Problém s nasazováním uzdy s udidlem, pomůže sidepull?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lb

3.3.2016 20:39
lb

XXX.XXX.166.98

Mám problém u kobyly s nasazováním udidla, zvedá hlavu a divočí. Nauzdím jí tak za půl hodiny. Byla zvyklá být uzděna 8 let ve výběhu, protože bývalá majitelka neměla stáj s boxy.
Napadlo mne zda nezvolit např. sidepull, protože jinak je klidná při práci, ale nevím, jestli by reagovala na sidepull při práci a nakolik je náročnější oproti udidlu, když sidepull nezná.
Myslíte, že než ji trápit udidlem, že by to pomohlo?
Kobyla je klidná, ale vyčůraná po své matce, což u bývalé majitelky od ní odkoukala za 8 let.

Nemám se sidepull zkušenosti, tak budu ráda za jakoukoliv radu.

3.3.2016 20:44
holubi

XXX.XXX.252.167

Namažte udidlo medem a máte po problému.

3.3.2016 20:47
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

lb napsal(a):
Mám problém u kobyly s nasazováním udidla, zvedá hlavu a divočí. Nauzdím jí tak za půl hodiny. Byla zvyklá být uzděna 8 let ve výběhu, protože bývalá majitelka neměla stáj s boxy.
Napadlo mne zda nezvolit např. sidepull, protože jinak je klidná při práci, ale nevím, jestli by reagovala na sidepull při práci a nakolik je náročnější oproti udidlu, když sidepull nezná.
Kobyla je klidná, ale vyčůraná po své matce, což u bývalé majitelky od ní odkoukala za 8 let.

Dle mě nebude problém, kde se kobyla uzdí, ale nejspíš jak se nauzdí.Moje kobyla byla taky nevychovaná, pak se naučila v klidu uzdit a dokonce si pro udidlo i sáhne sama.Používáte stejný typ udidla co mívala, nebo jiný?Zvedáním hlavy bych viděla spíše odpor a neochotu ke způsobu nauzdění.

3.3.2016 20:47
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

holubi napsal(a):
Namažte udidlo medem a máte po problému.

Pouze do léta, než začnou lítat vosy a včely ovšem.

lb

3.3.2016 20:51
lb

XXX.XXX.166.98

Gitule: díky za informaci, pobavila jste mě

lb

3.3.2016 20:54
lb

XXX.XXX.166.98

Ano, taky se snažím věřit, že si na mě spíš zvyká a že je 2 měsíce od majitelky pryč. Ano používám stejné, ale je nové, tak kdo ví, ale asi 3 roky nejezdila, ale byla na mateřské s 2 hříbaty po sobě, tak možná odvykla.
Už jsem pořídila jablečnou pastu, tak to zkusím aplikovat.
Ve finále si pomůžu mrkví, ale vždycky jí víc zpucuje, než jí nasadím to udidlo.

lb

3.3.2016 20:59
lb

XXX.XXX.166.98

Je to hannoverka, takže německá palice dubová + vyčůraná. Takže hlava ve výšce dva metry. Dokud nevidí udidlo, tak má hlavu dole. takže jí držím hlavu rukou položenou mezi ušima a držím uzdu. druhou rukou beru udidlo, palec v koutku, dlan pod tlamou a snaha otevřít tlamu. v tu chvíli letí hlava nahoru a tak je to stejné na několik pokusů. jiné koně tak uzdím a tu tlamu otvírají sami automaticky aniž bych je držela tou rukou mezi ušima, je ale pravda, že jsou menší, typu hafling, APH,...

3.3.2016 21:02
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

lb napsal(a):
Ano, taky se snažím věřit, že si na mě spíš zvyká a že je 2 měsíce od majitelky pryč. Ano používám stejné, ale je nové, tak kdo ví, ale asi 3 roky nejezdila, ale byla na mateřské s 2 hříbaty po sobě, tak možná odvykla.
Už jsem pořídila jablečnou pastu, tak to zkusím aplikovat.
Ve finále si pomůžu mrkví, ale vždycky jí víc zpucuje, než jí nasadím to udidlo.

Nebo zkusit nauzdit a za pár minut sundat-možná má uzdu spojenou s prací a tak dělá caviky.Já to taky občas aplikuju, aby madam nezapoměla, že uzdečka není jen o práci pod sedlem, ale občas se prostě jen nandá a za pár minut sundá, když přijdu do výběhu a pak jí dám volno a to je pro ní největší odměna. Pobavila?Čím?

3.3.2016 21:03
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

lb napsal(a):
Je to hannoverka, takže německá palice dubová + vyčůraná. Takže hlava ve výšce dva metry. Dokud nevidí udidlo, tak má hlavu dole. takže jí držím hlavu rukou položenou mezi ušima a držím uzdu. druhou rukou beru udidlo, palec v koutku, dlan pod tlamou a snaha otevřít tlamu. v tu chvíli letí hlava nahoru a tak je to stejné na několik pokusů. jiné koně tak uzdím a tu tlamu otvírají sami automaticky aniž bych je držela tou rukou mezi ušima, je ale pravda, že jsou menší, typu hafling, APH,...

Typická němka hlavu vzhůru

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2016 21:18

lb napsal(a):

Skúste odopnúť zubadlo z udečky a nasadiť ju kobyle najskôr tak, potom zubadlo pripnite iba na jednej strane a postupujte už klasicky, prst do kútika a hlavne ju nebúchajte do zubov spredu, strčte zubadlo dnu, až keď otvorí hubu. Tým, že uzdečku už bude mať na hlave, budete mať voľnú ruku a budete si ju vedieť lepšie pridržať, takže vám hlavu nikam nedvihne.

A aj tak si myslím, že problém nie je v tom, že kobyla niečo odkukala od niekoho, ale v tom, že si z vás vôbec nič nerobí a má z vás akurát srandu.

3.3.2016 21:31
keira

XXX.XXX.106.7

"A aj tak si myslím, že problém nie je v tom, že kobyla niečo odkukala od niekoho, ale v tom, že si z vás vôbec nič nerobí a má z vás akurát srandu."
Souhlas.
Plus uznávám, že hanoverské palice mohou mohou být řádně tvrdé. Co má za původ?

Někdy jsem u koně, který moc nechtěl přijímat udidlo, dělala to, že jsem na dlani levé ruky měla současně udidlo i pamlsek a jakmile se kůň sápal po pamlsku, dostal do tlamy oboje a pravou rukou rychle převlíknout přes uši. Toto nefunguje?

lb

3.3.2016 22:07
lb

XXX.XXX.166.98

Ano to nakonec fungovalo, sice toho zpočátku víc vyžrala, ale nakonec se to povedlo.
A to s tím odděláním udidla na jedné straně, to jsem právě udělala a nakonec se mi to právě podařilo.
no je to takovej führer vůči lidem i ve stádě.

původ má přes tátu Campbell Czech, a přes mámu je vnučkou po hřebci Libero.

3.3.2016 22:57

Hele, taky ta moje trochu dělá ofuky s udidlem, ale spíš řeším, že ho nechce "držet" v hubě (pracujem na tom - absolutně jemná ruka při kontaktu na kratších otěžích), tak jsem trochu koukala po typech a napadlo mě, jestli někdo nemá zkušnost s flexi-tyčkou.. (viz google), že by se odbouralo to riziko ťuknutí do zubů, když tu hubu nechce pořádně otvírat, resp. při vyndavání udidla při odužďování..

lb

4.3.2016 00:25
lb

XXX.XXX.166.98

Jsem si říkala, že ještě zkusím i to gumové, jestli jí třeba nevadí ten kov, a třeba jen na to zaučení pro začátek, ale flexi tyčku zkusím taky. uvidíme.

lb

4.3.2016 00:30
lb

XXX.XXX.166.98

A co si myslíte o ježdění na sidepullu? kobylka je jinak pod sedlem v pohodě a pak na udidlo reaguje, ale než se nasadí.
a co si myslíte o košíku nebo o něčem, čím jí znemožnit třeba to ujídání trávy? myslíte, že by se tím odnaučila z ohlávky se zasekávat a ujídat když ji vedu? nebo zůstat u šermování pod hubou tušírkou? někde jsem košík pro koně zahlídla. co myslíte?

4.3.2016 05:55
holubi

XXX.XXX.252.167

Ty v létě med nejíš?

Nanny

4.3.2016 07:01
Nanny

XXX.XXX.199.180

A jak ji vodíte? Mě poradili staří koňáci vodit podobně "zlobivé" koně tak, že prostě chytnu pevně za ohlávku, žádné jenom volné vodítko, kde se kůň courá za mnou, takže na něj vůbec nevidím, a pěkně jde vedle mě. Třeba se párkrát zkusí cuknout, ale když mu to nedovolíte, tak půjde. Vodila jsem takhle i velké pažravce třeba přes celou louku, a žádné žraní se nekonalo. A pořád dávat na koně pozor. Když vidím, jak někdy holky vedou koně stylem jdu a někde na konci vodítka za mnou kůň, kterej si dělá, co chce, tak se pak nedivím, že se kůň zkouší pást.

4.3.2016 08:51
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

holubi napsal(a):
Ty v létě med nejíš?

Jím ho celý rok, páč máme včelín, jen je hloupý riskovat píchanec a´t už od vosy, či včely a to nemluvím o tom, že kolem tý huby pak může lítat poměrně víc této havěti, tím pádem možnost splašení pod sedlem, píchanec do tlamy, či jazyka s možností otoku a následného dušení, volání veta apod.To je jako bych se šla koupat s koněm do moře a měla u sebe krvavý maso.Zbytečný risk a obava z toho, co pak může následovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík