovolí děti "usměrnit".
A to jsem opravdu klidná osoba, na rozdíl od zadavatelky.
Vyžádal bych si kontakt na rodiče dívek, omluvil se jim (být lepší nikoho nezabije,
byť by byl na stotisíckrát v právu on) a zkusil jim vysvětlit, že kůň je váš,
že jsou jistá specifika, že v případě úrazu to půjde za vámi, že holky nikdo nehlídal...
Ví vůbec rodiče, jak to kompletně v dané stáji ohl. jejich dcer chodí?
Jistě, po celé té situaci mě pak doma napadla asi miliarda možností, jak sjem to mohla řešit, včetně výše zmíněné policie.
O koni teda holky mooc dobře věděly, jednak jsem tam čas od času byla spolu s nima, a pracovala s ním a současně jim řekla, že patří mě (a vyprávěla jim, tehdá ještě v pohodě, jak spolu pracujem a že občas máme nějaký ten úspěch)...
jenže si představte, že najednou přijedete, a kůň pryč a vám docvakne, že ten bílej kůň podél lesa, co na něm rajtovaly holky je váš... prostě jsem měla rudo před očima...
Já to rudo přes očima - bohužel - taky znám.
Založím záhon - všechno zrýt, vyplít, odkamenit, vyhnojit, zkulturnit,
hodiny práce. Nakoupit a poshánět rostliny, hodiny výběru a shánění,
ježdění a vybírání, vysadit, vymyslet kompozici, uzalévat, zamulčovat.
Pak přilítne pes, vše rozhrabe, smrček za 700, - vyhrabe i s balem, rozkouše,
mulč zničí, jámy jako prase, vše v tropickém létě - hromada toho uschne
- a když upozorním - s klidem - tak mě ještě majitelka psa seřve, že mám
pořád něco proti jejímu psu a že nemám rád zvířata.
Dneska absolutně běžné. Kdo nic nedělá, nic nezkazí.
Není lepší sedět na zadku ve 2+1 v paneláku a čučet na Novu?
Tak se držte a zkuste to obrátit do pozitivna.
Promluva s majitelem stájí je na místě, být bohém (nebo flink?) je jistě fajn,
ale všechno má své meze, i pro něj.
Tak zkuste opravdu promluvit s rodiči holek, omluvit se, že jste na ně vyjela s lopatou v ruce, ale vysvětlit, z jakého důvodu to bylo. I třeba přes toho druhého koně s nemocnými zády, kterému mohly holky způsobit zdravotní problémy. A kdo by asi měl problém, když byly holky na cizím koni bez dovolení se špatnýma cajkama viděny a majitelka, jak jste psala, je teď pryč, tudíž je kůň oficiálně neježděn? Rodiče holek, by měli problém s platbou veterináře. (To že to tak asi nebude je jedno, ale rodiče to třeba vyděsí, že by měli být za chování dětí finančně zodpovědní). A když nezabere tohle, navrhněte jim, že si občas budete půjčovat jejich auto, když si teda holky rajtujou na vašem koni. Kůň nebo auto, oboje to může mít stejnou hodnotu... Chlap by asi tu příměru s autem pochopil dobře.
Primárně by nemělo být možné, aby cizí a nezletilí lidé přišli do stáje, vzali si libovolné zvíře, na něj libovolné věci a dělali s ním dle svého uvážení.
Je důležité, co je pro vás zásadnější - názor (náhled na vás) rodičů dvou holek,
které už (třeba, možná) v životě nikdy neuvidíte?
Anebo umírněná promluva (po čase) s majitelem stáje, kde nemůže vládnout taková
anarchie.
Sama určitě víte, jestli máte v okolí jinou, lepší stáj, anebo jestli tahle ojedinělá příhoda vás (a nejen vás) může někam posunout.
Ono je dneska hodně moderní pálit mosty - vycouvat ze vztahu, manželství, vzít koně a dát ho pryč...
Jenže není charakternější se přes ty chmurné dny přenést a VYBUDOVAT si dny světlejší?
V jiné stáji vám nikdo nezaručí, že (za rok, za dva) se něco podobného nepřihodí.
Kdežto v té stávající si můžete sjednat podmínky, vylepšit - upevnit pozici.
Anebo taky pochopit, že nemá cenu zde hrách na stěnu házet, kde nic není, nic nebere...
ff12345

