Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2016 20:27
Anonymníí

XXX.XXX.54.251

Ahoj, chtela bych se zeptat jestli ych treba mohla davat koni tak dvakrat do tydne klasicky balicek ovesnych vlocek jen proste tak navic ? diky za odpovedi.

30.1.2016 21:36
keira

XXX.XXX.106.7

"Prostě jen tak" není důvod.

Je ten kůň vůbec tvůj?

30.1.2016 21:41
Anonymníí

XXX.XXX.54.251

Moje ne ale staram se o nic a delam vsechno kolem ni ja... a jen tak jakoze jako neco zdravsiho jelikoz ja ji davam jen seno a pres den se pase.

30.1.2016 21:47
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Anonymníí napsal(a):
Moje ne ale staram se o nic a delam vsechno kolem ni ja... a jen tak jakoze jako neco zdravsiho jelikoz ja ji davam jen seno a pres den se pase.

Koňom sa jadrové krmivo len tak hore-dole nedáva aj keď jeden balík ovsených vločiek nie je veľa ale nie je mu to ani na nič prospešné. "Jen tak" mu daj radšej kilo mrkvy

30.1.2016 21:53
Anonymníí

XXX.XXX.54.251

Dekuji, to jsem chtela slyset. ale nijak by to neuskodilo kdybych přeci jen sem tam na chut dala ne ?

30.1.2016 22:21
keira

XXX.XXX.106.7

No, pokud je to třeba poník nebo temperamentnější kůň, tak i půl kila vloček může uškodit. Koně potřebují pravidelnost a je řada vhodnějších věcí, který mi můžeš přilepšit. Jako třeba zmíněná mrkev nebo pár (tím myslím opravdu jen pár) jablíček.

Koním se dá krmit ledacos, ale vždy by to mělo mít nějaký důvod.
Obiloviny jsou u vytížených koní způsob, jak do nich dostat energii potřebnou k náročnému tréninku. Ale neobsahují nic extra prospěšného, nejsou žádnou vitamínovou bombou.

Nejlépe, když to probereš s majitelem koně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.1.2016 11:50

Už to píše keira.

Nekrmte naprosto nic bez jasného souhlasu majitele, domluvte se s ním i na tom, jestli můžete pamlskovat mrkev. Když vidím kohokoli u ohrady, kontaktuji sama, ke koním pustím, jasně vysvětlím, oč jde, pokud má potřebu krmit, dám mu vlastní kousek mrkve a vysvětlím, jak a kolik a že vždy jen za mé přítomnosti, nikdy sám.

My máme IR koně a u takového může být pytlík vloček nebo pár jablek poslední kapka ke schvácení- což je pro koně velká bolest a pro něj i pro nás velký problém i finanční na dost dlouho. Kdyby bez mého jasného souhlasu našim koním kdokoli cokoli dával, měl by velký problém, pokud bych ho čapla nebo to následně zjistila, a účet od veta též. Za dítě bych navštívila rodiče a seznámila je s cenou pobytu koně na klinice s odkazem na web nemocnice, aby věděli, co si připravit.

31.1.2016 20:05
Anonynní

XXX.XXX.54.251

Ptala jsem se na ovesne vlocky tak nechapu proc musite rozrebirat majtele, neni to snad moje vec ? Jinak vzdyt by pravidelnost byla, davala bych v utery a sobotu. A cim jinym bych mohla prikrmovat ? potrebuji neco co je opravdu levne a neco co se hodi, davam koni totiz jen seno.

31.1.2016 20:43
kapička

XXX.XXX.5.211

Seno stačí, pokud z koně nelezou žebra a netváří se nijak unaveně není potřeba krmit ničím jiným než dostatečným množstvím sena...

31.1.2016 20:46

Pravidelnost v krmení, pokud to má k něčemu být, musí být každý den - dvakrát v týdnu je málo. U koní se na trávení podílí střevní mikroflóra a každé krmivo vyžaduje trochu jinou skladbu bakterií. Při přidání něčeho nového nějakou dobu trvá než se ty správné druhy pomnoží tak, aby bylo krmivo dobře tráveno. U krmení dvakrát týdně se bakterie pomnožit nestihnou a těch pár, které se pomnožit stihly, za těch několik dní do dalšího krmení zase "pojdou hlady". V případě, že pro trávení není ve střevě ta správná mikroflóra, mohou nastat dvě věci: V lepším případě krmivo projde nestrávené trávicím traktem a šlo o vyhozené peníze. V horším případě nestrávené krmivo koni způsobí zažívací potíže, např. koliku. Je to jeden z důvodů, proč se koně na nová krmiva zvykají postupně a dbá se na to, aby byla krmná dávka stabilní.

Důležitá otázka zní - proč chcete koně vlastně přikrmovat? Má málo energie? Hubne? Zhoršila se mu srst? Nebo mu prostě chcete něčím přilepšit pro váš dobrý pocit - aby neměl "jen" seno, když váz tak hezky svezl? Pokud je to ta poslední možnost, držte se rady, co dali už ostatní a přidejte koni mrkev - koním chutná, je plná vitamínů a ani při podání dvakrát týdně koni při krmení rozumného množství neuškodí.

Pokud je to některý z ostatních důvodů, bylo by vhodné to řešit v součinnosti s majitelem koně - pokud není váš a měl by po něčem co mu dáte zažívací potíže, těžko se budete bránit "ale lidi na anonymní diskusi psali, že mu to můžu v pohodě dát". Ne každý kůň může dostat všechno, znala jsem např. koně s alergií na oves, kterému po intervenci neautorizovaných "přilepšovatelů" slezla částečně srst (majitelka koně opravdu nebyla ráda).

V případě, že vám dá majitel ve výběru příkrmu volnou ruku, je třeba u toho myslet hlavou - podívejte se, kolik váží pytlík ovesných vloček a kolik stojí. Oves nebo ječmen se dá koupit za 3 - 5 Kč za kg a "relax" granule začínají někde na 11 Kč za kg. Obojí určitě vyjde levněji než vločky pro lidi. Současně je ale třeba zajistit, aby tento příkrm kůň dostal každý den, nejlépe ve dvou dávkách.

31.1.2016 21:07
koně

XXX.XXX.205.252

Anonynní napsal(a):
Ptala jsem se na ovesne vlocky tak nechapu proc musite rozrebirat majtele, neni to snad moje vec ? Jinak vzdyt by pravidelnost byla, davala bych v utery a sobotu. A cim jinym bych mohla prikrmovat ? potrebuji neco co je opravdu levne a neco co se hodi, davam koni totiz jen seno.

Když ke koni chodíš a pečuješ o něj dvakrát týdně, opravdu bys měla své nápady na změny konzultovat s majitelem.
Pokud kůň je jen na seně, třeba majiteli nebude vadit, když mu dvakrát v týdnu dáš pro chuť nějaké mrkve, tvrdé pečivo, pár jablek, nebo půl balíčku vloček.
Pokud to není přetloustlý pony, nebo zrovna kůň s nějakými zažívacími problémy.Takovým bys opravdu svým jednáním mohla uškodit.A právě proto tě tady většina přispěvatelů odkazuje na poradu s majitelem...

31.1.2016 21:25
Anonynní

XXX.XXX.54.251

Kapička- aha, tak děkuji.
katyq- děkuji za vysvětlení, budu se ho držet.
koně- Kdo říká že tam chodím 2x týdně ?

31.1.2016 21:35
keira

XXX.XXX.106.7

Budu se opakovat, ale stále by mělo být hlavní, co potřebuje ten kůň.

Má kůň málo energie nebo příliš? Je hubený nebo spíš tlustý? Má nějaké zdravotní problémy? Jakou práci dělá a jak často?

31.1.2016 21:43
Terven

XXX.XXX.110.147

Anonynní napsal(a):

Majitele všichni rozebírají z prostého důvodu - jedině on rozhoduje o tom, co kůň bude nebo nebude žrát. Kdybych zjistila, že nějaká slečna mému koni vždycky v úterý a v sobotu sype pytel vloček, myslím, že by dotyčná nestačila utíkat a to jsem mírný člověk, co si jinak nechá vše líbit
Pokud jsem chodívala kamkoli ke koním, dokud jsem neměla vlastního, pamlskovala či krmila jsem jen tak, jak dovolil majitel - a to jsem stará koza, brzy mi bude padesát

31.1.2016 21:55
Anonynní

XXX.XXX.54.251

Keira- energie ma normalne, vahu ma take normalni, o zadnych problemech nevim a pracuje vetsinou tak 4 dny 2x treninky jednou vyjizdka a jednou prace ze zeme.
Terven- jasne ze majtelce dam vedet to je samozdrejmost ale nechapu proc to tady musi nekteri porad resit ?

1.2.2016 05:39

Anonynní napsal(a):

Majitel je totiž ten, který jediný má právo a povinnost rozhodovat o svém zvířeti včetně jeho krmení, za svá rozhodnutí nese zodpovědnost.

Vaše věc to opravdu není, navíc víte o fyziologii trávicího traktu koně a jeho metabolismu očividně houby, jakož i o složkách KD od makronutrientů přes minerály po stopové prvky a jejich vazebné formy. Váš dotaz je ekvivalentní dotazu "mám jen brambory a sůl, co mám ještě přidat, hlavně levné, aby se to hodilo"-aniž by někdo tušil, jestli chcete klohnit bramboračku nebo knedlík, v podstatě nemusíte přidat nic, pokud chcete brambory na loupačku.
"normální pytlík vloček"-z místního koloniálu? navíc levný není.

Takže:
1. zeptejte se majitele, jestli můžete něco krom sena a vody dávat, uajsněte si, proč byste to chtěla dělat/pamlsek?hubený? bez energie? minerálku? tlustý? březí? starý:mladý?šlachy?svaly?kůže? atd./

2. hodně levně si stáhněte z entu Krmení koní Coenen.-Mayer a bežte číst, nakupujte, až to celé přečtete

3.pokud je vám to složité a pomalé, místo pytlíků nesmyslu si našetřete na krmiváře- do litru se vejdete a neublížíte zvířeti, cizímu.

1.2.2016 09:57
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Anonynní napsal(a):

2x týždenne nie je pre koňa ŽIADNA pravideľnosť, takto prikrmovať je čistý nezmysel a nerob to žiadnym jadrovým krmivom. Ak kôň vyzerá dobre a nie je chudý tak mu nie je nutné pridávať žiadne jadro. Ak už niečo tak veľmi veľmi veľmi chceš kúp mu nejaké bylinkové pamlsky, alebo vitamíny, alebo spomínanú mrkvu. A všetko čo mu chceš dať konzultuj s majiteľom lebo to naozaj môže byť pre koňa problém aj keď tebe sa to nemusí zdať..

1.2.2016 15:53
koně

XXX.XXX.205.252

Anonynní napsal(a):
Kapička- aha, tak děkuji.
katyq- děkuji za vysvětlení, budu se ho držet.
koně- Kdo říká že tam chodím 2x týdně ?

"Pravidelnost by byla, dávala bych v úterý a sobotu", píšeš ty sama.
A to je dvakrát týdně, ne?
Jestli tedy chceš slovíčkařit, tak ke koni docházíš častěji, ale krmit hodláš dvakrát týdně.
Což je tedy absolutní hloupost.
Ale na tom nezáleží, nejsi majitel, tak bez dovolení nemůžeš nic!A nějak se s tím budeš muset smířit.

1.2.2016 18:26
DandaL

XXX.XXX.24.10

Chces mu davat neco levneho 2x tydne protoze mas pocit ze pouze na sene trpi. Tak mu dej 2x tydne pul kila mrkve jak uz ti tu nekteri radili a bude te to stat dvacku coz snad neni moc a pro nej to bude daleko prospesnejsi a verim ze bude i radsi nez kdyby dostal pytlik vlocek z kterych nebude mit absolutne nic.

1.2.2016 18:42
sisi58

XXX.XXX.218.3

DandaL napsal(a):
Chces mu davat neco levneho 2x tydne protoze mas pocit ze pouze na sene trpi. Tak mu dej 2x tydne pul kila mrkve jak uz ti tu nekteri radili a bude te to stat dvacku coz snad neni moc a pro nej to bude daleko prospesnejsi a verim ze bude i radsi nez kdyby dostal pytlik vlocek z kterych nebude mit absolutne nic.

Jak už tu někdo psal, může i pytlík ovesných vloček udělat paseku koníkovi v zažívání.
Pokud bych já dala mému valachovi pytlík vloček, koleduji si o přichvácení.
Pokud dám pytlík vloček mé kobyle, nezajezdím si, protože bude mít celou vyjížďku oči navrch hlavy a já plné ruce práce, ji udržet
Takže žádný oves ani jiné obilí !

2.2.2016 15:05
DandaL

XXX.XXX.24.10

sisi58 napsal(a):
Jak už tu někdo psal, může i pytlík ovesných vloček udělat paseku koníkovi v zažívání.
Pokud bych já dala mému valachovi pytlík vloček, koleduji si o přichvácení.
Pokud dám pytlík vloček mé kobyle, nezajezdím si, protože bude mít celou vyjížďku oči navrch hlavy a já plné ruce práce, ji udržet
Takže žádný oves ani jiné obilí !

To bylo mysleno tak ze z toho nebude mit nic prospesneho ne ze mu z toho nic nebude. Pokud jste si vsimla tak taky doporucuju radsi mrkev ktera pro nej bude prospesnejsi.

2.2.2016 18:17
sisi58

XXX.XXX.218.3

DandaL napsal(a):
To bylo mysleno tak ze z toho nebude mit nic prospesneho ne ze mu z toho nic nebude. Pokud jste si vsimla tak taky doporucuju radsi mrkev ktera pro nej bude prospesnejsi.

OK.

Přidejte reakci

Přidat smajlík