Bijou

XXX.XXX.103.252
Krásný dobrý den, tady asi často probírané téma, ale stejně se zeptám.
Řeším dilema. Mám 4 oře a dva ohrazené výběhy (zbytek budem zahrazovat na jaře).
Z většího (necelý hektar) jsem je na podzim přesunula do menšího (cca 20 arů) aby nezničili pastvu na jaro, jenže v malém je teď z velké části samé bahno a louže jak pořád prší, hlavně na půlce kde je balík na té druhé je to lepší.Přemýšlím, že bych je přesunula na tu větší pastvinu, jenže si říkám co když to tam bude za týden vypadat stejně? U nás je hodně spodních vod a prakticky všechno co je v údolí je hodně podmáčené když trochu sprchne... Říkám si aby zas nějakej chytrák mi sem neposlal KVS, protože s jarem a bahnem přichází opět jejich čas...
V malém je menší bouda, ale ani jeden z koní tam nechodí, když už tak popostávájí za boudou.
Jak bláto řešíte vy? Díky za každej názor...Mám z toho zase hlavu v pejru...
edwina

XXX.XXX.40.41
Pokud je menší (zimní) výběh váš vlastní, můžete ho zpevnit. Nabízí se několik možností, z nichž nejdražší a asi nejvíc funkční je varianta plastových dlaždic Tosiplast. Protože všechny pozemky naše nejsou, zpevňujeme jen ty části výběhu, které nám patří. My to řešíme kombinací. Kolem krmelce máme betonové dlaždice, dále používáme hrubý a jemný štěrk, písek, lomový prach, provizorně lze hodit do bláta i piliny. Na velkou pastvinu bych koně nepouštěla, rozdupou ji také.
Koně mají zpevněnou a částečně zastřešenou plochu kolem krmiště, kam se v pohodě vejdou všichni i s ohledem na hierarchii ve stádě. Naštěstí mají luxus několika hektarových pastvin, takže se jim to nechává otevřené, ale základní výběh je pěkné bahniště, já tam můžu nechat boty a koně se taky netváří, že by se jim tam líbilo. Ale v případě omezeného prostoru bych teď asi koně do dalšího výběhu nepouštěla, v tomhle mokru z toho bude bahňák za chvilku, Ale už se blíží jaro, tak to snad nějak přečkají a do podzima zkuste popřemýšlet o tom zpevnění. Aspoň kolem krmelce. Naši mají dobře položenou a vyspádovanou zámkovku, je to nesmrtelné (jsou bosí), akorát při prudších pohybech to trošku klouže, ale spíš s tím máme problém my dvounožci. Výborně se to uklízí i v tomhle marastu. Hrablo to jistí
Uživatel s deaktivovaným účtem

Najvytaženejšie miesta spevniť, rohože sú fakt výborné. Spevnili sme koňom pár metrov okolo prístrešku, v čase najväčšieho blata ani nevyjdu mimo spevnenú plochu. Krásne sa tam kydá, človek sa tam pohybuje bez problémov.
Lacnejšie riešenie by asi boli zatrávňovacie betónové dlaždice, aleaj tam by asi bolo nutńe spevniť povrch pod nimi.

napsal(a):
Najvytaženejšie miesta spevniť, rohože sú fakt výborné. Spevnili sme koňom pár metrov okolo prístrešku, v čase najväčšieho blata ani nevyjdu mimo spevnenú plochu. Krásne sa tam kydá, človek sa tam pohybuje bez problémov.
Lacnejšie riešenie by asi boli zatrávňovacie betónové dlaždice, aleaj tam by asi bolo nutńe spevniť povrch pod nimi.
Taky jsem řešila, jestli variantu A nebo B. Ty betonové zatravňováky vyjdou dráž, jsou těžší a menší plocha - mě se při pokládce líp dělá s tosiplastem (mám ho na vícero místech). Zámkové zatravňováky používám např. na olemování těch tosiplastových ploch, aby se při nášlapu neolamovaly kraje.
Obojí je třeba ukládat do lože - i ty tosíky se vám časem prošlapou podle spodního podkladu. Takže pokud je ukládáte na vrstvu písku nebo štěrku, prodloužíte jejich životnost. Právě se mi stalo, že pod zimním krmelištěm se mi spodní vrstva sesedla (asi nebyla dost silná a hlavně udusaná) a trochu se mi zvlnily, tak jestli mám nechat to traktorem na jaře, až vyženu na pastviny, vytrhat, zvýšit vrstvu podkladu a znovu usadit... nemá někdo zkušenost ohledně životnosti? Přeci jen je něco jiného, jestli po tom pojíždí náklaďáky, nebo ta půltuna stojí na pár cm2 na podkově...
Řeším úplně stejný problém. Koně máme v podobně menší ohradě s boudou na ukrytí před větrem. Nejdříve jsem situaci kolem krmiště zachraňovala slámou. Dařilo se asi tři dny a padlo tam půl balíku. Když to bylo neúnosné, vzdala jsem to. Poté jsem přestala dávat seno do krmiště a dávala jen do boudy. Koně tam alespoň už chodí. Ale taky kadí a hrabou seno pod sebe a jsou velké ztráty. Tou dobou u mě začaly pracovat nervíky ohledně potencionálních podlomů, jelikož místy je bahno hluboké hodně přes 20 cm a ve vyšlapaných stopách stojí voda. Takže jsem neustále prohlížela nohy a když to šlo (náhodou v den, kdy nepršelo a alespoň částečně oschly) něčím mázla.
Před dvěma týdny jsme ohradu rozšířili. Dnes už je rozdupáno všude a nohy jsou zablácené tak, že na nich nic nepoznám. Rezignovala jsem, s obavou sleduju počasí a modlím se, aby nepršelo a těším se na příští rok, až budeme mít na noc stáj a větší ohrady.
Ale nervy pracují . A samozřejmě očekávám kontrolu z veteriny...

Kontrola z KVS, pokud by chodila po takovychto pripadech, tak by musela mit asi stonasobek pracovniku. Takze budte v klidu ;) znam spoustu ustajeni, kde ikdyz maji kone k dispozici pristresky a vetsi vybeh, kolem baliku stejne cely dny stojej naplacly kolem baliku, bahno pomalu po karpy, a nehnou se. Urcite je to risk ohledne nemoci zabahnenych nohou. Jsem rada, ze uz to mam alespon vicemene podchycene. Ale i tak jsou mista, ze kterych jsem na sisku.
V tom stavu toho ted moc nevymyslite. Vsechno, co tam navezete, se ztrati v bahne. Je treba zacit, dokud je sucho. Ted by se vam tam utopil i ten bagr. Je totiz treba odstranit svrchni vrstvu zeme a teprv na ni neco navazet. Jinak to fungovat nebude. Leda fakt vyzkouset tam nahazet ty Tosiplasty - tim, jak jsou velke plochou, by to mohlo pomoci. Ale je taky mozne, ze jak se vam nebudou mit o co oprit, ze se rozlamou :( nebo navezt velkou vrstvu stepky, jestli se k ni dostanete. Ta by mohla pomoct. Ale musi to byt fakt vrstva treba 40 cm.
Vzhledem k tomu, ze hlasej jeste na cely brezen mokro, tak jestli vam to vadi, tak s tim holt neco udelejte, nebo z toho budete vynervovana jeste dlouho
Taky se pereme s blátem.
Svou odbornou zručností jsem načrtla v malování svůj zimní výběh, který je bohužel dost svažitý a chtěla bych znát váš názor na můj nápad.
V létě bych chtěla zpevnit celou rovinku dole (oranžová) a chtít tam udělat jen jeden vstup, aby mi netahali bahno po celé ploše (červená) kde bude i krmiště. Nahoře je přístřech s vodou.
Myslíte, že by takové zpevnění mohlo nějakou dobu vydržet? Nebo že tam to bláto prostě sjede.
Zpevnit ještě nevím jak, tosiplasty máme tuze daleko, že se nám asi nevyplatí shánět dodávku a jet pro to.
Spíše bych to viděla na klasické vybagrování a navezení jakési té strusky a na to něco dát...možná betonové zatravňovací dlaždice a písek.
mgtka
napsal(a):
Taky se pereme s blátem.
Svou odbornou zručností jsem načrtla v malování svůj zimní výběh, který je bohužel dost svažitý a chtěla bych znát váš názor na můj nápad.
V létě bych chtěla zpevnit celou rovinku dole (oranžová) a chtít tam udělat jen jeden vstup, aby mi netahali bahno po celé ploše (červená) kde bude i krmiště. Nahoře je přístřech s vodou.
Myslíte, že by takové zpevnění mohlo nějakou dobu vydržet? Nebo že tam to bláto prostě sjede.
Zpevnit ještě nevím jak, tosiplasty máme tuze daleko, že se nám asi nevyplatí shánět dodávku a jet pro to.
Spíše bych to viděla na klasické vybagrování a navezení jakési té strusky a na to něco dát...možná betonové zatravňovací dlaždice a písek.
Já mám něco podobného (svah teda není tak příkrý) jen s tím rozdílem, že nahoře nemám nic, vše je dole - přístřešek, krmelce, zpevnění. Mám zpevnění betonovýma panelama, což je super, ale už tak super není ta plocha nad tím. Bláto tam je, to bez debat, ale voda se zastaví o panely a po celé ploše je velké bahnité jezero...
Otvírám starou diskusi, protože tahle zima je ještě šílenější. Prosím o zkušenosti se zpevněním plochy pro 4 koně okolo kulatého příkrmiště - průměr asi těch 140 cm. Jaká plocha se Vám osvědčila ? Tosiplasty dávat do obrubníků, nebo mohou ležet volně, samozřejmě na vhodném podkladu ? Díky.
Co se plochy týče, záleží na Vás a na Vašich možnostech, za sebe - čím větší, tím lepší Minimum tak, aby mohli všichni čtyři žrát a měli nohy na pevném podkladu.
Rozhodně do obrubníků, navolno se nám neosvědčilo. Koně jsou těžcí, budou to posunovat, zvlášť pokud máte i nějaký minimální sklon pozemku...