Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.2.2016 16:20
a.slamena

XXX.XXX.7.45

Dobrý den, sháním doporučení na nějaký dobrý poprsník. Kobylka plnokrevníka celkem zhubla, takže její staré sedlo sjíždělo. Koupili jsme jiné úzké sedlo s vysokým kohoutkem, ale není to o moc lepší. Má vzadu hřbet odřený od okraje děčky. Mám obavu, že jí bolí záda, takže jsme jí dali nějaký starý Y poprsník, který ale moc nepomáhá, protože je spíše na parádu. Chceme tedy koupit nějaký jiný. Jaký by jste mi doporučili a jaké jsou výhody pětibodového poprsníku? A jak se přesně přichytává k sedlu? Tamten jsmě připínali na ty kovové kroužky nahoře, ale to asi nebude ono. Moc děkuji za odpovědi.

28.2.2016 16:39
evcusik

XXX.XXX.150.9

Sedlo sedí? Je zkontrolované někým, kdo tomu rozumí?

Zkuste vložit fotky sedla.

28.2.2016 18:27
DandaL

XXX.XXX.143.12

Poprsak vam nepomuze pokud ji sedlo nesedi. A pokud ji boli zada tak sedlo urcite nesedi. Nejak nechapu proc kdyz uz jste kupovali nove sedlo jste nekoupili lepe padnouci.

28.2.2016 19:59
a.slamena

XXX.XXX.7.45

Říkala jsem, že by jí sjíždělo každé sedlo, protože je hubená, takže sjede dole i podbřišník.
A sedlo vyfotím, až budu moci. Momentálně nemám příležitost.

28.2.2016 20:07
evcusik

XXX.XXX.150.9

Fotte sedlo na koni "ze vsech stran". Ale dle popisku se vic bojim, ze sedlo je dost nesedici, poprsnik nic nevyresi a stale bude kobylka bolava. To asi nechcete?

28.2.2016 20:16
keira

XXX.XXX.106.7

Tož vyrobte bříško, o které se sedlo zastaví, ne? Myslím, že jedna z pár výhod plnokrevníků je, že sedla na nich nemají kam cestovat, když vpředu je kohoutek s lopatkou a vzadu břicho ;-).

28.2.2016 20:35
sisi58

XXX.XXX.218.3

Pupkatý plnokrevník , tak to ukažte fotku!

Pro zadavatelku. Vyrábí se dečky pod sedlo, co necestují po koni a mají povrch, který nenechá cestovat ani sedlo. Ovšem cena je vysoká. Ale zas ne tolik, kolik sedlo nové.
jedna dražší
http://www.equiworld.cz/podsedlovky-acavallo/podsedlova-deka-acavallo-twin-sided-gel-dressage/
a jedna levnější
http://www.equiworld.cz/podsedlovky-lemieux/podsedlova-deka-prosport-suede-close-contact-white/.

28.2.2016 21:06
keira

XXX.XXX.106.7

Tak zrovna vyrobit plnokrevníka s břichem je podle mě dost snadné, stačí s ním nelítat nadmíru cvalem a dát nažrat sena. A ideálně i něco navíc ;-)

A pokud se pracuje a krmí dobře, může vziknout třeba toto, hezky vypadající nasvalé zvíře:
http://www.kone-vse-kolem.estranky.cz/img/picture/52/Anglicky-pl2.JPG

Toto bych označila za skoro typický starší lesojezdecký hobby exemplář:
http://vzdelavani.chov-koni.cz/poradna/soubor/105

Hřebec 6let vykrmovaný z hubeného stavu:
http://vzdelavani.chov-koni.cz/poradna/soubor/111

Tenhle kůň nevypadá dobře, ale břicho má taky:
http://vzdelavani.chov-koni.cz/poradna/soubor/96.

28.2.2016 22:04
koně

XXX.XXX.205.252

a.slamena napsal(a):
Říkala jsem, že by jí sjíždělo každé sedlo, protože je hubená, takže sjede dole i podbřišník.

