Luciesek

XXX.XXX.230.161
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli na to koně hlavně hřebci nějak reagujou? Diky.
Hřebec skáče i na fantom (hodně nadržený nebo jinak motivovaný) - při odběru semene pro inseminaci, ale jinak správně vychovaný hřebec, který ví, že je kůň, skáče jen na klisny v říji, po ženských neskáče. Ovšem výskyt úchyláka se předem vyloučit nedá.
Takže - za 25 let chovu hřebců jsem nikdy nepostřehla, že by na mě reagovali jinak v době menstruace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tiež sa mi to nikdy nestalo a pracovala som aj pri plemenníkoch.

Když jsem vedla jezdecké tábory, občas se mi stalo, že s tím stydlivě slečny přišly... je to nejspíš názor "staré školy" (= "říkala babička"), které se stále občas vyskytne a přesene nejistotu na mladé jezdce.
Podle mě je to nesmysl. Nikdy mě ani nenapadlo to zkoumat. Je fakt, že jsem tolik hřebců nejezdila, ale prostě jsem se nesetkala s tím, že by na naše periody koně reagovali.
On hřebec nemá důvod reagovat na ženu během její menstruace - když pomineme, že je to jiný živočišný druh (a tedy nemá důvod se chtít pářit - potomstvo by stejně nevzniklo), tak žena je v období menstruace v úplně jiné fázi cyklu, než klisna během říje. Ano, asi může neobvykle zareagovat hřebec, který se s ženou v této fázi cyklu ještě nesetkal (přeci jen žena v této fázi cyklu bude cítit jinak a kůň - a v tomto případě i klisna či valach - může zareagovat na nezvyklý pach), ale pokud na (některou) ženu reagují jinak, než je obvyklé, je to velmi pravděpodobně kvůli změně chování dané ženy a nejspíš to nemá s fází cyklu co do činění.
Mluvím tedy o normálních (a normálně vychovaných) hřebcích, výjimka se asi vyskytnout může, ale pokud ano, je na zvážení, zda takové zvíře držet v koulích. Pracovala jsem či jsem se pravidelně vídala s nemálo hřebci, včetně plemeníků, či mlaďochů (aktuálně 2 doma) a nepotkala žádného, který by tuto fázi cyklu u žen řešil. Ovšem s ženskou, která po zjištění že si hladí hřebce, začala vychylovat že má své dny už jsem se párkrát potkala.
Sophii

XXX.XXX.205.245
Kdysi jsem chodila po výběhu u hřebce a hledala podkovu, kterou tam před tím ztratil jiný kůň...
Blbý nápad, neboť hřebec za mnou chodil zvědavě tak dlouho, až mi posléze zničeho nic skočil na záda. Kopyta mi hodil na ramena a jelo se.
Nicméně jsem nemenstruovala, jen jsem před tím hřebelcovala říjící kobylu, asi to ze mě nějak cítil.
Inula

XXX.XXX.229.165
U plemenných hřebců žádný problém nebyl... ale mlaďoši - ti to cejtili, ale spíš se chodili víc pomazlit, věnovali víc pozornosti. Ale že by skákali? To ne. A teď vidím, že moje kobyla na to reaguje - je klidnější, nechá se dýl "muckat", neklopí tak uši... asi něco jako "no jo, ty máš svý dny, tak tě strpím"
Inula
napsal(a):
U plemenných hřebců žádný problém nebyl... ale mlaďoši - ti to cejtili, ale spíš se chodili víc pomazlit, věnovali víc pozornosti. Ale že by skákali? To ne. A teď vidím, že moje kobyla na to reaguje - je klidnější, nechá se dýl "muckat", neklopí tak uši... asi něco jako "no jo, ty máš svý dny, tak tě strpím"
U kobyly to taky vidim ten soucit, :D.
Já s hřebci poslední dobou docela dělám a nevšimla jsem si, že by reagovali, když má žena menses a to je mezi nimi i plemeník. Je pravda, že se všeobecně razí fakt, že by žena k hřebcům a zejména poušťákům neměla chodit vůbec, ale jak to chcete udělat, když hřebec chlapy prostě nemá rád a odmítá s nimi jakkoli spolupracovat, zatímco žena mu může udělat skoro i stěry na metritidu bez přispání... Potom je na místě velmi důkladná a důsledná výchova, aby byl naprosto dokonale kontrolovatelný i ženou a to v jakékoli situaci a žena, která s ním pracuje, musí mít natolik silnou osobnost, aby ustála bez mrknutí oka a s chladnou hlavou jeho občasné hřebčí výkyvy a byla na ně schopná adekvátně reagovat.
Můj vlastní hřebec mě ale minulý týden mírně překvapil když začal trochu hřebčit na těhotnou kamarádku. Protože se mi něco takového nikdy nestalo, ptala jsem se na hřebčíně, kde je ustájený a kde mají s hřebci mnohaleté zkušenosti, co to jako mělo být a bylo mi řečeno, že z ní zřejmě cítil určitou nejistotu a ne tak silnou vůdčí osobnost, jakou jsem pro něho já.
I u ostatních hřebců jsem si všimla, že spíš reagují na povahy žen, než na to jestli mají nebo nemají menses.
Hřebce není potřeba démonizovat, jediné co mají navíc oproti valachům nebo kobylám jsou koule. Jestliže s nimi pracuje vyzrálý člověk (žena/muž), který má ujasněné základní pravidla slušného koňského chování platné pro všechny ostatní koně, tak nikdy nebude mít problém je zvládat. Já jsem k těm "základním všeobecným" pravidlům použitelným pro všechny koně přidala jen tři další: "neštípat, neřvat po všech okolo jak smyslů zbavený a nepokoušet se rochnit v hovnech cizích koní při práci". A musím přiznat, že s hřebci se mi dělá o poznání líp než s kobylama nebo valachama, přijdou mi míň komplikovaní.
Alicie

