Dobrý den, nemohu se rozhodnout co se hřívou svého koníka a byla bych moc ráda za vaše názory a rady :)
Mám křížence welsh coba, můj dětský sen byl mít koně s překrásnou a hodně dlouhou hřívou. Nechávala jsem mu jí roky růst, občas ostříhala, ale nikdy nepoužívala žádné přípravky ani neprotrhávala.. Teď bych s tím ale chtěla něco udělat, buď ji nechat narůst dlouhoua pečovat o ni, ale má ji takovou nic moc, někde hodně dlouhou, jinde vyškubanou, leží mu to na jedné straně krku a v létě se pod ní strašně potí, musela jsem na ježdění a plést.. Takže zvažuji že bych ho ostříhala "na zebru", s takovou hřívou jsme ho kupovali a sluší mu, taky by se mu zarovnala a pak bych ji třeba nechala růst. Ale nevím jestli se to pro něj hodí - je celodenně venku s volným vstupem do venkovního boxu, v létě venku i přes noc, takže mám strach kvůli hmyzu, taky má na krku hodně staré jizvy od pokousání, skoro mu tam neroste srst a loňské léto se mu ta kůže vysušila a popraskala, ale to i pod hřívou a za ty roky to bylo poprvé. Takže opravdu nevím jak byste to řešili vy? :).
Sophii

XXX.XXX.113.98
deiny
napsal(a):
Dobrý den, nemohu se rozhodnout co se hřívou svého koníka a byla bych moc ráda za vaše názory a rady :)
Mám křížence welsh coba, můj dětský sen byl mít koně s překrásnou a hodně dlouhou hřívou. Nechávala jsem mu jí roky růst, občas ostříhala, ale nikdy nepoužívala žádné přípravky ani neprotrhávala.. Teď bych s tím ale chtěla něco udělat, buď ji nechat narůst dlouhoua pečovat o ni, ale má ji takovou nic moc, někde hodně dlouhou, jinde vyškubanou, leží mu to na jedné straně krku a v létě se pod ní strašně potí, musela jsem na ježdění a plést.. Takže zvažuji že bych ho ostříhala "na zebru", s takovou hřívou jsme ho kupovali a sluší mu, taky by se mu zarovnala a pak bych ji třeba nechala růst. Ale nevím jestli se to pro něj hodí - je celodenně venku s volným vstupem do venkovního boxu, v létě venku i přes noc, takže mám strach kvůli hmyzu, taky má na krku hodně staré jizvy od pokousání, skoro mu tam neroste srst a loňské léto se mu ta kůže vysušila a popraskala, ale to i pod hřívou a za ty roky to bylo poprvé. Takže opravdu nevím jak byste to řešili vy? :).
Hele zvlastní zkušenosti ne. Pokud máš koníka takhle pastevně a necháš ho bez přirozené ochrany proti hmyzu jen mu přitížíš. Já koníka na 'fjorda/zebru sice nestříhala ale valášek měl během parkurových sezón hřívu krátkou (nebavilo mě zaplétání :D), dokud jsem ho měla převážně boxově tak žádný problém, pak jsem se přestěhovala na pastevko. Valach sice nadšenej, všechno se nám zlepšilo, ale krátká hříva byla psotrach takže v létě chudák trpěl.
Co vím tak delší hřívu je třeba fajn dát do copánků. Těma stále může v pohodě třást :).
Haflinga měla od hříběte jednu dobu hřívu ožužlanou dost na krátko, půlka krku jí stála. Ve stejném stádě je frís a tinker s hustou dlouho hřívou. Z pastviny se pravidelně kvůli mouchám vrací podle délky hřívy. V přesně opačném pořadí než by se očekávalo. První přiletí frís, za ním tinker, zbytek stáda s normální hřívou a ožužlaná madam se přiloudá jako poslední, že když ji na té pastvině nechaly samotnou, že se půjde schovat taky...
Záleží na citlivosti jedince na hmyz, haflinga je fakt mouchy snězte si mě a nerozhodí ji ani hovado zakouslé do vemena. Tinker se může zjevit jen když si na něj sedne obyčejná moucha a nepomůže ani hustá dlouhá hříva, ocas a medvědí kožich.
A majitelé dlouhohříváků by pro nás neměli pochopení, ale frísce narostla dlouhá hříva po tom, co jsme se vykašlaly na česání a jakoukoliv údržbu Máme štěstí, že si ji nevydrbává, takže vypadá pěkně, žádné polámané zašmodrchané žíně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemyslím si, že by hříva hrála významnou roli při odhánění much. Kůň je z krku odhání pohnutím podkožních svalů. Potřeba je čupřina pro odehnání hmyzu od očí. Naopak pocení pod hustou hřívou je v létě značné, i větší náchylnost na onemocnění kůže pod hřívou.
Někdy se uvádí, že hříva je dobrá tepelná izolace v zimě. To asi je, ale jen na jedné straně krku? Představuju si to, jako bych nosila na jedné noze mnohem teplejší nohavici než na druhé.
Takže pokud hříva nevypadá dobře nebo je o ni péče neúnosná, stříhala bych na ježka. Taky mám koně s dlouhou a velmi hustou hřívou, naštěstí bezúdržbovou, i tak přemýšlím o ostříhání kvůli tepelnému komfortu. Ona povislá hříva vznikla jako genetická vada, která se člověku zalíbila, tak její výskyt dále podporoval.