Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám v pronájmu kobylku, s kterou máme sportovní tréninky a má úplně normální řežim. Nicméně na všech čtyřech nohou má na patkách něco jako strupy.. Nevím co to je.. Mohl by mi někdo poradit ? celkem by mě zajímalo, jestli ji nemůžu skokovými tréninky a takovou zátěží ublížit.
Předem děkuji.
Jestli mohu poradit, zavolejte DOBRÉHO kováře a sundejte podkovy! Honem!
Nechci Vám nadávat, kobča není Vaše, ale pokud na ní chcete jezdit i v budoucnu, sežeňte si kvalitního kováře, který ví, co dělá.
Druhá věc jsou ty strupy, nevím, jak to máte s majitelem domluvené, kdo platí léčení, ale ta kobylka je fakt nemocná. Ovšem koně nedávají nahlas najevo bolest.
Napřed vyléčit, potom jezdit.
Mě by hanba fackovala, sednout na koně s takovýma nohama
Takže SUNDAT PODKOVY, a volat VETERINÁŘE
Dolce Vita B
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám v pronájmu kobylku, s kterou máme sportovní tréninky a má úplně normální řežim. Nicméně na všech čtyřech nohou má na patkách něco jako strupy.. Nevím co to je.. Mohl by mi někdo poradit ? celkem by mě zajímalo, jestli ji nemůžu skokovými tréninky a takovou zátěží ublížit.
Předem děkuji.
Podkovy hned pryč a volat okamžitě odborníka-včera bylo pozdě.Škoda, že to lidé nechají zajít až tak daleko.Než se to vyléčí, nechat koně v klidu.Navíc na té první fotce se mi zdá, že má do korunky vražený kus dřeva, nebo třísky.To tam má normálně?
gitule vrtule
napsal(a):
Podkovy hned pryč a volat okamžitě odborníka-včera bylo pozdě.Škoda, že to lidé nechají zajít až tak daleko.Než se to vyléčí, nechat koně v klidu.Navíc na té první fotce se mi zdá, že má do korunky vražený kus dřeva, nebo třísky.To tam má normálně?
Dobrý den, to právě není tříska, ale jeden ze strupů, který se loupe...
Tyto strupy má prý od 4 let..je jí 12.. Nejsem odborník ani dlouholetý jezdec, na kobylce jezdím půl roku.. Majitelka říkala, že tento stav patek je normální.. Já ale nevím a proto mě zajímaly názory jiných.
sisi58
napsal(a):
Jestli mohu poradit, zavolejte DOBRÉHO kováře a sundejte podkovy! Honem!
Nechci Vám nadávat, kobča není Vaše, ale pokud na ní chcete jezdit i v budoucnu, sežeňte si kvalitního kováře, který ví, co dělá.
Druhá věc jsou ty strupy, nevím, jak to máte s majitelem domluvené, kdo platí léčení, ale ta kobylka je fakt nemocná. Ovšem koně nedávají nahlas najevo bolest.
Napřed vyléčit, potom jezdit.
Mě by hanba fackovala, sednout na koně s takovýma nohama
Takže SUNDAT PODKOVY, a volat VETERINÁŘE
Děkuji za rady, bylo mi řečeno, že stav těch patek je normální, nikdo v tom neviděl problém, proto jsem se chtěla zeptat tady.. Nezdálo se mi to..
Děkuju za radu i s kovářem.. Máme ve stáji kováře a ten ty koně kove.. Asi si začnu volat svého..
keira
napsal(a):
Jinak je v té stáji vše v pořádku? Myslím, že pokud někdo toto považuje za normální tak tam bude špatná péče o koně ve více směrech.
Kobylku ve stáji znají a nepovažují to za nenormální
Ovšem ptala jsem se na to, jestli někdo neví co by to mohlo být.. A nee jestli je stáj v pořádku..
Su

XXX.XXX.65.232
Není to bahenní horečka?Já nejsem odborník, jen, že jsme si o tom dneska se synem cetli v knize a vypadalo to přesně takto.
Zdravím, pokud můžete pro koně udělat alespon něco, nejezděte na něm,
Z fotek je jasná, hniloba probíhajízí zánět,. Kopyta v šíleném stavu, velmi špatný managment koně.
Docela by mě zajímal výživový stav koně, soudě podle kopyt to nebude v pořádku.
Sundat podkovy, veterinář, kovář. Péče o koně.
perlino
napsal(a):
Zdravím, pokud můžete pro koně udělat alespon něco, nejezděte na něm,
Z fotek je jasná, hniloba probíhajízí zánět,. Kopyta v šíleném stavu, velmi špatný managment koně.
Docela by mě zajímal výživový stav koně, soudě podle kopyt to nebude v pořádku.
Sundat podkovy, veterinář, kovář. Péče o koně.
Dobrý den, starám se o koně co nejlépe můžu... Kopyta stále mažu
I patky mažu, umývám... Myslím, že vina na mé straně není...
Za to jak je okovaná já nemohu.. Nezařizuji to já.
Dolce Vita B
napsal(a):
Kobylku ve stáji znají a nepovažují to za nenormální
Ovšem ptala jsem se na to, jestli někdo neví co by to mohlo být.. A nee jestli je stáj v pořádku..
Stáj, ve které považují za normální vyhnilé patky a navrch na té kobyle ještě jezdí nemůže být v pořádku!
To musí být katastrofické místo, být vámi, pronajmu si koně odjinud.
Dolce Vita B
napsal(a):
Dobrý den, starám se o koně co nejlépe můžu... Kopyta stále mažu
I patky mažu, umývám... Myslím, že vina na mé straně není...
Za to jak je okovaná já nemohu.. Nezařizuji to já.
Chápu, myslela jsem to na majitele, a jak jsem napsala, vy ji můžete pomoct alespon tím, že ji nebudete jezdit, mazání kopyt jistě neublíží, ale nepomůže, problém je vnitřní,.
perlino
napsal(a):
Chápu, myslela jsem to na majitele, a jak jsem napsala, vy ji můžete pomoct alespon tím, že ji nebudete jezdit, mazání kopyt jistě neublíží, ale nepomůže, problém je vnitřní,.
Myslím, že když přestanu jezdit majitel pronájem kobylku dál..
Právě proto se ji snažím pomoct já..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak pokud bude kovat dál kovář z této stáje, kde se takováto kopyta považují za normální, těžko se stav změní. Ikdyby měla strupy od mlada a tím se majitelka kolébala, tak mi fakt hlava nebere, že je jí jedno, že ty strupy hnisají!
Taky nechápu, že pokud je kovář přímo přítomný ve stáji, nechávají se takto přerůstat kopyta...?
A Vy, jako nájemce, máte možnost objednat jiného kováře než toho ze stáje? To mě překvapuje. Ale jestli ano, tak to je skvělé! Neváhala bych a udělala to.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Tak pokud bude kovat dál kovář z této stáje, kde se takováto kopyta považují za normální, těžko se stav změní. Ikdyby měla strupy od mlada a tím se majitelka kolébala, tak mi fakt hlava nebere, že je jí jedno, že ty strupy hnisají!
Taky nechápu, že pokud je kovář přímo přítomný ve stáji, nechávají se takto přerůstat kopyta...?
A Vy, jako nájemce, máte možnost objednat jiného kováře než toho ze stáje? To mě překvapuje. Ale jestli ano, tak to je skvělé! Neváhala bych a udělala to.
Srandovní je, že byla kována asi před týdnem..
Ano možnost je, a vypadá to že ji brzo využiji.
Dolce Vita B
napsal(a):
Jak už jsem psala, bylo mi řečeno, že stav je normální a dlouhodobý.
Sorry, ale tenhle stav rozhodně normální není.Majitel/ka koně není normální, pokud toto tvrdí.A kovář by měl poradit, aby se zavolal kopytář a něco s tím udělal.Ale jak je vidno, není majitel jako majitel. Pokud můžeš, pomoc koníkovi aspoň ty, bude ti neskutečně vděčnej.
gitule vrtule
napsal(a):
Sorry, ale tenhle stav rozhodně normální není.Majitel/ka koně není normální, pokud toto tvrdí.A kovář by měl poradit, aby se zavolal kopytář a něco s tím udělal.Ale jak je vidno, není majitel jako majitel. Pokud můžeš, pomoc koníkovi aspoň ty, bude ti neskutečně vděčnej.
Nejsem majitel.. Taky vidím, že ty patky nejsou normální, proto jsem napsala
Zatím ale nikdo nenapsal co by to mohlo být..
