Vladenková

XXX.XXX.41.2
Zdravím,
jsem uplný začátečník a furt nějak nemůžu pochopit, jak správně pobízet. Může mi někdo prosím polopaticky sepsat, jak správně pobízet - rovně, doprava, doleva, do kruhu, při couvání. Tj. co přesně v jednu chvíli dělají nohy a ruce s otěžemi ? Hlavně ten kruh furt nějak nemohu pobrat, kam kterou nohu dát (dyt za podbřišníkem jsou obě, ne?! :-D) a ty otěže, kterou kde kdy zkrátit...
Ruce nemusí dělat skoro nic. Nedávno jsem si blbla na ne moc dobře přiježděném školním koni (školní kůň nemyslím tak jak to definuje např. pan Karol Hollý ale jeho funkci ve stáji = drndání pod různě (ne)zkušenými jezdci). Zahodila jsem mu otěže a zkoušela kruhy jen nohama a světe div se, ono to na jednu stranu fungovalo výborně na druhou s lehkým naznačením směru otěží.
Já můžu napsat, co učili s rukama nohama mě, jezdím sice 4 roky, ale stále se považuji spíš za začátečníka, takže to nemusí být úplně přesné. Navíc je více způsobů.
Tohle se vztahuje na běžné koně, na kterých se učí jezdit platící zákazníci, nikoliv na koně přiježděné a jemné na pobídky.
Rovně - kůň stojí, ruce nedělají nic, lehce stisknu obě holeně v základní pozici pod sebou a zhoupnu se nepatrně v bocích. Během pohybu by koni měly stačit holeně pouze přiložené, kůň se o ně pobízí sám, jak se při kroku vlní. Občas je potřeba pobídnout aktivněji, někdo v kroku pobízí střídavě levá pravá podle pohybu zadní nohy, někdo pobízí současně oběma nohama. V zásadě jsou na rovné linii nohy pořád pod jezdcem a nikam se nesunou.
Couvání- haha teď zjistím, že to umím blbě . Ruce rozhodně nikam netahají zpátky, pouze jimi dá jezdec zádrž, neumožní koni jít dopředu, takže nejde rukama s hubou, ale nechá je na místě (někteří jízdárenští koně lehké! potažení zpátky potřebují), nohama se dá stejná pobídka jako do kroku. Já většinou necouvám na ničem jiném než koních, kteří to moc často nedělají, takže pomáhá velmi mírné odlehčení zadku.
Doleva - vnitřní noha, tedy levá, je bod o který se kůň ohýbá, zůstává tedy na místě pod jezdcem, vnější noha, pravá, ohýbá koni záď a posouvá se mírně dozadu, poloměr zahýbání se neřídí posunutím víc dozadu, ale zvýšením/snížením tlaku. Co dělají ruce? Venkovní otěž by měla být napnutá, ta vede koně, vnitřní otěž na začátku zahýbání lehkým potáhnutím naznačí, kam se bude zahýbat, ale nijak se za ni netahá.
Doprava to je analogicky s prohozením stran levá, pravá.
Na kruhu je to stejné jako u zatáčení, vnitřní nohou v základní pozici pobízím, když má kůň tendenci kruh zmenšovat, tak ho jí vytlačuju na obvod kruhu, vnější nohou mírně vzadu řídím poloměr kruhu. Venkovní otěž napnutá, vnitřní v klidu.
A ještě jednou prosím ostatní mnohem zkušenější diskutující, to co jsme napsala, je to co mi funguje na průměrného jízdárenského koně stáje, která se zabývá výcvikem rekreačních jezdců. Neměla jsem příležitost sedět na koni, kterého někdo pravidelně přiježďuje. Tak se do mě prosím nevrhejte s tím, že běžný (soukromý, pravidelně přiježďovaný) kůň by měl fungovat jinak. Díky
Tak toto by ti mal vysvetliť tréner ktorý ťa učí jazdiť a pokiaľ ti to nevie vysvetliť tak aby si to pochopila tak by som na tvojom mieste zmenila jazdiareň. Sú to totiž úplné začiatky a neviem si predstaviť ako ťa má niekto kto nezvládne ani toto posúvať v jazdení ďalej. Bude to len trápenie..
Ale aby si nepovedala že si nedostala žiadnu odpoveď: keď ideš rovne, tak sedíš rovne, na oboch sedacích kostiach, ruky sú asi päsť nad kohútikom koňa, pri sebe, palce smerujú hore. Pri nájazde do kruhu (rohu jazdiarne) priložíš vnútornú holeň ku koňovi (nikam ju neposúvaš) a vonkajšiu vysunieš mierne za podbrušník, čím si automaticky sadneš na vnútornú sedaciu kosť. Ruky posunieš tak, ako keby si držala volant na bicykli, vonkajšiu trocha dopredu, ale oťaž nesmie prevísať, vždy musíš tou vonkajšou oťažou na kruhu koňa rámovať. Vnúrnou sa môžeš zľahka pohrať, ako keby si ju zmačkla (zavrieť prsty-pustiť) čím uvoľňuješ vnútorný kútik.
Ja to jazdcov učím tak, že ich v sedle zo zeme nastavím tak, ako by mali na kruhu sedieť a niekoľko hodín im to pripomínam pri každom jednom rohu jazdiarne že čo majú robiť, až kým sa to pre nich nestane úplne automatické a robia to bez rozmýšľania. S kruhom začínam až keď vedia korektne vyjazdiť roh, lebo kruh je vlastne 4x roh.
Sophii

XXX.XXX.205.245
Ano, záleží hlavně na tlaku nohou, ale není to až tak 100%, třeba můj potvorák je vyčůranej, on moc dobře ví, co se po něm chce, ale jakmiel mu to nenaznačíte 100% se vším všudy bude dělat, jakože nezaregistrovat, že se po něm něco chce :D :D.
Konik kterého jezdím ví moc dobře co se po něm chce ale když klušeme např. druhé třetí kolečko kolem jízdárny začne zkoušet nevyjet oblouk... tím stylem že se otočí na patě... když mi to udělá nečekaně že na to nejsem zrovna připravená taky s tím nic neudělám... musím na to myslet a tlačit do toho rohu a tlačit... :D.