XXX.XXX.28.66
Na koni se dá jezdit i když máte menstruaci, mám s tím velké skušenosti ;) všichni si mysli že vám hodně poteče krev ale právě naopak, krev vám nepoteče vůbec hlavně když jste mladší tak to nepoteče ani kdyby jste roztáhli nohy sebevíc, je to úplně normální jízda :)
Alicie
napsal(a):
Na koni se dá jezdit i když máte menstruaci, mám s tím velké skušenosti ;) všichni si mysli že vám hodně poteče krev ale právě naopak, krev vám nepoteče vůbec hlavně když jste mladší tak to nepoteče ani kdyby jste roztáhli nohy sebevíc, je to úplně normální jízda :)
nejeno, že debata byla ohledně menstruace a jízdy na hřebci, ale navíc je vaše informace mylná.... což naneštěstí můžu potvrdit svým semišovým posedlím na westernu

To už se dneska ve školách nedělají takové ty edukativní hodiny (děvčata a chlapci rozdělení) o pohlavních cyklech a fungování jednotlivých orgánů? Že je schopná mladá dáma vypustit takovou zavádějící informaci z klávesnice?
(jsem ten text asi čtyřikrát přepisovala a nahrazovala pohoršlivé výrazy těmi všeobecně neutrálně přijímanými )
Táto urban legend ma vždy vytáčala, prečo by žena počas menštruácie mala byť pre žrebca zaujímavá?
Môže ho znervózňovať, ak je ona nervózna, ktovie.
A o krvi to nie je, stáva sa, že som od hlavy po päty od krvi (nie svojej) a kone na to nijak nereagujú, či som umytá, či nie.
O žrebca sa starám, je to bývalý plemenník, hucul, pripúšťal strašne veľa, vychovali ho Maďari, bol veľmi úspešný v športe, nepoznám charakternejšie zviera a to mu dovolím aj sa trošku popredvádzať, máme takú dohodu, že on môže slušne pomachrovať a potom stopka a už robíme, čo je potreba. Mám ho rada a on to vie.
So žrebcami sa mi vždy pracovalo dobre, hoci som myslím nikdy na žiadnom nejazdila, pripúšťala som istý čas celkom dosť z ruky a vždy som sa akurát bála kobyly a že sa k nim s menštruáciou nesmie som sa dozvedela náhodou, od nejakých pipiniek, čo im niekto povedal, že žrebce sú nebezpeční zabijaci a blabla.

Já teda mám zkušenost, že koně (obecně) na pach krve reagují spíš bojácně - rozhodně naši valaši, když jsem přijela s přívěsem od krve a čuchli do něj. Čerstvé chcíplotiny (občas myslivcům vozíme na voze ulovenou zvěř) jsou pro koně také zdrojem významných obav. Někteří následně strach překonají a zkusí si potahat srnku za ouško (zejm. poníci), ale je v tom velká opatrnost.
napsal(a):
Já teda mám zkušenost, že koně (obecně) na pach krve reagují spíš bojácně - rozhodně naši valaši, když jsem přijela s přívěsem od krve a čuchli do něj. Čerstvé chcíplotiny (občas myslivcům vozíme na voze ulovenou zvěř) jsou pro koně také zdrojem významných obav. Někteří následně strach překonají a zkusí si potahat srnku za ouško (zejm. poníci), ale je v tom velká opatrnost.
Zver to áno, na to zvyknú fučať, ale na ľudskú, alebo konskú krv takmer vôbec, alebo skôr reagujú záujmom.
Zažila som pri pitve vo výbehu, že mladý kôň nám kradol nástroje a hlavu strkal do otvorenej brušnej dutiny.
Tieto urban legendy šíria najčastejšie muži, ktorí si potrebujú dokazovať silu tým, že zvládnu divokého žrebca.
Normálny žrebec, aj plemenník, sa nebude predvádzať a buzerovať vtedy, keď nejde pripúšťať. Jasné, trochu si pobrble, ale zbytočne to nepreháňa.
Buggyra - čerstvá krv a pach mŕtvoly asi bude rozdiel, videla som šimla vylizovať krvavú zem po zabíjačke.

Jestli ono to , nevzniklo v bejkárnách-výkrm býků, i my ve škole (na střední) jsme byli poučeni, že ošetřovatel u býků je lepší muž a že p. Valentová tam pracuje, protože na to má postavu (ala Růžičková)
A určitě nereagují na krev- pach krve, ale cítí "hormonální" výkyvy.
Arbora
napsal(a):
Tieto urban legendy šíria najčastejšie muži, ktorí si potrebujú dokazovať silu tým, že zvládnu divokého žrebca.
Normálny žrebec, aj plemenník, sa nebude predvádzať a buzerovať vtedy, keď nejde pripúšťať. Jasné, trochu si pobrble, ale zbytočne to nepreháňa.
Buggyra - čerstvá krv a pach mŕtvoly asi bude rozdiel, videla som šimla vylizovať krvavú zem po zabíjačke.
Jj, musím priznať, že mne sa to dvorenie a dávanie o sebe vedieť páči, náš Egér to proste vie, robí aj prubera, ale vždy sa smejeme, že to je ten typ, čo na prvom rande príde v gala, dá pusu iba na líce a prinesie bonboniéru a kvety, proste gentleman
Sprchujem ho v sprcháči v hlavnej stajni, kým tam dôjdeme, pozdraví kone, aj sa oňuchá cez mreže, dovolím mu to, pretože to považujem za normálne sociálne správanie, žiaľ inak chodí von sám, aj keď na ruke sa pasie v pohode aj s inými koňmi.
V sprcháči ho otočím tak, aby mohol pozerať do stajne a sprchujem ho s vazákom okolo krku.
Ale musí mať príjemnú vlažnú vodičku, skoro teplú, inak je nespokojný, čo si mnohí môžu vysvetliť ako že neposlúcha, lebo im cúva von atď. Alebo ho rovno vyšlaufujú vonku, mimo koní.
Príbehom o divých, sexuchtivých žrebcoch som sa vždy smiala najmä vtedy, ak mal nejaký púšťať viac kobýl, po pár dňoch už ani nechcel pozerať tým smerom, kde sú kobyly :D
napsal(a):
Jestli ono to , nevzniklo v bejkárnách-výkrm býků, i my ve škole (na střední) jsme byli poučeni, že ošetřovatel u býků je lepší muž a že p. Valentová tam pracuje, protože na to má postavu (ala Růžičková)
A určitě nereagují na krev- pach krve, ale cítí "hormonální" výkyvy.
To mi úplne vážne vykladali naši andrológovia, že býky na toto u žien citlivo reagujú, ale nemám skúsenosť, ja som nepoučená chodila aj k býkom, aj som bola pri pripúšťaní z ruky, vtedy som sa skôr bála, že hlavou to monštrum odbije luster....
Máme v ustajnení dvoch žrebcov, jeden je plemenník, bežne na ňom v tréningu jazdia decká 12-14 rokov. Na pretekoch si trochu zakričí, ale nič dramatické, pripúšťa z ruky, aj so ženou. Druhý má celú športovú kariéru na chrbte dieťa do medzinárodného S, jazdila som na dostihákoch žrebcoch ako 12-ročné decko, robila som pri doraste aj plemenníkoch, takže tie historky o krvilačných beštiách, ktoré zvládne iba chlap, ma nechávajú chladnou.
Tipujem, že u tých býkov je skôr o hrubej sile, než o nejakom cykle.
Já jsem "chtivého" hřebce znala, ale jeho chtivost byla trochu jinde. Šlo o jirčáka a traduje se historka, kdy slečna z něj venku spadla, koňuch vzal kramle, jenže ne domů, ale do druhé stáje, kde se pokusil naskočit na pár valachů ve štontech a pak se zaparkoval vedle nich.
Jinak než "ten úchylnej kůň" mu už nikdo v té stáji neřekl.
Joo, jak mě známá podkovu do výběhu hledat vyslala. Do výběhu s plemenný hřebcem. S kyblikem v ruce sem tam chodila, hledala podkovu s tím, že hřebec byl úplně na druhé straně a žral... A najednou sem měla kopyta na ramenech, půl tuny mě tlačilo k zemi (not, ne jenom ta pultuna tlačila 😅).... Tak dostal kyblíkem po čuni a od té doby se u nás říkalo, že mám zadek jako quotra