Zvony - řešení nebo jen maskování problému?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2016 08:18
avelanc

XXX.XXX.158.2

Zdravím.
Začínám s kobylou (7 let) pracovat na jízdárně. Z počátku s nohama neměla problém, nyní si začíná zadníma nohama zakopávat o přední. Bylo mi vysvětleno, že to je prostě tím, že začíná pracovat zádí a řeší to delšími kroky. Ať pořídím zvony, aby se nezrazovala občasným zakopáváním...
Tak jsem se vrhla do studia typů zvonů i velikostí... A při tom jsem objevila diskuze, kde je psáno, že zakopávání zadníma nohama o přední je problém, který je třeba řešit - chybná práce pod sedlem, fyzio-problém, ... Nutno zavolat fyzioterapeuta...
Tak jsem z toho mírně rozpolcená. Měla jsem radost, že kobyla pracuje zádí a ono to může být naprosto naopak? Na jízdárně začínáme pracovat (1/2 roku) cca 1 za 14 dní pod trenérem. Je možné, že to je jen mezičas, kdy se kobyla učí zadní nohy používat?

Předem děkuji za vaše názory :).

19.2.2016 08:44
keira

XXX.XXX.106.7

Nemá dlouhé špice na předních kopytech? A celkově krátký rámec? Kdyžtak vložte fotky, koně při stání i při práci, bez toho těžko něco říct. Kope si v kroku nebo v klusu?

19.2.2016 09:12
avelanc

XXX.XXX.156.2

Zašlapává se jen v klusu při práci na menším kruhu, změně směru, přechodech. Víceméně před tím chodila pouze do terénu s požadavky na poslušnost. Nechtěla jsem po ní, aby s tělem pracovala nějak jinak.
Min. rok jsme začaly pracovat na jízdárně - víceméně základy- kruhy, změny směru, přechody, přistavení.
Rámec má spíše kratší, ale ne nějak výrazně. Delší špice nepozoruji.
Fotku při práci nemám. Při stání mám u sebe jenom tuhle.

19.2.2016 09:14
avelanc

XXX.XXX.156.2

Fotku mi nejde vložit :(.

19.2.2016 09:15
avelanc

XXX.XXX.156.2

Stará fotka, v době, kdy jsme začínaly pracovat.

19.2.2016 10:06
keira

XXX.XXX.106.7

Ta fotka v klusu to dokonale ukazuje. Kůň má rozložený klus, nejde diagonálníma končetinama synchronně, ale odlepuje přední později než zadní, proto se uprostřed setkávají.
Prakticky tam asi chybí fáze vznosu, stále má alespoň jedno kopyto a zemi.

Proč to vzniklo a co s tím je otázkou. Osobně si to vysvětluju tak, že si tím kůň pomáhá, když po něm chceme něco náročnějšího, na co třeba ještě nemá. Sice se to často vyskytuje u drezurních koní, u kterých by člověk čekal podsazení, ale podle mě se spíš takový kůň valí po předku.

19.2.2016 10:07
keira

XXX.XXX.106.7

Příklad takového drezurního extrémku:
http://www.tothemaxdressage.com/images/Digimon%20034.jpg.

19.2.2016 10:25
avelanc

XXX.XXX.156.2

To mám radost. Takže jestli tomu dobře rozumím. Pro teď ideálně koupit zvony, aby si neubližovala a snažit se práci směřovat na to, aby získala správnou rovnováhu a dát důraz na podsazení?
Víceméně o to jsme se snažily.. Nebo pomůžeme kavaletová práce? Nemám pražádné ambice na závody, jen chci, abych kobyle svým ježděním neubližovala...

Dřív si na přední nešlapala, až teď (což může být je vygradování práce předchozí). Takže se dá říct, že "fixluje" poctivou práci zadkem?

Na druhou stranu jsem ráda, že není problém na fyzioterapeuta..

19.2.2016 10:31
avelanc

XXX.XXX.158.2

A nebo je to tím, že chodila nesynchronně od začátku, ale teď do toho přidává více práci zadníma nohama a tím pádem ji dává dál a už dojde k sešlápnutí přední nohy? A mám počkat, až si přijde na to, že holt musí dát přední nohu pryč dřív? Je možnost, že si na to přijde sama?
Vím, že všechno moc řeším, ale potřebuji vše pochopit :).

19.2.2016 11:42
keira

XXX.XXX.106.7

Je dobré, že se zajímáte, ptáte, hledáte tu nejlepší cestu... bohužel já jí neznám, zas nejsem takový odborník, abych si troufla radit a bez bližších informací, jak koník pod sedlem chodí, ani odhadovat.

Při své snaze jezdit svého koně co nejlépe hodně využívám fotografie a natáčení kamerou, abych právě pak mohla vidět, co se tam podemnou děje a kdy se to děje.

Teoreticky tak třeba můžete zjistit, že to dělá více na konci hodiny, kdy už je unavená. Nebo v přechodech a cvicích, které jsou pro ni náročné a tak si je tak zjednodušuje.
Určitě to proberte s trenérem, jak pracovat, aby kůn nerozkládal klus.
Pokud by toto byl jediný důvod volat fyzioterapeuta, tak bych ho já teda asi nevolala, ale záleží, jak kůň celkově chodí.

Kavalety určitě zařadit můžete, mně teda na nich často kůň klus právě rozhodí, viz foto, asi jak balancuje, ale celkově si myslím, že dělají dobrou službu.

Trošku by mohla pomoci úprava strouhání, řekněte o tom tomu, kdo se vám stará o kopyta, ale asi vás to uplně nespasí. Než to vyřešíte, tak by ochrana zvony asi byla rozumná.

19.2.2016 12:00
avelanc

XXX.XXX.156.2

Tak moc děkuji.
On je právě problém, že já nejsem tak zdatná, aby mé signály koni nějak výrazně pomohly. Nejsem tak přesná, abych to řekla jinak. Takže já můžu kobyle naznačit cestu, ale přijít si na některé věci musí sama. Já ji jen pomáhám právě gymnastickým cvičením, atd.. Například pobízení při určité fázi vznosu některé nohy je pro mě tak složité, že kobyle tím nepomáhám. Takže se učíme společně. Myslím si, že si postupně přijde sama na to, že musí začít trochu jinak používat nohy. Já ji můžu jen pomoci hledat lepší rovnováhu.
Zvony určitě koupím, situaci budu sledovat s trenérkou a prokonzultuji to s kovářem.

Takže moc děkuji za konzultaci :).

Neregistrovaný uživatel

19.2.2016 12:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.222

Zda se to jenom me nebo sedlo spatne padne?...

19.2.2016 12:40
avelanc

XXX.XXX.156.2

Jaké myslíte? To první je vyměněné za sedlo na míru (dělané teď v září) a to teď nesedí, protože mi baletka přes zimu přibrala. Na jaře budeme dopasovávat kostru :)
Ovšem pakliže to nemá vliv na došlapávání zadní nohy na přední, nevidím v této poznámce smysl..?

19.2.2016 12:43
keira

XXX.XXX.106.7

No, sedlo je pro mě takové prapodivné, rozumím trochu jen klasickým anglickým, tak jsem ho raději přeskočila ;-) osobně bych si nepřipadala dobře, takhle kilometr nad koněm, ale asi je to o zvyku. Horší je, že vyšší těžiště jezdce je nepříjemné i pro koně, ale tam zas záleží, jak je citlivý a jak je on sám i jezdec dobře vyvážen.

Fakt doporučuju ta vide a fotky, člověk se z toho strašně moc poučí, když na to opakované kouká a analyzuje. Pokud si nejsi jistá svým jezdeckým umem, ještě můžeš vyzkoušet, že na něj posadíš trenéra, ten ho odjezdí a tak se ukáže, jestli to něčím nezpůsobuje jezdec a při lepším ježdění kůň nechodí jinak. Opět možno natočit a porovnat rozdíl v pohybu koně.

Uplně bych moc nespoléhala na to, že si kůň sám promyslí, proč se kope do vlastních nohou a začne se kvuli tomu hýbat jinak, to je utopie :D

Taky mám krátkého koně, pro změnu se ťuká v kroku když jde i do mírného kopce, pomáhá kratší špice, která zrychlí odvalování kopyta.

Neregistrovaný uživatel

19.2.2016 12:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.222

No ono muze vsechno souviset se vsim a i spatne padnouci sedlo muze mit vliv na zada a ty zase na nohy takze radsi promyslet a vse proverit je lepsi upozornit neberte to jako stourani

hlavne at to konikovi pomuze

19.2.2016 12:55
avelanc

XXX.XXX.158.2

Western sám o sobě nemá žádné polštáře, proto musí být silnější deka. Konkrétně na té fotce je oranžová deka sympatex- zkoušela jsem ji (bez zatížení je tlustá 4 cm). Též trochu zkresluje beran na sedle. Ten sympatex se po zatížení zmáčkne tak na 1,5cm. Což je lepší kontakt než v anglii. Ale do toho zabíhat nechci, pro srovnání nemám dostatečné info. Western nejezdím kvůli kontaktu, ale kvůli tomu, že jsem lesojezdec. Proto jsem vyhodila peníze za sedlo na míru, které po 3 měsících přestalo sedět, protože kobyla šíleně přibrala. Což ve stádě úplně neovlivním.
Takže shrnuto a podtrženo, sedlo nesedí ideálně, konzultováno se sedlářem, v případě, že jí špeky zůstanou, bude se dobrušovat kostra.
Trenéra na kobylu bych ráda zkusila a letos je to v plánu. Ale kobyla je složitá povaha a zatím nikoho jiného nesvezla. Nyní si myslím, že už to dá bez problémů. Takže letos ji začne práce, tak uvidíme, co to s ní udělá.

19.2.2016 12:59
avelanc

XXX.XXX.158.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No ono muze vsechno souviset se vsim a i spatne padnouci sedlo muze mit vliv na zada a ty zase na nohy takze radsi promyslet a vse proverit je lepsi upozornit neberte to jako stourani

hlavne at to konikovi pomuze

Určitě budu hledat všechny příčiny. Počkám, jestli se nevrátí do své původní kondice a jinak sedlo znovu napasujeme. Jen nechci ubrušovat kostru, aby mi kobyla po 3 měsících zase shodila kila :).

19.2.2016 13:00
avelanc

XXX.XXX.56.47

Teď jezdim v tomhle, původním, které nesedělo, ale teď dělá lepší službu.. Se sedly je pech...

19.2.2016 17:01
koně

XXX.XXX.205.252

avelanc napsal(a):
Zdravím.
Začínám s kobylou (7 let) pracovat na jízdárně. Z počátku s nohama neměla problém, nyní si začíná zadníma nohama zakopávat o přední. Bylo mi vysvětleno, že to je prostě tím, že začíná pracovat zádí a řeší to delšími kroky. Ať pořídím zvony, aby se nezrazovala občasným zakopáváním...
Tak jsem se vrhla do studia typů zvonů i velikostí... A při tom jsem objevila diskuze, kde je psáno, že zakopávání zadníma nohama o přední je problém, který je třeba řešit - chybná práce pod sedlem, fyzio-problém, ... Nutno zavolat fyzioterapeuta...
Tak jsem z toho mírně rozpolcená. Měla jsem radost, že kobyla pracuje zádí a ono to může být naprosto naopak? Na jízdárně začínáme pracovat (1/2 roku) cca 1 za 14 dní pod trenérem. Je možné, že to je jen mezičas, kdy se kobyla učí zadní nohy používat?

Předem děkuji za vaše názory :).

Nebojte, ona se prací a časem srovná.
Měla jsem mladého 4letého koně, co si zadníma doslova šlapal do předních, každé 3-4týdny si utrhl podkovu, jaký to byl šmachťa.Kovář mu bral vzadu špice, vpředu zkracoval ramena, ba i ty zvony se kupovaly...Během cca roku souvislejší práce na nesení a podsazení problém zmizel, prostě se kůň srovnal.
Zrovna tak mladá plnokrevná, ta byla levá, zkroucená, okopávala si zadní i přední, chodila obalená v kamaších a strouhačkách a opět se časem srovnala a byla schopná chodit úplně bez ochranných pomůcek.
Další mlaďasové měli také různé problémy, jak a kam s nohama a žádnému to nezůstalo.Všichni se dřív nebo později naučili normálně podsadit a dávat nohy, kam se má.
Postupně ubírejte vpředu a pobízejte odzadu, aby vám nechodila tak roztažená a půl práce je hotovo.Pracujte na přechodech a obratech, slézejte dolů kopečky a za chvíli bude dobrá.
Držím palce.

19.2.2016 18:49
serafima

XXX.XXX.251.110

Som našla túto tému tak ma napadlo sa spýtať, moja kobyla si taktiež kope zadnými do predných, robí to len vonku- doma v kruhovke nie ani v kroku ani v kluse, vonku to robí len v kroku aj hneď po novom ostrúhaní. Môže to byť nejaký problém?

19.2.2016 19:39
keira

XXX.XXX.106.7

Nezáleží jen na tom, před jakou dobou byl kůň strouhaný, ale jak byl strouhaný a jaký má tvar kopyta, i bosonohý kůň může mít dlouhé špice. V kruhovce nejspíš máte měkčí povrch, tak se špice může zabořit, ale venku tvrdá hlína neustoupí.

Vložte foto kopyt z profilu a zespodu.

19.2.2016 19:59
keira

XXX.XXX.106.7

Tak ješte ty predné, těch se to totiž týká především ;-).

19.2.2016 20:01
serafima

XXX.XXX.251.110

Hľadám fotky :D.

19.2.2016 21:00
6kaca6

XXX.XXX.52.97

Holky prosím když se tu už řeší ty zvony... poradíte nějaký dobrý typ zvonu, které koupit? Já je nikdy nepoužívala, tak se v tom vůbec nevyznám, ale mam mladocha s kterým se začíná pracovat a při skákání ve volnosti si privodil zaslap. Skákal teprve podruhé v živote a nad malym oxirkem zacvicil a skákal zase minimálne 150cm a nějak nevychytal dopad a prislapnul se zadní nohou. Myslím, že už si bude dávat bacha, ale přeci jen bych pro jistotu ráda nějaké na skákani pořídila. Koukala jsem bud na uplne obyčejné gumové na suchac za 200 nebo anatomicke kožené kentaur. Ktere doporučíte a kterým se vyhnout? Vím, že nějaké zvony se prý silene pretaci...

19.2.2016 21:03
keira

XXX.XXX.106.7

Https://www.thehorseshoof.com/pix/onethird.jpg
Správné poměry.

Z tvých fotek to nevypadá nikterak tragicky, ale chce to takto poměřit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík