Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2016 12:32
lucccc

XXX.XXX.153.62

Právě jsem dočetla článek a co je lepší- ruka postavená na kohoutku nebo ruka poležená níž (cca v půlce stehen) ?

10.3.2016 12:56
kapička

XXX.XXX.77.39

Nad kohoutkem, v půli stehen to musí podle mně člověk hodně umět, aby ruka nepůsobila jako vyvazováky...

10.3.2016 13:24
kallisto

XXX.XXX.157.94

Říkávalo se cca pěst nad kohoutkem a pěst před sedlem. Přibližně samozřejmě. Ruce mírně pokrčené v lokti, uvolněné, palce směřují nahoru.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2016 13:29

Každý má vlastní způsob - podle toho, co ho kde kdo učil, kde co okoukal a co mu vyhovuje.
Taky jste neuvedla o jaký styl ježdění jde.
Předpokládám, že se nebavíme o drezuře - tam moc lidí, co jezdí koně s rukama na stehnech neznám..
Obecně u anglie je standardní sed s rukama tak, že lehká paže kopíruje trup, v lokti je ohnutá ve směru k hubě koně, zápěstí postaveno kolmo k zemi (otěž vede spodem pěsti), spojnice udidlo - loket je téměř v jedné přímce - ruka jemná, kopíruje pohyb hlavy koně - ve stálém jemném kontaktu s hubou koně.
Otvírání ruky směrem do stran a dolů se používají spíše k přiježďování mladých koní v tréninku pro lepší pochopení žádaného..

10.3.2016 13:50
lucccc

XXX.XXX.153.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Každý má vlastní způsob - podle toho, co ho kde kdo učil, kde co okoukal a co mu vyhovuje.
Taky jste neuvedla o jaký styl ježdění jde.
Předpokládám, že se nebavíme o drezuře - tam moc lidí, co jezdí koně s rukama na stehnech neznám..
Obecně u anglie je standardní sed s rukama tak, že lehká paže kopíruje trup, v lokti je ohnutá ve směru k hubě koně, zápěstí postaveno kolmo k zemi (otěž vede spodem pěsti), spojnice udidlo - loket je téměř v jedné přímce - ruka jemná, kopíruje pohyb hlavy koně - ve stálém jemném kontaktu s hubou koně.
Otvírání ruky směrem do stran a dolů se používají spíše k přiježďování mladých koní v tréninku pro lepší pochopení žádaného..

Mě učí při přiježďování (anglie- rekrečko kůň) že vnější ruka bude nad kohoutkem a vnitřní položená níž..

10.3.2016 18:08
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Můj názor je takový, že jezdit s rukama na stehnech je prasárna a nucení jen koně zalomit v týly a udělat "falešné přilnutí" pro "dobrý pocit". Ruka musí být jemná spravedlivá a nezávislá, tudíž tak, jak je na obrázku.

Nehledě na to, že ruka opřená na stehnech úplně mění váhu jezdce a jeho působení na koně, žádné pevné záda, žádné lopatky, sedací kosti jsou také trochu jinde.

10.3.2016 18:44

Nojo, já na to mám taky vlastní názor, Polárko, ale zas nechci kritizovat způsoby ostatních trenérů a stájí. Je x různých způsobů, jak kdo kde jezdí.
To, co je korektní, jsem popsala.
O rukách na stehnech si myslím to samé, co Vy. Ještě bych přidala k tomu výčtu "nevýhod" to, že ruka "opřená" o stehno bude nejspíš těžko jemná, spíš bude působit jako "vyvazovací otěž" - viz poslední obrázek...
To lucccc: každý učí jinak. V obloucích se může přizvednout vnější ruka, ale za předpokladu, že ví, co má dělat a že proti ní vnitřní dělá také svojí práci - každá ruka by totiž v anglickém ježdění měla pracovat trochu jinak ;) Ale obecně při ježdění na jízdárně je podle mě nesmysl, aby měl jezdec každou ruku jinde i na dlouhých stěnách.. ale když Vás to takto učí, tak k tomu budou mít jistě důvod a budou Vám to schopní vysvětlit, proč Vás to takto učí ;)
Podle dotazu zadavatelky se nejspíš jedná spíš o začátečníka, u kterého je myslím důležitá spíš ruka klidná, než řešit, jestli jedna je výš nebo níž...

10.3.2016 22:39
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nojo, já na to mám taky vlastní názor, Polárko, ale zas nechci kritizovat způsoby ostatních trenérů a stájí. Je x různých způsobů, jak kdo kde jezdí.
To, co je korektní, jsem popsala.
O rukách na stehnech si myslím to samé, co Vy. Ještě bych přidala k tomu výčtu "nevýhod" to, že ruka "opřená" o stehno bude nejspíš těžko jemná, spíš bude působit jako "vyvazovací otěž" - viz poslední obrázek...
To lucccc: každý učí jinak. V obloucích se může přizvednout vnější ruka, ale za předpokladu, že ví, co má dělat a že proti ní vnitřní dělá také svojí práci - každá ruka by totiž v anglickém ježdění měla pracovat trochu jinak ;) Ale obecně při ježdění na jízdárně je podle mě nesmysl, aby měl jezdec každou ruku jinde i na dlouhých stěnách.. ale když Vás to takto učí, tak k tomu budou mít jistě důvod a budou Vám to schopní vysvětlit, proč Vás to takto učí ;)
Podle dotazu zadavatelky se nejspíš jedná spíš o začátečníka, u kterého je myslím důležitá spíš ruka klidná, než řešit, jestli jedna je výš nebo níž...

Já si Váš příspěvek nečetla, takže pokud jsem narazila na něco, co jste psala, tak je to shoda náhod či názoru

Jojo, každá stáj i trenér mají tu svou pravdu, ale dle mého, toto je naprostý základ a od tohoto by se mělo odvíjet všechno ostatní. Ježdění remont či redrezura je už něco jiného trochu, přece jenom přehnané působení otěží - udidlem je jen maskování neschopnosti holení a sedu. Co není v nohách, v ruce člověk nedožene..

11.3.2016 20:34
EquisvetCz

XXX.XXX.41.14

Zajímavé, mě zase všichni učili, že vnější ruka nikdy nesmí být výš než vnitřní, která naopak může zapůsobit trošku výše do koutku.. Jsou to zmatky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík