Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Marie123456

18.3.2016 06:53
Marie123456

XXX.XXX.25.254

Zdravím mám takový problém vlastním kobylu A1/1 7 let asi 2měsíce, na ošetřování je šklebivější, lechtivá ale neublíží.. ovšem problém nastává v momentě kdy jdeme ven.. na ruce je moc hodná vnímá mě spolupracuje, ale pod sedlem si s ní nevím rady. cvaká zubama, kouše udidlo, přešlapuje na místě je nervózní, rozklusavá se točí se dokola přišlo mi jako by se snažila utéct před udidlem..když se zahřeje a ja ji naklušu hrozně vyletí a chce běžet žádné shromáždění se mi s ni nedaří, jakmile se ji snažím přibrzdit nebo zastavit sedem absolutně nereaguje, když přitáhnu otěž(nijak hrubě) nebo ji zkratim začne se vztekat a vzpínat se. Chce jít prostě strašně dopředu.a opačně když ji povolím hrozně letí. už nevím jak na ni, změnit udidlo? nebo co byste kromě trenéra doporučili ?

18.3.2016 07:09
chex

XXX.XXX.209.241

Kromě trenéra? veterináře nebo fyzioterapeuta, když už. Kobyla má očividně problém. BUď jen špatnou zkušenost a zafixovaný odpor (k udidlu, sedlu, jezdci?) nebo problém přetrvává a něco ji bolí nebo je jí nepříjemné.
Po kontrole vetem doporučuji pracovat na jízdárně, pokud ven, tak pouze krokem, dokud nebude kobyla připravena i v klidu klusat.
Jestli je to bývalá dostihačka, tak to bude asi na delší dobu.

Marie123456

18.3.2016 07:27
Marie123456

XXX.XXX.25.254

No její bývalý majitel jí udajně týral takže jí mlátil a bůhví co ještě je možné že má odpor i z tohoto důvodu.:-/, ano je to bývalá dostihanda, Když ji sahám na záda má je citlivé ale nevím zda to není i tím že je neosvalená. Pracujeme právě pouze na jízdarně. Sedela jsem na ni asi 8x..mela mesic nejake zdravotni problemy ted uz je v poradku... takže jsme na začátku, vim... ale poradte jak ji mam naucit reagovat na sed - reaguje pouze na pobídku dopředu... chtela bych pozdeji prejit na bezudidlove jezdeni ale ted si zatim netroufam.

JL

18.3.2016 07:31
JL

XXX.XXX.68.119

Procházky na ruce, hooodně studia a výběr dobrého trenéra.
Kůň bez ježdění neumře smajlík

Marie123456

18.3.2016 07:34
Marie123456

XXX.XXX.25.254

Jak změním chování koně pod sedlem? Když s ní budu chodit na ruce... studuju to kazdy den... co a jak...

18.3.2016 08:08
kallisto

XXX.XXX.157.94

Marie123456 napsal(a):
Jak změním chování koně pod sedlem? Když s ní budu chodit na ruce... studuju to kazdy den... co a jak...

Tím, že jí vyčistíte hlavu a ona k vám získá důvěru.

18.3.2016 08:15
chex

XXX.XXX.209.241

A nejdřív ji dejte do kupy fyzicky. Pokud nemá na zádech svaly, těžko vás na nich bude v pohodě nosit...

18.3.2016 08:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

chex napsal(a):
A nejdřív ji dejte do kupy fyzicky. Pokud nemá na zádech svaly, těžko vás na nich bude v pohodě nosit...

Poradíte, jak udělat svaly bez ježdění?
Obávám se, že u téhle kobči práce v kruhovce bude jen bezhlavé lítání dokola.

Marie123456

18.3.2016 08:26
Marie123456

XXX.XXX.25.254

kallisto napsal(a):
Tím, že jí vyčistíte hlavu a ona k vám získá důvěru.

O to se pokouším už dva měsíce... asi krátká doba smajlík

Marie123456

18.3.2016 08:29
Marie123456

XXX.XXX.25.254

sisi58 napsal(a):

Ano přesně tak a když ji dám chambon nebo vyvazovací otěže začne se i na lonži vztekat a točit se na mě, utíkat ven z kruhu.. Co se týče lonžování s vyvazováním měli jsme na to trenéra takže nemám pocit že bych to dělala špatně.

18.3.2016 08:31
kapička

XXX.XXX.5.211

sisi58 napsal(a):

Já bych řekla dostatek sena případně příkrm a pohyb na pastvině. U nás je stádo 24/7 na několika hektarové pastvině a ani 4 roky téměř neježděná starší kobyla ČT nemá neosvalená záda a celkově nevypadá jako kůň spadlý ze svalů, žádný senný pupek, žádná žebra a ani žádné sádlo. A to přišla jako histerka ze sportovní stáje...

L.A.S.

18.3.2016 08:33
L.A.S.

XXX.XXX.202.0

Přesně tak, vyčistit hlavu. Procházkami na ruce - pokud bude v klidu, tak na ruce i zaklusat, za odměnu nechat popást. Chodit do terénu, seznamovat s okolím, vylézat mírné kopce, v létě do potoka, jestli máte kde.
Jak se kobylka chová na lonži? Správné lonžování prohloubí důvěru a pomůže s osvalováním.
Chodí kobylka denně do výběhu? Jak se chová tam?
Čím krmíte?

18.3.2016 08:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nepíšete, čím kobylku krmíte a kolik dáváte.
V jakém režimu je.
Jak dlouho ji máte.
Co dělala u minulého majitele.

