Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

quoter

7.2.2016 11:00
quoter

XXX.XXX.51.47

Dobrý den,
měla bych dotaz. Jezdím na ČT (pod trenérem) a stále mám pocit že koně nedokážu správně otočit. Furt tam musím cpát vnitřní otěž a pomáhat si s ní.. trenér mi stále říká, vnější vede, ale jak asi, když mám zatočit na kavalety a ten kun se prostě ne a ne otočit :( (opravdu největší bezmoc na tréninku)... když chci zatočit doleva, tak levá holen na podbřišníku tlačí aby se kůn kolem ní jakoby otáčel a prává noha za podbřišákem hlídá zád - podle mě pomucky snad chápu dobře... ale co dělají ruce? vnitřní si hlídá správně přistavení a vnější je v klidu. Sakra tak proč mi ten kůn nezatáčí :(
Jeho chyba to URČITĚ není, je dobře přiježděný, závodí a pod trenérem uděla i sebemenší kolečko bez použití otěží...už opravdu nevím, jestli mám slabé holeně nebo dávám špatné pobídky, děkuju moc za Vaše rady.

7.2.2016 13:12
sisi58

XXX.XXX.218.3

Ještě drobnost, musíte i pobízet, ať má na to zatáčení dost energie
a hodně pomáhá, pokud se směrem, kam chcete zahnout, podíváte
Tím, že otočíte hlavu žádaným směrem, vlastně pootočíte celé tělo, vy ten malý pohyb nevnímáte, kůň ano.
Toto je velmi důležité při skákání. Koník cítí, kam jezdec kouká a po doskoku tím směrem automaticky zamíří. A nezoufejte, i kůň se to musí učit, nejen jezdec.
Ovšem ten, na kterém jezdíte, to určitě zná.
Takže uděláte to, co vám trenér říká + tím směrem koukáte.

7.2.2016 13:38
peggi16

XXX.XXX.61.147

Mně bylo třeba řečeno, že když chci zatočit, tak že se mám tělem a hlavou otočit, jako kdybych se na někoho chtěla ohlédnout...nevím, jestli to popisuju správně, sama jsem začátečník...ale musím říct, že na dobře přiježděné kobyle to fungovalo. A přiznám se, že s holeněmi jsem ani nic nedělala, ani s otěžemi.
Co mi na to řeknou zkušenější? Je to i takhle možné, aniž bych použila holeně? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2016 19:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

quoter napsal(a):
Dobrý den,
měla bych dotaz. Jezdím na ČT (pod trenérem) a stále mám pocit že koně nedokážu správně otočit. Furt tam musím cpát vnitřní otěž a pomáhat si s ní.. trenér mi stále říká, vnější vede, ale jak asi, když mám zatočit na kavalety a ten kun se prostě ne a ne otočit :( (opravdu největší bezmoc na tréninku)... když chci zatočit doleva, tak levá holen na podbřišníku tlačí aby se kůn kolem ní jakoby otáčel a prává noha za podbřišákem hlídá zád - podle mě pomucky snad chápu dobře... ale co dělají ruce? vnitřní si hlídá správně přistavení a vnější je v klidu. Sakra tak proč mi ten kůn nezatáčí :(
Jeho chyba to URČITĚ není, je dobře přiježděný, závodí a pod trenérem uděla i sebemenší kolečko bez použití otěží...už opravdu nevím, jestli mám slabé holeně nebo dávám špatné pobídky, děkuju moc za Vaše rady.

Ťako povedať, máme kone jazdené dosť podobne, reagujÚ na vnútornú holeň a pridvihnutú ruku-mne stačí naozaj veľakrát iba naznačiť, začiatočníci s tým ale mávajú problém. Obvykle buďto dávajú ruky cez kohútik, alebo majú príliš dlhú oťaž, alebo majú príliš voľnu Vonkajšiu oťaž... Možností je veľa, ale cez net vám nikto neporadí, to musí posúdiť niekto, kto vás vidí zo zeme. Ale žiadne strachy, to príde časom automaticky.

7.2.2016 19:54
makki

XXX.XXX.36.237

Ono při změně směru u přiježděného koně dělá hodně přenášení váhy na levou nebo pravou sedací kost. K tomu to otočení hlavy a ramen v podstatě vede. I při dobře sestavených otěžích a působících holeních může špatně posazená zadnice koně mást a záměr jezdce tím pádem jednoznačně nepochopí. Ale jak je psáno výše, nejde to na diskuzi, je to potřeba vidět.

9.2.2016 13:45
joripage

XXX.XXX.41.2

Měla jsem ten samý problém, dokud jsem nezjistila, že vlastně vůbec nechápu, jak tu vnější otěž použít!Pořád jsem nebyla schopná koníka pořádně zatočit a to proto, že jsem neustále tahala za vnitřní otěž a vnější byla volná...Na minulé hodině mi to trenérka vysvětlila tak, že si mám tu vnější hodně zkrátit, přehnaně zvednout nahoru (abych to pochopila a viděla, že to funguje) a držet. Vnitřní nechat volnější, nabízet ji koníkovi + pobídka vnější holeně za podbřišníkem a vnitřní na a větší zatížení vnitřního třmenu...ejhle, najednou mi to fungovalo a já byla schopná zajet poprvé v životě korektní velký kruh

10.2.2016 23:14
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Ano, vnější otěž nemá být volná nebo pasivní, ona naopak aktivně určuje kruh, takže je potřeba zesílit kontakt. Každopádně mně všichni trenéři zakazovali vnější otěž zvedat, když už, tak spíše tu vnitřní. Ta slouží k tomu, aby se kůň díval, kam na kruhu jde a k odžvýknutí, aby se uvolnil.

11.2.2016 08:06
joripage

XXX.XXX.41.2

Měla jsem to provést takto přehnaně (až to vezmu za své, tak samozřejmě nebude potřeba ji zvedat), abych to pochopila, jak na to, vážně jsem nechápala, co ještě s ní mám dělat...Jezdím X let, ale jsem lesojezdec a nikdy mě nikdo neučil nic o vnějších a vnitřních otěžích, měla jsem to úplně přehozené...takže je se mnou těžká práce

11.2.2016 10:31
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

joripage napsal(a):
Měla jsem to provést takto přehnaně (až to vezmu za své, tak samozřejmě nebude potřeba ji zvedat), abych to pochopila, jak na to, vážně jsem nechápala, co ještě s ní mám dělat...Jezdím X let, ale jsem lesojezdec a nikdy mě nikdo neučil nic o vnějších a vnitřních otěžích, měla jsem to úplně přehozené...takže je se mnou těžká práce

Já vám rozumím, já jezdila rekre 12 let a pak jsem se rozhodla udělat si ZZVJ a najednou jsem se při pořádném tréninku nestačila divit, k čemu všemu že ty otěže jsou :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík