Ustájení -boxové -nebo venkovní a proč ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2016 20:16
koněDL

XXX.XXX.99.8

Dobrý večer jako už určitě mnohokrát jste to četly a máte o tom svůj názor tak rád bych
touto cestou rozvedl debatu o ustájení
kdy volit boxové a jaké to má podle vás klady a zápory
a kdy volit venkovní ustájení - klady a zápory
prosím odůvodněte jaké ustájení by jste volily a proč takový druh ustájení zastáváte
když opomineme -prymityvní ( méně šlechtěná)plemena koní jako je hafling a hucul a zase naopak přešlechtěné koně jako jako americký klusák a jiná plemena koní
prosím pouze o vaše názory a proč to tak máte děkuji mnohokrát.

26.2.2016 21:14
neluše

XXX.XXX.146.210

Zdravím.
Já mám kobylky v ustájení 24/7 a neměnila bych.
Dříve jsem také, jako každý normální koňák, zavírala koně do boxu. Přes léto jsem nechávala box otevřený (mám ho ve výběhu) a zjistila jsem, že je kobylka mnohem klidnější, vyrovnanější a neotékají jí nohy. Uteklo dost vody a u volného ustájení jsem už zůstala. K venkovnímu boxu jsem přistavěla přístřešek. Do boxu se nyní nedostanou a mám ho jen pro případ nemoci. Držel se v něm čpavek, takhle mají lepší ovzduší.
Jedné co mi pije krev je, když se venku honěj čerti a k tomu padají trakaře a já ty dvě můry vidím stát vzadu ve výběhu prdelí proti větru, svěšené hlavy a zmoklé jak slepice. Přitom by mohly stát pod střechou v závětří a cpát si nácky senem.

Ještě dodám, že jsem měla takhle ustájené 2 plnokrevné kobyly a zvládaly to v zimě v pohodě (nehubly), odchovala jsem 3 hříbata, která nikdy nemarodila a přitom jedno bylo ledňáček. O teplasce ani nemá cenu psát, ta to zvládá levou zadní. Jen klusačka v zimě pohubne, ale není to žádná tragedie. Kdyby si frajerka alespoň šla lehnout do slámy v přístřešku, bylo by to lepší, ale to ne, radši se natáhne do mokrého bahna. Je to taková stoupa

26.2.2016 21:56
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Mám holky ustájené 24/7 s přístřeškem.Je to podle mého názoru lepší.Venku má kůń přirozený pohyb, je stále na čerstvém vzduchu, dá-li se to tak říci, tak volnost v přirozeném prostředí, které se jim snažím dát.Neměnila bych.V boxe pohyb velice omezený, spíše žádný, vzduch ve stáji také většinou není košer a volnost omezena rozměry boxu.Každé ustájení má své pro a proti.Za mě ale na Šumavě rozhodně venkovní ustájení a spokojení koně, kteří mají možnost si zařádit, zalítat ve výběhu a jsou v přirozeném prostředí.

27.2.2016 07:00
kapička

XXX.XXX.5.211

24/7 ale s volným přístupem do boxů. I ve stabilním státě vidím, že má občas někdo z koní chuť být sám. Zaleze si k sobě do boxu a má klid. Přes léto jsou v boxech dobrovolně všichni skoro celý den. U přístřešku si neumím představit, že by se schovali všichni. ( pokud by nebyl opravdu veliký) Minimálně klisna na posledním místě by měla velký problém.

Cestmir11

27.2.2016 07:47
Cestmir11

XXX.XXX.69.131

Rezim 12/12. Vzhledem k lokalite jsem radsi, kdyz mam kone v noci doma. Navic mam jistotu, ze aspon noc stravi v suchu a nestoji porad v bahne ve vybehu. Navic si myslim, ze je to lepsi i pro nej, v pripade nemoci neni box takova tragedie jako u koni, co box vubec neznaji :).

27.2.2016 08:00
mgtka

XXX.XXX.22.62

Koně mám doma venku s přístřechem, mají pohybu kolik jen chtějí, když se něčeho leknou, můžou "utéct", což v boxe není, jsou zdraví, rozhýbaní, v zimě jim zima není díky kvalitnímu nasrstění, rozhodně bych nechtěla jinak.
Samozřejmě v boxe by byli v případě nemoci klidní.
Určitě existují koně citlivky, kteří mají rádi svůj komfort soukromého žraní a spaní ale těch je spíše pomálu, pak jsou koně sportovní, pro jejichž majitele je huňatění nežádoucí, ti by pak měli mít boxový režim a venku deka, atd. ale spíše už to bude o lidech.

27.2.2016 08:10
koněDL

XXX.XXX.99.8

Dobrý den všechny vaše názory jsou velmi zajmavé a mají svoje opodstatnění
já sám mám jednoduchý režim -nevím jak se tomu říká - moje koně jsou přes den venku v noci doma, ale to jen v případ že je zima
od jara do podzimu jsou celodenně venku a prospívá jim to -je to na nich vidět
sám je zavírám do boxu z jednoho prostého důvodu mám koně který je náchylnější na změnu počasí ( klusák) -právě jak začne pršet tak se hodně klepe a potom nastydne
další z důvodů je takový že sem prakticky na samotě a mám strach ne že mě koně někdo pustí -kolem nás jsou jen louky, ale že mě je někdo ukradne ( už mě ukradly dvou měsíční hříbě)
sám mám koně na 10 ha pastvin a je jich celkem 5 a hříbě roční - ano musím říci že boxové i pastevní ustájení má svoje opodstatnění a ano máte pravdu boxy koně hodně omezují, ale zase si myslím jak v čem
moje kobylka andulka ( vlastním jménem angel face js)(klusák) se každý večer těší domů do boxu kde má relativně teplo - na ní je závislý hodně hřebeček ( hodně si jí hlídá a má ji rád) a pak se přidají i zbylí koně
naštěstí mám velké pastviny takže bláto tak moc neřeším a prostorné boxy takže koně se mohou převalovat sem a tam dle libosti
děkuji vám za vaše názory a vstoupení do této diskuze :).

27.2.2016 10:22
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Koně mam přes den na pastvině na noc box jsem z okolí plzně a z množstvím koní kteří zmizely pres noc z pastvin jsem klidnější když jsou pod zámkem vzledem k tomu že mam noriky a poncly by to na pastevku v klidu zvládaly ale co se dá dělat lidi nepředěláte

27.2.2016 14:16
koně

XXX.XXX.205.252

Já myslím, že by každý majitel měl zjistit, co vyhovuje jeho konkrétnímu koni.Na čem prosperuje a je spokojený.Také podle toho, na co je kůň využíván.A podle toho pak přizpůsobit ustájení.Je to jedinec, od jedince.
Já mám lepší pocit, když mám koně na noc doma.Protože tak všechno přesně vidím.Jestli pil, co všechno sežral, jestli močil, kálel a v jaké kvalitě, jestli ležel, jak ráno vycházel, jak šel večer domů...
My jsme mívali koně vždy na noc doma, a to i proto protože vyhlášená zlodějka bydlela přes kopec a naši mazlíci jsou hodní a tlustí.Tudíž ideální terče.Naštěstí dotyčná paní i její synovec pravděpodobně byli příliš profláknutí, tak jejich činnost nějak ustala.
Tak si teď můžeme dovolit koně nechat v sezóně i přes noc na pastvině.Ale kdykoli je vedeme domů, velmi se těší

27.2.2016 17:00
6kaca6

XXX.XXX.74.232

Je to kůň od koně... myslím, že režim 24/7 by s odpovídající péčí a zázemím měl zvládnout každý zdravý kůň v dobré kondici. Otázka pouze je jak bude spokojený...

Můj předchozí kůň (hucul) byl do svých 3,5 let zvyklý na režim téměř 24/7 na štontu. Koupila jsem ho a první cca půl rok chodil na noc do boxu (kupovali jsme na začátku podzimu) a na jaře přešel na režim 24/7 ve kterém už zůstal na furt. Byl takto maximálně spokojený a když musel být zavřený v boxe, tak byl nervozní a trpěl. Venku byl vyrovnaný a spokojený.

Můj druhý kůň (mladý ČT) byl téměř celý život v režimu 24/7. V půli prosince jsem ho dovezla z pastvin blíže domů (bude čtyřletý, tak ať můžeme začít obsedat), ale zůstal stále v režimu 24/7. Šel do cca 20ti hlavého stáda, koně mají dva velké přístřešky, stromy a dlouhá krmiště, že se vždy i ten nejslabší jedinec nažere. Bohužel krmiště není pod střechou - takže koně buď žerou, nebo jsou schovaní. Minulý pátek byl mladý přistižen, jak žere seno, ale je celý durch, klepe se a má vyhrbená záda. Okamžitě byl stáhnut na box, usušen a v boxe už zůstal. Brzy ráno je pouštět do stáda k pastevním koním, kde má případně k dispozici opět přístřešek a nonstop seno, a večer ho čeká slámou nastlaný box a večerní dávka sena doma v boxe. Kůň vypadá mnohem spokojenější, každé ráno je od slámy, tak je vidět, že ležel a večer se prý dle stájnic domů do boxu vždy těší a čeká u vchodu. Takže je to opravdu hodně individuální. Myslím, že by to venku zvládnul, ale proč ho nedat do boxu, když je takto spokojenější? Myslím, že pokud by měli seno pod přístřeškem, nebo se aspoň stádo schovalo, tak bude v pohodě, ale stádo stálo u sena a on sám se schovat nešel. Osel :D Přitom v režimu 24/7 vyadal také spokojeně - viz foto.

28.2.2016 21:14
balloni

XXX.XXX.252.75

Já mám kobylku přes den venku a na noc v boxe. Je to kůň od koně. Venku je od rána do doby než přijedu což je tak třetí až čtvrtá hodina odpoledne a kobylka už stojí u východu a teší se do boxu. Samozřejmě je to hodně individuální.

28.2.2016 22:39
taiza222

XXX.XXX.74.7

Nedá mi to nereagovat. Těšení se je emoce spojená s očekáváním, tedy logickou konstrukcí, které je schopen člověk, ale ne kůň. Základem jevu, který popisujete je habituace, tedy zvyknutí si. Když budu koně v určitou dobu zavírat do boxů, kde jim dám krmení, tak budou stepovat u vchodu a čekat až je zavřeme. Pokud je zavírat nebudeme, čekat tam nebudou.
K otázce zadavatele. Koně mám v režimu 24/7 venku, je mezi nima i plňas. Venku je mám proto, protože je to pro ně zdravější (zdravé jedince). Suchý nastlaný box je suchý asi tak první hodinu než se do něj kůň vymočí a pak zbytek noci stojí v moči potažmo ve čpavku, který celou noc musí dýchat. Je možné, že někteří koně budou pobyt v boxu vnímat jako pohodlí, ale to můj tloustnoucí bratr válející se u televize taky pociťuje pohodlí, ale zdravé to pro něho není ani trochu.

29.2.2016 08:28
Terven

XXX.XXX.110.147

taiza222 napsal(a):
Nedá mi to nereagovat. Těšení se je emoce spojená s očekáváním, tedy logickou konstrukcí, které je schopen člověk, ale ne kůň. Základem jevu, který popisujete je habituace, tedy zvyknutí si. Když budu koně v určitou dobu zavírat do boxů, kde jim dám krmení, tak budou stepovat u vchodu a čekat až je zavřeme. Pokud je zavírat nebudeme, čekat tam nebudou.
K otázce zadavatele. Koně mám v režimu 24/7 venku, je mezi nima i plňas. Venku je mám proto, protože je to pro ně zdravější (zdravé jedince). Suchý nastlaný box je suchý asi tak první hodinu než se do něj kůň vymočí a pak zbytek noci stojí v moči potažmo ve čpavku, který celou noc musí dýchat. Je možné, že někteří koně budou pobyt v boxu vnímat jako pohodlí, ale to můj tloustnoucí bratr válející se u televize taky pociťuje pohodlí, ale zdravé to pro něho není ani trochu.

Co se týče ustájení, naprosto s vámi souhlasím, jen si myslím, že koně (a zvířata vůbec) emoce spojené s očekáváním mají.
Pokud budete denně vždy ve stejnou dobu brát koně z výběhu a bude je čekat hodina tvrdého drilu na jízdárně, stepovat u východu nejspíš nebudou smajlík
A jak jinak si vysvětlit, že někteří koně se šklebí, jen vidí sedlo, zrychlují před loukou, kde se obvykle pasou, pes se může zbláznit radostí, když páníček bere vodítko, naopak do veterinární ordinace ho musíte dotáhnout násilím...to vše jsou emoce spojené s očekáváním.
Jinak to, čemu lidé říkají "těšení se do boxu" je ve většině případů prostě těšení se na žrádlo, které tam po příchodu dostanou. Úplně stejně se těší na kyblík i koně v pastevním režimu a pokud je na čas vyženeme z prostoru krmiště, aby se mohlo vykydat, taky se zpět do něj natěšeně hrnou stejně jako do boxů - k balíku.
Ale je fakt, že na každé pastevko bych svého koně nedala a v některých případech může být lepší ten box.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.2.2016 09:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemyslím si, že by plemenná príslušnosť nejako zásadne ovplyvňovala možnosť pobytu vonku. Vždy je to individuálne. Ani že by bol klusák nejaký prešlachtený, máme troch, žijú nonstop vonku s prístrechcom a nemajú žiadne zvláštne požiadavky.
Za ideál považujem ustajnenie, ktoré poskytuje človek, ktorý nezabúda používať mozog. Teda nie je prehnane úzkostlivý, ani zase totálny ignorat. Stačí, aby sledoval komfort a výživový stav koní a podľa toho im prispôsobil ideálne podmienky. Keď vidím, že z piatich koní sú štyri v pohode na daždi, tak toho štvrtého buďto zadekujem, alebo v obodí dažďa stiahnem do boxu. Keďsa mi zdá, že jednému zkoní nestačí základná krmná dávka, tak proste pridám. A tak podobne. Prto si myslím, že ideál sa popísať nedá, ale základ je pre mňa dostatočne veľký výbeh, v ktorom majú kone čo žrať( aj tie najnižšie postavené jedince) a miesto, kde sa môžu natiahnuť na spanie-či to bude prilstrešok, alebo box, to mi je celkom jedno.

29.2.2016 19:44
6kaca6

XXX.XXX.74.232

taiza222 napsal(a):

Myslím si, že to nemůsí být zase až tolik pravda, že koně nejsou schopni očekávání. Opět budu demonstrovat na svém koni.

Jak již jsem psala výše, v prosinci byl převezen do nového ustájení. Kůň šel na režim 24/7 na který byl zvyklý i do té doby. V této stáji se koně, kteří dostávají příkrm, zavádí 1 - 2x denně do boxů, kde si sní svou dávku jádra a odvedou se zpět na pastvinu. Můj kůň dostává jádra minimum, proto byl krmen 1x denně - ráno. Vždy byl na pastvině chycen, odveden do boxu pouze za účelem snězení jádra a za pár minut opět vypuštěn ven do stáda. V tomhle stavu si stájnice s úsměvem stěžovaly (přátelsky jsme se tomu smály), že ten osel rezavej nikdy nepříjde a musí pro něj chodit přes bláto (koně mají samozřejmě velký prostor, kde i v tomto počasí je tráva, plus zpevněný povrch u krmiště, ale část pastviny je rozšlapaná). Takže kůň byl pravidelně dva měsíce ráno odváděn do boxu pouze za účelem krmení a neměl potřebu stát nachystaný u vchodu. Zatímco po tom, co se začal večer zavírat do boxu, již dle slov stájnic po pár dnech vždy večer čeká nachystaný a těší se domů. Samozřejmě mu byla krmná dávka rozdělena na dva díly, ať nezávidí ostatním koním, ale když se zaváděl pouze na krmení, tak se netěšil. Čeká tam na něj ještě seno, které ale mají na pastvině nonstop k dispozici (a ano, dostane se k němu kdykoli i nejslabší jedinec). Takže pro mě jediná věc, která dělá ten rozdíl v tom jestli čeká na zavření do boxu nebo ne je opravdu ten box se slámou a pohodlí, které mu nabízí...

Přidejte reakci

Přidat smajlík