Dobrý den,
mám od Vánoc dva koně. Jsou v režimu 24/7. Na zimu jsme jim vytvořili výběh o rozměru cca 20x100m, ale vzhledem k zimě, jaká byla, byl po měsíci k nepoznání. Výběh byl samé bláto a ve vyšlapaných dírách se držela voda, takže vlastně nikdy nevyschl úplně do sucha. Rozšířili jsme ho tedy o dalších 20X100m, což vydrželo další jeden měsíc, než dopadl stejně, jako ten první. Momentálně jsou tedy v jedné velké, blátivé louži, která vůbec nevysychá. Jakmile to začne vypadat nadějně, zase zaprší a je to v pytli . Za poslední tři dny se stav rapidně zhoršil. Ve výběhu mají sice i přístřešek, kam dostávají seno a chodí se schovat při silném větru, ale i v přístřešku je rozdupáno. Ani stlaní toho moc nezachrání. Momentálně velmi intenzivně pracujeme na vybudování další části, kam je budeme moci pustit, ale reálně ji budou moci využívat nejdříve začátkem dubna. Takže budou muset ještě měsíc vydržet tam, kde jsou.
Do výběhu již nelze položit žádné rošty, ani nasypat písek.
Od podzimu budeme mít již velkou pastvinu o třech hektarech, ale momentálně je louka pronajatá a nájemní smlouva vyprší až v září. Hasíme tedy jak se dá.
Vím, že při permanentním pobytu v mokru a blátě, které je v nejfrekventovanějších, vyšlapaných místech 20cm (možná i více) hluboké, koním hrozí dermatitidy či plísně, ale můj dotaz zní:
Může je tento stav reálně ohrozit na životě? Může jim případná infekce za měsíc postoupit tak, že již nepůjde vyléčit? Ještě minulý týden měli nožky bez známek poškození kůže, teď už je přes nános bláta nejsem schopná prohlédnout . Nohy nemají šanci vyschnout tak, abych jim je mohla promazat itch busterem nebo nějakou mastí.
Teď už vím, že jsme měli v ohradě vybudovat alespoň jedno místo s rošty, kde by ho nerozdupali, ale nestalo se. Moc dobře vím, co jsme udělali špatně a co jsme měli udělat a neudělali. V tom poradit nepotřebuji. Už tak je to opravdu o nervy. Takže prosím o zodpovězení dotazu a zdržení se velké kritiky. Děkuji.
Bahno mají snad všichni, bohužel. Vy máte ještě smůlu, že se nenajde kousek, kde by byli koně alespoň na kousku bez bláta.
Hluboké bahno jako takové je nepříjemné, ale samo o sobě by vcelku nevadilo. Problém je ten, že v zemi je stále přítomen tetanus. Při poškrábání by mohl koník onemocnět. Nebo taky ne.
Tetanus je neléčitelný.
Další problém může být hniloba kopyt, střelky, bílé čáry. To smrtelné není, jen dlouho léčené.
Další věc jsou různá zranění, koně v blátě nemají jistotu v nohách, natažené šlachy, namožené klouby, odřeniny. Bláto působí jako peeling. Kopyta to dají, ale korunky trpí
Nenašla by se někde hadice s tekoucí vodou? Snad i potok by pomohl.
Umýt nohy, vyčistit kopyta, všechno namazat.1 nebo 2x za týden?
Je to blbá situace.
Přesně tak, pokud nemáte možnost ani koním nohy zkontrolovat tak z toho bych neusnula, takže pokud chodí aspoň pod sedlo tak u toho se snažit o maximální očištění a kontrolu, pokud ne, prostě je aspoň dvakrát nebo jednou týdně vytahnout někam, kde tu očistu udělám, už nemrzne takže ostříkat nohy hadicí vysušit, zkontrolovat a hold je do těch sra..k pustit znova, možná se to zdá jako zbytečná práce, ale radši bych to udělala..nebo je aspoň vytahnout na ruce na prochajdu..samotné bahno neva, ale jejich moč a výkaly a v tomhle počasí už určitě ani nezní znát co je hnůj a co bláto..my před pár lety udělali v přístřeškách tosiplasty, do svahů kudy se k nim chodí a ještě na pastvině kolem krmelců a po týhle zimě za to fakt děkuju, že jsme do toho šly, když je vidím jak se drží víceméně na těch deskách i tak je mi jich líto, ale naštěstí máme i tak velké pastviny, že když jsou odvážný a překonají cca 100m srač..k tak pak mají dál pastvinu, která je téměř vyschlá a můžou tam i ždíbat travičku.
Ještě mě napadá co nějaké staré koberce, nešly by aspoň ty třeba do toho přístřešku k tomu senu, nebo jim obětovat a rozbalit balík slámy, udělat takovou vrstvu aby to to bláto zahustilo a překrylo...aspoň u toho sena kde stojí většinu dne?my máme ještě volně na pastvině "váleniště", prostě se jim tam dá balík slámy ať si s ním dělají co chtějí, když je to hnusný, dá se další balík...na jaře se vše odveze traktorem na hnojiště, ale i tak postávají na tom slaměném ostrůvku rádi...takže to určitě to bláto zakrýt tím půjde kor když to máte pod střechou, horší pak bude jak to na jaře z něj dostat ven, prostě vykydat.no držím palce.my máme dvě stáda, hřebce 5koní a ty ostatní 11koní a u obou je to stejně strašný, nebýt těch zpevněných ploch.držím palce.
Děkuji. Jsem z toho už na prášky. Hadice s vodou nedosáhne. Ohrada je hodně z ruky. Je to provizor. Stáj je ve výstavbě, ještě bez vody a elektřiny. Potok je hned vedle ohrady. Ale není použitelný - má vysoké břehy a je rozvodněný. To bahno není úplně všude, ale kde není, tam stojí voda. Bobky sbírám 2x denně (když mají konzistenci, co jde nabrat na lopatu).
Na tetanus jsou očkovaní. Tedy až u mě. Jedno očkování, jedno přeočkování. Tak doufám, že už je účinné. Pod sedlo nechodí a sama je venku neuvedu. Má sem docházet jedna slečna, ale až na jaře. A zvlášť je vzít nelze, jelikož jsou závisláci a ten, co je v ohradě jí při pokusech o oddělení jednou přeskočil a jednou rozlámal vchod a když tam zůstal druhý, tak ten přetrhal el.ohradník. Ach jo! To jsou nervy.
Krutak1FlE
napsal(a):
Děkuji. Jsem z toho už na prášky. Hadice s vodou nedosáhne. Ohrada je hodně z ruky. Je to provizor. Stáj je ve výstavbě, ještě bez vody a elektřiny. Potok je hned vedle ohrady. Ale není použitelný - má vysoké břehy a je rozvodněný. To bahno není úplně všude, ale kde není, tam stojí voda. Bobky sbírám 2x denně (když mají konzistenci, co jde nabrat na lopatu).
Já nevím, ale když hadice s vodou nedosáhne, jak píšete... Přeci není zas takový problém dovést koně k hadici. Tím na Vás nechci nějak útočit, jen mě to zarazilo.
Jinak letos to bude asi u všech stejný s tím bahnem ve výběhu. Taky to máme horší než roky předtím Teď už hlásí lepší počasí, ani pršet už by nemělo, tak snad už to bude lepší
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Bahno mají snad všichni, bohužel. Vy máte ještě smůlu, že se nenajde kousek, kde by byli koně alespoň na kousku bez bláta.
Hluboké bahno jako takové je nepříjemné, ale samo o sobě by vcelku nevadilo. Problém je ten, že v zemi je stále přítomen tetanus. Při poškrábání by mohl koník onemocnět. Nebo taky ne.
Tetanus je neléčitelný.
Další problém může být hniloba kopyt, střelky, bílé čáry. To smrtelné není, jen dlouho léčené.
Další věc jsou různá zranění, koně v blátě nemají jistotu v nohách, natažené šlachy, namožené klouby, odřeniny. Bláto působí jako peeling. Kopyta to dají, ale korunky trpí
Nenašla by se někde hadice s tekoucí vodou? Snad i potok by pomohl.
Umýt nohy, vyčistit kopyta, všechno namazat.1 nebo 2x za týden?
Je to blbá situace.
Tetanus potřebuje pro aktivaci clostridií anaerobní prostředí, takže z povrchové rány se tetanem nelze nakazit. To by musela být uzavřená hlubší rána typu vpich.
Krutak1FlE
napsal(a):
Dobrý den,
mám od Vánoc dva koně. Jsou v režimu 24/7. Na zimu jsme jim vytvořili výběh o rozměru cca 20x100m, ale vzhledem k zimě, jaká byla, byl po měsíci k nepoznání. Výběh byl samé bláto a ve vyšlapaných dírách se držela voda, takže vlastně nikdy nevyschl úplně do sucha. Rozšířili jsme ho tedy o dalších 20X100m, což vydrželo další jeden měsíc, než dopadl stejně, jako ten první. Momentálně jsou tedy v jedné velké, blátivé louži, která vůbec nevysychá. Jakmile to začne vypadat nadějně, zase zaprší a je to v pytli . Za poslední tři dny se stav rapidně zhoršil. Ve výběhu mají sice i přístřešek, kam dostávají seno a chodí se schovat při silném větru, ale i v přístřešku je rozdupáno. Ani stlaní toho moc nezachrání. Momentálně velmi intenzivně pracujeme na vybudování další části, kam je budeme moci pustit, ale reálně ji budou moci využívat nejdříve začátkem dubna. Takže budou muset ještě měsíc vydržet tam, kde jsou.
Do výběhu již nelze položit žádné rošty, ani nasypat písek.
Od podzimu budeme mít již velkou pastvinu o třech hektarech, ale momentálně je louka pronajatá a nájemní smlouva vyprší až v září. Hasíme tedy jak se dá.
Vím, že při permanentním pobytu v mokru a blátě, které je v nejfrekventovanějších, vyšlapaných místech 20cm (možná i více) hluboké, koním hrozí dermatitidy či plísně, ale můj dotaz zní:
Může je tento stav reálně ohrozit na životě? Může jim případná infekce za měsíc postoupit tak, že již nepůjde vyléčit? Ještě minulý týden měli nožky bez známek poškození kůže, teď už je přes nános bláta nejsem schopná prohlédnout . Nohy nemají šanci vyschnout tak, abych jim je mohla promazat itch busterem nebo nějakou mastí.
Teď už vím, že jsme měli v ohradě vybudovat alespoň jedno místo s rošty, kde by ho nerozdupali, ale nestalo se. Moc dobře vím, co jsme udělali špatně a co jsme měli udělat a neudělali. V tom poradit nepotřebuji. Už tak je to opravdu o nervy. Takže prosím o zodpovězení dotazu a zdržení se velké kritiky. Děkuji.
Takovej dotaz-pokud máte několik měsíců koně v blátě, potok rozvodněný, hadici v nedohlednu, kdy strouháte a jak řešíte očistu kopyt před strouháním?Známá měla ten samej problém a do přístřešku narvala a rozházela celý balík slámy, který během dvou dní koně zdupaly, ta se slehla, udělala krustu, přes kterou se bahno už neprotáhlo a měla koně aspoń v přístřešku na suchu.Hold bylo na jaře víc kydání pak a odstrańování slámy, ale koně se tam rádi držely spíš, než v bahně.
monika22
napsal(a):
Já nevím, ale když hadice s vodou nedosáhne, jak píšete... Přeci není zas takový problém dovést koně k hadici. Tím na Vás nechci nějak útočit, jen mě to zarazilo.
Jinak letos to bude asi u všech stejný s tím bahnem ve výběhu. Taky to máme horší než roky předtím Teď už hlásí lepší počasí, ani pršet už by nemělo, tak snad už to bude lepší
No nedosáhne, protože jsou cca 300m od domu. Jak jsem psala výše...oba zatím neuvedu a jednoho ještě vzít nemůžu. Mají se co učit. Už, aby se počasí umoudřilo!
gitule vrtule
napsal(a):
Takovej dotaz-pokud máte několik měsíců koně v blátě, potok rozvodněný, hadici v nedohlednu, kdy strouháte a jak řešíte očistu kopyt před strouháním?Známá měla ten samej problém a do přístřešku narvala a rozházela celý balík slámy, který během dvou dní koně zdupaly, ta se slehla, udělala krustu, přes kterou se bahno už neprotáhlo a měla koně aspoń v přístřešku na suchu.Hold bylo na jaře víc kydání pak a odstrańování slámy, ale koně se tam rádi držely spíš, než v bahně.
Pro koně chodíme s kovářem a koně strouháme u garáží. Zase mi je pomůže odvést. Kovář nikdy (zatím strouhal dvakrát) umytí kopyt nevyžadoval.
Pořeším tedy jako Vaše známá. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ona ta závislost je někdy i k něčemu dobrá. Mě třeba mladá závislá na druhé může chodit na volno, protože dál než na 15 metrů si jí odejít nenechá. Takže pokud by bylo reálné zvládnout projít civilizací na ruce s oběma a pak jednoho vypustit (pokud by se nechal chytit), tak byste takhle mohla venčit oba najednou a vyhnula se demolici výběhů. Jinak rozumím - se závisláky je to těžký. Strakatý je to jedno - je ráda, že má krmelec pro sebe, kdežto druhá, která by právě potřebovala žrát, lítá jak pometlo po výběhu a kvičí na celé kolo. Ne celou dobu, co je druhá pryč, ale že by se hodila do klidu a nažrala se, o tom pochybuju...
Add bláto - zrovna jsem se z toho dneska "zhroutila". Mám toho už taky plný kecky. Sice mám naštěstí zpevněné zastřešené krmeliště a 2 menší přístřešky, ale koně na sobě natahaj dostatek mokra na to, aby stejně stáli v několika cm bahna. Takže suché nohy jsou sci-fi i u nás. Ale určitě mají větší komfort, než ty Vaše. Doporučuji řešení jako psala Gitule, to funguje. Ale musí to být opravdu vrstva, jinak to bude na nic. A soustřeďte se na jedno místo. Jinak si to stejně zahamtaj, rozbahněj, když vrstva nebude dostatečně silná. Ale chtělo by to mít právě ten kousek zastřešený. Achjo. Zkuste vybrat nějaký kus, který vypadá tolik nerozhamtaně, pevněji..přeci to nemaj úplně všude 30cm hluboké bahno. Kdyby se Vám podařilo vytvořit vrstvu nerozhamtanou, která není úplně "děravá", tak se na to pak dá hodit právě nějaký starý koberec, jak tu už někdo psal, a mohlo by to fungovat. Pokud byste měla nápad na toto položit koberec, tak to fungovat nebude, protože se to nemá o co "opřít".
Je to takovej souboj s přírodou holt...
To jsem zkusila jednou. Jsou závislí (nebo možná závistiví, že je druhý venku), ale když vezmu toho, který na vodítku umí a vypustím mladšího, tak ten letí jak střelený a hledá, kde se napást, nebo lítá kolem nás, vyhazuje a provokuje toho vedeného. Když vedu oba, tak mladší se šprajcuje a nechce jít a starší po něm pokopává. Na všem zapracujeme, až bude stáj a až bude slečna. V současných podmínkách není ani prostor, ani nálada na něčem pracovat...
Přístřešek máme, tak nastelu... Koberec by taky byl, ale mám na výběr buď prošlapaná místa s blátem, nebo stojatou vodu. Obojí je na nic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Škoda, že jste nepočkali s tím přivážením koníků až do hotového. Ale rozumím, že ne vždycky jsou podmínky ideální.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tetanus potřebuje pro aktivaci clostridií anaerobní prostředí, takže z povrchové rány se tetanem nelze nakazit. To by musela být uzavřená hlubší rána typu vpich.
Myslíte, že v tom bahnu nemůže mít kůň nějaký vpich?
Může být něco zabodnuto a rána se zatáhne a nevidíte! Tedy vidíte, bláto
Bláto s vodou chladí, nemusí být z počátku ani viditelný otok, tedy pokud někdo pozná, kde která část nohy koně je a jestli ta bakule je nabalené bláto na rousech či otok
Je to na houby. Chce to očkování a modlení, ať se ti naši oři nezchromí, neonemocní či jinak nezrakví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Myslíte, že v tom bahnu nemůže mít kůň nějaký vpich?
Může být něco zabodnuto a rána se zatáhne a nevidíte! Tedy vidíte, bláto
Bláto s vodou chladí, nemusí být z počátku ani viditelný otok, tedy pokud někdo pozná, kde která část nohy koně je a jestli ta bakule je nabalené bláto na rousech či otok
Je to na houby. Chce to očkování a modlení, ať se ti naši oři nezchromí, neonemocní či jinak nezrakví.
Samozřejmě může mít i vpich (může mít cokoliv), jen jsem napsala komentář k tomuto vašemu textu:
Problém je ten, že v zemi je stále přítomen tetanus. Při poškrábání by mohl koník onemocnět
Tak u nás také bláto, koberce jsme dali na podzim do bahna a není to dobré, brzo ho koníci zaslapou a udělají důlky a když se tam vyčurají a nabobkují nejde to pořádně uklidit. Řešila jsem to další a další vrstvou koberců, dopadlo to katastrofálně. Je to asi 14 dní co jsme to s manželem růčo i s pomocí malotraktoru tahaly a už to fakt dělat nechci, smradu hrůza a ty koberce ještě dnes sušíme aby jsme je mohly odvézt. Doporučím tosiplast. Máme ho v přístřešku jen položený do písku a na něj další vrstva písku, na něj jsem hodila koberec ten průmyslový s gumou ale dala ho opačně tou pogumovanou stranou nahoru a celou zimu to drží, krásně se z toho dostávají bobky no udržba super a koníci jsou aspoň tam na suchu,.
My také máme bahno, a také mě to štve, takže, když jdu nebo vidím koně kdekoliv jinde v bahně mám hroznou radost, že mají také bahno :D ne, ale je pravda, že to neni nic pěkného na pohled, říkám si, že když se v tím valí kolikrát denně snad jim to zase tolik nevadí. Máme přístřešek s podlahou z panelů a dáváme hobliny, pod krmelcem či sítí mají také pevný panel takže alespoň tam jsou bez bahna a buď mácime nohy v kyblich či je vezmu vybehat na pastvu oni se ty kopyta o tu mokrou "travu" očistí a vidím jak na tom jsou. Díky bohu (klepu) máme zdravá silná kopyta a nikdy jsme nemuseli nic řešit. Zachvili bude teplo a bahno se změní v hlínu ale to už si budou slapkat na pastvach. :).
Už nějakou dobu sleduji tuhle diskuzi o blátě, nějak jsem si to nedokázala představit, protože já nějak hrozný bláto ve výběhu nemám, než jsem jeden víkend krmila koně kamošce... Jako řeknu vám to je otřesný, bláto nad spěnky a koně v tom celý den musí stát. Všichni tady fňukáte, ale kdo z vás pro ty koně něco udělal? Ti co upravili krmiště nebo přístřešky alespoň tosiplastem, tak super, je vidět, že se snažíte a jenom nefňukáte. Co třeba navozit písek nebo tatru dve prosívky? Před zimou jsme nechali dovézt tatru a půl a je to vyřešený, " zimní výběh" kolem boxů je suchý a když vyloženě neleje tak jsou koně půl dne na hektarové pastvině kde si dle zájmu šlapou nebo pospávají. Nečekejte až to uschne a udělejte koním aspoň suchý plácek.
Terezín
napsal(a):
Už nějakou dobu sleduji tuhle diskuzi o blátě, nějak jsem si to nedokázala představit, protože já nějak hrozný bláto ve výběhu nemám, než jsem jeden víkend krmila koně kamošce... Jako řeknu vám to je otřesný, bláto nad spěnky a koně v tom celý den musí stát. Všichni tady fňukáte, ale kdo z vás pro ty koně něco udělal? Ti co upravili krmiště nebo přístřešky alespoň tosiplastem, tak super, je vidět, že se snažíte a jenom nefňukáte. Co třeba navozit písek nebo tatru dve prosívky? Před zimou jsme nechali dovézt tatru a půl a je to vyřešený, " zimní výběh" kolem boxů je suchý a když vyloženě neleje tak jsou koně půl dne na hektarové pastvině kde si dle zájmu šlapou nebo pospávají. Nečekejte až to uschne a udělejte koním aspoň suchý plácek.