Myslíte, že je tak hubená, až nejde dotáhnout?
Poprsákem opravdu nic nevyřešíte.
Zaprvé bych přidala objemové krmivo, aby se kobyle dodělal pupek.
Zadruhé, jestli jí sedlem až odíráte, nepoužívala bych ho.
Je li odřená pod zadní rozsochou, není to třeba tím, že máte malé posedlí a velkou pr...?Tudíž sedíte víc vzadu, než byste měla?
Máte li však pocit, že potřebujete nějakou korekci, zkuste gelovou podložku.Ty jsou tenké a s ventilačními otvory, drží sedlo na místě.Řešila jsem tím polohu sedla na kulaté ponici.Podložku jsem dala pod podsedlovku a drželo to.Stojím do tisícovky a udržuje se opláchnutím vodou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2016 23:07

Nejspíš to je nesedícím sedlem, ale hřbet odřený v místě kde končí podsedlovka se může stát i se sedícím sedlem, když je naopak nesedící dečka, tedy moc krátká pod to sedlo. Pokud končí jen pár cm za zadní rozsochou, kam dosedají polštáře, může se stát, že odře chlupy - pokud to majitel neřeší, tak za pár dní jistě i až na kůži.
To by byla ta levnější varitanta, vyměnit jen dečku za delší

29.2.2016 08:08
Ghaudi

XXX.XXX.228.62

Sedlo sjíždí dozadu, protože je vepředu široké. Když se přitáhne poprsák tak, aby nesjíždělo zřejmě to moc pohodlné nebude.. Doporučiji videa:
http://www.equitv.cz/video/Zasady-spravneho-sedlani.html
http://www.equitv.cz/video/Zasady-pouzivani-podsedlovych-decek.html
Jak říká paní Žežulková lidé to řeší šalamounsky...

29.2.2016 11:43
DandaL

XXX.XXX.143.12

Jestli je kobyla tak hubena ze se na ni neda sehnat padnouci sedlo tak bych na ni rozhodne nejezdila. Nejdriv ji dejte nazrat a pak kupte padnouci sedlo z ktereho ji nebudou bolet zada.

29.2.2016 13:09
polárka.15

XXX.XXX.224.36

a.slamena napsal(a):

Pokud by jí sedlo sedělo, nesjíždělo by, je problém jen a jen v sedle.

29.2.2016 17:53
a.slamena

XXX.XXX.7.45

Není zas tak hubená, že by jí byla vidět žebra a tak, ale pupek moc nemá. Gelovku používáme na podsedlovce. A hřbet je odřený vážně jen na okraji, kde končí podsedlovka.

29.2.2016 18:04
Terezín

XXX.XXX.45.3

Kobča nevypadá špatně, jenom od pohledu bych to viděla na jednoznačně sedlo s otevřenou komorou, něco jako KT Jupiter a zkusila bych s dvojkovou komorou, pokud by moc sedlo vepředu, tak přidat tu gelovku nebo beránek. Sedlo musí sednout z vrchu a v podstatě nějak výrazně by se nemělo samo posunovat ani s nedotaženým podbřišníkem. Poprsák je dobrý na skákání nebo hodně ale opravdu hodně kopcovitý terén. Dejte fotku sedla, které na ni teď máte.

1.3.2016 13:54
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Kobča je především brutálně opadlá, až se pořádně nakrmí a získá svalovinu, sedlo bude sedět pár měsíců. Doporučovala bych koupit raději Winteca do té doby, než se kobyla ustálí s váhou i svaly.

1.3.2016 23:09
DandaL

XXX.XXX.143.12

A je nutne na kobyle jezdit? Je rozdil opadla ze svalu a hubena. Tahle kobyla mi prijde vylozene hubena ne jenom opadla. Svaly se musi z neceho tvorit a u ni neni moc z ceho. Nejdriv bych ji vykrmila a pak pasovala sedlo.

Sophii

2.3.2016 18:27
Sophii

XXX.XXX.205.245

Nahoře velmi odstává... kolik se vám vejde prstů do mezery mezi sedlem a kohoutkem po nasedlání a nasednutí? Podle mě moc dolů nesesedne že?

2.3.2016 18:30
keira

XXX.XXX.106.7

Takhle to vypadá, že absolutně nesedí. Otázkou je, co to sedlo udělá po zapnutí podbřišníku a dosednutí jezdce, starý sedla se pod váhou jezdce často hodně rozjedou v komoře. Ale za sebe - já bych takovouhle šlupku na koně nedala, zvlášť na kobylku plnokrevníka, bývají to totální princezny na hrášku, výrazně cítí každou nedokonalost a pak se akorát prohýbají, tuhnou a křiví.

Vám se v tom snad taky nemůže jezdit dobře, ne?

2.3.2016 20:09

Zas ono jak má kobyla hlavu dole, tak to u té přední rozsochy taky může hodně zkreslovat.
Jinak bych taky řekla, že je hodně klopené dozadu.
Ještě mi připadá, že má hodně úzký páteřní kanál? Což u takhle opadlých zad taky nemusí dělat dobrotu.
Ale nejsem žádný sedloznalec...
Kobyla je sice opadlá v zádech, určitě by bylo lepší nejdřív popracovat na těch zádových svalech bez jezdce, ale ne každý dokáže s koněm pracovat mimo sedlo, aby ho dostal do správných zádových svalů.. Nepřijde mi až tak nepoužitelná k ježdění. A co se kondice týče, jistě majitelka pracuje na nakrmení koně, aby bylo z čeho nabírat tu svalovou hmotu. Že?

3.3.2016 09:08
anobbona

XXX.XXX.115.36

Kobyla je v takové té klasické dvorkové formě, ani chudá ani tlustá, ale to břicho by potřebovalo fakt zaplnit, ta jáma za žebrama je děs, kobyla přestala být krmena nebo je po nemoci?...základ má dobrý, ale je vidět, že nyní má nedostatek
jinak k sedlu - posunout o dlaň dozadu a zapnout podbřišník, ale i tak si nemyslím že to na toho koně bude pasovat. Je úzké v přední části a klopí se brutálně dozadu a nejsem si jistá, jestli po správném nasedlání nebudou polštáře dělat kolébku.

3.3.2016 13:24
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Moc vysoká přední komora, moc úzké jak na kohoutku, tak na sedlových polštářích, pokud máte svého koně ráda, prodejte to sedlo a už ho nikdy na koně nedejte. Není teď a nebude ani poté, co se ten kůň nažere.

Ale zajímalo by mě také proč najednou tak zhubla, jak píšete?

3.3.2016 15:36
a.slamena

XXX.XXX.7.45

Ona ani vlétě na pastvě nebyla moc tlustá a teď přes zimu prostě bohužel vypadá takhle. Myslely jsme, že když má vysoký kohoutek, takže bude dobře co nejvyšší přední komora. Dříve měla takové dost rozpláclé sedlo, které naopak němělo žádné místo na kohoutku volné.
Sněžím se těď jezdit bez sedla, ale vždycky to taky nejde, protože zas pak nemůžeme pořádně klusat.

3.3.2016 15:38
tamtam

XXX.XXX.231.2

Úzký páteřní kanál, špatně nasedlaná (3 prsty za lopatkou!), potřebujete užší komoru, a linie sedla podél je oproti hřbetu koně moc prohnutá (proto dělá kolíbku a tlačí ve hřbetě - ano, záda jí určitě bolí) z toho vyplývá - kupte úplně jiné sedlo.

3.3.2016 17:16
koně

XXX.XXX.205.252

a.slamena napsal(a):
Ona ani vlétě na pastvě nebyla moc tlustá a teď přes zimu prostě bohužel vypadá takhle. Myslely jsme, že když má vysoký kohoutek, takže bude dobře co nejvyšší přední komora. Dříve měla takové dost rozpláclé sedlo, které naopak němělo žádné místo na kohoutku volné.
Sněžím se těď jezdit bez sedla, ale vždycky to taky nejde, protože zas pak nemůžeme pořádně klusat.

Váš přístup mi přijde poněkud zvláštní
V létě kobyla nebyla nic moc, píšete.Už jste to věděla a viděla.A místo, abyste se snažila kobylu už před zimou dostat do figury, tak prostě konstatujete, že"bohužel vypadá takhle"
A řešíte výhradně sedlo, abyste mohla jezdit.
O tom, že byste aspoň teď, po radách místních přispěvatelů, přidala krmení, nikde ani zmínka.A svaly z ničeho, neuděláte.
Hlavně, že chcete pořádně klusat.
Sedlo, jen tak hozené na kobyle s krkem dolů, těžko posoudím.Kdyby měla hlavu nahoře a bylo dotaženo a s jezdcem, může komora vypadat jinak.Ale řekla bych, že by polštáře chtěly vpředu ubrat, abyste jí tolik neseděla jen vzadu a tím jí netlačila do jednoho místa.

4.3.2016 07:31
velvetlaw

XXX.XXX.103.229

Terezín napsal(a):
Kobča nevypadá špatně, jenom od pohledu bych to viděla na jednoznačně sedlo s otevřenou komorou, něco jako KT Jupiter a zkusila bych s dvojkovou komorou, pokud by moc sedlo vepředu, tak přidat tu gelovku nebo beránek. Sedlo musí sednout z vrchu a v podstatě nějak výrazně by se nemělo samo posunovat ani s nedotaženým podbřišníkem. Poprsák je dobrý na skákání nebo hodně ale opravdu hodně kopcovitý terén. Dejte fotku sedla, které na ni teď máte.

Tak mám stejný problém klisna opadla ze svalu a začalo ji sjíždět sedlo z kohoutku, mám na ni Kentaur Jupiter,2 komora, otevřená komora, zkusím koupit výše doporučenou tu dražší podsedlovku, kobču krmíme jak se dá, seno má nonstop i sem tam nějaká tráva po pastvině se dá popásat, ale zatím sedlo sjíždí, naštěstí jen při jízdě do kopce, tak hold přesedlám na rovině je to dobré a mírný kopeček...poprsákem to přímo řešit nechci, protože ten je spíše na crossy, apod, pokud sedlo nesedí poprsák toto neřeší...zkusím tu dečku a ještě zvažuji koupi jiného sedla.

4.3.2016 07:39
velvetlaw

XXX.XXX.103.229

Terezín napsal(a):

Kamarádky plnokrevná kobylka je od jara do podzimu hezká na zimu vždy opadne i když zvýší kmnou dávku, má seno non stop a v zimě ji dává ještě na box, má na ni dvě sedla dle kondice a vše je ok...kobče je cca 15 let tak nějak, vy nepíšete jak stará je vaše kobylka...u plnokrevníků je někdy horší v zimě nakmit starší koně, také zkoukněte zuby, prostě udělejte pro ni co můžete, tím, že to řešíte máte snahu to je jisté. Sedlo co máte focené je příšliš vysoké v komoře. Zkusila bych také nějakého winteca, kde dle kondice můžete měnit komoru a tu protiskluzovou dečku, sice je drahá, ale ve finále bude levnější než opakované volání chiropraktika na bolavou kobylu.

4.3.2016 08:06
polárka.15

XXX.XXX.224.36

tamtam napsal(a):
Úzký páteřní kanál, špatně nasedlaná (3 prsty za lopatkou!), potřebujete užší komoru, a linie sedla podél je oproti hřbetu koně moc prohnutá (proto dělá kolíbku a tlačí ve hřbetě - ano, záda jí určitě bolí) z toho vyplývá - kupte úplně jiné sedlo.

Užší komoru? To snad nee

4.3.2016 09:41
tamtam

XXX.XXX.50.72

polárka.15 napsal(a):
Užší komoru? To snad nee

Ale ano. úhel neodpovídá viz obrázek. nekoukejte na šířku v místě hřebíčků, ale na úhly.. ale ono stejně, je to blbě nasedlané a nafocené, ve skutečnosti to může vypadat všeljak.

4.3.2016 11:01
anobbona

XXX.XXX.115.36

Nemyslím si, že na obrázku je to dobře zakreslené - žlutá čára kopíruje bočnice (které jsou ohebné a přizpůsobivé), ne komoru...
Tohle sedlo je na daného koně brutálně úzké.

4.3.2016 11:05
polárka.15

XXX.XXX.224.36

anobbona napsal(a):
Nemyslím si, že na obrázku je to dobře zakreslené - žlutá čára kopíruje bočnice (které jsou ohebné a přizpůsobivé), ne komoru...

Přesně tak, souhlasím!

Je úzké a opírá se do lopatky, proto i ten efekt, že váha sedla je v zádech (sedlové polštáře i kanál jsou na koně moc úzké).

4.3.2016 11:13
keira

XXX.XXX.106.7

anobbona napsal(a):

Vcelku souhlasím, jen si myslím, že nelze říci, zdali má sedlo úzkou komoru, pokud je jen tak halabala položené na koni bez přitažení a nasednutí jezdce. Tyhle staré šlupky se dokáží neuvěřitelně roztahnout po zatížení).

Víte co mi ale připadá? Že se tady všichni snažíme mnohem více než zadavatelka...

4.3.2016 12:09
polárka.15

XXX.XXX.224.36

keira napsal(a):
Vcelku souhlasím, jen si myslím, že nelze říci, zdali má sedlo úzkou komoru, pokud je jen tak halabala položené na koni bez přitažení a nasednutí jezdce. Tyhle staré šlupky se dokáží neuvěřitelně roztahnout po zatížení).

Víte co mi ale připadá? Že se tady všichni snažíme mnohem více než zadavatelka...

To máte recht, jen se rozjede tím stylem, že se o to více ještě posadí do lopatky a po dosednutí skřípne lopatky a zaryje to zad (tak jak to sama zadavatelka psala). Nesedla bych do sedla, které nesedne aspoň trochu položené na hřbetě koně.

4.3.2016 12:43
anobbona

XXX.XXX.115.36

Tohle sedlo prostě na koně nepadne a je jedno jestli je halabala položené nebo zatížené jezdcem...obecně při zkoušení platí, že do sedla které nesedí při normálním položení nemá cenu vůbec sedat.
A osobně si nemyslím a nepřipadá mi, že tohle je stará šlupka...možná starší sedlo, ale značkové a kvalitní.

4.3.2016 13:12
tamtam

XXX.XXX.50.72

anobbona napsal(a):

Nekopíruje bočnice ale konec kostry komory (nosná ramena). http://saddlefitter.blogspot.cz/2010/04/whats-point.html http://saddlefitter.blogspot.cz/2010/07/interpreting-template.html naopak, vyse špatně díváte na horní část komory, která by měla být nad kohoutkem. Důležitá je ta část ramen, na kterou jsou našité polštáře a opírá se o koně.. Komory nemusí mít jen tvar U, či V, ale i být různě prohnuté, jako je to třeba u tohodle sedla (a nebo i u wintecu) k posuzování jejich šířky je nutné brát spodní část.

každopádně to nic nemění na tom, že sedlo je prostě špatné a na danýho koně nesedí.

4.3.2016 14:42
anobbona

XXX.XXX.115.36

Konec kostry, komora neboli kohoutkový oblouk je v těch nýtcích/kroužcích, odtud už jsou našité polštáře a vypodložení a je pohyblivé. Teda aspoň takhle to mám já na všech sedlech a všechna sedla co jsem kdy měla rozdělaná, to tak měla...
já tam prostě pořád vidím, že ta kostra se zarývá koni do lopatky a tlačí, proto to sedlo také tak na tom koni vypadá...

4.3.2016 19:33
tamtam

XXX.XXX.50.72

anobbona napsal(a):
Konec kostry, komora neboli kohoutkový oblouk je v těch nýtcích/kroužcích, odtud už jsou našité polštáře a vypodložení a je pohyblivé. Teda aspoň takhle to mám já na všech sedlech a všechna sedla co jsem kdy měla rozdělaná, to tak měla...
já tam prostě pořád vidím, že ta kostra se zarývá koni do lopatky a tlačí, proto to sedlo také tak na tom koni vypadá...

Tak to se pletete, většině sedel kostra u nýtů nekončí. Ono je to i dost nesmysl, jak by tam asi ty polštáře bez podpěry kostry držely ve správném tvaru.. ramena komory zasahují 5 a třeba u drezurního stubenu i 8 palců pod nýty, zasazené do kapsiček v sedlových polstářích. shcválně si je zkuste nahmatat, někde poblíž třmenových zámků. dle vaší teorie by šly sedlové polštáře úplně odklopit od komory, ale to nejde, právě kvůli těm ramenům..

koukněte na kostry třeba zde v tomto článku: http://www.dsp-pferde.eu/?p=577

nebo v odkazech co jsem dala výše nebo https://schleese.com/wp-content/uploads/sites/6/2014/11/Q-A-Wooden-vs-Adjustable-Trees-Jan-2015-Elite-Equestrian.pdf

kostra se zarývá koni do lopatky, protože je sedlo blbě nasedlaný, moc blízko k lopatce. má být tři prsty za.. http://www.sustainabledressage.net/tack/saddle.php.

4.3.2016 20:11
polárka.15

XXX.XXX.224.36

tamtam napsal(a):
Tak to se pletete, většině sedel kostra u nýtů nekončí. Ono je to i dost nesmysl, jak by tam asi ty polštáře bez podpěry kostry držely ve správném tvaru.. ramena komory zasahují 5 a třeba u drezurního stubenu i 8 palců pod nýty, zasazené do kapsiček v sedlových polstářích. shcválně si je zkuste nahmatat, někde poblíž třmenových zámků. dle vaší teorie by šly sedlové polštáře úplně odklopit od komory, ale to nejde, právě kvůli těm ramenům..

koukněte na kostry třeba zde v tomto článku: http://www.dsp-pferde.eu/?p=577

nebo v odkazech co jsem dala výše nebo https://schleese.com/wp-content/uploads/sites/6/2014/11/Q-A-Wooden-vs-Adjustable-Trees-Jan-2015-Elite-Equestrian.pdf

kostra se zarývá koni do lopatky, protože je sedlo blbě nasedlaný, moc blízko k lopatce. má být tři prsty za.. http://www.sustainabledressage.net/tack/saddle.php.

3 prsty v tomto případě nic nevyřeší, stejně tak sedlo slečny je případ č. II, JE úzké a celkově špatné.

4.3.2016 21:04
tamtam

XXX.XXX.50.72

polárka.15 napsal(a):
3 prsty v tomto případě nic nevyřeší, stejně tak sedlo slečny je případ č. II, JE úzké a celkově špatné.

Jasně, to souhlasím, sedlo je prostě špatné a koni nesedí, jak už jsem psala..

4.3.2016 21:37
polárka.15

XXX.XXX.224.36

tamtam napsal(a):
Jasně, to souhlasím, sedlo je prostě špatné a koni nesedí, jak už jsem psala..

Ale stejně, zbytečně se snažit, když to zadavatelku dále nezajímá..

8.3.2016 19:20
a.slamena

XXX.XXX.7.45

Omlovám se, že neodpovídám, ale zrovna nebyl čas. Můžete mi teda poradit, jak změřit ty velikosti při koupi nového sedla?

8.3.2016 21:42
polárka.15

XXX.XXX.224.36

a.slamena napsal(a):
Omlovám se, že neodpovídám, ale zrovna nebyl čas. Můžete mi teda poradit, jak změřit ty velikosti při koupi nového sedla?

Zavolat na to odborníka, nejjednodušší varianta.

Přidejte reakci

Přidat smajlík