Klidné stání - jak naučit ze země?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2016 08:27
kacule

XXX.XXX.140.29

Možná ten nadpis není úplně přesně - jde mi o to, jak naučit kobylku, aby zůstala stát, když jí zastavím. Cvik jsem viděla v několika knihách, ale bohužel ne popsaný tak dokonale, abych pochopila, jak na to.

Kobču zastavím, ale jak jí naučit, aby zůstala stát i když já poodejdu a nešla si po svých, jakmile se od ní trochu vzdálím?

díky moc.

30.1.2016 08:25
kadamova

XXX.XXX.149.127

Mě pomohlo slézt, říkám většinou stůj a jdu pomalu pryč. Po ocku se ohlizim, zda kůň stojí. Když se rozejde za mnou, hned se otocim proti němu, jdu razneji zpět a vrátím ho na místo, kde stal před tím, tam ho pochvalim a povel zopakuju. Pokud jde od tebe někam pryč, tak bych se zkusila vracet taky a pokud se nechce nechat chytit, poslat na kruh, priznam se že aby šel ode mě se mi nestalo, vždy šel za mnou. Tento chvik jsem svého koně učila v kruhovce, není tam tolik prostoru a lip tam upoutas jeho pozornost. Nejlépe aby ho kolem kruhovky neocumovali jiní koně ani lidí. Tyhle rušivé elementy třeba přidat, až to bude zvládat jen s tebou. A nebo když by tohle nefungovalo, tak zkus vzít dlouhé vodítko, vezmi koně doprostřed ohrady. Stoupni si celem k němu, zacni proti němu vlnit vodítkem ze strany na stranu. Jakmile se pohne smerem dozadu, okamžitě přestat, ale nesmí k tobe. Když ho odcouvas cca 3 metry, tak cekej. Pokud se pohne k tobe, od tebe znovu vlnovkama odcouvat. Ze začátku stačí, když bude v klidu stát pár vteřin a věnovat ti potornost. V tu chvíli zacni vodítko zkracovat, moc chválit a jakoby ho lákat k sobě. Když přijde, moc pochvalit. Takhle to odstavení trenuj nejprve s tim voditkem a až pak bude asi lepší ve volnosti. Napsala jsem nejprve tu volnost, tak se omlouvam. Mě to hodně pomohlo před a při obsedani, nyní se muzu od koně kdykoli vzdálit a on ví, že když řeknu důrazněji stůj a udelame povel rukou ve vzduchu natazenou proti němu (nedotykat se), že má zůstat stat. Ale jak říkám, ideální je na tohle kruhovka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík