Kůň sežral větší množství pečiva

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2016 08:23
Berticek

XXX.XXX.117.17

Zdravím
Prozatím naprosto předběžně se zeptám na zkušenosti. Poník mi v noci utekl přes ohradnik a dostal se do barelu s pečivem, dle odhadu mohl sežrat kýbl, ale také i mnohem méně, nejsem si jistá. Zatím vypadá dobře, pečivo dostávají, ale tak 2 plátky chleba a rohlík denně někdy méně, nechala jsem jej prozatím bez sena a chodí si v ohradě, při sebemenších naznacich kolíky budu volat, ale prozatím a 3x klepu nejeví žádné známky nevolnosti. Předem díky za odpovědi.

15.2.2016 08:51
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Ak pečivo dostáva pravideľne tak by mal zvládnuť aj vyššiu dávku. Seno mu neberte, nechajte ho normálne žrať a len ho sledujte, hlavne kopytá či nehrejú, poník sa skôr schváti než dostane koliku.

15.2.2016 10:33
Berticek

XXX.XXX.117.17

Děkuju moc, zatím litá a vypadá dobře.

15.2.2016 12:39
kapička

XXX.XXX.5.211

Loni ve stáji utekl kůň na pečivo, ale jak ho znám, tak toho sežral mnohem víc, jak kýbl. A schvátil se z toho, ale nijak vážně, jen mu hřála kopyta, nechtěl chodit. Na kopytech po čase nebyly vidět skoro žádné změny. Dostal volno a chodilo se s ním do potoka.

15.2.2016 12:42
keira

XXX.XXX.132.244

Taky bych se bála spíš schvácení a porozhlédla se po něčem na srovnání střeva. Bohužel nemám teď čas vám hledat, co by to mělo být. Ale aby to mělo smysl tak je potřeba to podat dříve, než se projeví potíže, pak už bude pozdě.

15.2.2016 12:43
Berticek

XXX.XXX.117.17

Zatím nejeví žádné známky čehokoliv je mozne, že sežral pár rohlíku a chleba a už dolů nedosáhl. Nevím, ale seno dáváme po troskách a běhá si zatím jako vždycky, tak snad to přejdeme bez újmy, ale děkuji moc, sama jsem nemocná a představa, že s horečkou u něj strávím den je hroziva, mám ho před okny takže na něj koukám tak.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2016 13:14

Berticek napsal(a):
Zatím nejeví žádné známky čehokoliv je mozne, že sežral pár rohlíku a chleba a už dolů nedosáhl. Nevím, ale seno dáváme po troskách a běhá si zatím jako vždycky, tak snad to přejdeme bez újmy, ale děkuji moc, sama jsem nemocná a představa, že s horečkou u něj strávím den je hroziva, mám ho před okny takže na něj koukám tak.

Já bych přesto preventivně chladila nohy.

15.2.2016 13:24
Berticek

XXX.XXX.117.17

Je to 6 hodin, co to sežral, nevíte jak dlouho bude ohrožený? Do druhého dne či déle?

16.2.2016 14:22
petrklíč

XXX.XXX.222.209

Berticek napsal(a):
Zdravím
Prozatím naprosto předběžně se zeptám na zkušenosti. Poník mi v noci utekl přes ohradnik a dostal se do barelu s pečivem, dle odhadu mohl sežrat kýbl, ale také i mnohem méně, nejsem si jistá. Zatím vypadá dobře, pečivo dostávají, ale tak 2 plátky chleba a rohlík denně někdy méně, nechala jsem jej prozatím bez sena a chodí si v ohradě, při sebemenších naznacich kolíky budu volat, ale prozatím a 3x klepu nejeví žádné známky nevolnosti. Předem díky za odpovědi.

Hrozí spíš schvácení, nám se bohužel takto shetlandský pony schvátil po větším množství pečiva. Hlídejte tepy na předních nohách, zevnitř nad spěnkovým kloubem lehce přiložte prsty (ne palec) ucítíte tepy, pokud ucítíte silněji tepy tak může být přichvácený, tohle bych opravdu hlídala, akorát někdy je problém ty tepy cítit, já s tím tedy mám problém. Poník nemohl pak vůbec chodit tak jsme fofrem volali veterináře a říkal že má velmi silné tepy přičemž mě je nešlo nahmatat.

16.2.2016 16:44
Berticek

XXX.XXX.117.17

Děkuji, mám ho na očích, seno dostává na více dávek denně než normálně a zatím si tapka jako vždycky.

16.2.2016 17:42

Už je na většinu věcí pozdě, ale pro další podobné situace:
-jak už zaznělo, spíš než kolika hrozí schvácení/ větší riziko je, pokud má pony nadváhu, nedobře upravená kopyta, známou IR nebo EMS nebo pokud se už v minulosti přichvátil

-prevence schvácení: vet a podání minerálního /ne normálního stolního!/ oleje jícnovou sondou / zabrání vstřebání škodlivin a zrychlí průběh zažitiny trávicím traktem/
-pokud ne, tak ihned zelený jíl, cca půl až jedna lžičky každé dvě hodiny /vychytá část toxinů ze střeva/
-pokud nemáte ani ten, živočišné uhlí, čisté,6 tablet každé 2 hodiny alespoň den po tom přežrání

-snížit obyklou KD -pouze seno nebo senosláma a o cca 1/5-1/4 méně než obvykle, nepřetržitý přístup k vodě
-zvýšit pohyb zvířete- nutno vodit nebo jezdit, několikrát denně /sníží inzulinovou rezistenci zvířete, což aktuální riziko schvácení též sníží/
a chladit kopyta a kontrolovat na nich pulsy viz výše

Zapiště si dnešní den a problém do "zdravotního deníku" svého koně. Za měsíc se určitě podívejte na kopytní stěnu zejména obou předních,1cm pod její horní okraj, i pokud budete mít pocit, že zvíře chodí zcela normálně a nepřichvátilo- pokud tam bude změna úhlu odrostu nebo žlábek, metabolický problém tam byl/ a hrozí další v průběhu dalšího života zvířete/.

16.2.2016 18:32
Berticek

XXX.XXX.117.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Už je na většinu věcí pozdě, ale pro další podobné situace:
-jak už zaznělo, spíš než kolika hrozí schvácení/ větší riziko je, pokud má pony nadváhu, nedobře upravená kopyta, známou IR nebo EMS nebo pokud se už v minulosti přichvátil

-prevence schvácení: vet a podání minerálního /ne normálního stolního!/ oleje jícnovou sondou / zabrání vstřebání škodlivin a zrychlí průběh zažitiny trávicím traktem/
-pokud ne, tak ihned zelený jíl, cca půl až jedna lžičky každé dvě hodiny /vychytá část toxinů ze střeva/
-pokud nemáte ani ten, živočišné uhlí, čisté,6 tablet každé 2 hodiny alespoň den po tom přežrání

-snížit obyklou KD -pouze seno nebo senosláma a o cca 1/5-1/4 méně než obvykle, nepřetržitý přístup k vodě
-zvýšit pohyb zvířete- nutno vodit nebo jezdit, několikrát denně /sníží inzulinovou rezistenci zvířete, což aktuální riziko schvácení též sníží/
a chladit kopyta a kontrolovat na nich pulsy viz výše

Zapiště si dnešní den a problém do "zdravotního deníku" svého koně. Za měsíc se určitě podívejte na kopytní stěnu zejména obou předních,1cm pod její horní okraj, i pokud budete mít pocit, že zvíře chodí zcela normálně a nepřichvátilo- pokud tam bude změna úhlu odrostu nebo žlábek, metabolický problém tam byl/ a hrozí další v průběhu dalšího života zvířete/.

Děkuji moc, pro příště se určitě hodí, vyzrany není, je to poník takže pupek má, ale vet i kopytar ho vidí dobře, možná že by mohl být o malinko hubenejsi, ale to asi každý poník :) Kopyta máme dělané pravidelně a budu o tom informovat svého kopytare, ten z toho bude zřejmě chytřejší než ja. Nikdy prichvaceny nebyl, na pastvu si dáváme pozor a tohle byla nepozornost z mé strany, vubec me nenapadlo, že by se do barelu mohl dostat. Už se mi to stalo u kobylky Fjorda ale ta sezrala pár kusů, u něj nevím kolik to mohlo byt. :) Moc Vám děkuji!

Přidejte reakci

Přidat smajlík