skip5055

XXX.XXX.200.141
V dubnu mě čeká odvoz kobylky na pastviny do smíšeného stáda kde bude mít i stejně staré hříbata. Pro kobylku to bude v podstatě i "odstav", doposud byla s matkou-prodávat ji nechci, kobyla připuštěná není, původně jsem zvažovala že si ji mamina odstaví sama, ale to se jaksi neděje a už mám obavy aby necucala do nekonečna ( no, nedá se říct že by cucala pořád ale když se třeba kobyla vrátí z vyjížďky, jsou nějakou dobu bez sebe tak první co udělají běží k sobě malá si na pár vteřin cucne a pak si jde zase každá svou cestou).
Ačkoli teda krom toho, že se vždy vítají na sobě závislé moc nejsou tak jsem se rozhodla už to řešit radikálně.
Největší strašák krom samotného odstavu je pro mě ovšem přeprava... Daleko to není, maximálně 30 minut, ani to ne. Ale i tak se bojím. Přeci jen malá pojede poprvé. Co je lepší, má jet ve vozíku sama nebo ji naložit společně s matkou ? Je to můj první odstav v životě, strašně se bojím jak to budou holky snášet, asi budu "trpět" s nimi . Nějaké osvědčené rady jak tohle stresové období nejlépe zvládnout ?
"Cucnutí" po vyjížďce je spíše sociální kontakt, než výživa.
Naložila bych ji k matce, vyložila samotnou a s mámou bych odjela.
Pokud by se prodávala, tak bych po naložení mladé matku z vleku složila a rychle s mladou odjela, takže i tak lze provést... jak se vlek rozjede, koně udržují rovnováhu a málokdy i při první jízdě blbnou. Ovšem chce to dobrého řidiče, aby jel šetrně.
Mi prevazime mlade casto, a vetsinou samotny, vyvedem z mastle nez se rozkouka nalozime dohengru a jedem, kun pri jizde nema cas cokoliv vymyslet, a stoji. Vyvazu je na obe strany, aby se mi nahodou neotocil a dam seno do sitky, a musim zaklepat, ze jsme nikdy zadny problem nemeli a vzdy jsme dojeli, a to jsme jeli i dalky treba a stali. S mamou bych ho nenakladala, nez ji vylozite a odvedete, tak vam hribe zboura karu, je lepsi ronou samotnyho.
skip5055
napsal(a):
V dubnu mě čeká odvoz kobylky na pastviny do smíšeného stáda kde bude mít i stejně staré hříbata. Pro kobylku to bude v podstatě i "odstav", doposud byla s matkou-prodávat ji nechci, kobyla připuštěná není, původně jsem zvažovala že si ji mamina odstaví sama, ale to se jaksi neděje a už mám obavy aby necucala do nekonečna ( no, nedá se říct že by cucala pořád ale když se třeba kobyla vrátí z vyjížďky, jsou nějakou dobu bez sebe tak první co udělají běží k sobě malá si na pár vteřin cucne a pak si jde zase každá svou cestou).
Ačkoli teda krom toho, že se vždy vítají na sobě závislé moc nejsou tak jsem se rozhodla už to řešit radikálně.
Největší strašák krom samotného odstavu je pro mě ovšem přeprava... Daleko to není, maximálně 30 minut, ani to ne. Ale i tak se bojím. Přeci jen malá pojede poprvé. Co je lepší, má jet ve vozíku sama nebo ji naložit společně s matkou ? Je to můj první odstav v životě, strašně se bojím jak to budou holky snášet, asi budu "trpět" s nimi . Nějaké osvědčené rady jak tohle stresové období nejlépe zvládnout ?
Do dubna bych mladou naučila, že je běžné s vámi a bez matky vycházet na vodítku ven.
Máte li vlek, tak i cvičně do vleku. Prostě aby hříbě nemělo nervy, že nejde matka a matka neřádila, že jí odchází hříbě.Tím máte půl práce hotovo.
Hříbě s vámi nastoupí a, jak už někdo zmiňuje, při jízdě nebude mít čas něco řešit.
Určitě bych nenakládala s matkou a asi ani s jiným koněm.Protože ať už matku budete skládat hned doma, nebo s ní pak odjíždět a hříbě skládat, vytvoříte oběma zbytečný stres.
Nebojte se ničeho, malou vyveďte, šupněte do vleku a jeďte
koně
napsal(a):
Do dubna bych mladou naučila, že je běžné s vámi a bez matky vycházet na vodítku ven.
Máte li vlek, tak i cvičně do vleku. Prostě aby hříbě nemělo nervy, že nejde matka a matka neřádila, že jí odchází hříbě.Tím máte půl práce hotovo.
Hříbě s vámi nastoupí a, jak už někdo zmiňuje, při jízdě nebude mít čas něco řešit.
Určitě bych nenakládala s matkou a asi ani s jiným koněm.Protože ať už matku budete skládat hned doma, nebo s ní pak odjíždět a hříbě skládat, vytvoříte oběma zbytečný stres.
Nebojte se ničeho, malou vyveďte, šupněte do vleku a jeďte
Matku dokážu složit z vleku za 5 vteřin, takže než se přetlačovat s hříbětem, které na vlek nechce, tak může být naložení za matkou naopak nestresové řešení.
skip5055

XXX.XXX.200.141
Ještě jsem se chtěla zeptat, jelikož malá je trochu divoch, trénovat vozík budeme-máme možnost, ale prý je lepší dát kobylce i kobyle sedaci, jednak mamina nebude moc řádit když ji odjede a malá se nezmrzačí ve vozíku. Je to lepší tak, nebo bez ?
Těžko říct jaké má kdo zkušenosti.
Ale sedaci snáší každý kůň jinak a ve finále to může být horší než lepší.
Pokud naučíte hříbě bez problémů odcházet bez matky a nastoupí vám bez stresu, neviděla bych důvod sedovat.Prostě jednou přivážete, zavřete a hned pojedete.Hříbě bude rádo, že ustojí nezvyklé pohyby a víc řešit nestačí.
Matka samozřejmě by měla být někde, odkud neuteče a kde si neublíží, pokud by měla nějaké nervy.
Nebojte se toho a hlavně v den DÉ si na sebe dávejte pozor, ať nakráčíte v naprosté pohodě pro hříbě a na vlek, jako že nic
Držím palce.
skip5055

XXX.XXX.200.141
Tak snad to zvládneme bez sedace-což bych byla radši. Je to ještě nějaká doba tak by jsme to mohly natrénovat :).
skip5055
napsal(a):
Ještě jsem se chtěla zeptat, jelikož malá je trochu divoch, trénovat vozík budeme-máme možnost, ale prý je lepší dát kobylce i kobyle sedaci, jednak mamina nebude moc řádit když ji odjede a malá se nezmrzačí ve vozíku. Je to lepší tak, nebo bez ?
Odstavovali sme takto niekoľko žriebät a každé sme niesli preč buď na pastviny alebo sa predalo tiež cca v roku. Matky ostali doma a s tými problém nebol nikdy ani s jednou, mám kobylu ktorá je úplne skvelá matka, ale keď žriebä odíde vôbec ho nehľadá, až mám pocit, že sa aj teší že má konečne kľud ďalšia jeden - dva dni erdží a hľadá ho, ale od stáda sa nepohne.
Žriebätá to znášajú každé inak, so samotnou prepravou problém nebýva, väčšinou idú do vozíka aj prvýkrát, sú už naučené na úväz a vodenie a tak ich privedieme k vozíku a rýchlo šups dnu kým nezačnú moc rozmýšľať.. zatiaľ sme naložili každé, jeden žrebček "bojoval" asi pol hodinu, ale to len preto že som si moc fandila že ho naložím sama s vodičom ktorý bol nekoniar.
Najhoršie bývajú prvé dni pre žriebä, určite sa bude snažiť za každú cenu dostať k matke takže hlavne bezpečný výbeh aj box, nič čo rozkope alebo preskočí - niekedy v tom strese môžu skúšať kaskadérske kúsky. Do 3 dní boli ale aj tie najtemperantnejšie žriebätká v pohode.
skip5055

XXX.XXX.200.141
Tak už se nám to blíží ...
Příští týden v neděli malá jede
Celkem se toho bojím, ale myslím že stresuji víc než je nutné... Má poslední otázka zní, jelikož je to mé první odchované hříbě, co dělat a jak postupovat aby se kobyla zasušila a neměla už mléko ? Jak ideálně postupovat aby nedostala nějaký zánět a zbytečně netrpěla?
Ve stáji kde jsem jezdila už x let zpět než jsem měla svého prvního koně kobylám nedávali jádro a přidali zátěž-tím nemyslím dril na jízdárně, spíše dlouhé poklidné vyjížďky aby měla kobyla větší pohyb. Co myslíte?
skip5055
napsal(a):
Tak už se nám to blíží ...
Příští týden v neděli malá jede
Celkem se toho bojím, ale myslím že stresuji víc než je nutné... Má poslední otázka zní, jelikož je to mé první odchované hříbě, co dělat a jak postupovat aby se kobyla zasušila a neměla už mléko ? Jak ideálně postupovat aby nedostala nějaký zánět a zbytečně netrpěla?
Ve stáji kde jsem jezdila už x let zpět než jsem měla svého prvního koně kobylám nedávali jádro a přidali zátěž-tím nemyslím dril na jízdárně, spíše dlouhé poklidné vyjížďky aby měla kobyla větší pohyb. Co myslíte?
Kobyle na pár dní zoberte jadro a nechajte ju len na sene, pohyb je dobrý ale dril naozaj nutný nie je. A hlavne neoddojujte, len kontrolujte či vemienko moc nehreje a príliš netvrdne. Ak by sa vám zdalo že je moc tvrdé tak troška mlieka odstriekajte, ale naozaj tak max 0,5 dcl. Za 2-3 dni by malo vemeno splasnúť.
skip5055

XXX.XXX.200.141
Děkuji moc! :).