agentka009

XXX.XXX.41.2
Chce to čas, těžko se to po tolika letech odnaučují. Jdete na to správně 5-10min každý den, trénovat, trénovat, trénovat, postupně čas zvyšovat a hlavně trpělivost, trpělivost, trpělivost.
U kobylky můžete být, minimálně v počátcích určitě. Pokud uvidíte časem zlepšení, můžete zkusit ji odvykat i na Vaši přítomnost (zase postupně). Dáváte ji tam seno? Chvilku by ji mohlo zaměstnat...
agentka009

XXX.XXX.41.2
A kolik máte koníků, jen dva ?
agentka009

XXX.XXX.41.2
To je přesně problém dnešní doby, majitelé si do soukromých podmínek pořizují maximálně dva koníky a pak je problém, že jsou na sebe koníci tak fixovaní, že se jeden bez druhého nehne.
Taky jsem měla kdysi jednu starou kobylu, která byla tak fixovaná, že jsem jí musela na vodítku brát s sebou, protože jinak by se utloukla.
Nezkoušela jste jí zaměstnat prací? Vzít jí třeba na lonž, když druhý koník odchází... Jak reaguje, je taky neklidná, nebo spolupracuje ?
I v boxe se dá pracovat na tom, aby kůň vnímal jenom tebe, a na druhýho poníka počkal v rámci slušného chování.Většinou tam, kde problém vzniká, se má taky řešit.Chce to být ale důsledný, což je problém u některých lidí, že to nedodělají do konce, protože prostě na to nemají čas.Já bych si do toho boxu stoupla, kobylku bych měla na vodítku a ohlávce, postavila bych se já čelem, kudy poník odcházel, kobylu bych postavila proti sobě, tudíž by kobyla odcházejícího poncla měla za zády, a jak by se tím směrem podívala, tak jí tahem vodítka vrátím tu hlavu tam, kde si jí přeju mít, tzn.aby nekoukala na odcházejícího poníka, ale na Tebe.Holce bych dala mobil a řekla bych jí, že nemá do stáje chodit, dokud jí nezavoláš, a to už bude kobyla v pohodě, vydržíš jí vracet do tý polihy tak dlouho, až ona sama si řekne-proč já tady se furt otáčím, když stejně ona mě bába zase opraví a já zase budu na ní koukat, vyfoukne, oddechne si a klidně si i vyhodí nohu a začne odpočívat.To je ten moment, kdy ona svými slovy řekne-tak joo, dneska tady velíš ty a já budu svou sledovat, co po mě budeš chtít.V tu chvíli kobylku pochválím a vyjdu s ní z toho boxu ven, vyhlížet teda třeba toho poníka.Nutno říct, že koně mají mimořádnou výdrž a dokáží takhle zkoušet člověka i půl dne někteří adepti, takže to je důvod, proč některým lidem koně choděj a některým ne, protože jedni si prostě ten čas na to vyřešení problému neudělají.
Princip všeho prostě a jednoduše spočívá v tom, že toho koně neustále opravuju, až on si jednoho krásnýho dne řekne-co já bych vymejšlel nějáký ptákoviny, když tady mám vůdčí kobylu, kterou poslouchám rád, protože ona vždycky vymyslí, že když dělám něco, co ona nechce, tak mám buď práci navíc a nebo mě pořád opravuje a vydrží mě opravovat dýl, než já to vydržím zkoušet, a člověk má většinou vyhráno.
Myslím, Markét, že bys určitě měla navštívit i nějáký kurz, kde by Ti všechno vysvětlili, poradili, mohla byses tam ptát do alelůja, co Tě zajímá, ono prostě pro tu kobylu nejsi autorita, a ona má geneticky dáno, že takový jedince prostě poslouchat nemůže, a z toho pak vzniká velké množství problémů...
Přečti si aspoň pár kapitol tady, jsou tam i videa...
Pardon, že jsem se tak rozepsala, ale já už jsem musela...
http://radeklibal.cz/jak-kone-nejlip-naucit-aby-se-nechtel-hnout-od-jinych-koni/.
Ve většině případů mají lidi koní víc v boxech, že na sebe viděj a to jim třeba stačí, ty ale tu možnost nemáš a v rámci zdraví kobyly to musíš něják řešit.Když s ní budeš takhle pracovat, věř, že zapárkrát kobča přestane myslet na poníka a bude vědět, že jsi tam s ní ty, která jsi přísná, ale spravedlivá, a to jí stačí k tomu, aby se s tebou cítila bezpečně, nepotřebuje k tomu poníka a vyšilovat v boxe přestane. Jen to chce si na ní prostě ten čas udělat.
Markét, u koní 10 minut není vůbec žádnej čas, já, když řeším nějáký problém, nebo tuším, že by mohl eventuelně problém nastat, tak si řeknu-mám na to 3 hodiny.když se problém podaří vyřešit dřív, je to paráda, ale ty si nesmíš říct-mám na to 10 minut, to je předem prohraný boj o to, že v té vaší dvojici budeš někdy ten, kdo určuje pravidla.
Moruše, když jsme šly poprvé spolu k vodě, já jsem jako myslela, že vlezeme do rybníka, tak Moruš už zdááálky vyvalenejma bulvama říkala- voda, joo?No do tý mě, bábo, v žiiiivotě nedostaneš. Fajn, říkám, tak kolečkujeme, jedno trestný kolečko, po něm následovalo povolení otěží směrem do rybníka, samozřejmě nic, Moruš prostě do vody nevleze, páč by jí vodička asi sežrala či co.takže v takovém případě jsem vyndala klíče od baráku z brašničky, podala jsem je Oldovi se slovy-jeďte domů sami, my tady budeme dneska spát, a znovu jsme s Moruš kolečkovaly.Nejdeš dopředu?Fajn, půjdeš dokolečka, bude se nám sice motat šiška za chvíli oběma, ale tebe budou u toho ještě navíc bolet nohy a garantuju ti, že ti to nebude příjemný. Tak tam se mnou vydržela kolečkovat třičtvrtě hodiny, ale to už jsme byly obě splavený, už jsem nemohla ani já, protože jsem jí pobízela, tak už mě bolely nohy, že jsem si říkala, že si teda snad budeme muset dát pauzu, a náhle Moruš udělala sama od sebe krok směrem k vodě po dalším kolečku, to bylo radosti, v tu chvíli, kdy udělala, co jsem chtěla, jsem jí nechala být, aby si vlezla do vody, pochválila jsem jí a šly jsme dom.Druhý den jsme tam šly znovu a můžu ti říct, že Moruš vůůůbec, ale vůůůbec nepřemejšlela o tom, že by zkusila tam nejít, nakráčela do vody, jako kdyby tam chodila odjakživa, prostě zjistila, že já nepovolím, a bylo to, přitom jsem jí ničím nebila, jenom pobízela nohama a dávala jí možnost výběru-buď půjdeš rovně, kam chci já, a nebo budeš dělat trestný kolečka.Koně ocení, když mají možnost si vybrat.
marketka
napsal(a):
A ona měla koně naproti sobě v boxu, takže klídek.Ve 13 letech se to už hůř učí, jsou to nervy a trpělivost..
Není to pravda, ve třinácti letech se to učí stejně, jako kdyby to bylo hříbě nebo starej pardál, buď autoritu máš, a nebo ne.Nic mezi tím není.
Tady se dozvíš vše, co je nutné, aby si člověk a kůň rozumněli.Udělej si čas a zajeď se tam podívat, pak uvidíš sama, že nebudeš litovat.
http://sluzby.bazos.cz/inzerat/57359023/Kurz-HORSEMANSHIP-2-s-Vaclavem-Borankem-dne-2632016.php.
Markét, jsi šikovná, je dobře, že jsi se přihlásila.Já Oldu naživo ještě neviděla.
To se divím, diváci bývají většinou neomezeně, ale asi má malý prostory, nevím, tak pak kdyžtak napíšeš, vid, jestli Ti něják pomohl. <3.