Je asi zbytečné, tady dál rozebírat, co a jak a kdo, chtěla jste rady,
Je to těžké, pokud majitel nechce hradit veteřináře, pokud tedy chcete pomoct, já bych koupila desinfekci, (betadine, ), popř. jinou, ne moc silnou, pokud je tam i hniloba, což podle mého je, olejíček tea tree, naředit v pár mililitrech vody, a potřít, ( tea trea má asntiseptický, antibak, učinek), takto bych to udělala já, pokud by se stav zlepšil, nebyly by zanícené ložiska, až teprve pak bych mazala mastí, jak píšete, třeba měsíčkovou, ale to opravdu až po odeznění zánětu a hnilkoby, takto ji to budete jen masti dál roznášet. A také bych koupila doplněk stravy na imunitu, (na bázi) bylin, tak přeji hodně štěstí,
Su

XXX.XXX.65.232
Já vím, že se opakují, ale ta bahenní horečka na to sedi a podle mě to nejde řešit mesickovou mastí, zvlášť pokud je to btakto chronické, měsíček je fajn jako doplňková lecba, ale to chce nějakou silnou antibakteriální mast a tu vám musí dat veterinář. Samozřejmě to můžete zkusit mazat třeba framikoinem a Betadinovou mastí, ale to by byla jedna tuba mastí na jedno kopyto.Nicméně ta bahenní horečka je pry opravdu bolestivá. Pokud rada pracuje, tak s ni něco vymyslete, aby ji to bylo příjemné, ale jak tady píše většina lidí, tak ryba smrdi od hlavy a vaše staj asi nebude OK, nevím, nakolik majitel snese, když to budete moc řešit se svým kovářem/s veem plus jak pak s náklady na léčbu.Takže moc na výběr asi mít nebudete, buďto držet hubu a krok nebo jít jinam.Já nemám zkušenosti s konmi velke, píšu to jen tak, jaké mám životní zkušenostmi s lidmi, což zde bude to hlavní.
perlino
napsal(a):
Je asi zbytečné, tady dál rozebírat, co a jak a kdo, chtěla jste rady,
Je to těžké, pokud majitel nechce hradit veteřináře, pokud tedy chcete pomoct, já bych koupila desinfekci, (betadine, ), popř. jinou, ne moc silnou, pokud je tam i hniloba, což podle mého je, olejíček tea tree, naředit v pár mililitrech vody, a potřít, ( tea trea má asntiseptický, antibak, učinek), takto bych to udělala já, pokud by se stav zlepšil, nebyly by zanícené ložiska, až teprve pak bych mazala mastí, jak píšete, třeba měsíčkovou, ale to opravdu až po odeznění zánětu a hnilkoby, takto ji to budete jen masti dál roznášet. A také bych koupila doplněk stravy na imunitu, (na bázi) bylin, tak přeji hodně štěstí,
Myslím, že přes fotografii se s jistotou nedá říct, jestli je tam zánět či hniloba
Vše vypadá ve skutečnosti lehce jinak, musela byste vidět v reálu..
Nicméně děkuji za rady... Určitě vyzkouším.
Su

XXX.XXX.65.232
Tak si prosím zadejte na googlu obrázky, termín Mud fever.A řekněte mi, že to není ono.Já vím, na českých stránkách toho moc nebude, ale platí vše, co je psáno výše Titulem a Perlino. To je ono.Jo a taky není špatný Kubatol Pix správy, dá se to objednat v každé lékárně.Používala bych to pak po zalecení jako ochrannou léčbu před vlhkem.
Pro zadavatelku.
Nechcete nám tu napsat, o jakou stáj se jedná?
Nemusíte jmenovat majitelku a kováře. Jen stáj.
Ať se tomu místu mohou všichni dobří lidé a jejich milovaní koně, vyhnout.
My to na Vás neřekneme, že jste to prozradila. Ani nemůžeme, neznáme Vás.
Pokud byste snad sebrala odvahu a dala to těm vašim kolegům přečíst, snad by pochopili, že ne vše, co se dělá roky stejně, je určitě dobré a v pořádku.
Přikládám fotku měsíc nakutého kopyta. Koně jsem zrovna koupila.
Není to zdaleka ideální, podkovy jsme sundávali, ale spíše jde o to, jak upravené kopyto má ta Vaše kobča po týdnu, a jak upravené kopyto má můj valach po měsíci.
Su

XXX.XXX.65.232
*ne Titulem ale Gituli, to ten debilní tablet mi opravuje slova☺.
A fotka kopyta mého koně.
Bohužel se mi nezobrazily obě fotku v prvním příspěvku.
sisi58
napsal(a):
Pro zadavatelku.
Pokud byste snad sebrala odvahu a dala to těm vašim kolegům přečíst, snad by pochopili, že ne vše, co se dělá roky stejně, je určitě dobré a v pořádku.
Není to zdaleka ideální, podkovy jsme sundávali, ale spíše jde o to, jak upravené kopyto má ta Vaše kobča po týdnu, a jak upravené kopyto má můj valach po měsíci.
Jméno stáje zadávat nebudu, nechci aby vznikla kauza o tom jaká je to stáj
Stáj nemá špatnou pověst a myslím, že to ani není chyb stáje
Spis se jedná o mě a majitele
Každopádně jsem se ptala co to je? A ne jaké stáji se máte vyhýbat
Nechci řešit stáj.. Jde mi o koně.. Stáj podle mě není to nejhorší.
Su
napsal(a):
Tak si prosím zadejte na googlu obrázky, termín Mud fever.A řekněte mi, že to není ono.Já vím, na českých stránkách toho moc nebude, ale platí vše, co je psáno výše Titulem a Perlino. To je ono.Jo a taky není špatný Kubatol Pix správy, dá se to objednat v každé lékárně.Používala bych to pak po zalecení jako ochrannou léčbu před vlhkem.
Děkuju, kouknu.
sisi58
napsal(a):
Pro zadavatelku.
Máte pravdu, rozdíl jde vidět
Zavolám svého kováře
Děkuji za snahu ;).
Pokud bych nechtěla investovat do veta, zkusila bych to denně omývat betadinovým mýdlem, pak důkladně usušit (třeba papírovými utěrkami) a namazat betadinovou mastí (Braunovidon). Pokud by to bylo něco bakteriálního na způsob podlomů (to je asi to, co tu Su nazývá bahení horečkou), tak by to po 3 týdnech mělo být znatelně lepší. Důležité je, aby kůň měl v boxe hodně čisto a nechodil do bahnitého výběhu.
Když by toto nezabralo, bez veta se neobejdete.
keira
napsal(a):
Pokud bych nechtěla investovat do veta, zkusila bych to denně omývat betadinovým mýdlem, pak důkladně usušit (třeba papírovými utěrkami) a namazat betadinovou mastí (Braunovidon). Pokud by to bylo něco bakteriálního na způsob podlomů (to je asi to, co tu Su nazývá bahení horečkou), tak by to po 3 týdnech mělo být znatelně lepší. Důležité je, aby kůň měl v boxe hodně čisto a nechodil do bahnitého výběhu.
Když by toto nezabralo, bez veta se neobejdete.
Zkusím.. Děkuju
Dolce Vita B
napsal(a):
Máte pravdu, rozdíl jde vidět
Zavolám svého kováře
Děkuji za snahu ;).
Není zač.
Je potřeba pomáhat koníkům i jiným zvířátkům.
Vy jste se alespoň zeptala, jiní by to nechali tak. Už to je kus odvahy. Je vidět, že nejste lhostejná, ke trápení druhých.
Ani jsem nepředpokládala, že stáj zmíníte. Jen jsem to zkusila.
Pouze připomínám, že ve vaší stáji je kovář, co kobylku okoval.
Abyste se nezlobila, že na to poukazuji. Koukám pod ruce kovářům nějakých 25 let. A jeho práce není kvalitní. Přesto ho majitelé nechají své koně kovat.
Nerozumím tomu.
Podívejte se, co všechno se může stát a co jde zachránit. Pokud máte dobrého kováře:
http://www.podkovar-kysilka.cz/ortopedicke_kovani.html.
sisi58
napsal(a):
Není zač.
Je potřeba pomáhat koníkům i jiným zvířátkům.
Vy jste se alespoň zeptala, jiní by to nechali tak. Už to je kus odvahy. Je vidět, že nejste lhostejná, ke trápení druhých.
Ani jsem nepředpokládala, že stáj zmíníte. Jen jsem to zkusila.
Pouze připomínám, že ve vaší stáji je kovář, co kobylku okoval.
Abyste se nezlobila, že na to poukazuji. Koukám pod ruce kovářům nějakých 25 let. A jeho práce není kvalitní. Přesto ho majitelé nechají své koně kovat.
Nerozumím tomu.
Podívejte se, co všechno se může stát a co jde zachránit. Pokud máte dobrého kováře:
http://www.podkovar-kysilka.cz/ortopedicke_kovani.html.
Děkuji :) určitě kouknu
Kováře si zajistím svého
Jak jsem psala.. Nejsem profesionál ani se v tom ještě tak skvěle neorientuju.. Jsem ráda za každou radu :).
Ja bych neotálela zavolala bych veta a ten at rozhodne co to je. před lety se mi do staje dostal podobny pripad. konik byl v najmu jedne slecny a ta ho u nas mela ustajeneho. nebylo to z blata ale nepomohlo nic jiného nez nasazeni antibiotik, konik dostaval injekce proti zanetu a mazalo se masti s antibiotiky kterou vam nikde v lekarne neprodají jen vet...
lecby trvala 3 tydny. kun mel narizeny klid, tedy nejezdit, vyhnout se mokrym a zablacenym mistum. box sme cistili i 15 x denne aby stal opravdu v suchu a musinm zaklepat od te doby je zdrav.
v kazdem pripade i ty kopyta musite upravit, takhle by to opravdu vypadat nemelo
Preju te kobylce hodne stesti.