Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2016 17:37
kadamova

XXX.XXX.149.127

Dobrý den,
mám 4 letého valacha A1/1 x APH. Obsedlý od jara, chodíme jen klidné vyjížďky,3 - 4 x v týdnu. V režimu 12/12, krmen kvalitním senem a musli + ovoce, zelenina.
Dnes jsme šly se známou na vyjížďku, vzhledem k počasí jen na krokovku. Koník v pohodě, žádné změny. V půlce vyjížky si známá všimla, že se začíná hodně potit mezi zadníma nohama (pěna). Během 5 minut se zpotil po celém těle, ale fakt hodně. Z hlavy mu kapalo, pěna pod krkem, atd.
Okamžitě jsem slezla, cestou domů začal hůř dýchat, roztažené nozdry. Domů jsme došli, dala jsem ho do boxu, vysušila slámou. Byl trochu malátný, ale dál se nepotil. Malátnost trvala ještě cca půl hodiny. Dokonce si i lehl, což před krmením nedělá. Možná si lehl jen kvůli svědění, protože jsme mu nedaly možnost se vyválet, to nevím.
Konzultovaly jsme stav se dvěma veterináři, kolika by to snad být neměla, během vyjížďky čůral, i se normálně vyprázdnil, konzistence stolice taky normální. Po půl hodině začal pomalu žrát seno.
Samozřejmě nám veterinář doporučil nabrat krev a čekat, což se udělá zítra.
Jen bych ráda znala váš názor, zda jste se s tím někdy setkali? Já ne, což by tak divné nebylo, jsem u koní teprve 13 let, ale známá je u nich 40 let a tohle ještě nezažila.
Prosím o radu.
Díky.

20.1.2016 20:11
chex

XXX.XXX.209.122

Myopatie? Mate napr. udelane testy na pssm? Po kterem hrebci je vas kun?

20.1.2016 20:28
liva

XXX.XXX.78.101

Souhlas s Chex.. :) :).

20.1.2016 21:00
kadamova

XXX.XXX.56.246

Koník je po hřebci Mr. Skips Dee. Je to hřebec který je ustájen na Tachovsku. Po tomto hřebci má zřejmě genetickou vadu, a to v podobě lipomu. Alespoň to si myslí veterináři. Testy na pssm udělané nemá. Abych řekla pravdu, o tomto onemocně.

20.1.2016 21:03
kadamova

XXX.XXX.56.246

Onemocnění slyším poprvé. Co jsem teď zběžně přečetla, tak to postihuje svaly které by měly být bolestivé ne? Samozřejmě velmi laicky řečeno, omlouvam se ale co se týče onemocnění koní tak mě znalosti nejsou nijak dobre. Nicméně koník je nyní dobrej. Přestal potit, žere, normálně chodí, nepoznal by člověk nic. Takže nerozumim tomu.

21.1.2016 09:37
liva

XXX.XXX.78.6

V tom co popisuješ je právě zákeřnost PSSM...

Polysaccharide storage myopathy (PSSM) je metabolické onemocnění svalů, které postihuje nejméně 20 plemen koní, mezi nimi quartery, painty, appaloosy a chladnokrevníky. Postižený kůň trpí záchvaty zátěžové rhabdomyolýzy (poškození kosterních svalů závislé na zátěži, známé pod pojmem tying-up, česky ne vždy výstižně černé močení nebo sváteční nemoc), svalovým třesem a/nebo abnormalitami chodů. Na konferenci American Association of Equine Practitioners, která se konala 6.-10. prosince 2008 v San Diegu, přednášela Molly E. McCue, DVM, MS PhD, Dipl. ACVIM, asistentka profesorka na Department of Veterinary Population Medicine na University of Minnesota, o genetickém testování jednoho typu PSSM.

Vědci na univerzitě objevili genovou mutaci, která způsobuje nenormální tvorbu glykogenu ve svalech u koní postižených PSSM. Touto mutací je gen s názvem GYS1 na chromozómu 10, který kóduje enzym odpovědný za syntézu (= tvorbu) svalového glykogenu. Protože u postižených koní je tento enzym neustále aktivní, dochází k nadměrnému hromadění glykogenu v buňkách.

Pochází tato mutace z jediného koně? McCue vysvětluje, že „podpis“ této mutace je jako čárový kód a lze ho stopovat zpětně v čase. Předpokládá se, že pochází od jediného koně, který žil asi před 144-178 generacemi koní, tj. asi před 1200-1500 lety. To odpovídá „slavným válečným koním“ – jak popisují středověcí pisatelé – kteří založili moderní chladnokrevná plemena.

Fenotyp (vnější znaky) postižených koní je velmi rozmanitý, projevy poruchy svalového metabolismu jsou od nerozpoznatelných subklinických příznaků přes zřetelné postižení svalů až po ulehnutí koně, které je důvodem k jeho utracení.

McCue uvádí, že asi 8 % quarterů má v sobě mutaci GYS1. Vědci odhalili na základě svalové biopsie koně postižené onemocněním PSSM. Pak hledali dále: 75 % quarterů postižených PSSM a 85 % chladnokrevníků postižených PSSM neslo mutaci GYS1; malé procento quarterů mělo jinou formu PSSM, která nebyla vyvolána mutací GYS1.

Zjistilo se také, že 18 z 35 testovaných plemen v sobě tuto mutaci nemělo a že se GYS1 zjistil jen u malého množství teplokrevníků postižených PSSM (diagnostikované svalovou biopsií). U většiny teplokrevníků proto PSSM způsobuje jiná genetická mutace než GYS1.

Vědci dále zjistili, že u 100 % arabů, plnokrevníků a klusáků vyvolává tyig-up a nadměrné ukládání glykogenu něco jiného, než mutace GYS1.

Jsou známy dva typy PSSM: PSSM typu 1 definuje koně s GYS1 mutací – většinou se jedná o čistokrevné quartery, painty a appaloosy i jejich křížence, chladnokrevníky, morgany a tennesseejské mimochodníky. PSSM typu 2 lze najít u mnoha jiných plemen a jeho příčina ještě není známá.

McCue také popisovala rodinu koní těžce postižených PSSM, kteří nereagují dobře na léčbu a na těžkou epizodu tying-up mohou i uhynout. Všichni až na jednoho z těchto 49 koní neslo mutaci GYS1; 46 % těchto koní však mělo ještě jinou genovou mutaci (RAR1) - způsobující maligní hypertermii. To je život ohrožující stav, který lze "spustit" mimo jiné i anestezií; u koní s touto genovou mutací se ve svalech uvolňuje nadbytečné množství vápníku, které způsobuje svalovou ztuhlost, zvýšenou tělesnou teplotu, profuzní pocení, zrychlený puls, hnědou moč, hyperkapnii (nadbytek oxidu uhličitého v krvi), zvýšení kreatinkinázy (svalový enzym), nerovnováhu elektrolytů, zrychlené povrchní dýchání, zvýšený krevní tlak, acidózu (pokles pH krve) a vysokou úmrtnost. Celkově se mutace RAR1 vyskytuje pouze u 0,5 % všech quarterů.

McCue uvádí, že většina koní postižených PSSM reaguje dobře na dietu s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem škrobů. Zdá se však, koně s oběma mutacemi, GYS1 i RAR1, na tuto dietu reagují hůř. Pokud byli koně nositelé obou uvedených genových mutací a byli krmeni i jádrem,73 % z nich nebylo schopno běžet na zátěžovém pásu po určitou dobu a muselo zastavit dříve, než koně s PSSM způsobeným pouze mutací GYS1. Pokud však byli krmení dietou s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem škrobů, pouze 10 % koní s oběma mutacemi nebylo schopno dosáhnout cílové zátěže. Z toho vyplývá, že klinické projevy rhabdomyolýzy ovlivňuje dieta i genotyp.

V současné době už je k dispozici genetický test na PSSM typu 1 (GYS1) - k tomuto účelu lze použít krev nebo chlupovou cibulku. U paintů a quarterů s opakující se nebo těžkou formou PSSM se doporučuje testovat na obě mutace (GYS1 i RAR1). Pokud je genetický test negativní, lze potvrdit diagnózu PSSM typu 2 nebo jiné potenciální svalové onemocnění na základě biopsie svalu.