JJ udělat něco pro pohodu svých koní něco stojí, jenže ne každý pro ně něco udělá a chce investovat.Každý koňák ví, že koupí koně přeci naše výdaje teprve začínají a koupě je většinou ta nejmenší částka, kterou za jejich život u nás investujeme.Bláto nad spěnky je ještě luxus v podání některých chovatelů, kterým koně stojí po kolena v blátě a oni jen čekají, až bude léto a sucho.Vyřešit pohodlí?To přece zabere čas a peníze.
Žádala jsem pouze o odpovědi na dotaz a zdržení se podobných připomínek. Samozřejmě co bych měla udělat vím i bez vašich rad.
Pro ostatní: Děkuji za příspěvky. Počasí nám naštěstí přeje, polovina výběhu je vyschlá, koním jsme za pomoci známého umyli nohy, následky naštěstí nejsou. Spěnky i kopyta v pořádku. V následujících dvou týdnech nehlásí déšť, takže myslím, že do dubna už to zvládneme v pohodě .
Nový výběh se blíží ke zdárnému konci. Krmiště na seno (podložené i s okolím děravými rohožemi), přístřešek, napáječka hotové. Momentálně prořezáváme stromy a budujeme zastíněný plácek a poté se pustíme do ohrad. V létě končí současnému nájemníku nájemní smlouva louky a od podzimu budou mít k dispozici další 3ha pastvin.
Už se těším, jak na to budou chlupáči koukat
Terezín
napsal(a):
Nejspíš jste jediná spravedlivá.
Každý z těch, co si stěžují, má koně za domem, což?
Aby si na svém vybudoval zpevněné plochy.
Ustajovatelé dělají, co mohou, ovšem měsíc deště udělá i z dobrého výběhu škaredý, hlavně u vchodů.
Určitě nikdo nenechá koně stát stále v bahně, řeší se to podle možností té, které stáje.
My máme suchý přístřešek, pastvinu s trávou a u vchodů bahno.
Já bych to zase tak tragicky neviděla... Koně mám doma nějakých 13 let..Předtím jsem je měla na ustájku, kde se denně čistili, denně se sprchovaly a sušily nohy a neustále byly nějaké podlomy, hniloby a podobné radosti. Koně chodili na noc do boxu, takže nám to nedalo je tam dát jak řízky. Teď co mám koně doma, tak na ně fakt kašlu...Pokud na to nelezu, tak to nečistím, z kopyt většinou vybírám jen po vyjížďce a stříkání nohou? Hm...většinou přes léto, když je sprchuju před repelentem...Za těch 13 let tu nebyla hniloba, nebyl podlom...Kopyta zdravá, koně zdraví. Je pravda, že mám zpevněnou část u boxu (kus je beton, kus šotolina) ale jinak je ve výběhu fakt marast...A na trávu je pouštím jen když mrzne, nebo je kopec sněhu...Navážka slámy se neosvědčila...udělali si z toho záchod a držela se v tom moč a bylo to horší než bláto. A drželo se to tam ještě dlouho po tom, co všude jinde už bylo sucho (bohužel málo sucho na to, aby se na vyklizení toho hnusu dala použít technika) Asi pátý rok byla podobně mizerná zima jako letos...v záchvatu hrůzy jsem před další zimou navezla velkou traktorovou vlečku písku...úplně zbytečná investice...během 3 měsíců utopené...jediná výhoda byla, že se v tom koně rádi váleli...a líp se čistili. Piliny to samo v bleděmodrém...
Takže za mě...vykašlat se teď na těch zbývajících pár týdnů na nějaké investice, nějaké záchranné hurá akce a začala to řešit až to vyschne a bude to mít smysl...a řešit to opravdu s rozvahou...buďto tosiplast na kvalitně udělaný podklad, nebo klidně i písek, ale zase na rozumně udělaný podklad...Herkám ty nohy občas opláchnout (ne v mrazech ) a nesušit! Protože právě mechanickým sušením dochází často k oděrkám té rozmáčené kůže a průnik infekce je jasný...