Ne všichni plnokrevníci zvládnou bez újmy na psychice nápor, který na ně je kladen velmi brzy.
Od první chvíle, kdy na ni někdo sedl, po ní chtěli jen rychlý pohyb vpřed.
Bohužel se v Česku moc nenosí přiježďování A1/1.
Nemůžete čekat, že celý svůj dosavadní život hodí za hlavu a řekne si "fajn, nemusím běhat, tak nebudu"
Z toho musíte vycházet.

Jak tu někdo psal, koně zklidnit a pak teprve začít od začátku jako s remontou.
Koupila jste si za málo peněz hóódně práce.

18.3.2016 08:58
keira

XXX.XXX.106.7

Jsem zastánce toho, aby se takovíhle koně hodili na rok na pastvinu, nic se po nich nechtělo, ať si skutečně psychicky odpočinou, a pak s nimi začít pracovat jako s mladým neosahaným koněm a hlavně nikam nespěchat.

Teď máte totálně vystresované nešťastné zvíře se silným odporem a váš problém s ním je primárně ne jezdecký, ale psychický. Samozřejmě se můžete snažit "to projezdit", ale bude to náročné, pro vás frustrujícící a s vašimi zkušenostmi pravděpodobně neúspěšné.

Marie123456

18.3.2016 09:09
Marie123456

XXX.XXX.25.254

L.A.S. napsal(a):
Přesně tak, vyčistit hlavu. Procházkami na ruce - pokud bude v klidu, tak na ruce i zaklusat, za odměnu nechat popást. Chodit do terénu, seznamovat s okolím, vylézat mírné kopce, v létě do potoka, jestli máte kde.
Jak se kobylka chová na lonži? Správné lonžování prohloubí důvěru a pomůže s osvalováním.
Chodí kobylka denně do výběhu? Jak se chová tam?
Čím krmíte?

Na lonži na jednu stranu chodí krásně bez problémů, na stranu druhou nechce po jednom kolečku se točí na mě a tak ji vyvedu zase zpt a zas takhle pořád dokola... má dny kdy ji to nedela problém a dny kdy prostě ne na tu stranu ja chdit nebudu. Kobyla je 24/7 venku s pristreskem a jinymi konmi. Dáváme seno, otruby, vojtesku, sladovy kvet a lnene seminko.

Marie123456

18.3.2016 09:15
Marie123456

XXX.XXX.25.254

sisi58 napsal(a):
Nepíšete, čím kobylku krmíte a kolik dáváte.
V jakém režimu je.
Jak dlouho ji máte.
Co dělala u minulého majitele.

Ne všichni plnokrevníci zvládnou bez újmy na psychice nápor, který na ně je kladen velmi brzy.
Od první chvíle, kdy na ni někdo sedl, po ní chtěli jen rychlý pohyb vpřed.
Bohužel se v Česku moc nenosí přiježďování A1/1.
Nemůžete čekat, že celý svůj dosavadní život hodí za hlavu a řekne si "fajn, nemusím běhat, tak nebudu"
Z toho musíte vycházet.

Jak tu někdo psal, koně zklidnit a pak teprve začít od začátku jako s remontou.
Koupila jste si za málo peněz hóódně práce.

Mám ji 2 měsíce. A u minulého majitele se o ni staralo 12leté dítě s nulovými zkušenostmi typem nechces se tam nechat pohladit dobre delat to nebudu, nechces zvedat nohu dobre delat to nebudu. a jezdeni stylem taak okrokujeme, okluseme rychlosti jak chce kun a pak rychle cval a domu cca 3x tydne. Majitel ještě před tímto nevím co s ní dělal jen to že ji udajne tyral a krmil 4kg ovsa denne... Nekoupila jsem ji za málo peněz spíš jsem viděla co s ní dítě dělá a řekla jsem si že ji musím pomoct a jelikož jsem si koně( po několika letech co mi umrel spolecnik ktereho jsem jezdila) pořídit chtěla šla jsem do toho samozřejmě si uvědomuji že to nebude lehké spíš jen tak sbírám zkušenosti ostatních..

18.3.2016 09:18
chex

XXX.XXX.209.241

Asi bychpozvala ještě fyzioterapeuta, pěkně zkontrolovat od huby až po ocas. A pak co může trochu pomoct na záda? Práce na kavaletách - lze i ze země, navíc se bude muset soustředit a přemýšlet, tak by jí tomohlo pomoci i v hlavě.
A nejlepší by bylo, jak doporučují někteří zde, vykopnout na rok na pastviny, kopcovité, to pomůže fyzičce i psychice. Ale to se vám asi chtít nebude, koupila jste si koně na ježdění...

18.3.2016 09:32
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Marie123456 napsal(a):
Mám ji 2 měsíce. A u minulého majitele se o ni staralo 12leté dítě s nulovými zkušenostmi typem nechces se tam nechat pohladit dobre delat to nebudu, nechces zvedat nohu dobre delat to nebudu. a jezdeni stylem taak okrokujeme, okluseme rychlosti jak chce kun a pak rychle cval a domu cca 3x tydne. Majitel ještě před tímto nevím co s ní dělal jen to že ji udajne tyral a krmil 4kg ovsa denne... Nekoupila jsem ji za málo peněz spíš jsem viděla co s ní dítě dělá a řekla jsem si že ji musím pomoct a jelikož jsem si koně( po několika letech co mi umrel spolecnik ktereho jsem jezdila) pořídit chtěla šla jsem do toho samozřejmě si uvědomuji že to nebude lehké spíš jen tak sbírám zkušenosti ostatních..

Popravde nechápem, že si takéhoto koňa kúpi človek čo už koňa mal a teda by mal teoreticky aj vedieť do čoho ide
Je to plnokrvník po dostihoch, neprijazdený, neosvalený. Klasika. nájdeš tu o podobných čítanie na desať rokov..

Dnes sa každý druhý človek ktorý svojho koňa nezvláda vyhovára na to, že bol u bývalého majiteľa týraný. Prd. Týraný kôň sa chová celkom inak. Je len neprijazdená a zrejme nevychovaná a rozmaznaná.

Ak sa chceš s ňou naozaj niekam v jazdení posunúť nemáš inú možnosť ako si nájsť DOBRÉHO trénera, ktorý ti pomôže s prijazdením. Ideálne takého čo má aj skúsenosti s A1/1.
Začať treba na jazdiarni, naučiť ju natiahnuť sa, uvoľniť a ohýbať. Zastavovať na hlas a na sed. Kruhovku, ani vyväzovačky nie je treba, avšak je nutné aj dobre padnúce sedlo a vhodné kŕmenie aby nasvalovala a neliezlo jej to do hlavy (ideálne osloviť krmivára).

A pevne verím, že ju nemáš samotnú niekde doma na dvore lebo ak áno tak všetky rady sú aj tak zbytočné.

18.3.2016 09:58
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Achjo... další pěknej bývalej xdostiháček, který byl za pár šuntů a holčička se rozhodla, že si koupí koníka.. (berte to prosím nadlehčeně), ale přitom o plňasích nic neví a nemá na ně, bože bože, lidi kdy se proboha proberete? ? ? ! ! ! !

Jediné, nyní vhodné je, pořádně toho koně nakrmit, nic po něm nechtít, dát mu pauzu jen ve výběhu flákání, ať si odpočine psychicky a s odpočatým koněm za pár měsíců pomalu začít dělat - já osobně bych počkala aspoň do toho léta.
Do té soby si jinak pozvat zubaře a fyzio (exdostiháci mívají dost často bloklá záda), pro klid, že toto vyhrocené chování nemá i bolestivý podklad.

18.3.2016 09:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

katkaa1 napsal(a):
Popravde nechápem, že si takéhoto koňa kúpi človek čo už koňa mal a teda by mal teoreticky aj vedieť do čoho ide
Je to plnokrvník po dostihoch, neprijazdený, neosvalený. Klasika. nájdeš tu o podobných čítanie na desať rokov..

Dnes sa každý druhý človek ktorý svojho koňa nezvláda vyhovára na to, že bol u bývalého majiteľa týraný. Prd. Týraný kôň sa chová celkom inak. Je len neprijazdená a zrejme nevychovaná a rozmaznaná.

Ak sa chceš s ňou naozaj niekam v jazdení posunúť nemáš inú možnosť ako si nájsť DOBRÉHO trénera, ktorý ti pomôže s prijazdením. Ideálne takého čo má aj skúsenosti s A1/1.
Začať treba na jazdiarni, naučiť ju natiahnuť sa, uvoľniť a ohýbať. Zastavovať na hlas a na sed. Kruhovku, ani vyväzovačky nie je treba, avšak je nutné aj dobre padnúce sedlo a vhodné kŕmenie aby nasvalovala a neliezlo jej to do hlavy (ideálne osloviť krmivára).

A pevne verím, že ju nemáš samotnú niekde doma na dvore lebo ak áno tak všetky rady sú aj tak zbytočné.

Slečna přece píše, že je kobča s koňmi venku a krmí bezobilně.

No, možná na jízdárně nebude někam spěchat.
Ale s nějakým vážnějším ježděním bych fakt nějakou dobu počkala.
Zkusila bych spíš jen koordinované chození po jízdárně.
Práce v kroku je velmi důležitá.
Mít koníka pod kontrolou, nebrat ji příliš na otěž, ale jezdit pěkně rohy, rovně, vlnovky, kruhy. Korektní zastavení, rozejití na pobídku, tehdy, když chci já, ne kobyla.
Dá se toho dělat hodně, ovšem je to běh na dlouhou trať a je to náročné pro koně i jezdce.
Mladého koně "pouze" učíte,7 letého předěláváte, což je problém i pro zkušenější jezdce.
Neříkám, že to slečna nezvládne, jen si z dobroty srdce přidělala hodně práce.
Trenér by byl fajn, alespoň jednou za čas, řekl by, co a jak, kouknul a dal domácí úkoly.
Příště by to zkontroloval a podle stavu věcí by se šlo dál.

Když se teď koukám ven, je tam krásně, na bezvadnou delší vyjížďku, s úsměvem ve tváři a na veselém koníkovi.

To ovšem v tomto případě nejde ani náhodou, snad tak za rok

18.3.2016 10:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Marie123456 napsal(a):
O to se pokouším už dva měsíce... asi krátká doba smajlík

Ano, velmi krátká, vzhledem k tomu, že 5 let musela běhat rychle a dopředu.
Chce to čas, tak rok, v lepším případě.

18.3.2016 10:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Já bych řekla dostatek sena případně příkrm a pohyb na pastvině. U nás je stádo 24/7 na několika hektarové pastvině a ani 4 roky téměř neježděná starší kobyla ČT nemá neosvalená záda a celkově nevypadá jako kůň spadlý ze svalů, žádný senný pupek, žádná žebra a ani žádné sádlo. A to přišla jako histerka ze sportovní stáje...

Velmi dobrý způsob jak dát koně do pořádku.
Jen slečna nebude na svém jezdeckém koni jezdit

Marie123456

18.3.2016 10:21
Marie123456

XXX.XXX.25.254

polárka.15 napsal(a):
Achjo... další pěknej bývalej xdostiháček, který byl za pár šuntů a holčička se rozhodla, že si koupí koníka.. (berte to prosím nadlehčeně), ale přitom o plňasích nic neví a nemá na ně, bože bože, lidi kdy se proboha proberete? ? ? ! ! ! !

Jediné, nyní vhodné je, pořádně toho koně nakrmit, nic po něm nechtít, dát mu pauzu jen ve výběhu flákání, ať si odpočine psychicky a s odpočatým koněm za pár měsíců pomalu začít dělat - já osobně bych počkala aspoň do toho léta.
Do té soby si jinak pozvat zubaře a fyzio (exdostiháci mívají dost často bloklá záda), pro klid, že toto vyhrocené chování nemá i bolestivý podklad.

Tohle co píšete si přesně myslím o bývalých majitelích kteří ji vlastnili rok.. o sobě bych tohle rozhodně neřekla jelikož nějaké zkušenosti s těmito koňmi zvlášt A1/1 mám, ale každý kůň je individuální a stále je co se učit... rozhodla jsem se jí pomoct a ráda si vyslechnu rady od jiných ještě více zkušených chovatelů...

18.3.2016 10:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Marie123456 napsal(a):
Tohle co píšete si přesně myslím o bývalých majitelích kteří ji vlastnili rok.. o sobě bych tohle rozhodně neřekla jelikož nějaké zkušenosti s těmito koňmi zvlášt A1/1 mám, ale každý kůň je individuální a stále je co se učit... rozhodla jsem se jí pomoct a ráda si vyslechnu rady od jiných ještě více zkušených chovatelů...

Velmi dobrý přístup.

Marie123456

18.3.2016 10:29
Marie123456

XXX.XXX.25.254

sisi58 napsal(a):
Slečna přece píše, že je kobča s koňmi venku a krmí bezobilně.

No, možná na jízdárně nebude někam spěchat.
Ale s nějakým vážnějším ježděním bych fakt nějakou dobu počkala.
Zkusila bych spíš jen koordinované chození po jízdárně.
Práce v kroku je velmi důležitá.
Mít koníka pod kontrolou, nebrat ji příliš na otěž, ale jezdit pěkně rohy, rovně, vlnovky, kruhy. Korektní zastavení, rozejití na pobídku, tehdy, když chci já, ne kobyla.
Dá se toho dělat hodně, ovšem je to běh na dlouhou trať a je to náročné pro koně i jezdce.
Mladého koně "pouze" učíte,7 letého předěláváte, což je problém i pro zkušenější jezdce.
Neříkám, že to slečna nezvládne, jen si z dobroty srdce přidělala hodně práce.
Trenér by byl fajn, alespoň jednou za čas, řekl by, co a jak, kouknul a dal domácí úkoly.
Příště by to zkontroloval a podle stavu věcí by se šlo dál.

Když se teď koukám ven, je tam krásně, na bezvadnou delší vyjížďku, s úsměvem ve tváři a na veselém koníkovi.

To ovšem v tomto případě nejde ani náhodou, snad tak za rok

Ano o to jsem se již pokoušela vlnovky, ohýbání, kruhy, (zastavení je nejproblémovější, zastaví ale za půl vteřiny chce zase jít jako by měla nastavené "nesmíš zastavit" a veškeré pomůcky sedem jsou zbytečné byla zastavovaná přes otěž) ale jakmile se kobyla zahřeje...(konečně po měsíci zjistila že si může svůj ztuhlý krk natáhnout dopředu a dolů...to pouze v kroku zatím, což mě velmi těší ) začne caplovat, házet hlavou, přežvykovat a rozbíhat se že bude klus jelikož je na tohle rok zvyklá okrokovat, oklusat, ocválat... jak ji mám ale naučit že nic z toho dělat nebudeme že půjdeme pouze v kroku? Snažím se mít uvolněný a klidný sed abych ji dokázala že se nic neděje ale na to vůbec nereaguje. a když použiju otěž jde proti. Je taky možné že na jízdárnu kterou chodíme je "alergická" a být tam nechce? přeci jen rok chodila jen na tuhle jízdárnu majitelé měli z terénu strach, a ona se mi neustále snaží odcházet pryč z ní,

Ještě dotaz : když začneme zase znovu procházky po přírodě atd..s menšími cviky jako to zastavování apod. myslíte že je lepší jít s ní na ohlávce nebo na uzdečce ab věděla že tohle bude dělat i při ježdění?

18.3.2016 10:40
kallisto

XXX.XXX.157.94

Marie odkud jsi? Určitě ti někdo poradí někoho zkušeného v okolí, kdo vás okoukne naživo a správně poradí.

18.3.2016 10:44
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Marie123456 napsal(a):

Bohužel jste mně na zákdladě toho, co píšete, nepřesvědčila...

Marie123456

18.3.2016 10:47
Marie123456

XXX.XXX.25.254

kallisto napsal(a):
Marie odkud jsi? Určitě ti někdo poradí někoho zkušeného v okolí, kdo vás okoukne naživo a správně poradí.

Moravskoslezský kraj...

18.3.2016 10:48
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Marie123456 napsal(a):
Ano o to jsem se již pokoušela vlnovky, ohýbání, kruhy, (zastavení je nejproblémovější, zastaví ale za půl vteřiny chce zase jít jako by měla nastavené "nesmíš zastavit" a veškeré pomůcky sedem jsou zbytečné byla zastavovaná přes otěž) ale jakmile se kobyla zahřeje...(konečně po měsíci zjistila že si může svůj ztuhlý krk natáhnout dopředu a dolů...to pouze v kroku zatím, což mě velmi těší ) začne caplovat, házet hlavou, přežvykovat a rozbíhat se že bude klus jelikož je na tohle rok zvyklá okrokovat, oklusat, ocválat... jak ji mám ale naučit že nic z toho dělat nebudeme že půjdeme pouze v kroku? Snažím se mít uvolněný a klidný sed abych ji dokázala že se nic neděje ale na to vůbec nereaguje. a když použiju otěž jde proti. Je taky možné že na jízdárnu kterou chodíme je "alergická" a být tam nechce? přeci jen rok chodila jen na tuhle jízdárnu majitelé měli z terénu strach, a ona se mi neustále snaží odcházet pryč z ní,

Ještě dotaz : když začneme zase znovu procházky po přírodě atd..s menšími cviky jako to zastavování apod. myslíte že je lepší jít s ní na ohlávce nebo na uzdečce ab věděla že tohle bude dělat i při ježdění?

Vy kobylu nezvládnete, ale chcete jí dávat i na ruce ohlávku? Neblázněte, chcete ublížit sobě, kobyle ale i okolí?

Prostě jí dejte pokoj, jak Vám tady radí. Potom začněte práci jako s remontou, takže ve vašem případě se bude chodit jen na chvilku pod sedlo a jen krok a jen nějaké vlnovky, kruhy, zastavení - krok, zacouvání, práce na dvou stopách, jakmile začne nervoznět ukonejšit hlasem, být klidná, zaměstnat ji, jakmile povolí a uklidní se, obrovská pochvala.

Toto je běh na sakra dlouhou trať a bude trvat dlouho, než se s ní bude dát normálně dělat. Můžete ji teď nějakým trenérem natvrdo zlomit, ale proč? Kůň ani vy z toho mít dobrý pocit nebudete. A zlomit koňskou duši, jak jednoduché..

Marie123456

18.3.2016 10:49
Marie123456

XXX.XXX.25.254

polárka.15 napsal(a):
Bohužel jste mně na zákdladě toho, co píšete, nepřesvědčila...

Nevím sice přesně co vám vadí ale chci vám říct jednu věc. jak už jsem řekla každý kůň je individiuální a s takovým koněm jsem se zkrátka ještě nesetkala...to nemá vliv n a mé znalosti a zkušenosti s těmito koňmi...

18.3.2016 10:57
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Marie123456 napsal(a):
Nevím sice přesně co vám vadí ale chci vám říct jednu věc. jak už jsem řekla každý kůň je individiuální a s takovým koněm jsem se zkrátka ještě nesetkala...to nemá vliv n a mé znalosti a zkušenosti s těmito koňmi...

Ať je kůň sebehorší, sebelepší, ať se chová jinak, podstata je stále stejná, stále má ten jeden koňský mozek, ten křehký, chytrý, jen se člověk někdy musí více zamyslez a sledovat reakce daného koně.

18.3.2016 11:14
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Další člověk, co má v hlavě plno informací nastudovaných a dostane se mu do rukou kůň dostihák, který -jak dotyčná píše-chudáček byl týraný a dotyčná se diví, že je kůň m*gor a nezvládá ho, protože jí nedošlo, že teorie je o něčem úplně jiném, než praxe, nehledě na to, že každý kůň je jiný, což o dostihákách neplatí, protože mají jedno společné, k čemu byli cepovaní-bezhlavě lítat roviny.Pak se najednou dostanou do rukou holčičkám, který si s nimi najednou neví rady, protože tito koně neznají přirozenou komunikaci a větší kontakt s lidmi, neboť se jim do hlavy tlouklo cosi velmi odlišné.Takže toto je běh na dlouhou trať, ale to si nikdo, kdo si chudáčky dostiháky s dobrou vírou, že oni jsou pro něj jako majitelé ti pravý-neuvědomuje bohužel.Ještě se divý, že kůň letí jako splašenej-a co čekaly proboha, když si vezmou dostiháka?Nemyslí před koupí, natož po koupi takového koně a začnou přemýšlet kde je chyba-jednoduše v koupi koně člověkem, co tomu nerozumí a po koupi se strašně diví, co má za problémy.

18.3.2016 11:27
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Marie123456 napsal(a):

No práveže toto je úplne typický A1/1 po dostihovej kariére.

Marie123456

18.3.2016 12:14
Marie123456

XXX.XXX.25.254

katkaa1 napsal(a):
No práveže toto je úplne typický A1/1 po dostihovej kariére.

Jezdila jsem dva a ani jeden mi tohle co dělá ona nedělal.

18.3.2016 12:25
chex

XXX.XXX.209.241

Marie123456 napsal(a):
Jezdila jsem dva a ani jeden mi tohle co dělá ona nedělal.

Asi je někdo zvládl spravit před vámi, příp. nebyli v takovém stavu. Ale asi nemáte žádné zkušenosti s nápravou ponerveného a bolavého bývalého dostiháka? Sama jste nějakého předělávala/napravovala? Já jezdila koní dost, i plňase, ale nemohla bych říci, že mám zkušenosti s bývalými dostiháky... nesou si s sebou svoje šrámy na těle i na duši, většinou. A jen dobrý koňák si s nimi zvládne slušně poradit, pomoct jim...

18.3.2016 12:31
kallisto

XXX.XXX.157.94

Dva jsou malý vzorek a typické to zas tak nebude. My máme ve stáji 12 bývalých dostiháků a takhle se nechová a nechoval ani jeden. Všichni jsou schopni vozit malé děti. U těch koní nejde o to že byli v dostihovém tréninku, ale o to jak a kým s nimi bylo zacházeno.

Zkuste opravdu jako první dát koni prázdniny a pak s ní pracovat opravdu od začátku. Možná nároky které na ni teď máte jsou i tak pro ni příliš i když vám se to nezdá. A pokud je kůň kyselý, nebude ochotný spolupracovat. Vykašlete se na pomocné otěže či vyvazovačky a veškerou práci se snažte ukončit pozitivně, dřív než se vyhecuje nebo vynerví. Hodně chválit, práci ji dělat příjemnou, pouze po chvilkách. Začněte vůbec základním ošetřováním, voděním atd.7 let není moc, když nebudete chvíli jezdit nic jí neuteče. Jen to vy musíte vydržet a chvíli na ni nelézt a nepřetáhnout ji.

Marie123456

18.3.2016 12:36
Marie123456

XXX.XXX.25.254

kallisto napsal(a):
Dva jsou malý vzorek a typické to zas tak nebude. My máme ve stáji 12 bývalých dostiháků a takhle se nechová a nechoval ani jeden. Všichni jsou schopni vozit malé děti. U těch koní nejde o to že byli v dostihovém tréninku, ale o to jak a kým s nimi bylo zacházeno.

Zkuste opravdu jako první dát koni prázdniny a pak s ní pracovat opravdu od začátku. Možná nároky které na ni teď máte jsou i tak pro ni příliš i když vám se to nezdá. A pokud je kůň kyselý, nebude ochotný spolupracovat. Vykašlete se na pomocné otěže či vyvazovačky a veškerou práci se snažte ukončit pozitivně, dřív než se vyhecuje nebo vynerví. Hodně chválit, práci ji dělat příjemnou, pouze po chvilkách. Začněte vůbec základním ošetřováním, voděním atd.7 let není moc, když nebudete chvíli jezdit nic jí neuteče. Jen to vy musíte vydržet a chvíli na ni nelézt a nepřetáhnout ji.

Ano vím že dva nejsou moc ale neřekla bych že jsem úplný lajk který k ní přišel jak slepej k houslím tohle jsem chtěla říct... ano začínáme od začátku- na ruce, postupně lonž a hlavně v klidu... uvidíme co s tím půjde provést.. navíc teď to jaro a do toho říje.. všechno spolu souvisí díky.

18.3.2016 13:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jste z Moravskoslezského kraje, máte to k panu Blechovi http://www.vycvikkoni.cz/
relativně blízko, je kousek od Nového Jičína.
Velmi Vám ho doporučuji
Pomůže Vám i kobylce.
Nebudete na problémy sama, uvidíte, že to půjde.
Určitě si s odborníkem zkrátíte dobu, než se dá kobča dohromady.

18.3.2016 14:53
anobbona

XXX.XXX.84.98

gitule vrtule napsal(a):
Další člověk, co má v hlavě plno informací nastudovaných a dostane se mu do rukou kůň dostihák, který -jak dotyčná píše-chudáček byl týraný a dotyčná se diví, že je kůň m*gor a nezvládá ho, protože jí nedošlo, že teorie je o něčem úplně jiném, než praxe, nehledě na to, že každý kůň je jiný, což o dostihákách neplatí, protože mají jedno společné, k čemu byli cepovaní-bezhlavě lítat roviny.Pak se najednou dostanou do rukou holčičkám, který si s nimi najednou neví rady, protože tito koně neznají přirozenou komunikaci a větší kontakt s lidmi, neboť se jim do hlavy tlouklo cosi velmi odlišné.Takže toto je běh na dlouhou trať, ale to si nikdo, kdo si chudáčky dostiháky s dobrou vírou, že oni jsou pro něj jako majitelé ti pravý-neuvědomuje bohužel.Ještě se divý, že kůň letí jako splašenej-a co čekaly proboha, když si vezmou dostiháka?Nemyslí před koupí, natož po koupi takového koně a začnou přemýšlet kde je chyba-jednoduše v koupi koně člověkem, co tomu nerozumí a po koupi se strašně diví, co má za problémy.

Což o dostihákách neplatí, protože mají jedno společné, k čemu byli cepovaní-bezhlavě lítat roviny

teda tuhle hovadinu fakt může napsat jen člověk co neví o čem je řeč. Ono dostihy nejsou o tom, že se bezhlavě lítá po rovině co to dá, ale ti koně jsou cíleně trénováni, musí být ovladatelní, musí umět chodit ve všech chodech, musí umět kontrolovatelně běhat a musí být dobře voditelní jezdcem. Koně jsou trénováni ve všech chodech, někteří si již procházejí i klasickým jízdárenským drilem, neovladatelný, bolavý kůň by nemohl startovat.

tito koně neznají přirozenou komunikaci a větší kontakt s lidmi, neboť se jim do hlavy tlouklo cosi velmi odlišné
dostihový koně jsou tak opečovávaní lidmi, že si ani nedokážeš představit jak moc, takový komfort co mají co se týče kontaktu s lidmi o tom se může dvorečkovému koni jen zdát.

18.3.2016 15:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Souhlas s anobbona

Ovšem to vše platí o kvalitních koních, v kvalitních stájích, s kvalitními lidmi.
Pokud dostih.kůň něco neukáže, je to jiný šálek kávy.
Klesne o třídu níž a tam už to tak růžové nevidím.
A to dobré, co jej snad někdo naučil na cestě vzhůru, rychle zapomene na cestě dolů.
Z dobrých úmyslů zůstane je ta rychlá cesta vpřed pokud to ještě zvládne.
Když ne? Tak co s ní?
Na hříbata nepůjde, není dost dobrá, na parkůr je bláznivá, jako provozáka jí nikdo nekoupí, tak se prodá prvnímu, kdo přijde.

18.3.2016 17:56
DandaL

XXX.XXX.117.14

Kdyby dostihaci byli cepovani k tomu aby bezhlave litali roviny tak by dostihy byly jeden velky masakr. Nevim proc maji furt vsichni za to ze dostihak neumi nic jineho nez letet tryskem co to da. Umite si vubec predstavit jak by to vypadalo kdyby dostih bezelo nekolik neovladatelnych koni? Ano jsou trenovani jinak nez parkuraci nebo westernaci ale nejsou to magori co maji v hlave tmu. Ty kone se jenom musi hodit do klidu a souhlasim s tim ze pokud clovek nema s takovymi konmi zkusenosti tak by mel vyhledat nekoho kdo mu poradi. Hlavne zapomente na nejake shromazdovani a prijezdovani a zacnete uplne od zacatku jak uz tady nekteri radili. Cili hlavne uvolneni, vyklenuti a zapojeni zade. Vsechno samozrejme v kroku a az to bude dobre zvladat tak zacit s klusem. Lonzovani bych asi vynechala uplne.

18.3.2016 18:02
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Je pravda, že dostiháci jsou velice ovladatelní obecně. I zubař, který mi jezdí na koně říkal, že nejraději dělá s dostiháky, jelikož jsou velice vnímaví, jemní a mají vychování.

To už potom po*erou lidé, kteří jako neznalí koupí ex-dostiháka. Proč jsou tak levní, to by je potom neměl každej hňup, co sotva ví, jak vypadá kůň...

18.3.2016 18:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

polárka.15 napsal(a):
Je pravda, že dostiháci jsou velice ovladatelní obecně. I zubař, který mi jezdí na koně říkal, že nejraději dělá s dostiháky, jelikož jsou velice vnímaví, jemní a mají vychování.

To už potom po*erou lidé, kteří jako neznalí koupí ex-dostiháka. Proč jsou tak levní, to by je potom neměl každej hňup, co sotva ví, jak vypadá kůň...

Levní jsou proto, že už se nehodí na práci, ke které byli určení.
A to ještě dopadnou relativně dobře.
Pokud nemůže pracovat tažný kůň, jde na jatka.

18.3.2016 18:13
koně

XXX.XXX.205.252

Marie123456 napsal(a):
Zdravím mám takový problém vlastním kobylu A1/1 7 let asi 2měsíce, na ošetřování je šklebivější, lechtivá ale neublíží.. ovšem problém nastává v momentě kdy jdeme ven.. na ruce je moc hodná vnímá mě spolupracuje, ale pod sedlem si s ní nevím rady. cvaká zubama, kouše udidlo, přešlapuje na místě je nervózní, rozklusavá se točí se dokola přišlo mi jako by se snažila utéct před udidlem..když se zahřeje a ja ji naklušu hrozně vyletí a chce běžet žádné shromáždění se mi s ni nedaří, jakmile se ji snažím přibrzdit nebo zastavit sedem absolutně nereaguje, když přitáhnu otěž(nijak hrubě) nebo ji zkratim začne se vztekat a vzpínat se. Chce jít prostě strašně dopředu.a opačně když ji povolím hrozně letí. už nevím jak na ni, změnit udidlo? nebo co byste kromě trenéra doporučili ?

Dva měsíce nejsou žádná doba.Zrazený kůň potřebuje spousty času.Klidně se mlžete připravit na roky.
Nechvátejte, úspěch se dostaví.Ale od vás to chce nekonečno trpělivosti, důslednosti a hlavně klidu.Plnokrevníci jsou koně velmi senzitivní a potřebují se vnitřně opřít o svého člověka.A ta vaše už zřejmě párkrát spálila, tak se chová, jak se chová.
Začala jste dobře, kobyla je ve stádě, má dostatek sena, pohybu i společníky.
Píšete, že naposledy před vámi na ní ven jezdilo 12ti leté dítě.A žije.Takže kobyla pravděpodobně nebude úplný cvok.
Vynechala bych lonž, nebo co nejméně.Zrovna tak je čas na jízdárnu a cviky.
Soustředila bych se na to, co kobylu baví a v čem spolupracuje.Vycházky.Kobylu nauzdit, nasedlat a jít.Na ruce.Když bude někde pěkně v klidu, nasednout a jít.V kroku, rovně, dopředu, na volné otěži ideálně.Jakmile by to vypadalo, že kobylu za chvíli bude chytat nerv, tak pěkně, jakože nic, zastavit, sesednout, pomazlit, popást, cokoli příjemného.No a až si spojí vy, uzdění, sedlání, rovná se příjemno, vycházky, pasení, pamlsky klídek a bude schopna jít v klidu v kroku, můžete vaše vycházkové vyjížďky proložit klusovými pasážemi.Pomalu, vše je o klidu, ona musí pochopit, že s vámi je vždy dobře, ať vymyslíte, co vymyslíte.

18.3.2016 18:17
polárka.15

XXX.XXX.224.36

sisi58 napsal(a):

To byla pouze řečnická otázka, sama mám doma jednoho, vím

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2016 19:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58 napsal(a):

Pre niektoré kone by to ale zase bola väčšia výhra.

Podľa mňa ľuďom, čo nikdy na dostihovom koni nesedeli, príde "šialené" tempo beženého dostihovéh koňa. Preto klasicky sadnú na a1/1 po tréningu, skúsia nacválať, kôň nahodí svoje tréningové tempo, jazdec smrť v očiach, začne ťahať za oťaže-pre koňa signál, že treba pridať a už sa vezú. Situácia sa 2-3x zopakuje a už má kôň nálepku bláznivého dostiháka.

18.3.2016 19:40
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Plňase neujezdí osoba, která neumí pracovat s vlastní váhou. Rukou člověk nic nikdy nevyřeší.

18.3.2016 20:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

polárka.15 napsal(a):
To byla pouze řečnická otázka, sama mám doma jednoho, vím

OK

18.3.2016 21:53
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

anobbona napsal(a):
Což o dostihákách neplatí, protože mají jedno společné, k čemu byli cepovaní-bezhlavě lítat roviny

teda tuhle hovadinu fakt může napsat jen člověk co neví o čem je řeč. Ono dostihy nejsou o tom, že se bezhlavě lítá po rovině co to dá, ale ti koně jsou cíleně trénováni, musí být ovladatelní, musí umět chodit ve všech chodech, musí umět kontrolovatelně běhat a musí být dobře voditelní jezdcem. Koně jsou trénováni ve všech chodech, někteří si již procházejí i klasickým jízdárenským drilem, neovladatelný, bolavý kůň by nemohl startovat.

tito koně neznají přirozenou komunikaci a větší kontakt s lidmi, neboť se jim do hlavy tlouklo cosi velmi odlišné
dostihový koně jsou tak opečovávaní lidmi, že si ani nedokážeš představit jak moc, takový komfort co mají co se týče kontaktu s lidmi o tom se může dvorečkovému koni jen zdát.

Nepamatuju si, že bychom si potykaly my dvě ano, jsou cíleně trénovaní-jenže na nich sedí žokejové, kteří s nimi umí zacházet apod., ne slečna, co neví, která bije.To je to samý, jako posadit na anglii někoho, kdo celý život seděl ve westernu.Taky bude mít chvíli problémy se s tím poprat.Opečovávání koní na dostihy a komfort včetně umělýho sluníčka pro prohřátí a další kravinky, který rekre chovatel nepotřebuje jsou mi známy.Ale tito koně, ač jsou v kontaktu s lidmi mnohem větším, než dvorečkový koně jak se tu píše velice mile, nejsou pro každého naivního člověka, kterej zná jen základy apod..Dostihák zkrátka není pro každého a v poslední době si je za pár šupů ty vysloužilce, nebo vyřazence kupuje spousta lidí a myslí si, že to bude dvorečkovej koníšek.A protože je na fauně tolik příspěvků holčiček, co se dostali k levnýmu koníčkovi vyřazenýmu.Přirozenou komunikaci ti koně neznají a proč?Protože je jich mraky ve stáji a na koně není tolik času, protože tenhle musí dneska tohle, ten tamto a na procházku na ruce v klidu čas není., Tihle koně jsou rakety na prachy, když doslouží, nebo nemá očekávaná vítězství, tak hybaj nebudu tě živit, viz jak dopadl Železník na stará kolena, že?Zvířata miluju, koně nejvíc, ale občas si říkám, že by některým koním bylo líp za duhovým mostem, než jít z ruky do ruky.Mě stačilo vidět obsedání dostiháka v boxe a měla jsem po chuti.Ale to už je jinej level.

19.3.2016 06:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Byla jsem se na Železníka podívat po jeho závodní kariéře.
Měl velký čistý box uprostřed stáje a ven chodil do velkého výběhu s dalšími koňmi.
Cituji:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/sport/_zprava/148976
Krátce nato si během tréninku zlomil korunkovou kost na zadní noze.
Se závody byl konec a slavný kůň si odešel užívat zasloužený "důchod". Ve Světlé Hoře se trojnásobný nejlepší kůň České republiky a držitel 30 vítězství stal obletovanou hvězdou i turistickou atrakcí.

Co dalšího byste chtěla pro koně v důchodu?

19.3.2016 07:34
anobbona

XXX.XXX.84.98

Gitule je to už nějaký ten pátek co jsme si v nějaké diskuzi potykaly...
chápu tvůj příspěvek a chápu jak to myslíš, ale to nemění nic na tom, že prostě na hovadinu se musí reagovat.

22.3.2016 13:18
Terka 7

XXX.XXX.34.110

MARIE12345, měla jsem u své klisny A1/1 stejný problém.
Po odvozu z bývalé stáje byla kobyla hubená, a hlavně odrovnaná, putovala z ruky do ruky a nikde se neohřála déle jak půl roku.
Po příjezdu, jsem klisnu nechala týden samotnou ve výběhu bez koní, aby se okoukala, na noc je boxová.
Byla měsíc bez práce, jen jednou za týden jsem jí osahala a jemně vyčistila.
Po měsíci když už byla začleněná ve stáde, začla jsem s ní makat jak s remontou, takže vše od začátku, čištění, vodění.. Ale HLAVNĚ chození na procházky na ruce, a to nám velmi pomohlo, po dvou měsícíh jsem si na ní poprvé sedla, šli jsme na krokovou vyjížďku a kobyla byla zlatá!

22.3.2016 13:58
kallisto

XXX.XXX.157.94

anobbona napsal(a):
Gitule je to už nějaký ten pátek co jsme si v nějaké diskuzi potykaly...
chápu tvůj příspěvek a chápu jak to myslíš, ale to nemění nic na tom, že prostě na hovadinu se musí reagovat.

Netiketa považuje vykání na internetu za velmi formální, zvykem je tykat smajlík

22.3.2016 19:49
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kallisto napsal(a):
Netiketa považuje vykání na internetu za velmi formální, zvykem je tykat smajlík

Amen.

Přidejte reakci

Přidat smajlík