Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2016 06:53
Amirka

XXX.XXX.0.34

Dobrý den,
prosím o radu, protože už si sama nevím vůbec rady. Už přes rok vlastním 3 roky starou klisnu Shagya araba. Jezdím už od 4 let pod dostihovým trenérem a konečně se mi poštěstilo a mám vlastního koně. Vždycky byla beránek. Obsedání proběhlo bez problému. Vždycky jsem na jí jezdila na volné otěži protože reagovala na holeně a na sed. Mohli před ní koně cválat po louce a ona ani nezrychlila krok. Jednoho dne jsme jako obvykle jeli lesem. Jednou jsme zaklusaly na volné otěži a sedem zase přešly do kroku. Jak ale vyjedeme na louku a ona se rozběhne do plné rychlosti a nechce zastavit. Zvládla jsem ji stočit a myslela jsem že když ji zatočím tak že zastaví ale ona stále v plné rychlosti běhala kolečka. Tak jsem ji pustila a ona v plné rychlosti vpálila do hustého chroští a kdyby ji nezachytily větve tak letí dál. Jezdím bezudidlově a tohle bylo poprvé co mi to udělala jindy. Jsme v klidu cválaly a ona si ještě sama zastavila před koncem louky.Odjely jsme spolu už i dvě hubertky a různé společenské akce a vždycky bez problému, nemusela jsem se s ní tahat. Tohle se stalo ze dne na den. Chápu že má víc energie ale dostává dostihový trénink a jezdím na ní 4x týdně + ještě jízdárna a lonžování. Kde je chyba? prosím poraďte.

23.2.2016 07:20
polárka.15

XXX.XXX.115.110

A vy chcete jezdit dostihy?

23.2.2016 07:45
Amirka

XXX.XXX.101.12

Nechci jezdit dostihy.

23.2.2016 07:56
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Proč to mládě má teda takový zápřah a dostihový trénink?

23.2.2016 08:04
Amirka

XXX.XXX.101.12

Aby vybila energii. Není nijak náročný.20 min klusu na jednu ruku a 20 min klusu na druhou ruku.5 min cvalu v lehkém sedu na obě ruky.

23.2.2016 08:07
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Uvědomte si, kolik má to dítě let a jaký má zápřah, třeba si to uvědomíte sama...

23.2.2016 08:08
Amirka

XXX.XXX.101.12

Takže kůň má plno energie takže s ním mám pracovat míň?

23.2.2016 08:16
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Co myslíte? 3letý kůň, nedorostlý, kdy jsou ve vývinu jak kosti, tak šlachy a celková stavba těla, už obráží huberty,4x trénink +jízdárna a lonž, je to úměrné věku?

Pokud to máte jako miláčka ne sportovní náčiní, tak to jezdce v sedle nemá pomalu ani znát...!

23.2.2016 08:28
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Amirka napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu, protože už si sama nevím vůbec rady. Už přes rok vlastním 3 roky starou klisnu Shagya araba. Jezdím už od 4 let pod dostihovým trenérem a konečně se mi poštěstilo a mám vlastního koně. Vždycky byla beránek. Obsedání proběhlo bez problému. Vždycky jsem na jí jezdila na volné otěži protože reagovala na holeně a na sed. Mohli před ní koně cválat po louce a ona ani nezrychlila krok. Jednoho dne jsme jako obvykle jeli lesem. Jednou jsme zaklusaly na volné otěži a sedem zase přešly do kroku. Jak ale vyjedeme na louku a ona se rozběhne do plné rychlosti a nechce zastavit. Zvládla jsem ji stočit a myslela jsem že když ji zatočím tak že zastaví ale ona stále v plné rychlosti běhala kolečka. Tak jsem ji pustila a ona v plné rychlosti vpálila do hustého chroští a kdyby ji nezachytily větve tak letí dál. Jezdím bezudidlově a tohle bylo poprvé co mi to udělala jindy. Jsme v klidu cválaly a ona si ještě sama zastavila před koncem louky.Odjely jsme spolu už i dvě hubertky a různé společenské akce a vždycky bez problému, nemusela jsem se s ní tahat. Tohle se stalo ze dne na den. Chápu že má víc energie ale dostává dostihový trénink a jezdím na ní 4x týdně + ještě jízdárna a lonžování. Kde je chyba? prosím poraďte.

To myslíš naozaj vážne tento dotaz?
Ak takýmto spôsobom pracuješ s troj ročným koňom tak na jeho chrbte nemáš čo hľadať. To úbohé zviera ťa už zrejme začína mať plné zuby a takto ti to dáva najavo.

Ak si sa už dostala až do situácie v ktorej si daj tú chuderu na pol roka niekde na pastvinu nech si od teba oddýchne a potom ju nechaj prijazdiť niekým kto vie pracovať s mladými koňmi. A modli sa nech toto tvoje vyčíňanie na nej nezanechá žiadne trvalé či už psychické, alebo fyzické následky. Shagya arab nie je plnokrvník aby sa obsadal pred tretím rokom!

23.2.2016 08:43
Amirka

XXX.XXX.101.12

Není obsedlá před třetím rokem ale po 3 roce. Neobsedla bych nikdy koně před 3 rokem.

23.2.2016 09:34
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Amirka napsal(a):
Není obsedlá před třetím rokem ale po 3 roce. Neobsedla bych nikdy koně před 3 rokem.

Kdy ten kůň měl 3 roky?

23.2.2016 11:02
Amirka

XXX.XXX.101.8

7. Srpna.

Sophii

23.2.2016 11:24
Sophii

XXX.XXX.205.245

Kobča je docela pozdní. Co vím, koníci narození takhle později jsou trošku'pomalejší' ve vývoji. Pokud ste ji obsedala ve 3 letech, a rajtovala na ní huberty, tak to muselo být celkem brzo potom, co se obsedala.
"vybytí" energie nemusí vůbec fungovat, ono se takhle nazývá lonžování nevychovaných koní, kdy se "vyběhá" (vyhazuje, dělá hrbáky, skáče apod.).
Nemůžete předpokládat, že protože ste s ní dělala skoro hodinu v klusu, že bude hodná jak beránek. Spíš naopak ji to může iritovat, klus je pro koně velice náročný, takže 40 minut klusání, plus deset minut cválání, a pak po ní chcete další práci? 4x týdně plus lonžování?
To by mě smetl i můj koňouch a to spolu jezdíme aktivně parkurové závody.

23.2.2016 11:44
Amirka

XXX.XXX.101.3

Při lonzování takhle nevyvádí. Lonžuji ji bez ničeho. Vždycky vklidu kluše s protaženým krkem oblizuje se a odfrkává. To klusání 40 min není 4x týdne. Zatím jsme ho zvládly jen dvakrát. Naposled nebyla skoro ani spocená a bylo vidět že i tak má dost energie. Hubertky jsem nijak neběhala ani ji nehnala. Spíš jsem tím chtěla ukázat že i když kolem ní běželo stádo koni tak pořád šla krokem na volné otěži.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2016 11:50

Amirka napsal(a):
Takže kůň má plno energie takže s ním mám pracovat míň?

Kôń má plno energie, pretože je trénovaný a má kondíciu. Kobyla sa obsadla na podzim a odvtedy má odjazdené dve huberky, to je celkom odvaha a trochu dosť hrrr. Shagya je navyše celkom dosť neskoré plemeno, rastie aj do siedmych rokov. V troch by som ani nejakú náročnejšiu prácu, než max. obsadnutie a trochu klusu nerobila( to ani nehovorím, že by skm pred štvrým rokom kobylu neobsadala). Načo, nie je to dostihový kôň, nebude mať vrchol výkonnosti v piatich rokoch.
Vykašlite sa na dostihový tréning, nechajte kobylu trochu oddýchnuť, opadnúť z kondície a potom začať normálne od začiatku, ako s mladým koňom. Takže striedať jazdiareň a terény a robiť nejakú zmysluplnú prácu, nie iba 20minút na jednu ruku a 20 na druhú.

Sophii

23.2.2016 12:25
Sophii

XXX.XXX.205.245

Amirka napsal(a):
Při lonzování takhle nevyvádí. Lonžuji ji bez ničeho. Vždycky vklidu kluše s protaženým krkem oblizuje se a odfrkává. To klusání 40 min není 4x týdne. Zatím jsme ho zvládly jen dvakrát. Naposled nebyla skoro ani spocená a bylo vidět že i tak má dost energie. Hubertky jsem nijak neběhala ani ji nehnala. Spíš jsem tím chtěla ukázat že i když kolem ní běželo stádo koni tak pořád šla krokem na volné otěži.

Můj valach se taky po hodině práce nezplaví, Shagya arab je vytrvaloství plemeno, tyhle koně najdeš na dálkových závodech z, troufnu si říci,90% všech koní co se jich účastní, jasně že bude mít asi hodně energie, kterou nevyběhá, kor pokud ji naqpříklad ještě krmíš energetickým krmivem.
Bezudidlové ježdění je fajn, ale vždy je třeba dbát faktu, že pokud to není zrovna hackamore, tak tam bude jisté procento nejistoty, že by kůň mohl zcela ignorovat tvou pobídku. Ono se sice jezdí i zastavuje hlavně sedem, ale když ti kůň udělá takovouhle neplechu, tak je přeci jen dobré, mít to 'železo' v hubě, pro vlastní bezpečnost.
Ale tady mi to prostě přijde, že už ta kobyla zkouší, co všechno si na tebe a stebou může dovolit, a projde jí to.
Taky může mít zafixováno, že louka= cválání, a pokud má ráda cválání může být, že nechce zastavit.
Osobně bych jí třeba dala něco jako odpočinkovou kúru. Nekrmit ničím energetickým pokud doteď dostávala, a vaše společní chvilky místo ježdění dát třeba do procházek na ruce apod. ať se trochu uklidní a případně tě nevnímá jen jako holku co ji bere pracovat.

23.2.2016 12:25
polárka.15

XXX.XXX.224.192

Amirka napsal(a):
7. Srpna.

Když už jste byla tak nedočkavá a chcete jezdit na nevyvinutém dítěti, tak si uvědomte a pochopte principy obsedání koně.

7. srpna měla 3 roky, vy jste ji obsedla a už za měsíc - měsíc a půl zvládla 2 huberty. Pořád Vám to nepřijde divné?

23.2.2016 13:14
Amirka

XXX.XXX.101.3

Nedostává energetické krmivo. Dostává müsli bez obsahu ovsa a ječmene na nabrání hmotnosti. Není moc zvyklá že na louce se vždy běhá spíš v lese jsme běhaly. Snažila jsem se aby se tohle nenaučila.

23.2.2016 15:54
koněDL

XXX.XXX.99.8

Dobrý den přeji -.roky se věnuji koním co lidem tzv, přerostly přes hlavu, ( pokud to tak smím napsat.. ) :)
to co zde popisujete může mít různé důvody -já sem si všechny odpovědi nečetl tak pokud je to tam napsané tak se omlouvám...
tyto potíže dočasné můžou být způsobené bolestí v pohybovém aparátu, svalech, nebo jen to že si koník uvědomil co si může dovolit a také musíme brát v potaz že třeba zacházením- ( omlouvám se )
přemrštěné, dobré, nebo, zlé, chování vede také k problémům..
já sám mám zkušenosti s těmihle koňmi docela velké někdy je to na dlouho jindy zase na chvilku -záleží kolik času koníku dáte
sám doporučuji i když třeba to děláte nerada přejí na udidlové ježdění - vyberte jemné udidlo tak aby mu sedlo -nad normální uzdečku nasoukejte bezudidlovku a jeďte ven, ale POZOR před vyjetím si koníka ozkoušejte radši na jízdárně nebo v nějaké menší ohradě -pokud to bude fungovat -ne na každého koně to působí jakmile budete si jistá že se vám kůň neplaší, nedělá jiné věci které by vám nevyhovovaly tak sním jeďte ven a zpátky na tu louku kde se celí incident odehrál ( uzdečku s udidlem máte proto kdyby se kůň splašil tak ať ho máte nejen jak zastavit a neskončilo to třeba úrazem, ale i proto aby si uvědomil že taky má něco co mu může být nepříjemné... ( pokud mě chápete ) ) :)
určitě se věnujte problému velmi intenzivně a zkoušejte to tak jak jsem vám napsal
doporučuji určitě pracovat i s udidlem i s bezudidlovkou.. mě to vždy vyšlo
musím podotknout že se může stát že prvních tréningů bude kůň protivný až nepříjemný, ale určitě to nevzdávejte
mě se ještě to podařilo dostat do takové fáze že když jsem přerušil veškeré trénování koně a věnoval jsem se pouze tomu problému který koně i jezdce sužuje tak jsem dříve došel k určitému výsledku a musím podotknout že vždy byl kladný, ale vše záleží na tom jak je koník aktivní a hlavně kolik máte času -určitě časem se dostanete tam kam chcete jen to chce čas a trpělivost
takže pokud vám to dovolí čas a možnosti věnujte se pouze ježdění ven do terénu ideálně sama (m)( pokud budete jezdit ven sáma (m) s koníkem tak věřte že po nějakém čase se velmi psichycky uklidní a bude více vyrovnaný -působí to nejen na klusáky a angličáky, araby, ale i na poníky a jiné jezdecké nebo tažné koně -někdy to trvá trochu déle než se koník zklidní, ale výsledek za to stojí - jde to jen tehdy pokud je kuň schopen pracovat sám ) a věnujte se tomu problému který vám nastal -nemá cenu koní plést hlavu něčím jiným -pokud to nejde a nemůžete vynechávat trénování pod zkušeným člověkem tak tomu věnujte alespoň nějakou chvíli vždy při trénování, ale nezapomeňte že vždycky si člověku musí uvědomit kde má koník svoji hranici určitě nic neuspěcháte jen naopak..
doporučuji teď v téhle fázi jezdit jak s udidlem tak i na bezudidlovce ( prostě dáte koni normální uzdečku i s otěžema a na to bezudidlovku -pojedete normálně jako na bezudidlovce, ale v případě že bude něco zkoušet tak si vezmete do ruky ty otěže kde je udidlo.. určitě nepoužívejte oboje otěže naráz tím jen koně více, otupíte,
samozřejmě VŽDY to si myslím platí pro každého SE MUSÍ JEZDIT PŘIMĚŘENĚ A S MÍROU
to co jsem vám zde napsal by mělo zabrat -pokud jste to zkoušela a nezabralo to může to být i v psichyce.., ale to bychom mohly rozebírat do nekonečna a vždy se najde nějaký problém - ( pozor může se stát že koník bude přemrštěně reagovat na udidlo třeba že koník skousne udidlo, nebo při balení hlavy si strčí hlavu mezi přední nohy v tom případě mu hlavu urychleně se snažte vytáhnout a nebo z něho slezte -záleží jak je jezdec citlivý na ruce a koňskou hubu..) :)
PŘEJI HODNĚ ŠTĚSTÍ V JEŽDĚNÍ.

23.2.2016 16:24
Amirka

XXX.XXX.0.34

Děkuji mnohorát. Teto příspěvek mi moc pomohl. I trenér říkal ať zkusím udidlo. Snad to vyjde.

23.2.2016 17:32
koněDL

XXX.XXX.99.8

Určitě nemějte strach to použít protože časem udidlo odbouráte a vrátíte se zpět k bezudidlovému ježdění já jezdím deset let jak s uzdečkou tak i jen na ohlávce nebo dříve sem jezdil na páce (western) nikdy jsem neměl žádné problémy s hubou u koní
vždy existuje cestička kterou si musí každý dobrý jezdec a člověk co chce zacházet s koňmi vyšlapat sám někdo na to jde silou a jiný zase rozume já se vždy snažím koně přechytračit :)
vždy když jedu s koňmi daleko na výlet tak jedu tak abych jim zbytečně neubližoval v hubě a snažím se jim moc nepřekážet
bohatě se mě osvědčilo když s každým z koní jezdím ven sám ale i s jinými koňmi, ale zase záleží na vás pokud se cítíte jezdit osamotě ven a risknou to a nebo radši s jinými lidmi, ale opravdu doporučuji jezdit. pokaždé když pojedete ven tak ideálně sama a pokaždé jinam.

23.2.2016 17:37

Amirka napsal(a):
Děkuji mnohorát. Teto příspěvek mi moc pomohl. I trenér říkal ať zkusím udidlo. Snad to vyjde.

A ja zrovna s predchozim prispevkem nesouhlasim. Kobylka se s Vami nerozbehla kvuli absenci udidla. Ale pricina byla nekde tam, o cem psali diskutujici vyse. Je toho na ni v jejim veku moc. Podobne reaguje spousta pretazenych mladych koni, s kterymi se zacalo drive, nez dokazali predevsim psychicky dozrat. Po urcite dobe zacinaji utikat, vyhazovat atd.

Udidlo Vam mozna pomuze kobylku zastavit. Dvakrat, trikrat. Pak uz ne, protoze kdyz se neodstrani pricina, nauci se udidlo ignorovat. Uz vubec nesouhlasim s naznacenim v predchozim prispevku, ze pro navyknuti na udidlo staci se projet na jizdarne.Ono nemusi stacit ani lonzovani a prochazky s udidlem. Pred jezdenim s udidlem je dulezite postupne navykat na udidlo i cviky jako ohybani krku apod.

Nejvic se mi naopak libila rada na pulrok kobylku odlozit na pastviny.

PS: omlouvam se za psani bez interpunkce, nejak mi doma selhala ceska klavesnice.

23.2.2016 18:01
koněDL

XXX.XXX.99.8

Velmi zajmavé co zde píšete, ano určitě máte v tom bez jakých koli debat pravdu -JENŽE
zde se řeší už problém který nastal, ne který nastane takže si myslím že každý má svou hlavu a svoje uvažování aby mohl vydedukovat svoji úvahu
jak můžete vědět že problém nenastane znovu po půl až po roce na pastvině ?
ano máte v tom pravdu že je potřeba koníka naučit základům na udidlo - ale přece od toho má paní trenéra ?
ano koním byl obsednut brzo, ale když už ten problém začal tak je potřeba ho řešit a jsem přesvědčen že utéct před problémem -samotný problém nevyřeší -já s vámi nesouhlasím nevím jaké koně doma máte a jakým způsobem je jezdíte, ale myslím si že dát rozumnou radu která je v celku logická si myslím že není špatná volba opravdu si myslím že odložení tohoto problému nic nevyřeší ba právě naopak ten problém nastane a ještě v horším měřítku
opravdu si myslím že koník se k těmto problémům vrátí a s ještě větší vervou...
neberte to tak že si chci něco dokazovat -kdyby se zde paní ptala na to že co má dělat když chce obsedat koně a je mu tolik a tolik tak vaše odpověď je na místě... ale v tomhle případě si myslím že to co jsem napsal je jedna z možností -bohužel koníka odložit na nějakou dobu na pastvu si myslím že problém nevyřeší
paní má za sebou určitě zkušeného člověka který jí poradí a pomůže jí najít správnou cestu -spíš chce napsat rozumnou radu
ano vaše odpověď je jako jedna z možností která se nabízí, ale myslím si že není tak úplně přesvědčivá -věřím tomu že je spousta lidí VELE zkušených lidí kteří by to udělaly tak jako zde píšu já a spousta lidí kteří by to udělaly jak píšete
a asi je to špatně pochopeno -píšu že udidlo je jen jako záchrana kdyby bezudidlové uždění znovu selhalo ( aby paní neskončila ve křoví a měla jak koně zastavit určitě jsem pro bezudidlové ježdění) ne jako možnost aby paní jezdila s udidlem... vyvstává otázka -CO UDĚLAT KDYŽ SE ZNOVU KONÍK VRÁTÍ K TĚMTO PRAKTIKÁM I PO NĚJAKÉ DOBĚ STRÁVENÉ NA PASTVĚ -CO BY JSTE MĚ DOPORUČIL (A).

23.2.2016 18:39

Uff, už mám v pořádku klávesnici.

Rozcházíme se v čem vidíme příčinu problému a v čem jeho důsledek. Pro Vás je příčina problému ztráta kontroly nad koněm. Důsledek pak, že kvůli nekontrolovatelnému stavu nešel zabrzdit. Chcete tedy odstranit příčinu - ztrátu kontroly. Tím, že zopakujete situaci a domůžete se vyšší kontroly případně pomocí udidla.

Já vnímám jako příčinu dlouhodobé psychické (a dost možná i fyzické) přetížení mladého koně. Ztráta kontroly nad koněm je z mého pohledu ne příčina problému, ale už jeho důsledek. Příčinu, tedy přetížení, odstraním klidem na pastvině.

V čem se shodujeme je, že po odstranění příčiny nenastane důsledek. Tedy z Vašeho pohledu odstraněním nekontrolovatelného stavu nebude důvod, proč nezabrzdit. Z mého odstraněním přetížení nebude důvod, aby se kůň dostal do nekontrolovatelného stavu.

Samozřejmě, při mém i Vašem pohledu se může kdykoli objevit nová příčina. Nebo nový důsledek stávající příčiny. Třeba příčina přetížení nemusí vést jen ke zdrhání, ale i k snaze koně zbavit se jezdce.

23.2.2016 19:05
koněDL

XXX.XXX.99.8

Ano určitě - příčina a důsledek se mohou lišit
víte co nejlepší bude když paní si vyzkouší nejrůznější varianty a nejrůžnější způsoby
to víte že pokud je problém v psichyce tak to co navrhujete je jedna v dobrých možností
ALE co když je problém v tom že si prostě koník uvědomil že nebude reagovat na tlak sedu a bezudidlového uždění -těch problémů může být spousta
v tom máte bez debat pravdu
víte co ? to jsou jako názory koně boxovat nebo ne každý má jiný...
nejlíp si myslím že paní zná svého koníka proto nemůžeme ani jeden z nás soudit kde je ten problém...
pravda- jsou různé způsoby jak problém vyřešit.. myslím si že paní si udělá svůj názor sama a to co jsem nabídl já nebo vy jsou jen dvě možnosti mezi mořem možností
určitě nemá cenu dělat nějaké závěry
já psal jen svoji zkušenost ze které těžím a určitě i vaše odpověď -pokud jsou problémy takové jaké jsou je namístě
já za sebe mohu popřát jen hodně úspěchů v ježdění a nevěšet problém na hřebík
třeba je opravdu problém v tom že je toho jen na koníčka hodně a potřebuje si odpočinout...
to by byla diskuze na velmi dlouho :).

ff12345

23.2.2016 19:16
ff12345

XXX.XXX.172.226

Změna uždění je klasická první rada, která bohužel dlouhodobě nepomáhá, protože neřeší příčinu problému, ale jeho důsledek. Vyhnout se udidlu - jakkoli ostrému - je stejně snadné jako vyhnout se působení bezudidlové uzdečky a kůň to velmi rychle pochopí.
Příčina vašeho problému je na 80% psychické přetížení koně. Obsedání a následné přiježďování je pro mladého koně velmi náročné na psychiku, protože je nucen přijímat obrovské množství informací. V tomto období je nutné postupovat extrémně opatrně a dávat pozor, jakým způsobem kůň na výcvik reaguje a zda toho po něm nepožaduji moc. Vy jste pravděpodobně první příznaky přetížení přehlédla, a proto to došlo až do takového extrému.
Nemusíte koně nutně odložit na pastviny, ale je potřeba změnit formu práce. Nevybíjejte energii nesmyslným dostihovým tréningem, mladého koně zbytečně zatěžujete. Začněte pracovat na jízdárně, přiježďujte, vytvořte koni určité stereotypy, které mu dodají jistotu. Zaměstnejte jeho hlavu, cviky mu nevnucujte, nechte ho o nich přemýšlet. Takové zvíře se naučí používat pod sedlem hlavu, ne instinkty. Hlavní je postupovat pouze tak rychle, aby jste stále měla pocit, že kůň vaše požadavky na 100% chápe a má z jejich plnění dobrý pocit.

23.2.2016 19:43
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Udidlo je placebo efekt a zaplacani problemu, ne jeho reseni!

Aby se vyresil problem, musi se zmenit celkovy pristup ke koni. Zvlastni je, ze se tady resi udidlo, ale to, v jakem rezimu ten kun je - remonta cerstve obsedla, to je ten problem. Za mesic po obsednuti na huberty, pul roku jezdeny - INTENZIVNI narocne treninky. Pozdni nedostavene, z velke pravdepodobnosti bolave dite.

23.2.2016 20:45
Amirka

XXX.XXX.0.34

Bála bych se že, když ji dám na dlouho na pastvu bude problém následně ještě větší. Přetížení se zase tak moc nebojím. Na vyjížďky jezdíme ale jezdíme většinou krokem, protože má ráda když se může rozhlížet. Párkrát zaklušeme, zacváláme a jedeme domů. Tohle mi nepřijde jako intenzivní trénink ale tak je to subjektivní názor a každému příjde intenzivní náročný trénink jako něco jiného. Na krytou jízdárnu jsem chodila vždy max na 20 min aby ji to nepřestalo nudit. Na venkovní jízdárně jsem byla většinou tak 40 min a stačila jsem se ji ohýbat a dělat jí to zajímavější aby neztratila pozornost a nezačalo ji to nudit. S důvěrou nebo s tím že by mě neměla ráda mám občas podezření ale beru jako důkaz důvěry že se mnou jde na procházku bez vodítka a nikam neuteče maximálně se zastaví rozhlédne se a cupitá dál za mnou. Na hubertky jsme sice jely ale zacválaly jsme si dvakrát a jinak jsem ji do něčeho nenutila, chtěla jsem jen zjistit jak se bude chovat ve velkém houfu koní. Na vyjížďky jezdím většinou sama tak dvakrát do měsíce se mi podaří že jedeme ve dvou. Trenérka říká že to může být i tím že mě zkouší a že je to jsou jen pubertální výjevy. Bude se teď ještě víc snažit chodit na procházky po loukách kde se stal ten incident a jezdit jen v kroku.

23.2.2016 20:59

Z vlastných dostihových skúseností tipujem, že kobyla je nachystaná na rýchle práce, teda na zvyšovanie tempa, a to neprichádza-tak si to spraví sama. Dostihový tréning má určité postupnosti, po objemoch prichádzajú prvé práce v lepšom tempe. Dostiháci v práci nerobia bezhlavé bežanie vpred, cvála sa kontrolovane, ale cvála sa. A v tempe. To táto kobyla nedostala, hoci podľa popisu objemy urobené má. Kedže na tento druh práce kobyla nereaguje pozitívne, moja rada je nechať nejaký čas kobylu oddýchnuť si, hlavne psychicky a začať znovu, ale bez dostihového tréningu. Spraviť prácu zaujímavejšiu, menej fyzicky náročnú( lebo ako vieme, všetko čo natrénujeme, môže byť použité proti nám). Je samozrejme možné, že to nepomôže, pretože nikto z nás kobylu nevidí, ani na nej nesedel. A v praxi by možno postupoval ináč, ale z popisovaného to stalé vychádza iba tak, že trojročné zviera dostalo záhul, možno je aj bolavé a tomu by skrátka tá pauza prospela.

23.2.2016 21:09
Amirka

XXX.XXX.0.34

Dobře, takže teď už jen procházky, krokovky a jízdárna?

23.2.2016 21:44
polárka.15

XXX.XXX.115.110

Dostihovy trenik kone, se kterym nechci jezdit dostihy je naprosta blbost.

Nekradte tomu diteti to nejdulezitejsi - detstvi! Cim dele ji nechate dospet (jak fyzicky, tak psychicky), pujdete na ni pomalu, nenarocne, zatez nula a postupne zatez lehounka a nahoru o to vic vam to v dospelosti vrati a tim dele bude zdrave s radosti "slouzit". To co ted uspechate a znicite, za par let nevratne poznate - ale to uz bude pozde.

Chodit sama do terenu je taky blbost (jste sama proti sobe i proti koni).

Dejte ji pauzu.

24.2.2016 04:40
sisi58

XXX.XXX.218.3

Polárka má pravdu, s tím pošetřením.
Měla jsem koníka, kterého zajížděli původní majitelé opatrně a vydržel mi v plné síle do 23 let a byl by tu ještě hodně dlouho, nebýt rakoviny.
Kobča, co mám dnes je taky v mládí šetřená a nikdo jí 20 let nehádá.
Prostě to, co do koně vložíme do jeho 5 let, budeme mít už napořád.

24.2.2016 08:25
koněDL

XXX.XXX.99.8

To co zde popisuje paní -je možné že je psichycký problém - ale jak popisuje že kobylka za ní chodí ven bez vodítka a nebo že se jí to snaží z atraktivnit si myslím že dělá dobře
paní požádala o radu a co se dozvěděla : že jaká je když koně obsedla brzo a že ho má vrátit zpět na pastvu - místo toho aby jste jí daly rozumnou radu a nebo alespoň dočasné řešení při němž může problém vyplout napovrch tak jste ji hned odsoudily !
to je ta věc při kterých se velice nerad zapojuji do nějakých diskuzí -kdy se diskuze zvrhne někam kam vůbec nemá
já sem navrhl jednu možnou věc -která by měla pomoci -bohužel si myslím že paní jasně nahoře psala že DOSTIHY NEJEZDÍ A JEZDIT NEBUDE !
moje rada zní ! : -každý si musí udělat svůj názor a svoje přesvědčení
když jste zde psala že chcete poradit s koníkem že dělá takovíhle problém tak zastávám to samé co vaše trenérka -koník může jen zkoušet
to co se týká jezdit s koněm ven se samotným -ano určitě choďte ven sama s koníkem -po nějakém čase se koník zklidní -bude vám více věřit -já sám to takhle z každým koněm dělám a lidi co mě tady dají koně na převýchovu se mě ptají že jak to dělám že je úplně jiný než byl
to že vždycky vyfasuji koně který se plaší, řeší kde jakou blbost a nechce nechat nasednout na sebe jezdce a už ani nemluví jak je vytahaný za hubu - mě by zajmalo co by jste s takovým koněm dělaly
PŘÍKLAD ČÍSLO JEDNA : máte klusáka kobylu kobyle je 10 let -je obsedlá
sednete na ní a kobyla jde po chvilce se splaší -nejde zastavit a hodně vyhazuje až s tímto vyhazováním spadne na zem i s jezdcem -před tímto chodila ven pouze ve skupině se skušenými jezdci a začala právě tohle dělat -před tím běhala dostihy, kobyla byla vyplašená, nervozní, a neměla postát :
moje jednoduché řešení : chodil jsem nejdřív s kobylou ven já i s jedním jezdcem co měl druhého koně -po 2 měsících jsem to odbouraly a kobyla chodila sama -po půl roce se začala uklidňovat a po roce si sní člověk může dělat co chce
chodí krásně shromážděná, krásně reaguje na holeně a sed, neplaší se a neutíká
já s kobylou chodil ven do lesa a pokaždé jinam -kobylka se vylekala a teď neřeší srnky a neřeší nic - divoké prase ji podběhne pod nohama a s kobylou to nehne -opravdu si myslím že jezdit ven s koněm sám je dobré, ale záleží na psichyckém stavu zvířete a zda si na to jezdec troufne -paní popisuje že s ní chodí ven sama -doporučuji CHOĎTE DÁL
PŘÍKLAD ČÍSLO 2 : HAFLING-vozil děti a ANGLICKÝ PLNOKREVNÍK -( stažený z dostihů)
hafling se plaší utíká před tlakem na udidlo, řeší stromy jak šustí, nereaguje na tlak a je velmi citlivý na pobídky holení
angličák - vidí rovinu -nejde zastavit ani o zeď -když to tak blbě řeknu, tvrdý na hubu, vzpíná se, plaší
( u obou koní jsem se nejprve zaměřil na citlivost úst ( od tvrdého udidla -po velmi jemné až na ježdění s obyčejnou ohlávkou), chodily ven sami a velmi výrazně se zklidnily jak psichycky -přestaly sebou třást (stres) -chodí ven bez problému sami i s koňmi
neřeší srnky, neřeší ptáky, prasata, auta, náklaďáky atd... prostě nic
jsou znich dobří a spolehlivý koně
musím podotknou že všichni koně -kromě angličáka byly obsednuti velmi pozdě
myslím si že s koňmi vždy bylo zacházeno slušně
opravdu mě se ježdění ven se samotným koněm velmi osvědčilo -praktikuji to více než 10 let a vždy s dobrým výsledkem -ale všechno chce svůj čas já sem strávil 15 let s koňmi kteří dělají hlouposti - dospěl sem k názoru že za spoustu problémů může člověk - ne třeba jezdec, ale klidně i ošetřovatel
nechci aby to vyznělo hloupě -každý máme svým způsobem pravdu -opravdu si myslím že nemá cenu se bránit zkusit něco nového -určitě si myslím že se tím nic nepokazí
je škoda že jezdecký svět se rozchází v názorech - já se snažím myslet na koně -proto jezdím bez zbytečných pomůcek -jako například chambon atd... uznávám že někdy je to těžké, ale vždycky jsem se tím nějak popral a myslím že takhle to má každý a čeká to každého
opravdu tímto názorem nestojím proti nikomu jen se snažím vyvrátit něco co není pravda -jako třeba že určitě nechodit se samotným koněm ven
neberte to jako útok na někoho z vás jen jako názor člověka který v tom má trošku menší zkušenosti i když to dělám 15 let.

24.2.2016 09:13
koně

XXX.XXX.205.252

Amirka napsal(a):
Dobře, takže teď už jen procházky, krokovky a jízdárna?

Řekla bych, že klidně někdy můžete klusat a i případně zacválat, ale celkově ubrat na intenzitě.
Zaklusat třeba jednu cestu, nikoli 10minut a zaskočit jeden kousek do kopečka, což taky nebude 10na každou ruku.
A hlídat si kritické úseky, kde třeba kobyla ukáže, že by hooodně někam letěla, určitě to na ní poznáte, tak ty striktně projít krokem, případně zpestřeno nějakým obloučkem, kroužkem či vlnovkou pro zaměstnání hlavičky.
Také členitý terén je dobrý na vycházky, kůň si musí hlídat nohy a neřeší, že by někam letěl.
Jezdila bych na uzdečce, máte li slušné ruce, není důvod s udidlem nejezdit.A je to rozhodně ohleduplnější k okolí, taková pojistka.
S mladými obsedanými koňmi chodím ven zpočátku výhradně sama.Střídám pobyt v sedle s voděním a velmi se mi tenhle systém osvědčil.

24.2.2016 09:29
Amirka

XXX.XXX.249.134

Tenhle způsob se mi velmi líbí. Určitě ho začnu praktikovat. Děkuji.

24.2.2016 12:57
polárka.15

XXX.XXX.224.192

Dám sem jednu radu - pokud již zde nezazněla, ty dlouhé příspěvky se mi nechcou číst.

Není umění koně unavit v nohách, je umění koně unavit v hlavě.

24.2.2016 13:04
polárka.15

XXX.XXX.224.192

Chodit sám s koněm - člověk, který ho na 100% nezvládá je opravdu naprostá blbost. Koni - nezkušenému, mladému dá právě jistotu zkušený, klidný a ostřílený kůň, bude více v pohodě, více se tak může věnovat a reagovat na svého jezdce, než když jde sám - o to více si koně všímají toho, co se děje okolo. Pokud do terénu sama, tak na ruce, ne v sedle. Nehledě na to, když se něco stane...

A stejně tak si stojím za tím dát koni čas. Kdyby to byl můj, tak na něj do léta nevlezu, nechám mu prostor a čas, aby narostl (ten půl roku udělá opravdu hrozně moc). Mezitím s ním budu chodit na ruce, hrát si s ním, Hraji si s bubákama - balonky, voda, plachta,... toho je tolik, co se dá s koněm dělat mimo ježdění.

A už zase, rad bych dala plno, kdyby to byl kůň ve věku zralém ježdění, ne v případě dítěte.

24.2.2016 19:20
stacey

XXX.XXX.194.90

Amirka napsal(a):
Bála bych se že, když ji dám na dlouho na pastvu bude problém následně ještě větší. Přetížení se zase tak moc nebojím. Na vyjížďky jezdíme ale jezdíme většinou krokem, protože má ráda když se může rozhlížet. Párkrát zaklušeme, zacváláme a jedeme domů. Tohle mi nepřijde jako intenzivní trénink ale tak je to subjektivní názor a každému příjde intenzivní náročný trénink jako něco jiného. Na krytou jízdárnu jsem chodila vždy max na 20 min aby ji to nepřestalo nudit. Na venkovní jízdárně jsem byla většinou tak 40 min a stačila jsem se ji ohýbat a dělat jí to zajímavější aby neztratila pozornost a nezačalo ji to nudit. S důvěrou nebo s tím že by mě neměla ráda mám občas podezření ale beru jako důkaz důvěry že se mnou jde na procházku bez vodítka a nikam neuteče maximálně se zastaví rozhlédne se a cupitá dál za mnou. Na hubertky jsme sice jely ale zacválaly jsme si dvakrát a jinak jsem ji do něčeho nenutila, chtěla jsem jen zjistit jak se bude chovat ve velkém houfu koní. Na vyjížďky jezdím většinou sama tak dvakrát do měsíce se mi podaří že jedeme ve dvou. Trenérka říká že to může být i tím že mě zkouší a že je to jsou jen pubertální výjevy. Bude se teď ještě víc snažit chodit na procházky po loukách kde se stal ten incident a jezdit jen v kroku.

S obrovskou pravděpodobností ten problém nebude větší.
Taktéž jsem měla koně nyní asi půl roku na pastvě. Absence jakékoliv práce. Nedělal absolutně nic. Ani procházky, hraní, prostě nic. Po půl roce jsem začala pomalu jezdit a spousta problému, které jsme měly před záhadně zmizela. Nebo zmírnila. Kůň si odpočinul, pročištil si hlavu. Já taktéž a začali jsme s čistým štítem.
A to já mám koně výrazně starší s nižším objemem práce než tvoje mladičká shagya.
Je to přetažené děťátko, dej ji tu pauzu. Tím se určitě nic nezkazí.

31.8.2016 23:00
Amirka

XXX.XXX.0.34

Všechno už je zase v pořádku. Už zase zastavuje jen na zasednutí. Problém byl v tom, že jsem jí věnovala málo času a ona ze strachu, že se zase dlouho neproběhne po louce nechtěla zastavit, aby si to naběhala do zásoby. Děkuji všem za pomoc. :).

Kondorus

1.9.2016 14:56
Kondorus

XXX.XXX.2.216

Tak nějak nevěřím, že už máte po problémů...pokud ano tak ale cekejte další

Takhle kone trénovat nemůžete...doporučuji doplnit vzdělání..je móda ze každý druhý ma kone ale o chovu a tréninků nic neví a odnese to kůň...pohybová aparát, zádá atd.

2.9.2016 15:36
Aristoz

XXX.XXX.211.99

Určitě to byl ten důvod.

Přidejte reakci

Přidat smajlík