Já osobně bych po takové atace kontaktovala svého veterináře, vyslovila podezření na PSSM
a řešila diagnostiku...

e

21.1.2016 14:17
e

XXX.XXX.213.70

Bohužel se příkláním k diagnostice PSSM - vlastním kobylu s touto nemocí, také poloviční APH. Nechte udělat testy v Laboklinu v Neměcku - lépe z hřívy, než z krve. Máte rodokmen toho APH hřebce, resp. alespoň další dvě tři generace?

21.1.2016 20:26
kadamova

XXX.XXX.8.19

Tak to jste mě trochu znepokojili. Priznam se, že toto onemocnění neznám. Muzu se zeptat, jak se projevuje u vašich koní? A není divne, že by se projevilo až ve 4 letech? A že by kůň záhy potom byl bez příznaků? Od včera je jako by se nikdy nic nestalo. Rodokmen hřebce se pokusim vyhledat, až budu u PC.

21.1.2016 21:36
kadamova

XXX.XXX.149.127

e

22.1.2016 09:36
e

XXX.XXX.213.70

Tato nemoc se právě poprvé projevuje většinou kolem šestého roku (může být dřív i později), projevem nemoci jsou tzv. tying-up epizody - to, co popisuješ. U naprosté většiny koní je postiženou částí zadek, u mojí kobyly to jsou svaly na plecích, tudíž nemůže hýbat předníma nohama. Opravdu nech udělat to vyšetření, budeš mít jistotu.
Po odeznění epizody (u nás tedy pouze po podání léků, nikdy jsem to nenechala jen tak samo odeznít) je kůň naprosto normální a bez příznaků.
Po úpravě managementu koně se s touto nemocí dá celkem normálně žít.
Před cca dvěma lety jsem sepsala takový malý článek - své zkušenosti a poznatky: https://www.facebook.com/notes/eva-mal%C3%A1/d%C3%A1ma-vs-pssm/10202133482125968
Pokud vládneš angličtinou, je tam odkaz na velmi pěkně zpracovaný článek se všemi potřebnými informacemi.

22.1.2016 09:49
kadamova

XXX.XXX.149.127

Váš příspěvek je zajímavý. Symptomy by seděly, jen mi nejde do hlavy ta svalová stuhlost. I přes to, že kůň začal hrozne potit, hůř dýchat a byl prostě divný, tak domů jsme došli bez jediného zastavení, ani jsem neměla pocit že by nemohl, nekulhal. Domů jsme šli na ruce ještě 15 minut v hlubším sněhu, takže zatez pro něj celkem velká. I doma se ještě ochotně pohyboval na ruce. Každopádně testy necham udělat za každou cenu, jen co se mi vět vrátí z hor.

22.1.2016 09:51
kadamova

XXX.XXX.149.127

Jinak to musli NovaEqui Plus krmím taky, právě kvůli nízkému obsahu cukru. To zase kvůli tomu jeho lipomu.

e

22.1.2016 09:53
e

XXX.XXX.213.70

Tak mu nechte udělat celý Five panel test - na všechny dědičné nemoci postihující americká plemena. Já ty ostatní neznám, možná bude mít něco jiného, projevujícího se takto. A možná bude zdravý a jen mu prostě bylo špatně. Ale za těch cca 1500, - to myslím stojí, mít tu jistotu...

e

22.1.2016 10:03
e

XXX.XXX.213.70

Jinak není potřeba čekat na veta, vytrhněte mu trochu hřívy (s cibulkami!) a vzorek můžeš poslat sama. Zavolej si do Prahy do Laboklinu a oni Tě budou instruovat, co a jak vyplnit atd. Jsou tam moc milé dámy. Po testech Ti přijdou výsledky do mailu spolu s fakturou k úhradě.

22.1.2016 18:38
elaphka

XXX.XXX.212.208

Jen mě to napadlo jako vedlejší možnost - nemohl někde něco sežrat/vypít, že by se něčím přiotrávil?

22.1.2016 19:40
kadamova

XXX.XXX.149.127

To mě napadlo taky, ale po dlouhém přemýšlení jsme nepřišly na nic, co by bylo jinak než obvykle. Myslím si, že tohle je nepravděpodobné. Je ustajen v malé vesničce ve společnosti dvou arabku, koně jsou tam brání jako děti a sousedé je mají radi, takže si nemyslím, že by někdo z nich koně otrávil a přirozenou cestou se kůň otrávit taky nemohl.

23.1.2016 19:33
Izamartina

XXX.XXX.12.2

Ahoj, moje kobyla trpí níže popsaným onemocněním, jako už tady bylo v diskuzi uvedeno: Polysaccharide storage myopathy.
Od té doby, co byla obsedlá, cca od 3 let, má stejné příznaky jako tvůj kůň.
Byly jsme vyšetření na klinice v Brně, tam jí dělali genet.testy a byla takto diagnostikována.
Nesmí žádný cukr v podobě krmiva jako je oves, kukuřice,...musí mít denodenní pohyb (je 24 h venku) a rozumné ježdění. Tím mám na mysli než na ni sednu, rozejdu ji v kroku ze země, na jízdárně rovné stěny než se začne klusat na kruhu. Nejezdíme když prší a fučí...Atd.
Je to trochu limitující, ale dá se s tím vypořádat. Moje kobyla je teď 2 roky bez příznaků. Ale byly období, kdy jsme vyšly na pole, kousek zaklusaly a ona vytuhla - zpotila se na krku, mezi nohama, kolem očí, těžce dýchala, měla kolikové příznaky. Pak se dostavily křeče, celková ztuhost, chtěla si lehat. Dřív jsem nevěděla co je, tak jsem volala veterináře a rozkapal ji kapačkama. Pak jsme zůstaly stát uprostřed louky, půl hod.jsem počkala, ségra mi dovezla deku, přikryly jsme kobylu a pomalu jsme šly domů. Pokud kobyla šla. S koněm se v tomto stavu nemá moc hýbat. Ve stáji si sem tam lehla. Pokud se moc neválela, tak jsem ji nechala, ulevila si tím.
Postihuje to hodně koně typu QH, chladnokrevníky. V Brně mi říkali, že mají i plnokrevníka v registraci, který běhá závody. Jde to, jezdíme teď celkem normálně. Ale nehoním ji na vyjížďky s koňmi nebo když dlouho nebyla pod sedlem...nejednou se jí to stalo, když se rozrušila nebo splašila.

Je to pro jezdce omezení, ale nemáš-li koně do chovu, tak s rozumem můžete fungovat "normálně". Jen to chce přemýšlet, jak s koněm pracovat a jak ho krmit a zbytečně nestresovat. Já s ní často chodím na procházky, běhá se mnou, lonžujeme, děláme ze země a jezdíme : )

Martina.

23.1.2016 20:29
kadamova

XXX.XXX.96.13

Mě je jen divné, že můj kůň nevytuhl. Ani v náznaku, normálně jsme došli domů bez jediného zastavení a během půl hodiny vše přestalo. Jen je mi divné, že všichni u této nemoci popisují svalovou ztuhlost a u něho ani tuk. Vypadalo to spíš jako nějaký náběh ne infarkt. Je taky možné že jak stal ve výběhu moc se nehybal a pak jsme v -5 stupních šli ven a on se trochu namahal (krok ve sněhu), že se mu udělalo zlé. Známá říkala, že to může mít společného něco s kyselinou mléčnou ve svalech nebo co, je to možné?

klobouček

23.1.2016 23:09
klobouček

XXX.XXX.16.91

Moje kobča má taky myopatii, ale takovou formu, že pokavaď pracuje stabilně, tak může být hodně krmena a dobrý. Pokavaď nepracuje, tak je jen na seně a to seno musí být chudé, né žádné zelené, ručně dělané a žádná težká zátěž. Jinak když se jí to stalo poprvé, taky domů normálně došla, myslela jsem si, že má srdeční slabost, při druhém záchvatu domů taky došla, ale během chvilky už nechodila...dá se tomu předejít, že mu před nečekanou zátěží dáš do pití nebo krmení jedlou sodu a taky jsem ji dávala selen...tuším..něco takového..už to není třeba, je v důchodu, fláká se, ale musí mít pořád štíhlou línii, kdyby náhodou.

Niki01

4.4.2017 16:14
Niki01

XXX.XXX.181.39

Mohu mít dotaz na paní Kadamovou? Jak to dopadlo s koníkem? Zjistilo se zda jde o dědičnou chorobu po hřebci? Také mám vyhlídnutého ročního hřebečka po tomto hřebci a nerada bych si koupila křížence s možností takového onemocnění, pokud se od tohoto hřebce mohla projevit dědičná vada. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2017 10:02

Niki01 napsal(a):
Mohu mít dotaz na paní Kadamovou? Jak to dopadlo s koníkem? Zjistilo se zda jde o dědičnou chorobu po hřebci? Také mám vyhlídnutého ročního hřebečka po tomto hřebci a nerada bych si koupila křížence s možností takového onemocnění, pokud se od tohoto hřebce mohla projevit dědičná vada. Děkuji.

Nechte si udělat 5 panel test prodávaného koně a budete mít jistotu, jinak Vám může namluvit kdokoliv cokoliv.

Mmch moje kobyla, zmiňovaná výše, je od svých 11ti let v invalidním důchodu, plně jezdecky nevyužitelná a to i po kompletní úpravě managementu - nic nepomohlo. Moc dobře si koupi koně rozmyslete.

5.4.2017 13:20
22verunka

XXX.XXX.159.176

Souhlasim pssm u kamaradcina a1/1 ×ph stejny projev. Po nekolikate uz se pridala i svalova ochablost. Po testu se ukazala tato zakerna nemoc. Konik je od 5 let v duchodu.

5.4.2017 13:46

22verunka: je to děs, hlavně ta bezmoc Můžu se zeptat, po jakém PH?

5.4.2017 13:56
22verunka

XXX.XXX.159.176

Helejte to bych se musela zeptat nevim presne abych nerekla neco spatne. Jen vim ze byl normalne licencovan.

5.4.2017 14:29

Docela by mě to zajímalo, jestli to není stejný otec, jako u mojí kobyly. Ono povinné testování hřebců platí teprve poslední dva roky (?) a ani nečistý test neznamená zákaz plemenitby.

5.4.2017 14:46
22verunka

XXX.XXX.159.176

Ja vam to zjistim. Ale opravdu si netroufam ted rici abych neocernila hrebce ktery neni otec.

5.4.2017 14:49

To je jasné díky.

Niki01

7.4.2017 19:27
Niki01

XXX.XXX.181.39

A tento 5 panel test mi může udělat každý veterinář, kterého přizvu na odebrání např. vzorku hřívy apod. a který mi bude koníčka preventivně prohlížet? Pokud ne, netušíte orientační cenu takového vyšetření a kde se provádí? Děkuji moc.

7.4.2017 20:19

Niki01 napsal(a):
A tento 5 panel test mi může udělat každý veterinář, kterého přizvu na odebrání např. vzorku hřívy apod. a který mi bude koníčka preventivně prohlížet? Pokud ne, netušíte orientační cenu takového vyšetření a kde se provádí? Děkuji moc.

Https://shop.labogen.com/en/order-genetic-test/horse/appaloosa/ 130éček, pokud vidím
Laboklin dělá určitě, mají i české webky, jinak se můžete zeptat pod diskuzí tady
http://www.equichannel.cz/ako-si-spravne-vybrat-plemennika
Nebo u amíků na svazech.
Nebo veta.
Nebo vám to někdo s amíkem přisune na ifaunu.

10.4.2017 11:57

Záleží, zda chcete test s oficiálním certifikátem anebo jen informativně pro sebe. Pokud požadujete certifikát, odběr materiálu (žíně nebo krev) musí udělat veterinář, který zároveň ověří a prokáže identitu odebíraného zvířete. Pokud certifikát nepožadujete, stačí si odběr udělat sama.

Aktuální ceny v Laboklinu DE:
test na 1 nemoc = 1.651, - Kč
balíčky:
5 Panel test (PSSM, GBED, HERDA, HYPP, EMS) = 3.606, - Kč
Quarter Horse (PSSM, GBED, HERDA, HYPP) = 3.329, - Kč
Paint Horse (PSSM, GBED, HERDA, HYPP, OLWS) = 3.884, - Kč
(ceny vč. DPH)

Po obdržení vzorků je výsledek testu zaslán za 1-3 dny zvolenou metodou (email, pošta).

2.5.2017 13:24
kadamova

XXX.XXX.159.59

Dobrý den, kůn je od té doby bez obtíží. Vet si myslí, že se před jízdou nenapil a udělalo se mu nevolno. Takže je v pořádku, až na tu hlavu :D :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík