Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2016 20:20
kacka.k

XXX.XXX.128.30

Dobrý den, mám koníka,20 let. Podle veterinářů dušnost, poškozené plíce.V zimě je koník v pohodě - nepoznáte, že by měl zdravotní problém nekašle, dýchá normálně, je svěží, cválá, předvádí se, nezapře svůj temperament, v dobré kondici. Nastane však duben, květen a jeho stav se začne rapidně zhoršovat, začne kašlat, dýchat břichem a "řití", hubne, někdy není schopen ujít skoro ani 100 metrů, má záchvaty, museli jsme přistoupit i k aplikaci kortikoidů (přestože vet není jejich zastáncem). Zkoušeli jsme i ustájko 24/7 a ač ve stínu, jeho stav se ještě výrazně zhoršil než ve větraném chladném boxe. Napadá mě, zda jeho stav nemůže souviset s nějakou alergií na pyly nebo pod.? Zajímalo by mě, zda má někdo podobnou zkušenost a nebo nějakou radu, čím koníkovi pomoci - seno máčíme, podáváme bylinky na dýchání, ostropestřec. Pro rýpaly, kteří chtějí řešit, že radu hledám tady a né u vetů, s vety je problém řešen. Snažím se jen najít něco, co by nám mohlo pomoci třeba z homeopatik, apod.

13.2.2016 20:49
kacka.k

XXX.XXX.128.30

Z přípravků zkoušen bronchial herb od phytovetu, po delší době prostřídám pulmoranem, ostropestřec drcený, premin flix, vitamín C.

malioren

13.2.2016 20:52
malioren

XXX.XXX.162.226

A co mlha, ta mu nevadí?

13.2.2016 21:20
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kacka.k napsal(a):
Dobrý den, mám koníka,20 let. Podle veterinářů dušnost, poškozené plíce.V zimě je koník v pohodě - nepoznáte, že by měl zdravotní problém nekašle, dýchá normálně, je svěží, cválá, předvádí se, nezapře svůj temperament, v dobré kondici. Nastane však duben, květen a jeho stav se začne rapidně zhoršovat, začne kašlat, dýchat břichem a "řití", hubne, někdy není schopen ujít skoro ani 100 metrů, má záchvaty, museli jsme přistoupit i k aplikaci kortikoidů (přestože vet není jejich zastáncem). Zkoušeli jsme i ustájko 24/7 a ač ve stínu, jeho stav se ještě výrazně zhoršil než ve větraném chladném boxe. Napadá mě, zda jeho stav nemůže souviset s nějakou alergií na pyly nebo pod.? Zajímalo by mě, zda má někdo podobnou zkušenost a nebo nějakou radu, čím koníkovi pomoci - seno máčíme, podáváme bylinky na dýchání, ostropestřec. Pro rýpaly, kteří chtějí řešit, že radu hledám tady a né u vetů, s vety je problém řešen. Snažím se jen najít něco, co by nám mohlo pomoci třeba z homeopatik, apod.

Upřímně mě napadá, zda mu spíše nevadí vlhkost vzduchu, v zimě je vlhký vzduch, který je mnohem lepší, než jarní a letní, který je suchý a i pro člověka to není příjemné.Proto nejspíš ve stáji v chladu se mu lépe dýchá, nežli venku, byť 24/7 ve stínu.Pokud např. po dešti i venku na krokové vyjížďce, nebo jen ve výběhu, nedýchá tak zle, nebo za mlhy, tak bych to viděla na tu vlhkost vzduchu, která pro jeho organismus může být rozhodující, aby se vůbec dokázal nadechnout.

13.2.2016 21:34
Bob131

XXX.XXX.233.17

Měla jsem kobylku, která byla taky v 19letech vzdušná (bohužel po smrti svých krásných dožitých 25,5 roků)...a ta byla taky vzdušná...jediné, co nám nejvíc pomáhalo, byl kašlík...dá se koupit v jezdeckých potřebách...nejen že to hodně pomáhalo ale hlavně to koně tohle milují, voní to =) v létě sem jí to dávala každý den, přes velké vedra byla zavřena aj přes noc venku...a v zimě sme si mohli rajtovat jak jí to tělo dovolilo...nejvíc sem byla spokojená s kašlíkem, dávala sem jí to skoro 2měsíce, všechno to vykašlala a najednou klid...bála sem, že to bude zase znova další rok, ale ono fakt klid...všechno to vykašle a kašlík díky němu ty plíce a všechno ve vzdušnosti ulevuje...takže vyjíždky nám neomezovalo, prostě v ničem =).

14.2.2016 10:20
sisi58

XXX.XXX.218.3

Bob131 napsal(a):
Měla jsem kobylku, která byla taky v 19letech vzdušná (bohužel po smrti svých krásných dožitých 25,5 roků)...a ta byla taky vzdušná...jediné, co nám nejvíc pomáhalo, byl kašlík...dá se koupit v jezdeckých potřebách...nejen že to hodně pomáhalo ale hlavně to koně tohle milují, voní to =) v létě sem jí to dávala každý den, přes velké vedra byla zavřena aj přes noc venku...a v zimě sme si mohli rajtovat jak jí to tělo dovolilo...nejvíc sem byla spokojená s kašlíkem, dávala sem jí to skoro 2měsíce, všechno to vykašlala a najednou klid...bála sem, že to bude zase znova další rok, ale ono fakt klid...všechno to vykašle a kašlík díky němu ty plíce a všechno ve vzdušnosti ulevuje...takže vyjíždky nám neomezovalo, prostě v ničem =).

Nemoc se jmenuje dušnost - RAO neboli CORP.
Koukněte sem...http://www.staj-stirin.cz/kone-s-rao/

Pokud váš koník pookřál po kašlíku, ještě se o dušnost nejedná.

Dušným koním pomáhá nejprve zjištění Z ČEHO jsou dušním což musí zjistit veterinář a to ne lecjaký.
MUSÍ to být vet se zkušenostmi s dušnými koňmi. Běžný vet většinou neví ! Má špatná zkušenost
Následně se MUSÍ upravit podmínky chovu koně. Jinak do něj můžete cpát různé přípravky vrchem, spodem a jen vás to stojí peníze, bez nějakého velkého efektu.

To, co popisuje zadavatelka, se opravdu jeví, jako alergie. V tom případě musíte zjistit, na co
Ale postup pro nějakou nápravu je stále stejný.
Zjisti, o co jde?!

14.2.2016 10:47
kacka.k

XXX.XXX.128.30

Ne, mlha mu nevadí, stejně tak mu nevadí ani podzimní a zimní smogové situace. S tou vlhkostí vzduchu mě to napadlo, v létě jsme několikrát za den vodou z hadice polévali střechu boxu, trávu a chodníky v okolí, aby z toho nesálalo tak to vedro. Ale na moc dlouho to neochladí , když je na slunci 40 stupňů nebo víc.Pak jsem ještě uvažovala, zda to nemůže být nějaká reakce na pyly.
Letošní léto bylo oproti létům fakt dost parné, stav koníka dost špatný a já nevím, co by mu ještě mohlo pomoci, když se bude situace opakovat. Proto budu ráda za jakoukoliv radu, co zkusit a předem za vaše rady a poznatky děkuji.
Co znám dušné koně, mají opačný případ - dusí se v zimě, vadí jim prostředí ve stájích, prach ze sena apod., zatím co my jsme v zimě "happy".

14.2.2016 11:13
avelanc

XXX.XXX.130.169

Známá má dušnou kobylku.. Ač ji po zjištění akutního stavu dušnosti udělali otevřené přístřešky s možností být stále venku (i vynuceně), stav kobylky se rapidně horšil. Jak píšete, přes zimu naprosto v pořádku, léto peklo. Došlo to do stavu buď uspat nebo zkusit odvézt hodně daleko. Poslala kobylu na pastevko do Krkonoš, během týdne cválala kopce... Alergie na pyl se někde projevit může a jinde ne. Takže to nemusí u vás být tím, že pastevko nepomohlo, ale nepomohlo to konrétní pastevko v dané lokalitě.. Veterinářka říkala, že na jednom místě kůň být prostě nemůže a na místě o 20 km vedle byste ani nevěděli, že má problémy s dušností...

15.2.2016 06:29
makki

XXX.XXX.107.171

Nám takhle kobyla chytila dušnost, ale v zimě. Kobyla taky dýchala břichem, špatně žrala a zhubla. Asi se ani pořádně nevyspala, protože řízené dýchání dá dost zabrat. Nakonec jí pomohla aplikace sprejů pro astmatiky přes aplikátor na jednu nozdru.2x denně Ventolin a na to Ecobeck. Další zimu už jsme to naštěstí nepotřebovali. Dostala se z toho. Pokud jsou už přímo alergické reakce ve formě ztíženého nádechu i výdechu, asi už bylinky nebo jiné preventivní přípravky nepomohou. Tam už je třeba regulérně léčit astma.

15.2.2016 17:34
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Nemáte koně ustájeného někde v blízkosti hojně obdělávané zemědělské půdy vč. hnojení různými postřiky? Pokud ano a máte možnost změny ustájení, dejte ho někam, kde toto není.

Mě kobylu v relativně klidovém stádiu dušnosti oddělala jedno jaro řepka všude okolo a ty sajra*jty co na ní stříkali. Na cca tři týdny ji to úplně vyřadilo z práce, která ji udržovala dýchací cesty jakž tak průchozí, díky tomu se hodně zahlenila a už jsem jí z toho nedokázala dostat. Musela se uspat.

15.2.2016 19:46
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

alfi pav napsal(a):
Nemáte koně ustájeného někde v blízkosti hojně obdělávané zemědělské půdy vč. hnojení různými postřiky? Pokud ano a máte možnost změny ustájení, dejte ho někam, kde toto není.

Mě kobylu v relativně klidovém stádiu dušnosti oddělala jedno jaro řepka všude okolo a ty sajra*jty co na ní stříkali. Na cca tři týdny ji to úplně vyřadilo z práce, která ji udržovala dýchací cesty jakž tak průchozí, díky tomu se hodně zahlenila a už jsem jí z toho nedokázala dostat. Musela se uspat.

15.2.2016 20:43
sisi58

XXX.XXX.218.3

V Petrovicích na Jesenicku kvůli postřiku řepky uhynuly 3 kobylky, z toho 2 březí.
Jsou to tak 2 roky. Jedna z těch březích byla kolegyně z práce.
V době postřiku foukal vítr, který ten postřik zanesl na pastvinu, kde se kobušky pásly.
A nic se nikomu za to nestalo.
Prý to nebylo průkazné.

18.2.2016 11:36
j.mynarova

XXX.XXX.5.138

Dobrý den, mám doma kobču - 14 roků, taky těžce dýchá - zvláště teď poslední týden, na začátku ledna jsem ji nechala udělat výtěr z nosu a odběry na krevní testy na zjištění alergie, protože kobyla začala čím dál více kašlat. Koně jsou u mě co nejvíce venku, pokud je zima, fouká nebo v létě horka, zavírám po dobu nepříznivého počasí do zděné stáje... takže si myslím, že v tomto mají maximum, co můžou mít. Výsledky ukázaly, že je alergická na pyly, roztoče a plísně - takže si u koně vyberte, co s tím můžete dělat... Na doporučení vet. - močit seno, stlát pilinami a nechávat co nejvíc venku.maximálně objednat sirup, co trochu uvolní dýchací cesty, ale s alergií nehnete. Myslím, že máte podobný problém a nejvíc Vám řeknou testy..

18.2.2016 12:07
makki

XXX.XXX.107.171

Je to asi jak který kůň. Obecně se radí, aby byl kůň co nejvíce venku. Moje kobyla je venku kdy chce, nezavírám ji. Začala kašlat a propracovala se k dušnosti na začátku topné sezóny, kdy se kolem topilo kde čím, zejména jak padla tma a nebyly ty čoudíky vidět. Takže v našem případě by třeba zavírání právě pomohlo, ale máme otevřené boxy, ne zavřenou stáj.

20.2.2016 08:27
kacka.k

XXX.XXX.128.30

Jak jsem již psala, v od podzimu do jara na koníkovi nepoznáte zdravotní problém, nevadí mu smogové situace, topné sezony. Problémy se začnou objevovat od konce dubna, května. Řepku kolem jsme neměli, ani nějak chemicky ošetřované pole. Proto mě nejvíce napadá alergie, na nějaké pyly, která by přitížila již poškozeným plícím. Takže zkusím jít do testů na alergie. Ještě se chci zeptat, na alergie u koní (např. na pyly) existují antialergika stejně jako u lidí nebno ne?

20.2.2016 12:24
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kacka.k napsal(a):
Jak jsem již psala, v od podzimu do jara na koníkovi nepoznáte zdravotní problém, nevadí mu smogové situace, topné sezony. Problémy se začnou objevovat od konce dubna, května. Řepku kolem jsme neměli, ani nějak chemicky ošetřované pole. Proto mě nejvíce napadá alergie, na nějaké pyly, která by přitížila již poškozeným plícím. Takže zkusím jít do testů na alergie. Ještě se chci zeptat, na alergie u koní (např. na pyly) existují antialergika stejně jako u lidí nebno ne?

Já vím jen o antialergikách ve formě injekcí

23.4.2016 03:39
Babyka

XXX.XXX.208.124

Ahoj, mám kobylku, která má 23 let. Jsem její první majitelka, mám ji od jejích 2 let a vím, že u mě dožije. Jiného koně nemám, už se na to vzhledem k mému věku necítím. Babyka mi dala 3 hříbata, mám ji 20 let, je to náš člen rodiny. Problémy s dýcháním má už asi 3 roky, loni už to bylo tak špatné, že bylo nutné nasadit kortikoidy.Přes zimu byla úplně v pohodě, ale teď na jaře se zase zhoršila. Takže znovu kortikoidy. Mám dobrou veterinářku, která kobylce nastaví dávky tak, aby to pro ni bylo vhodné. Probírala jsem s ní možnost léčby ( zvolily jsme nejlepší variantu ), Vím, že užívání kortikoidů má nežádoucí účinky ( hlavně na funkci jater ). Doktorka mi řekla jasně, že tím, že ji budeme léčit kortikoidy, jí život možná o něco zkrátíme, ale hlavně ho bude mít kvalitnější. Nebude se dusit, bude v pohodě a to je pro mně důležté. Doufám, že tady se mnou ještě nějakou donu zůstane.

Přidejte reakci

Přidat smajlík