XXX.XXX.172.226
Rozhodně se nikomu neomlouvejte. Jednak nemáte za co a jednak v tomto případě obvykle platí za dobrotu na žebrotu. Rodiče slečen nekontaktujte, není k tomu důvod, a s majitelem stáje jednejte klidně, ale důrazně. Pokud se budete tvářit, jakože je všechno dobré, omlouvat se a sypat si popel na hlavu, budou s vámi jednat jako s pitomcem. Ve skutečnosti slečny opravdu spáchaly regulerní trestný čin a všichni můžou být rádi, že jste to vyřešila jen pokáráním.
honzapm
napsal(a):
Primárně by nemělo být možné, aby cizí a nezletilí lidé přišli do stáje, vzali si libovolné zvíře, na něj libovolné věci a dělali s ním dle svého uvážení.
Je důležité, co je pro vás zásadnější - názor (náhled na vás) rodičů dvou holek,
které už (třeba, možná) v životě nikdy neuvidíte?
Anebo umírněná promluva (po čase) s majitelem stáje, kde nemůže vládnout taková
anarchie.
Sama určitě víte, jestli máte v okolí jinou, lepší stáj, anebo jestli tahle ojedinělá příhoda vás (a nejen vás) může někam posunout.
Ono je dneska hodně moderní pálit mosty - vycouvat ze vztahu, manželství, vzít koně a dát ho pryč...
Jenže není charakternější se přes ty chmurné dny přenést a VYBUDOVAT si dny světlejší?
V jiné stáji vám nikdo nezaručí, že (za rok, za dva) se něco podobného nepřihodí.
Kdežto v té stávající si můžete sjednat podmínky, vylepšit - upevnit pozici.
Anebo taky pochopit, že nemá cenu zde hrách na stěnu házet, kde nic není, nic nebere...
Přesně tak.Krásně napsáno.
Zásadní věci je nutné řešit s ustajovatelem, přímo a domluvou.A opravdu vymezit ta pravidla.
A k pohovorům přizvat i osobu, která na koně dohlíží, krmí, napájí apod., když majitel pobývá v Praze, či kdekoli jinde.
Aby bylo jasno po všech stranách.
Pokud však je stáj průchoďákem pro děti, které se zeptají, ustajovatel dovolí a odjede, asi by se podobné věci mohly opakovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Sophii
napsal(a):
Jistě, po celé té situaci mě pak doma napadla asi miliarda možností, jak sjem to mohla řešit, včetně výše zmíněné policie.
O koni teda holky mooc dobře věděly, jednak jsem tam čas od času byla spolu s nima, a pracovala s ním a současně jim řekla, že patří mě (a vyprávěla jim, tehdá ještě v pohodě, jak spolu pracujem a že občas máme nějaký ten úspěch)...
jenže si představte, že najednou přijedete, a kůň pryč a vám docvakne, že ten bílej kůň podél lesa, co na něm rajtovaly holky je váš... prostě jsem měla rudo před očima...
Mohu se zeptat jak to nakonec dopadlo? Zdali tam holčiny chodí dál a už je klid, nebo bugr, a jak reagoval ustajovatel?
Sophii

XXX.XXX.205.245
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mohu se zeptat jak to nakonec dopadlo? Zdali tam holčiny chodí dál a už je klid, nebo bugr, a jak reagoval ustajovatel?
Tak to je ještě trochu komedie.
Majitel byl v pohodě, nejdřív sme se sešli sami, řekla sjem mu svůj názor, vysvětlila situaci. Kýval hlavou. Pak byla schůze s rodičema a holkama, tak ty náhle zatloukaly, vymyslely si jakýsi příběh o tom, že jely na jeho koních a já na ně řvala ať vypadnou... Tak asi sem slepá a nepoznám svého koně. Rodiče samozřejmě, že holky sou dvě a já jenom jedna, takže mají pravdu holky a ne já. Ale nakonec se do toho zamotávaly nějak čím dál víc, a majitel se naštěstí stavěl na mou stranu.
No nakonec to dopadlo půl napůl. 'Ze holky sice smí chodit ke koním, pokud ještě chtějí, ale pouze pod dohledem majitele, mě, či dvou dospělých slečen co tam také ještě jezdí.
Vyžádal si vrácení klíče od sedlovny
Ještě se nakonec domluvilo se stájníkem, jestli by tam nemohl být čas od času dýl, než na ranní a večerní krmení a kydání.
Ale ještě to není oficiální, protože holky klíče od sedlovny ještě nevrátily.
Sophii
napsal(a):
Majitel byl v pohodě, nejdřív sme se sešli sami, řekla sjem mu svůj názor, vysvětlila situaci. Kýval hlavou. Pak byla schůze s rodičema a holkama, tak ty náhle zatloukaly, vymyslely si jakýsi příběh o tom, že jely na jeho koních a já na ně řvala ať vypadnou... Tak asi sem slepá a nepoznám svého koně. Rodiče samozřejmě, že holky sou dvě a já jenom jedna, takže mají pravdu holky a ne já. Ale nakonec se do toho zamotávaly nějak čím dál víc, a majitel se naštěstí stavěl na mou stranu.
No nakonec to dopadlo půl napůl. 'Ze holky sice smí chodit ke koním, pokud ještě chtějí, ale pouze pod dohledem majitele, mě, či dvou dospělých slečen co tam také ještě jezdí.
Ještě se nakonec domluvilo se stájníkem, jestli by tam nemohl být čas od času dýl, než na ranní a večerní krmení a kydání.
Drobné doporučení (pro všechny) do budoucna - vše podezřelé si tajně foťte. Jakmile jednou někoho vyfotíte na vašem koni, těžko bude tvrdit, že na něm nikdy neseděl. A pokud ho navíc chvilku necháte zapírat a teprve potom se s fotkou vytasíte, snadno tím dokážete, že lže a nedá se mu věřit.
Ale věřím, že v této stáji už to nebudete potřebovat... minimálně než příjde nová generace stájových děvčat.
Sophii

XXX.XXX.205.245
Nidky by mě nenapadlo, že můžou něco takového provést. Chlap má 8 koní, ok žádný terno, kříženci, skoro všechno to vypadá jako hucul nebo hafling, ale že kvůli tomu maj holky ptořebu jezdit na koních co vypadají jako 'kvalitní teplokrevníci' i když jsou to soukromí koně, to by mě fakt nenapadlo.
Přitom do terénu jsou tihle obyč koníci často příjemnější než nóbl plemena
Alespoň tedy já jsem si při přesedlání z dobře přiježděného, leč přecitlivělého plnokrevníka na jezdecky zcela nevzdělaného hucula užívala, jak najednou nemusím nic řešit a jenom se vezu na skvěle naladěném sympaťákovi :D
Doufejme, že jim tato událost sahla do svědomí, připomněla, že lhaní a podvádění se nevyplácí a do života to z nich udělá lepší lidi.
Reagovala bych úplně stejně a taky by mě nenapadlo holky fotit, zejména protože bych fakt nečekala, že je rodiče ještě budou bránit, když jsou teda dvě.. Bych se hanbou propadla, kdyby mi to dítě udělalo, a ne je ještě bránit. Jaký byste asi tak měla jiný důvod najednou je vyhnat ze stáje je nenapadlo?
Ale vzpomínám, kterak známé v tělocvičně sotva náctiletý slovenský floorbalista šlohl mobil, který si položila na lavičku, aby pomohla zajistit nějakou řítící se konstrukci. Díky kamerám se na pachatele rychle přišlo, ale tatínek místo aby synka propleskl, donutil ho se omluvit a nahradil škodu (chlapec stihl zničit SIMku), ještě začal známé vysvětlovat, že si přece musí dávat na mobil pozor... Aspoň že tehdy zasáhl trenér Slováků, hocha donutil sundat dres a oznámil mu, že za jeho tým žádný zloděj hrát nebude.
Fotit tajně není třeba, foťte hned, i když to vidí.
Nesouvisí s koňmi, ale jakmile nám někdo bez oprávnění vjede na pozemky, první, co udělám, ho vyfotím - zdálky, aby bylo vidět, kde v krajině auto je, pak zblízka včetně detailu SPZ, popř. firmy na dveřích. A pak teprve řvu. Funguje to - protože mám v ruce důkaz, přes který vlak nejede. Osoby nefotím, stížnost směřuje na firmu (ČEZ, plynaře, stavaře), oni už si dohledaj, kdo s autem jel.
PS: a většinou beru na to focení na vodítku psa velikosti dogy, takže přes hubu mi vyfotografovaný nedá.
Takže v uvedeném případě bych si fotila svého koně a včetně neoprávněných jezdkyň, a pak je seřvala s důkazem v ruce.
Sophii
napsal(a):
Tak snad vzájemná domluva o pravidlech bude fungovat i nadále.
Občas toto téma, mezi řečí, oprašte.
A jakýmkoli novým dívčinám osobně ukažte své cajky a svého koně a osobně jim vyložte, že toto pro ně prostě není.A popište případné sankce.Chvilka času vám za to stojí.
Držím palce.
Zámek od sedlovny lze určitě vyměnit a klíče nikomu neprověřenému nadále nedávat.
Sophii
napsal(a):
Za 50 kč jim zámečník na počkání udělá kopii a pak vysmáté mohou vrátit originál. Nedivila bych se, kdyby jako "pomstu" po měsíci vybílily sedlovnu s tím, že ony nic, ony přece klíček vrátily... Nová vložka do fabky stojí kolik - stovku, dvě? Majiteli stáje bych asertivně řekla, ať zajistí její výměnu na jeho náklady co nejdříve( jeho blbost byla, že klíče zapůjčil ).
Sophii

XXX.XXX.113.44
Ano ano, já už zámek koupila. Teď přidělávám klíče, a až bude čas domluvím se s majitelem a půjde se na výměnu zámku k sedlovně.
Mám sedlo Prestige s ražbou v kůži (mé jméno a zkráka označení kvůli obavám z krádeže, kdysi se tu tahle sedla dost kradla)- prakticky neprodejné sedlo... takže výměnu zámku jsem po konverzaci s přítelem uvedla jako nejvhodnější možnost, a ještě jsem se rozhodla pro zamykací zámky kterýma obtočím sedlo aby nešlo sundat z držáku.
neluše
napsal(a):
Zajímalo by mě, jestli se tam ty dvě kopretiny ještě ukázaly A jestli jo, jak se chovaly, protože tohle snad není normální, musí se přeci alespoň trochu stydět.
V dnešní době se "zlatá elita" nestydí za nic, jsou čím dál vulgárnější, neváží si ničeho, nemají úctu a hlavně- je jim vše kdesi
Sophii

XXX.XXX.113.44
Tak hvězdy jasné tam údajně chodí.
sisi58
napsal(a):
Paní/slečna není majitelka, má pouze poradní hlas. Nemůže nikoho vykázat. To může jen majitel.
Přečtěte si celé téma důkladně. Zadavatelka uvádí, že má chuť sebrat koně a stáj opustit.
Tj. mým - vy jste ustoupila - je míněno, zda změnila lokál.
Protože to z jejího textu vyplývá. Možná tam je ale v jiné době, než slečny.
honzapm
napsal(a):
Přečtěte si celé téma důkladně. Zadavatelka uvádí, že má chuť sebrat koně a stáj opustit.
Takto vysvětlené už to má nějaký význam.
Diskuzi jsem četla, dokud se něco řešilo, posléze už to byly jen nějaké příspěvky, typu, co je ta dnešní mládež zač , ty už jsem nečetla.
Sophii

XXX.XXX.205.245
honzapm
napsal(a):
Ne, stále tam jsem. Nelíbí se mi to, ale holky tam smí být pouze pod dohledem a navíc jsem si vydupala změnu zámků. Zatím tam byly jen asi dvakrát a mimo dobu, kdy tam chodím já.
Navíc jsem si projížděla okolní stáje, a tys, které by stály v úvahu jsou momentálně v plném obsazení míst.
Díky za info. Vždycky je dobré vědět, jak to nakonec dopadlo.
Aspoň to naše pindání má pak nějaký smysl...
Já myslím, že i majitel může být rád, že jste se zasloužila o jakás takás pravidla.
Vždyť je to jen pro jeho vlastní dobro - resp. klid duše (má-li nějakou), zámky, dozor atd.
A možná, že tu vaši péči ocení i ty mladé holky, až dospějí.
Tak se držte.
Mi se teď prihodilo neco podobneho. V nedeli jsem prevezla kobylu do nove staje a uz se kolem motala jedna holcina a porad se vyptavala, jestli si muze nekdy pojezdit atd. Jelikoz jsem byla v utery cely den v praci, pozadala jsem ji, aby mi konika pripadne ocistila a vybrala z kopyt. Psala mi pak, ze ji i vecer nakrmila. Vcera jsem prisla a kobyla mela takovy ten prachovy obtisk sedla, podsedlovka byla misty vlhka, trmen kazdy jiny. Toz, sla jsem okamzite za majitelem staje, ktery mi se stajnikem tvrdili, ze to neni mozne, ze tohle by nedopustili. Jenze - pritel je videl v utery u nas ve meste, takze ta holka tam byla nejspis sama. Tvrdi mi, ze by bez svoleni na ciziho kone nesahla. Tak jsem asi blba...
Právě jsem na ni uhodila hned ten den, její právě byla ta reakce, že na cizího koně by bez svolení nesáhla. Teď jsem ji neviděla, prý se však pořád ptá, jestli dnes přijdu, či jestli jsem byla včera. Takže nervy mi pracují. Koníka mám sice na manipulaci a ošetřování moc hodného, ale pod sedlem není pro každého, zvlášť ne pro dvanáctiletou holku, která chodí pouze do terénu a je ráda, že sedí.
Ale až ji potkám, zkusím případně něco nadhodit, že jsem byla na jízdárně a že mi začala vyhazovat, uskakovat, utíkat z rohů... snad by to další potenciální jezdce mohlo odradit .
Přítel mi doma (když jsem vzteky rudá zuřila) v klidu řekl: proč nadáváš, času moc nemáš, tak ti ji alespoň zdarma někdo vyvenčil .
Jen počkej, ti na to odpoví, že je to proto, že jezdíš špatně a že jí chodí bezvadně :D
Alespoň v něčem je výhoda mít koně magora, ta naše by nezkušeného jezdce odložila max.po prvním kilometru, zamávala kopýtkem a dotyčný by byl rád, že to s tou natlučenou zadelí alespoň nemá daleko do stáje, protože by musel dokráčet po vlastních.
Bohužel jen při představě, že by ta holka na ni ještě někdy bez mého svolení a přítomnosti vlezla, se mi otvírá kudla v kapse a jak psala Sophii, mám rudo před očima. Problém si myslím bude i v tom, že holka je dcera kamaráda majitele, takže si asi myslí, že jí vše projde, nebo se za ni tatínek postaví.
Cestmir11

XXX.XXX.42.57
Hlavne pokud by se nedejboze neco stalo, jak holce, nebo koni. Ja bych ji rovnou zabila, je to jistejsi
ryzáček
napsal(a):
Mi se teď prihodilo neco podobneho. V nedeli jsem prevezla kobylu do nove staje a uz se kolem motala jedna holcina a porad se vyptavala, jestli si muze nekdy pojezdit atd. Jelikoz jsem byla v utery cely den v praci, pozadala jsem ji, aby mi konika pripadne ocistila a vybrala z kopyt. Psala mi pak, ze ji i vecer nakrmila. Vcera jsem prisla a kobyla mela takovy ten prachovy obtisk sedla, podsedlovka byla misty vlhka, trmen kazdy jiny. Toz, sla jsem okamzite za majitelem staje, ktery mi se stajnikem tvrdili, ze to neni mozne, ze tohle by nedopustili. Jenze - pritel je videl v utery u nas ve meste, takze ta holka tam byla nejspis sama. Tvrdi mi, ze by bez svoleni na ciziho kone nesahla. Tak jsem asi blba...
Majiteli stáje i stájníkovi bych srozumitelně vysvětlila, že oni jsou za mou kobylu zodpovědní.Za to, koho pustí do stáje samozřejmě také
Tudíž jak se v mé nepřítomnosti stane něco kobyle, nebo holce, přijedu s policíí.Hned rovnou a ONI budou ti postižení.Pěkně barvitě vyložit, co všechno je čeká.Oni si pak holku zpacifikují, už z pudu sebezáchovy.
Holce bych vůbec nedovolovala otvírat box, natož krmit, nebo čistit.Ono se vyvede, opucuje a pak to sedlání je jakoby samozřejmé.Řekla bych jí to samé, co ustajovateli.Plus že poženete k zodpovědnosti i její rodiče.
Tohle pak je třeba podpořit tím, že se ve stáji budete vyskytovat neplánovaně a nehlášeně, klidně na 5 minut.V různé dny a různou denní dobu.
Nebo by byla možnost.Jestli byste chtěla někoho na kobylu, si holku zaučit.Sama.Samozřejmě po souhlasu od rodičů.Vysvětlit jí co a jak si přejete a pod dozorem ji vyzkoušet.Třeba by byla ráda?
koně
napsal(a):
Majiteli stáje i stájníkovi bych srozumitelně vysvětlila, že oni jsou za mou kobylu zodpovědní.Za to, koho pustí do stáje samozřejmě také
Tudíž jak se v mé nepřítomnosti stane něco kobyle, nebo holce, přijedu s policíí.Hned rovnou a ONI budou ti postižení.Pěkně barvitě vyložit, co všechno je čeká.Oni si pak holku zpacifikují, už z pudu sebezáchovy.
Holce bych vůbec nedovolovala otvírat box, natož krmit, nebo čistit.Ono se vyvede, opucuje a pak to sedlání je jakoby samozřejmé.Řekla bych jí to samé, co ustajovateli.Plus že poženete k zodpovědnosti i její rodiče.
Tohle pak je třeba podpořit tím, že se ve stáji budete vyskytovat neplánovaně a nehlášeně, klidně na 5 minut.V různé dny a různou denní dobu.
Nebo by byla možnost.Jestli byste chtěla někoho na kobylu, si holku zaučit.Sama.Samozřejmě po souhlasu od rodičů.Vysvětlit jí co a jak si přejete a pod dozorem ji vyzkoušet.Třeba by byla ráda?
Přesně, takhle se řeší "problémy" s dětmi.
Rudo před očima ještě nikdy nic nevyřešilo, ještě nikdy nikomu nepomohlo.
Electron

XXX.XXX.91.195
Pokud není těm slečnám 18 let, tak nesmí jezdit na koni. Ti lidé, kteří dovolí 10-ti letému dítěti jezdit na koni nebo poníkovi jsou v rozporu se zákonem!
Electron
napsal(a):
Pokud není těm slečnám 18 let, tak nesmí jezdit na koni. Ti lidé, kteří dovolí 10-ti letému dítěti jezdit na koni nebo poníkovi jsou v rozporu se zákonem!
Na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci smí jet na zvířeti jen jezdec starší 15 let. Osoba starší 12 let smí jet na zvířeti na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci jen pod dohledem osoby starší 15 let. Jezdci na zvířatech smějí jet jen jednotlivě za sebou. Jezdec smí vést jen jedno zvíře.
blackmyday
napsal(a):
Na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci smí jet na zvířeti jen jezdec starší 15 let. Osoba starší 12 let smí jet na zvířeti na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci jen pod dohledem osoby starší 15 let. Jezdci na zvířatech smějí jet jen jednotlivě za sebou. Jezdec smí vést jen jedno zvíře.
Nojo, to si pamatuji, tak si ze mě starší spolujezdkyně utahovaly, že bez nich nemůžu přes silnici :D Jéje, to jsem byla ještě mladá a nadějná :D.
:D kdysi si tak odjela 16 ti letá slečna na mém 4 letém hřebci, s kobylou na ruce za kamarádkou s koňmi 12 km tam,12 zpět...... Pohoda, ne? Však jely jen plavit...Takže ona na hřebci bez sedla, druhá na valachovi bez sedla a kolem pobíhala moje kobyla a té kamarádky valach na volno...Koně se navzájem neznali. Přišla jsem na to jen díky tomu, že si slečna dala fotky na net...Na moji logickou otázku, jak to mohla udělat, aniž by se mě zeptala, mi naprosto logicky odpověděla, že přece věděla, že bych jí to nedovolila, tak co by se ptala...Myslela jsem tehdy, že ji naporcuju psům... No už je to asi 7 let...slečna dospěla a už se tomu smějeme...ale tenkrát jsem fakt myslela, že ji zabiju a že mě každý soud musí zprostit viny, protože zabít něco tak blbého nemůže být trestný čin :D :D.

to jsem se fakt nasmála.
Člověk prostě nemůže domyslet, co je kdo schopný udělat...
Simona585

XXX.XXX.168.7
Chybí Vám peníze do mateřské, výplaty nebo důchodu? Půjčte si až 8.000KČ na 30 DNÍ ZDARMA!
http://www.penizeprolididneska.cz/a/cb2.
Simona585

XXX.XXX.168.7
Chybí Vám peníze do mateřské, výplaty nebo důchodu? Půjčte si až 8.000KČ na 30 DNÍ ZDARMA!
http://www.penizeprolididneska.cz/a/cb2.